Thursday, 23 February 2017

Perlu ke supplement KALSIUM? Dah minum susu kan...

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Apa khabar semua? di doakan sihat2 hendakNya.

Pengalaman saya, 3 kali hamil... bila checkup di klinik kesihatan, mesti nurse akan tanya 'Puan ada minum susu?' 'Kalsium penting untuk perkembangan bayi terutama untuk tulang dan gigi'

Psst tahu tak gigi kita memang dah ada sejak dalam perut lagi? seawal 6minggu pertama tau. MashaAllah saya pun terpegun dengan fakta ini.




untuk pembentukan gigi, kalsium sangat2 diperlukan...

ok berbalik kepada soalan di tajuk kita


Saya dah minum susu setiap hari, perlu ke ambil supplement KALSIUM lagi?


Memang ramai yang tanya soalan ni.

Macam ni yer.

Keperluan Kalsium harian kita adalah 800-1250 mg setiap hari.

Keperluan yang berbeza mengikut faktor fizikal seperti umur, hamil, menyusu dan lain2.


Ini pun sebenarnya keperluan MINIMUM untuk IBU HAMIL, MENYUSU & WANITA MENAPOUS tau! Jangan kurang dari 1000mg sehari.

Secara general, segelas susu segar (200ml) mengandungi 200mg kalsium.

Untuk dapatkan 1000mg Kalsium, kita kena minum lebih 5 GELAS atau 1 LITER susu.

Larat ke nak minum 5 GELAS susu setiap hari? Itu pun belum tentu semua Kalsium diserap dalam badan. 😅

Tapi, 4 BIJI OSTEMATRIX dah cukup ada 1000mg Calcium.





Bukan tu je, Ostemarix juga ada Magnesium, Vitamin D, Boron, Mangan, Iron & Zink untuk bantu penyerapan maksimum ke dalam tulang kita.

Jom kita kira kos pulak!

Sebotol susu 1 liter = rm7/day!
Sebotol Ostematrix (30hari) = RM2/day!

Yang mana lebih berbaloi? 😄

Saya minum 1 gelas susu setiap hari, dan saya juga ambil OSTEMATRIX 4 biji setiap hari.

Alhamdulillah badan lebih segar, takde lagi cramp, lenguh kaki, sakit pinggang dan belakang. dan yang lebih best!!! bantu pelawasan tau. lagi2 buat ibu hamil dan dalam pantang...

I OSTEMATRIX!

Jomm borong Ostematrix sempena promosi bulan ni!

*Promosi OSTEMATRIX Feb 2017*
✅ Buy 6 Free 1
✅ Buy 2 Get 5% Off

 Hubungi saya segera...

Anisah 0136216522


Thursday, 16 February 2017

Sumbangan untuk Mak Abah yang lebih dari 5angka...

Assalamulaikum dan Salam sejahtera,

Bila tengok geng shaklee, boleh bagi consistent 4angka ke ibubapa mereka. Teresa kerdil diri kerana belum mampu. Sebenarnya belum cukup berusaha untuk mampu... inshaAllah satu hari nanti, pasti mampu.

Hari ni bila terima message seperti di bawah... Ohh Aku mampu beri lebih lagi nilai nya.

...

Mungkin kita merupakan anak yang tidak mampu memberikan 7 ribu ringgit kepada emak dan ayah setiap bulan...7 ratus setiap bulan pun kita masih tidak mampu...7 belas ringgit begitu kecil untuk diberikan...7 ringgit apatah lagi.

Tetapi 7 potongan ayat ini, pasti kita mampu berikan, ikhlas buat emak dan ayah kita. Samada emak dan ayah kita masih hidup ataupun telah meninggal dunia. Mari kita sedekahkannya dalam diam, setiap pagi dan malam. Buat kedua-dua insan istimewa yang bermati-matian menjadikan kita manusia seadanya hingga kita menjadi sebagaimana diri kita kini.

Al-Fatihah...

بِسْــــــــمِ اٌللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيْـــــــــمِِ ۞
الْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ العَٰـلَمِينَ ۞ الرَّحْمَٰنِ ِالرَّحِيمِ ۞ مَٰلِكِ يَوْمِ الدِّينِ ۞ إيَّاكَ نَعْبُدُ وإيَّاكَ نَسْتَعِينُ ۞ اِهْدِنَا الصِّرَٰطَ الْمُسْتَقِيمَ ۞ صِرَٰطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ الضَّآلِّيِنَ.. آمِّيْن ۞

*AL FATIHAH untuk Mak dan Abah.*

inshaAllah satu hari nanti, Kk mampu beri 4angka pada Mak Abah setiap Bulan
. Mak Abah tolong doakan ya...

Wednesday, 15 February 2017

Go beyond the call of duty

A very good motivation story for us...

Two brothers joined a company together a few months after their graduation from university.

After a few years of work, their Manager promoted elder one to a position of Senior Sales Manager, but younger remained in his entry level Junior Sales Officer position.

He developed a sense of jealousy and disgruntlement, but continued working anyway.

One day he felt that he could not work with elder brother anymore. He wrote his resignation letter, but before he submitted it to the Manager, he complained that  Management  did not value hard working staff, but only promoted only the favoured!

The Manager knew that he worked very hard for the years he had spent at the company; even harder than elder one and therefore he deserved the promotion. So in order to help him  to realize this, the Manager gave him a task.

“Go and find out if anyone is selling water melons in town?”

He returned and said, "yes there is someone!"

The Manager asked, "how much per kg?" He drove back to town to ask and then returned to inform the Manager; "they are Rs 13.50 per kg!"

The Manager told him, "I will give your elder brother the same task that I gave you.

So the Manager said to elder, in the presence of younger ; “Go and find out if anyone is selling water melons in town?”

He went to find out and on his return he said:
"Manager, there is only one person selling water melons in the whole town. The cost is Rs 49.00 each water melon and Rs 32,50 for a half melon. He sells them at Rs 13.50 per kg when sliced. He has in his stock 93 melons, each one weighing about 7kg.

He has a farm and can supply us with melons for the next 4 months at a rate of 102 melons per day at Rs 27.00 per melon; this includes delivery.

The melons appear fresh and red with good quality, and they taste better than the ones we sold last year.

He has his own slicing machine and is willing to slice for us free of charge.
We need to strike a deal with him before 10 a. m tomorrow and we will be sure of beating last year's profits in melons by Rs 223 . This will contribute positively to our overall performance as it will add a minimum of 3.78% to our current overall sales target.

I have put this information down in writing and is available on spreadsheet.

Please let me know if you need it as I can send it to you in fifteen minutes."

Younger one was very impressed and realized the difference between himself and elder one . He decided not to resign but to learn from him.

Let this story help us keep in mind the importance of going an extra mile in all our endeavors.

You won't be rewarded for doing what you're meant to do, you only get a salary for that! You're only ​rewarded​ for going an extra mile; performing beyond expectations.

To be successful in life you must be observant, proactive and willing to do more, think more, have a more holistic perspective and go beyond the call of duty. 👍
 
 

Sunday, 12 February 2017

8 Jenis Rezeki Dari Allah swt

LAPAN JENIS REZEKI DARI ALLAH

*1.Rezeki Yang Telah Dijamin.*

‎وَمَا مِن دَابَّةٍ فِي الْأَرْضِ إِلَّا عَلَى اللَّهِ رِزْقُهَا وَيَعْلَمُ مُسْتَقَرَّهَا وَمُسْتَوْدَعَهَا كُلٌّ فِي كِتَابٍ مُّبِينٍ
"Tidak ada satu makhluk melatapun yang bergerak di atas bumi ini yang tidak dijamin ALLAH rezekinya."
(Surah Hud : 6).

*2. Rezeki Kerana Usaha.*

‎وَأَن لَّيْسَ لِلْإِنسَانِ إِلَّا مَا سَعَى
"Tidaklah manusia mendapatkan apa-apa kecuali apa yang dikerjakannya."
(Surah An-Najm : 39).

*3. Rezeki Kerana Bersyukur.*

‎لَئِن شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُمْ وَلَئِن كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِي لَشَدِيدٌ
"Sesungguhnya jika kamu bersyukur pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu."
(Surah Ibrahim : 7).

*4. Rezeki Tak Terduga.*

‎وَمَن يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًا( ) وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ
"Barangsiapa yang bertakwa kepada ALLAH nescaya Dia akan menjadikan baginya jalan keluar dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya."
(Surah At-Thalaq : 2-3).

*5. Rezeki Kerana Istighfar.*

‎فَقُلْتُ اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ إِنَّهُ كَانَ غَفَّارًا ( ) يُرْسِلِ السَّمَاءَ عَلَيْكُم مِّدْرَارًا
"Beristighfarlah kepada Tuhanmu, sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun, pasti Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat, dan memperbanyak harta.”
(Surah Nuh : 10-11).

*6. Rezeki Kerana Menikah.*

‎وَأَنكِحُوا الْأَيَامَىٰ مِنكُمْ وَالصَّالِحِينَ مِنْ عِبَادِكُمْ وَإِمَائِكُمْ إِن يَكُونُوا فُقَرَاءَ يُغْنِهِمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ
"Dan nikahkanlah orang-orang yang masih membujang di antara kamu, dan juga orang-orang yang layak dari hamba sahayamu baik laki-laki dan perempuan. Jika mereka miskin, maka ALLAH akan memberikan kecukupan kepada mereka dengan kurnia-Nya."
(Surah An-Nur : 32).

*7. Rezeki Kerana Anak.*

‎وَلَا تَقْتُلُوا أَوْلَادَكُمْ خَشْيَةَ إِمْلَاقٍ نَّحْنُ نَرْزُقُهُمْ وَإِيَّاكُمْ
"Dan janganlah kamu membunuh anak-anakmu kerana takut miskin. Kamilah yang akan menanggung rezeki mereka dan juga (rezeki) bagimu.”
(Surah Al-Israa' : 31).

*8. Rezeki Kerana Sedekah.*

‎مَّن ذَا الَّذِي يُقْرِضُ اللَّهَ قَرْضًا حَسَنًا فَيُضَاعِفَهُ لَهُ أَضْعَافًا كَثِيرَةً
"Siapakah yang mahu memberi pinjaman kepada ALLAH, pinjaman yang baik (infak & sedekah), maka ALLAH akan melipat gandakan pembayaran kepadanya dengan lipatan yang banyak."
(Surah Al-Baqarah : 245).



Semoga Allah sentiasa limpahkan kita dengan rezeki zahir dan batin yang dapat membantu perjalanan kita menuju Allah. Amiin..

Saturday, 11 February 2017

8 Tugas suami Jaga Isteri dalam pantang

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Apa khabar isteri/suami kita hari ni?  apa khabar diri kita hari ni?

Sama2 kita doakan kita semua di beri kesihatan yang baik, rezeki dan masa yang berkat dengan izinNya, inshaAllah.

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. tetiba kita dah masuk bulan Februari 2017 kan.

Sekarang ni semakin selalu pula dengar berita kehamilan di kalangan rakan2 dan saudara mara. ;) yelah umur subur dan kewangan juga stabil. inshaAllah.

Umur sekitar mid-20 hingga mid-30 umur yang sesuai untuk mengandung dan juga melahirkan. yelah nak bersalin ni perlukan tenaga yang luar biasa... masa mengandung pun, ingat senang ke nak bawa extra 6-9kg tu, termasuk baby, uri, air ketuban.

Baru-baru ni, Malaysia di gemparkan dengan berita IBU B*N*H anak sendiri, meroyan tahap teruk la orang kita kata.  Astaghfirullahalazim. Si ibu mungkin tak sedar pun apa yang die buat tu. Kita tak tahu kisah sebenar disebalik tindakan ibu tu, apa perasaan beliau pada ketika itu.Namun, saya percaya ianya sukar diluahkan dengan kata-kata.

Di sinilah pentingnya sokongan keluarga dan kena kuatkan diri dengan zikirullah, mohon perlindungan dengan Allah dari perkara yg buruk seperti itu.

Mengimbau kenangan berpantang 3 kali... ianya pengalaman yang berbeza2.jika berpantang sendiri,  semasa anak pertama,mungkin masa tu kurang stress sebab kita hanya uruskan diri dan bayi sahaja, berbanding berpantang anak ke 2 dan seterusnya... perlu uruskan bayi dan anak2 yang lain juga dalam keadaan diri yang belum cukup sihat. Tentu ia bukan tugas yang mudah.

Saya sendiri pernah terasa STRESS post-natal ni. Bila baca2 symptoms nya... 'Ohhh.. rupanya aku terkesan juga'

Alhamdulillah, berkat dari Allah swt dan sokongan keluarga... saya cuba atasi nya.

Hari ni, terbaca perkongsian dari Mingguan Wanita mengenai tugas suami jaga isteri dalam pantang ni. rasanya kena simpan dan sebagai rujukan buat suami untuk tempoh berpantang yang seterusnya. Bila tu??? Masih lagi rahsia Allah swt. Buat masa sekarang, mohon di izinkan untuk membesarkan anak2 yang sedia ada dengan kasih sayang dan ilmu yang bermanfaat. inshaAllah.

Ok jom baca

8 TUGAS SUAMI JAGA ISTERI DALAM PANTANG :)


Mingguan Wanita



Untuk no 7... Boleh bagi isteri makan ostematrix, Kalsium bersama magnesium.. selain membekalkan keperluan kalsium, Bantu juga melembutkan najis.



Nota:posting ini PENTING dan sentiasa diperlukan.  inshaAllah akan di update menggunakan PC. Ni guna phone je.

Hadis : Balas kebaikan dengan kebaikan

PERKONGSIAN 1 HARI 1 HADIS

Balaslah Kebaikan Dengan kebaikan

عَنْ عَائِشَةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ مَنْ أَتَى إِلَيْهِ مَعْرُوفٌ فَلْيُكَافِئْ بِهِ وَمَنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَلْيَذْكُرْهُ فَمَنْ ذَكَرَهُ فَقَدْ شَكَرَهُ وَمَنْ تَشَبَّعَ بِمَا لَمْ يَنَلْ فَهُوَ كَلَابِسِ ثَوْبَيْ زُورٍ

Dari Aisyah bahwasanya Rasulullah SAW bersabda: "Barang siapa yang mendapatkan kebaikan maka balaslah dengan kebaikan yang serupa, dan barangsiapa yang tidak mampu maka sebutlah (semacam terima kasih) kebaikan tersebut. Barangsiapa yang menyebutnya (membicarakannya) sungguh ia telah bersyukur dan barangsiapa yang membangga-banggakan diri dengan (menggunakan) sesuatu yang ia tidak berikan maka ia seperti orang yang memakai pakaian keburukan." (HR Ahmad No: 23452) Status : Sahih dalam al-Adab al-Mufrad (215)

Pengajaran:

1.  Antara akhlak seorang Muslim apabila menerima kebaikan seperti pemberian atau hadiah, sewajarnya dibalas kebaikan dengan yang setimpal.

2.  Jika kita tidak mampu memberi balasan yang setimpal, berilah ucapan terima kasih kepada penyumbang sebagai satu dari cara kita bersyukur.

3.  Ucapan  “terima kasih” yang terbaik diungkapkan ialah kalimah “Jazakallahu khairan” (semoga Allah membalasmu dengan kebaikan). Kalimat ini lebih bernilai kerana mengandungi doa di dalamnya.

عَنْ أُسَامَةَ بْنِ زَيْدٍ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ صُنِعَ إِلَيْهِ مَعْرُوفٌ فَقَالَ لِفَاعِلِهِ جَزَاكَ اللَّهُ خَيْرًا فَقَدْ أَبْلَغَ فِي الثَّنَاءِ

Dari Usamah bin Zaid r.a bahwasanya Rasulullah SAW bersabda : “Barangsiapa yang diberikan satu perbuatan kebaikan kepadanya lalu dia membalasnya dengan mengatakan “jazaakallahu khairan (semoga Allah membalasmu dengan kebaikan), maka sungguh hal itu telah mencukupi dalam menyatakan rasa syukurnya.” (HR. Tirmidzi No:1958) Status Hadis: Hassan

Moga Allah memperbaiki akhlak kita. Jazakallahu khairan pada yang membaca.

#Malaysia Menuju Negara Rahmah#
Pertubuhan IKRAM Malaysia Negeri Johor

12hb Februari  2017
15hb Jamadil Awal 1438H


Friday, 10 February 2017

Kenapa kena baca surah alkahfi?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Sebagai peringatan buat diri sendiri dan rakan sekalian...








Surah Al-Kahfi ayat 1-10 dan 100-100. 


Tips Khatam Baca Surah Al-Kahfi pada hari Jumaat. 


Semoga sentiasa menjadi amalan kita sehingga ajal menjemput. 

Assalamualaikum wbt.

Wednesday, 8 February 2017

ESP Shaklee Kembali dengan Perisa VANILLA

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
 
Alhamdulillah... mengimbau perkenalan saya dengan shaklee dulu, asbab menyusukan amanina. Jadi cubalah minum ESP + alfalfa + ostematrix.
 
dan sejak tu ESP kegemaran saya tau! sejak 2013 lagi...
 
Dulu perisa asli, ala2 pure air soya tanpa gula tu.
Mula2 minum dulu macam agak pelik juga.. hehe. yelah tak manis kan. pastu saya tambahlah milo/horlick.. pernah juga bancuh dengan Performance Drink perisa oren tu. 
 
 
Alhamdulillah saya suka jer.. hehe. sebabnya kesan nya yang best tu cover habis la rasa yang awal2 tu mcm tak sedap. 
 
tetiba gastrik dah lama tak kena,
tetiba cepat dan lama rasa kenyang,
tetiba kulit macam lembab je,
tetiba kulit macam tegang je
dan yang paling best
tetiba perasan slim... 
 
ok sila jangan besarkan mata tu. haha. boleh cuba sendiri untuk rasa kesan nya. 
 
dan takdelah tetiba sangat. hehe. kenalah consistent minum. kesan nya bila boleh rasa/nampak tu bergantung pada  seseorang tu sendiri. ada yang cepat, ada yang lambat. dan inshaAllah jika minum berpanjangan dalam tempoh yang lama pun OK je.. sebabkan shaklee di jamin selamat. 
 
Shaklee ada kajian klinikal dan landmark study yang membuktikan produk shaklee selamat dan berkesan di makan untuk tempoh masa yang lama. cer google je 'landmark study shaklee' .. ada papernya jika anda berminat nak baca dan tahu lebih lanjut. Boleh juga click -->website shaklee Malaysia
 
ppsst tambahan, masa saya pregnantkan khadijah, strecthmark macam takde! makcik urut pun pelik.. kenapa tak macam orang selepas bersalin pun? ;)
 
Wow, sekarang ni pula... ESP dah berperisa Vanilla... mesti sedap kan! shake dengan air sejuk... dah jadi ala2 aiskrim vanilla gitu. 
 
 
 
 
 Jom nikmati kesan2 sampingan yang awesome ni.
Anisah Khalid 0136216522

Sunday, 5 February 2017

Promosi Shaklee Februari 2017


⭐️PROMOSI SHAKLEE FEB 2017!⭐️
===================
1. OSTEMATRIX (Calcium & Magnesium)
✅ Buy 6 Free 1 / Buy 2 Get 5% Off

2. VITALEA FOR CHILDREN
✅ Buy 3 Free 1

3. LECITHIN
✅ Buy 1 Free 1 (Expiry Apr 2017) Non promo : Expiry 2018

4. ALFAFA 700 biji
✅ Buy 1 Free 1 (Expiry Jun 2017) Non promo : Expiry 2018

5. ALFAFA 330 biji
✅ Buy 1 Free 1 (Expiry Aug 2017) Non promo : Expiry 2018




Sila refer poster di atas untuk Harga  promosi. Terima kasih!

P.s untuk harga ahli khas untuk ahli ;) boleh pm saya untuk konsultansi PERCUMA.