Thursday, 29 January 2015

Doa Ibu, doa yang Allah makbulkan

Assalamualaikum dan Salam sejahtera... 

Apa khabar pembaca sekalian? Moga sihat dan ceria, dengan izin Tuhan Sekalian Alam. 

Perkongsian yang cukup indah yang dipetik dari ceramah Ustaz Ebit Lew....Mengembalikan kehebatan umat

K E U N T U N G A N B E R B A I K  S A N G K A

DOA IBU. AIRMATA IBU. FIKIR IBU

Selepas ceramah seorang makcik jumpa saya. Dia mula ceritakan anak dia teruk, degil, tak dengar kata. Kuat merokok, cukup degil dan tak boleh buat apa-apa dah.. Umur baru 17 tahun tapi memang tak dengar kata.

Saya dah tak nampak jalan nak buat camana katanya. Kalau ustaz boleh bantu saya amat bertuah dan beruntung.. Tapi saya memang rasa mustahil..

Jawab saya, anak puan begitu kerana sangkaan puan begitu. Puan tolong berhenti sangka buruk padanya dan cakap buruk padanya. Dia baik dan bakal jadi orang hebat.

Ish! ustaz ni, takkanlah dia degil macam tu boleh jadi orang hebat. Saya harap dia jangan buat jahat jer..

Jawab saya, puan tukar sangkaan dan doa puan.. InsyaAllah dia akan jadi orang hebat... Allah baik. Maha Penyayang. Allah suka sangkaan yang baik....

InsyaAllah ustaz. Anak saya baik dan bakal jadi orang hebat.

Macam tu yer ustaz?

Yer! puan tukar sangkaan dan doa pada dia. Saat kita bersangka baik dan cakap yang baik, itulah iman. Harapan kepada hidayat dan kebaikan ialah iman.

Nabi saw setiap hari berjumpa manusia yang menyusahkan dan ingin membunuhnya. Akan tetapi beliau sentiasa letakkan 100 peratus sangkaan baik bahawa sekali iman datang, seseorang itu akan berubah juta kali lebih dari apa yang kita boleh bayangkan.

Dengan sangkaan dan harapan yang baik, barulah kita semakin rajin menasihat dengan lembut, bijak dan hikmah dalam membangunkan anak-anak.

Tanpa sangka baik kita akan membenci. Dalam doa pun dengan marah. Dalam nasihat pun menjadi bebelan dan menyakitkan hati.

Selepas beberapa minggu, dia datang dan dia ceritakan anaknya bertambah baik. Jawab saya alhamdulillah.

Puan tadi kata, betul ustaz, saya mengubah sangkaan, dia pun berubah...sangkaan ibubapa adalah doa paling kuat buat anak-anak. Motivasi terbesar buat anak-anak...

Saya ingat emak saya selalu cakap pada saya. Mak tak risau. Bila kau jaga agama walaupun siang malam kena hina, misti Allah jaga. Dunia ni Allah punya.



Jika anak MANJA jer nak dukung. Itu tandanya mereka anak yang tahu nilai bahu mak ayah mereka..

Jika anak nak ikut keluar rumah dan tak nak tinggal, itu tandanya mereka bakal Daie besar..

Jika anak asyik bercakap tak berhenti, itu tandanya mereka akan menjadi pendakwah yang suka berdakwah..

Jika anak selalu nak bergusti itu maknanya mereka pejuang agama. Mereka akan menegakkan kebenaran walaupun ia pahit...

Jika mereka pecahkan barang dan berebut barang, itu kerana mereka inginkan perhatian ibubapa..

Anak kuat menangis, insyaAllah esok dah besar senang mereka menjadi orang yang mudah menangis masa berdoa dan dalam solat serta rajin membuat amal baik..

Anak lambat sikit bercakap mungkin kerana mereka dahaga belaian dari ayah mereka yang sibuk.

Anak remaja yang dah besar macam-macam permintaannya ada. Itu tandanya mereka perlu dibawa bermujahadah di jalan Allah supaya mereka tahu erti hidup susah..

Anak remaja suka menyendiri. Mungkin Allah nak ingatkan keluarga itu supaya mula hidupkan sunnah dengan makan berjemaah dan berjalan bersama-sama yang mungkin sudah lama tidak dibuat..

Anak asyik buat salah mungkin kerana mereka tidak mendapat keadilan seperti adik-beradik lain.

Anak berpura-pura dan banyak musihat mungkin kerana ibubapa kurang mendengar dan memahami mereka serta mungkin ibubapa selalu bergaduh depan anak-anak...

Anak gila artis dan glamour mungkin kerana ibubapa pun kaki tv dan hp dan boleh perlahan-perlahan tkurang-kurangkan dan beri masa baca hadis bersama anak-anak dan bawa ke majlis ilmu..

Anak-anak kuat melawan mungkin kerana kita di istidraj kerana tidak jaga solat berjemaah dan kurang bangun malam...

Sebagai anak pula jadilah anak yang membuat ibubapa tidak sempat nak sangka buruk dan bercakap buruk pasal kita.

Ya Allah jadikanlah anak-anak kami daieMu yang berjaya dunia dan akhirat dan jadikan kami anak yang menyukakan kedua ibubapa kami dunia dan akhirat.

Ya Allah terimalah kami semua.

Ustaz Ebit Lew



TERUSKAN PANDANG BAIK

SANGKA BAIK

FIKIR YANG BAIK

CAKAP YANG BAIK-BAIK

P A S T I  H A T I  P U N J A D I  B A I K

Saya doakan anda yang membaca, berjaya, kaya dunia akhirat..inshaAllah. 

Semoga kita semua sentiasa dalam keberkatan Allah swt. 

Terima kasih kerana meluangkan masa... 

Sila kongsikan artikel ini untuk manfaat bersama, inshaAllah.


Usaha...Doa...dan TAWAKAL.

Feel free to LIKE and SHARE

Wednesday, 28 January 2015

Kisah Perniagaan Siti Khadijah r.a dan perkenalan dengan Rasulullah s.a.w

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 

Hari ini ada rakan kongsikan kisah saidatina Khadijah yang wajar sangat kita semua ambil tahu. 




Menurut Ibnu Athir dan Ibnu Hisyam, Siti Khadijah radhiallahu anha(r.a) adalah seorang saudagar yang sangat masyhur serta terkenal dengan sifat kemuliaan budi dan kekayaan hartanya. Sebilangan besar masyarakat Arab pada ketika itu meminjam sebahagian hartanya itu sebagai modal bagi perniagaan mereka.

Apabila Siti Khadijah mendengar mengenai perihal peribadi Muhammad bin Abdullah yang sangat mulia dan memiliki akhlak yang terpuji, ia terus mempelawa kepada Nabi Muhammad Saw, supaya menjalankan usaha perniagaan dengan hartanya dan sanggup memberikan keuntungan yang lebih dari yang pernah diberikan kepada orang lain. Urusan perniagaan Nabi Muhammad saw itu diiringi oleh seorang budak suruhan Siti Khadijah yang bernama Maisarah, sebagai pembantunya. Tawaran itu diterima baik oleh Nabi saw dengan penuh kerelaan hati.

Baginda berangkat ke negeri Syam untuk menjalankan perniagaan, dan dalam perniagaan tersebut, baginda memperoleh hasil keuntungan yang besar dan berlipat kali ganda. Apabila pulang dan bertemu dengan Siti Khadijah, Nabi saw terus menyerahkan kepada Siti Khadijah apa yang perlu dan apa yang patut diserahkan dengan penuh amanah.

Semasa di Syam lagi, pembantu urusan perniagaan nabi saw telah melihat dengan matanya sendiri perilaku dan akhlak nabi saw dan menceritakannya kepada Siti Khadijah. Siti Khadijah sungguh tertawan dengan sifat amanah yang ada pada nabi saw dan budi pekertinya yang tinggi dan yang lebih menghairankan lagi ialah keuntungan yang sangat besar yang diperolehinya dengan berkat nabi saw.

Dengan perantaraan Nafisah binti Munabbah, Siti Khadijah telah menawarkan dirinya kepada nabi saw untuk menjadi teman hidupnya yang halal. Tawarannya tadi telah disambut baik oleh nabi saw dan dengan tidak membuang masa, nabi saw terus menyatakan hasrat hatinya yang mulia itu kepada bapa-bapa saudaranya. Rombongan peminangan terdiri daripada Hamzah, ditemani oleh Abu Talib dan beberapa yang lain dan mereka pun melamar Siti Khadijah melalui bapa saudaranya, ‘Amru bin Asad. Perkahwinan pun berlangsung dengan selamatnya. Di kala itu, nabi saw berusia genap 25 tahun sedangkan Siti Khadijah telah berusia 40 tahun.

Abu Talib dalam peristiwa perkahwinan nabi saw sempat berkhutbah dengan berkata, 
"Sesungguhnya Muhammad tiada bandingan di kalangan pemuda Quraisy, melainkan dialah yang paling cemerlang, dari segi keistimewaannya dan kelebihan keturunan, kelebihan akhlak dan kelebihan akalnya, sekalipun dari segi hartanya yang sedikit sahaja, tetapi harta itu ibarat bayangan yang hilang dan pinjaman yang dipulangkan. Ia mahu beristerikan Khadijah dan Khadijah juga mahu kepadanya,".

Lalu wali Khadijah menyahut,
"Dialah anak lelaki yang tidak "disorong-sorongkan" hidungnya dan aku kahwinkan dia dengannya.''

Inilah perkahwinan yang pertama kepada nabi yang penuh dengan keberkatan dan rumahtangga keduanya berpanjangan sehingga wafatnya Khadijah r.a. Hasil perkongisan hidup ini, lahirlah semua putera dan puteri Nabi saw kecuali Ibrahim. 

Petikan daripada :Buku Fiqh Al-Sirah 1, Oleh Muhammad Sa’id Ramadan Al-Buti,m/s: 71-72
dan buku Fiqh Al-Harakah Dari Sirah Nabawiyyah siri 1 oleh Haji Abdul Hadi Awang m/s: 57-58

Monday, 26 January 2015

Bfeeding Journey : Seronoknya Menyusukan Anak

Assalamualaikum dan Salam sejahtera, 

Apa khabar anda hari ni? moga kita semua dikurniakan kesihatan yang baik dan keberkatan dalam hidup. 

Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah, diberi keizinan untuk menyusukan anak2 sendiri. satu kepuasan yang tidak terkata. betul tak ibu-ibu semua? 

Alhamdulillah, mak saya merupakan salah seorang 'idola susu ibu'. beliau pernah di jemput memberi taklimat penyusuan susu ibu di klinik kerajaan sekitar 20tahun yang lalu gara-gara berpengalaman menyusukan anak2 yang berjumlah 11 orang dengan jayanya. 

Alhamdulillah, kesannya susu ibu? kami adik beradik jarang sakit dan mak juga maintain slim..;) hehe, ada saya kongsikan pasal mak saya di sini -->opah cucu 16 orang tetapi awet muda
Wajah anak2 susu ibu, gebu2 semua..alhamdulillah

Alhamdulillah, mak lah antara pendorong terkuat untuk kami adik beradik turut memberi susu ibu kepada anak-anak kami. 

Alhamdulillah, anak sulung saya, Anas Huzaifah berjaya menyusu badan sehingga berumur 2tahun 2bulan. (sempat berkongsi dengan adik untuk sebulan). Sebab susu badan banyak sangat dalam pantang. Lain sangat 'corak penyusuan' anak lelaki dan perempuan. hehe, kalau anak lelaki memang bersungguh lagi lah. 

Amanina Aisyah pula berjaya menyusu sampai umur 3tahun 2bulan.. huhu. terlajak pula dari tempoh yang di sarankan kan?  seronok tau dapat bf ni. macam2 benefitnye, mak dapat, anak dapat. 

Poster di bawah menunjukkan manfaat penyusuan susu ibu kepada ibu dan juga bayi. Rugikan sekiranya kita tak gunakan peluang unyuk mengurangkan risiko MATI tau! 


Alhamdulillah, mak merupakan pengamal supplement sejak muda lagi, selain dengan pemakanan yang seimbang dan faham konsep SUPPLY and DEMAND  Alhamdulillah. tu antara rahsia mak berjaya menyusukan kami semua.  


Saya pernah kongsikan mengenai penyusuan susu ibu di sini, jemput click ya -->susu-terbaik-pilihan-ibu-terbaik


Perkenalan saya dengan shaklee, bermula dengan alfalfa compleks... kenapa?

Kak maria cadangkan untuk tujuan membantu dalam breastfeeding di samping boleh bantu buang toksin badan. Jadi oklah, tak salah kan mencuba. 

Masa tu amanina dah pun berumur 1tahun 6 bulan, kiranya tinggal lagi 4 bulan je untuk cukup 2tahun. Susu badan ada jer, cuma tidaklah meriah sangat. Amanina menyusu badan malam jer masa tu. kiranye siang2, kebiasaannya susu memang takde sangat. 

Tup2, tahu apa terjadi bila saya mula makan alfalfa dan ESP? 

Susu dengan sendiri nye jadi BANYAK... dan semakin syoknye amanina menyusukan. 

BONUS lagi... 

Maknye turun berat badan mendadaknya.. hehe, bayangkan tanpa kawalan makan sgt ( makanan yang seimbang la ye. ) , saya berjaya turun berat badan 5kg dalam masa 3bulan. wahh22... syok sangat tau! 


Cer tengok, nursing burns 300-500 calories in a day! maksudnye sambil kita menyusu kan anak, 300-500 kalori terbakar dalam sehari! bayangkan jika menyusukan selama 2tahun, tak kebanyak kalori yang terbakar. 

Bila saya mula menjadi Working-at-home-mum, amanina menyusu siang dan malam, tak pasal2 takpayah beli susu formula sangat. kira sepaket tu boleh tahan berbulan-bulan. ;) Manja dan rapat dengan maknye memang tak dapat dinafikan. Alhamdulillah. 

Seronok sangat, terasa anak puas menyusu dan badan pun bertambah slim. erm, belum di tambah dengan benefits yang lain. Cer google... Alhamdulillah hampir kesemuanya saya rasa. hehe, betul! tak caya? jom cuba...;) 




Dalam banyak2 vitamins shaklee, alfalfa compleks lah di antara  vitamins pertama yang saya ambil.

10 biji alfalfa, mengandungi 300mg kalsium  = segelas susu...

tu lah,antara sebab alfalfa membantu sangat bfeeding mums.

Ps.. Bonus lagi... Alfalfa adalah AGEN Detoks, bantu buang toksin dalam badan. ;) hehe. rahsia ibu yang makan alfalfa kembali slim melim. 

Opss... sejak dah tak bergelar ibu menyusukan (breastfeeding mum) ni, maka secara tak langsung badan pun mudah naik lagi. hehe, dulu boleh lagi makan lebih sikit.. sebab lebihan akan ke anak.. sekarang? erm kenalah lebih berjaga-jaga.

Seronok berkongsi cerita dengan ibu dalam pantang


Isu ni kami ada bincangkan dalam group Now Everyone Can KURUS ( nak tahu apa NECK? boleh click di sini--> NECK. )  syaratnya, breastfeeding mum takblh join.hehe, sebab apa? sebab menyusukan sendiri boleh mengurangkan berat badan secara semulajadi. 

Tapi ada pula yang kongsikan, ramai juga yang breastfeeding then masih overweight dan dahsyat lagi masih obes! huhu... oklah inshaAllah saya kongsikan pula kenapa pula ada yang obese kan even dah menyusukan... 

pelik tetapi BENAR! Setuju?

ok, stay tunedd...;) doakan saya dan keluarga juga anda semua diberikan kesihatan yang baik.. sehingga berjumpa lagi. 

Wassalam, 
Anisah
~A young mother sharing the breastfeeding journey, MashaAllah it is very wonderful~

Sunday, 25 January 2015

Sahabat, bawakan Ku ke Syurga...

Assalamualaikum dan salam sejahtera, 

Apa khabar sahabat saya? andai anda mengenali saya samada di alam maya ataupun nyata. secara tak langsung, kita telah mula berkawan. secara tak langsung.. kita telah memulakan persahabatan. 



Kisah di bawah, mengambarkan betapa pentingnya kita bersahabat dengan orang yang baik-baik, sebabnya? 




Pentingnya Bersahabat

Diriwayatkan, bahawa :
Apabila penghuni Syurga telah masuk kedalam Syurga, lalu mereka tidak menemukan sahabat2 mereka yang selalu bersama mereka dahulu sewaktu di Dunia.

Mereka pun bertanya tentang sahabat mereka kepada Allah:

"Yaa Rabb..
Kami tidak melihat sahabat-sahabat kami yang sewaktu di Dunia solat bersama kami, puasa bersama kami dan berjuang bersama kami."

Maka Allah berfirman:
"Pergilah kamu ke Neraka, lalu keluarkanlah sahabat2 mu yang di hatinya ada iman walaupun hanya sebesar zarrah"
(HR : Ibnul Mubarak dalam kitab "Az-Zuhd").

Al-Hasan Al-Basri berkata: "Perbanyaklah sahabat2 mukminmu, kerana mereka memiliki Syafa'at pada hari Kiamat nanti".

Ibnul Jauzi pernah berpesan kepada sahabat2 nya sambil menangis:
"Jika kalian tidak menemukanku nanti di Syurga bersama kalian, maka tolonglah bertanya kepada Allah tentang aku:
"Wahai Rabb Kami..
Hamba-Mu si fulan, sewaktu di dunia selalu mengingatkan kami tentang ENGKAU..
Maka masukkanlah dia bersama kami di Syurga-Mu"

SAHABAT Ku..
Mudah2an dengan ini, aku telah mengingatkanmu Tentang Allah ..
Agar aku dapat besertamu kelak di Syurga & Redha-Nya..
آمِيّنْ. يَا رَبَّ العَالَمِينْ
Ya Allah
Aku Memohon kepada-Mu.. Kurniakanlah kepadaku sahabat2 yang selalu mengajakku untuk tunduk patuh & taat Kepada Syariat-Mu..

Kekalkanlah persahabatan kami hingga kami bertemu di akhirat kelak...

Oleh itu...
Carilah seberapa ramai sahabat yang baik yang menunjukkan jalan2 ke Syurga & jalan2 kebaikan.

WAHAI SAHABATKU
JANGAN LUPA BERTANYA TENTANGKU NANTI...JIKA AKU TIADA DI SYURGA NANTI

ALLAHU AKHBAR

Semoga kalian semua adalah sahabat yg boleh memberi syafaat kpd saya suatu hari nanti walaupun saya bukan sahabat yg baik...amin


Thursday, 22 January 2015

Kulitku di gigit SCABIES atau BEDBUG?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 

Allahuakbar, sudah lebih sebulan keluarga kami 'dilanda' masalah kegatalan kulit gara-gara gigitan... Ouch! serius gatal... dan lelama jadi sakit. sebab luka. lagi2 masa mandi atau terkena air. 

Memula saya terkena gigitan tu, ingatkan gigitan nyamuk... tapi macam pelik, sebab bengkak nye panjang dan besar... merah! gatal sikit2 jer. Bila semakin hari, semakin banyak pula gigitan nya. 

Setelah dalam 2 minggu, merebak pula ke anak2 dan suami, ada saya kongsikan di sini -->tips hilangkan parut gigitan hama

Dah cuba buat mengikut arahan Dr, basuh cadar selang sehari dengan air panas lagi tau! (campurkan Serai Wangi Affy Hanif... sebab insects dan yang seangkatan dengan nya memang tak suka bau serai wangi ni).

Aduhai... setelah sapu2 cream dan makan vitamins, oklah gatal kurang, parut pun ok. cumanya, gigitan tu masih lagi BANYAK! dan kali ni... serious banyak! 

Parutnye dah macam orang kena chicken pox, cuma hanya pada tempat terdedah, tangan sampai ke siku, dan kaki sampai ke lutut.. 

Saya pergi semula ke klinik, kali ni, Dr kata, nampak macam scabies... tapi biasanya scabies banyak pada di antara jari tgn & kaki...erm, Dr pun bagi cream dan sabun mandi. 

Pelik kan...Sekali ke klinik, Dr kata... hama katil, sekali lagi Dr kata scabies... oklah kami pun geram juga. 

Satu hari yang damai, hehe suami saya tergerak.. apa kata kita jemur terus tilam ni ke luar rumah... tup2, Allahuakbar!!! 

BANYAK sangat2... bed bug dan juga scabies ber'rumah' di bawah tilam! 

oklah nanti saya sambung lagi ya... 





Monday, 19 January 2015

Nikmatnya Sakit Bersalin

Assalamulaikum dan Salam Sejahtera, 

Apa khabar anda & keluarga hari ini? Di doakan moga semuanya baik2 belaka...

Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah...

Gambar : ihsan google


Awal tahun 2015, keluarga besar saya menerima seorang ahli baru. kelahiran bayi comel kepada pasangan graduan medical school. 

Mereka ialah adik ipar saya & suami... Dr Salwa Shaare & Dr Waqiyuddin. 

Sebagai medical doctors, beliau telah banyak merawat pesakit termasuk lah menyambut kelahiran bayi orang lain, melakukan jahitan , dll. 

Namun, sebagai manusia biasa,  doktor juga melalui proses 'kesakitan' , doktor juga boleh jatuh sakit, doktor juga hamil dan doktor juga perlu di rawat. 

Alhamdulillah, beliau di beri kesempatan untuk merasai betapa NIKMATNYA SAKIT BERSALIN. 

Ikuti nukilan seorang doktor perubatan melalui proses melahirkan anak sulung beliau. 

-SAKIT YANG MENDIDIK-


Sharing post untuk wanita sedunia dan bakal ibu dan bapa.
FIRST experience of labour pain

Betulla orang cakap tiada sakit yang boleh menandingi sakit nak bersalin. Pengalaman pertama yang sangat mendidik mental dan jiwa.
Sepanjang hidup memang dah biasa keluar masuk hospital, pernah patah tangan, masuk besi dan operation 2 kali. Pernah kene sakit ulser perut dan usus. Mcm mcm penyakit dah ditanggung tetapi sakit bersalin ni sangat SPECIAL.
Sakit yang tiada terhingga sehingga rasa ingin putus nyawa dan hanya Allah sahaja tempat untuk kita bergantung.
Lagi lagi kene 'induce' dan apabila contraction datang 2 minute sekali. Hanya Allah yang Maha Mengetahui perasaan time tu. Tak sempat untuk bernafas.
Time macam nila mcm mcm 'perangai' keluar. Ada yang akan menangis, ada yang menjerit mcm histeria dan ada jugak yang meronta ronta meminta tolong.
Memang menggila.
Tapi, pasti ramai yang berzikir tak berhenti.
Rabbi Yassir Wala Tu Assir 




dan 

Doa Nabi Yunus.


Dah sudah contraction pain berjam jam (in my case almost 14 hours), kene simpan tenaga untuk meneran dan saat ini sebenarnya yang paling genting dan 'crucial'.
Perlu set mind untuk bersalin secara normal dan mengurangkan koyak. Mcm mana nak set mind tu dalam keadaan kesakitan yang teramat dan diri almost give up.
Haruslah cekal, and focus on giving birth. Put pain aside. Focus Focus Focus. Technique kene kemas.
Saya bersyukur mendapat dorongan yang kuat daripada ahli keluarga yang terdekat kerana first experience and ammature.
Tapi nak tahu benda yang paling special pasal giving birth is...
U remember that it was the most painful experience that ever happened in your life but later after that you lupa rasa sakit tu mcm mana.

HEBAT CIPTAAN Allah buat Wanita. Sebab tu kemampuan wanita melahirkan anak sangat luar biasa. Ada yang setahun sekali. Saya tabik hormat.

At the end of the day, keindahan mendapat cahaya mata yang pertama mengatasi semua kesakitan yang dialami.


Alhamdulillah, semua ini kurniaan Allah.

~Salwa Shaare, 15 Januari 2015~






Pengalaman saya sendiri,  Alhamdulilah...a 'wonder'ful and precious moments... In my case, after having 2 babies...labour pain almost = gastric pain... Huhu. Can't really differentiate between them. (Kisah melahirkan Amanina aisyah, ada saya kongsikan sebelum ini (Sila click--> Pengalaman Bersalin Yang Sukar Dilupakan)

Masa tu...terasa Allah dekat sgt ngan kita kan...betapa sakit itu satu nikmat.

Ramai di antara rakan beliau memberi kata semangat dan ada juga yang berkongsi pengalaman masing2. yang pasti setiap kelahiran, setiap orang diberi kan ujian dan cabaran mereka yang tersendiri. dan rata2 ibu jika di tanya semasa sedang sakit

 'Nak hamil lagi? nak lagi melalui proses serupa? '
Tentunya.. jawapan mereka di kala itu...

'TAK NAK, This is the last time'...

Bayangkan... rahim ibu yang kecil membesar seiring saiz bayi... kemudian dalam proses melahirkan, laluan yang kecil ter'paksa' membesar... Allahuakbar, sakitnya hanya yang pernah melalui nya sahaja yang faham. Itu pun sangat subjektif sebab setiap orang merasai sakit yang berbeza-beza...

Video di bawah menunjukkan animasi bagaimana bayi di lahirkan...dalam dunia sebenar, ia jauh lebih complicated.


 Allahuakbar, manusia di lahirkan dengan kasih sayang... 

Tatkala, selamat melahirkan tak kira dengan normal ataupun Czer, di kala anak dalam pelukan... Allahuakbar, satu perasaan yang tidak terkata, sakit semua 'bagai hilang'... sungguh! satu jawapan yang common 


'BEST, SERONOK...Allahuakbar, MashaAllah, SubhanaAllah... tak serik!'

dan di kala anak semakin besar, pasti ibu-ibu merindui saat melahirkan... 

Bak kata mak saya, 

'You are all still my babies...and i miss my babies' 

Walaupun sekarang ni, 5 dari 11 orang adik beradik saya sudah pun berkahwin dan mempunyai anak... mak masih lagi ingat saat2 kami lahir ke dunia... betapa ia NIKMAT yang sangat berharga. 

Terima Kasih mak & Abah...jasa yang tidal terbalas... 'Ya Allah, kasihanilah mereka...ampun segala dosa mereka dan tempatkan mereka di syurga tanpa dihisab.aamin'



Lukisan Amanina, cuba anda cari di mana bayi dalam lukisan ni?
Nak tahu apa yang beliau ambil, boleh click di sini --> Cadangan untuk ibu dalam pantang








Kirimkan al fatihah buat Rasulullah s.a.w, para sahabat baginda ibu bapa, guru-guru, saudara mara, sahabat kita sama ada mereka masih hidup atau pun telah pergi di jemput ilahi...Moga mereka dicucuri rahmat kasih sayang Allah swt di dunia dan akhirat...

Wassalam,

Terima kasih kerana meluangkan masa.

Anisah.

Feel Free to Like & Share...;)

Friday, 16 January 2015

Diet dengan Makan NASI, boleh kah? (NECK part2)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah.... bertemu lagi kita buat ke sekian kali nya. Saya doakan anda yang sedang membaca sekarang dalam keadaan yang sihat, bertenaga dan sejahtera... inshaAllah. terima kasih kerana sudi bertandang ke sini ..;) 

Bila sebut pasal diet... di Malaysia ni la kan, ramai yang kata.. bila nak diet, tak boleh makan nasi dah, nasi tu menGEMUKkan... iye ke? tapi kan kenapa di USA/UK/Australia dan negara yang NASI bukan makanan rugi, orangnya boleh tahan OBES juga? Seingat saya, semasa di UK dulu, ramai jer kekawan yang sejak dari sekolah lagi, dah kategori XL.. belum lagi beranak kan? 



Kita pula, sebagai orang Asia, secara puratanya saiz lebih kecil dari orang barat, tup2, semakin menjadi keGEMUKkannya.. huhu.. Jangan Salah kan NASI ya... sebab nenek atok kita dulu, makan nasi bertahun-tahun... tapi puratanya badan diorang kecil2 jer. huhu. zaman kita ni, sebenarnye terlebih-lebih 'makanan baru'. a.k.a instant & kurang berkhasiat. 

Oklah, saya nak kongsikan hari ni, ada seorang rakan buat announcement seperti di bawah 



Bayangkan... tanpa NASI (karbohidrat) dalam masa 4 hari beliau berjaya turun 5 kg..ok satu pencapaian dalam penYEKSAan.. hehe. saya sendiri tak tahan if tak makan nasi dalam 2 hari. Hari kedua jer, perut dah bergelora.

Berbalik pada cik kak ni, selepas berjaya turun 5kg, dia tak tahan... makan nasi semula, dalam masa 11 hari, berat TAMBAH 7kg pula. huh! 2kg extra dari berat yang turun sebelum tu. 

Aduhai sayang, penat menahan perut, penat menahan nafsu.. tup2, EXTRA juga. 

Nak Berdiet? Buatlah Cara Yang Betul.....

Inilah yang saya ingin tekankan, nak turunkan berat badan akan jadi lebih mudah kalau kita tahu caranya. 

Sebagai rakyat Malaysia yang dah terbiasa makan nasi sejak kecil lagi. janganlah seksa diri hanya kerana nak DIET dengan cara yang tak betul.

Penulis buku ini merangkap sahabat saya ini berjaya turunkan berat badan tanpa perlu rasa lapar.
Yang lagi best, WAJIB makan nasi setiap hari...Best kan? 

Anda boleh baca Ebook Now Everyone Can Kurus.



Ada dua cara anda nak dapatkan ebook ini.

Cara Pertama :

Anda boleh buat belian RM10. 

Masukkan ke akaun Maybank.

No acc mbb 162107083387

email : anisahkhalid@gmail.com


ATAU

Cara Kedua :

Sila tekan Button SHARE di bawah,

Secara automatik. Anda layak dapat ebook ini PERCUMA.

Selepas buat bayaran / SHARE .


 Sila download di sini : Now Everyone can KURUS

Selamat meNIMBA ilmu, dan sama2 slim sama2 jom....  

~ mana tahu dengan satu click... ada yang SANGAT  perlu turunkan berat badan...
 dan secara tak langsung bantu orang lain untuk SIHAT 
dan mungkin dapat menyelamatkan NYAWA....

PENTING sila Click button fb di bawah untuk SHARE~

Thursday, 15 January 2015

Allah 'call'... sediakah kita?

Assalamualaikum.. sedikit perkongsian ceramah Da'i Farhan semalam.

○ 3 Panggilan yang perlu disambut sepanjang hidup:
- Panggilan Azan
- Panggilan Haji
- Panggilan Ajal



○ Pandai macam mana pun kita dalam ilmu pengetahuan matematik, kita masih tidak dapat mengira jumlah dosa dan pahala.



○ Salah satu hati hendak khusyuk dalam Islam, Apabila dengar azan hatinya berbisik "Allah tengah panggil aku".






○ Salah satu cara hendak khusyuk dalam solat, haruslah khusyuk dahulu wuduknya.

○ Bila dilahirkan, kita diazankan tanpa solat. Bila dimatikan, kita disolatkan tanpa azan.


○ Bila hidup tak datang masjid, dah mati baru nak datang. Datang pun duduk depan Imam.



○ Kalimah masjid disebut sebanyak 27 kali di dalam Al Quran. Dan sebanyak 15 daripada itu dikhususkan dengan menyebut nama masjidnya.

○ Rukun wuduk ada 6, 4 kering dan 2 basah. Yang kering adalah Niat dan Tertib. Yang basah pula adalah muka, tangan, rambut dan kaki.

○ Bila kita nak telefon, tertinggal 1 digit agak mustahil untuk kita membuat panggilan. Begitu juga dengan solat, bila kita tertinggal 1 fardhu, akan terputus panggilan kita dengan Allah swt.

○ Solat itu macam kita online kat Facebook. Kita boleh luahkan rasa sedih dan doa.



○ Nak tahu keputusan perlawanan bola sepak, kita mestilah tengok minit ke 90, bukannya minit pertama. Begitu juga dengan kebaikan hidup seseorang. Kita haruslah tengok minit2 terakhirnya dan bukannya tengok minit2 permulan dan pertengahannya.

Di akhir kata, mari sama-sama kita aamin doa di bawah...Allah sedang menunggu doa kita...

'Ya Allah, ampunilah dosa kami dan dosa kedua ibubapa kami, dan kasihani lah mereka sebagaimana mereka mengasihani Ku'
'Ya Allah masukkan kami ke syurgaMu, tanpa di hisab'
Ya Rahman , Ya Rahim, Ya Wahhab, Ya Latiff, Ya Razzaq...
Makbulkan doa setiap yang membaca doa ini....
Aamin Ya Rabbalamin


Waallahualam. Semoga bermanfaat. Insyaallah. Tolong sebar2kan untuk motivasi diri. Insyaallah. Alhamdulilah

Moga sedikit sebanyak menjadi pencen kubur kita...