Thursday, 28 August 2014

Nenek kencing berdiri..Eiii..ada ke?


Assalamualaikum dan salam sejahtera, 

Maaf jika tajuk entry ini agak kurang sopan... huhu, tapi ini lah hakikat yang mungkin kita tak sedar.

Berapa ramai nenek atau atok kita yang terpaksa kencing berdiri?

Kenapalah yang diorang ni kencing berdiri kan?

Baru-baru ini, seorang nenek kenalan saya mengadu masalah yang serupa... kalau nak bercuti atau terpaksa membuang di tandas awam, maka terpaksa lah kena cari tandas yang duduk... kalau dah tak jumpa? huhu... inilah yang terpaksa kencing berdiri!  


Sedutan Jawapan Ustaz Azhar Idrus bila di tanya... Apakah hukumnya kencing berdiri?


Hukumnya tidaklah haram...tetapi MAKRUH. dan menjadi sunat jika uzur. Islam itu mudah, ada rukhsahnya. 

Tetapi sunnah Rasulullah s.a.w, adalah buang air dalam keadaan duduk. Jauh lebih sopan dan boleh elak dari meleleh ke tempat yang tidak sepatutnya. 

Berbalik kepada soalan saya tadi, Kenapalah nenek @ atok ni kencing berdiri? 

Mereka bukan nak kencing berdiri, tetapi terpaksa! Sebab mereka tak boleh lipat kaki, tak boleh mencangkung... kasihan mereka, kan?

Selain tu, mereka juga terpaksa solat dalam keadaan duduk (ruksah solat bagi mereka yang uzur) dan pergerakan mereka juga jadi sangat terbatas. 

Gambar ihsan google.. situasi biasa kan?
Bayangkan situasi di atas, kalau dalam keadaan nak kena selamat kan diri, masih terpaksa bertongkat seperti ini... Aduhai sayang, kasihan nenek ni...mungkin sekejap selepas gambar ni di ambil, abang yang duduk kat tepi tu, terus dukung nenek ni kot... jom nenek kita selamatkan diri.

Ok jom kita tengok... kenapa dan apa yang berlaku sebenarnya kepada sendi kita sampai menyebabkan nenek@atok terpaksa kencing berdiri. 

Ramai makcik pakcik & atok nenek duk mengadu sakit sendi. mencucuk lagi2 menangkap kaki dan pinggang. Dan ada juga kita yang muda2 pun dah mula terasa sakit juga. Betul tak? 

Kalau anda tak rasa, cuba tanya warga emas atau rakan2 di sebelah yang anda jumpa... Antara sebab sendir terasa sakit2 ialah kurangnya 'kusyen'..

Jom kita tengok apa bezanya sendi yang sihat dan tak sihat...




Apa itu Arthritis?

Perkataan arthritis berasal dari Greek arthron yang bermaksud "joint"/sendi dan Latin itis bermaksud "inflammation"/keradangan.  

Sendi (Joint) berada di pertemuan 2 tulang. Jari, lutut, pinggul, siku, bahu. Banyak bahagian badan kita mempunyai sendi. 

Arthritis adalah istilah perubatan untuk sakit sendi dan tulang atau dikenali juga sebagai radang sendi. Bila mana kita tak dapat berjalan lancar dan rasa sakit pada sendi, itu kita panggil arthritis. Cuba kita lihat golongan tua yang sukar berjalan. Biasanya mereka akan mengadu sakit sendi dan tulang di bahagian lutut, pinggul, pinggang dan tangan. Bukan sahaja golongan tua, malah ada golongan muda yang mengalaminya. 
Jenis-jenis  Arthritis

Terdapat lebih dari 100 jenis Arthritis. Berdasarkan kajian, Osteoarthritis dan Rheumatoid Arthritis adalah jenis arthritis yang biasa berlaku.




Saya pernah melihat sendiri kaki kenalan saya  (saya panggil nenek) merah2 sebegini... sakitnya, Allahuakbar! kita yang tengok pun rasa macam pedih. Nak berjalan memang susah. Nak bangun berdiri pun sakit, nak tido pun sakit...

Doktor memang cadangkan pengambilan supplement bagi mengurangkan keradangan ni. 

Nenek mengamalkan supplement sejak mula terasa sakit. Alhamdulillah, kini beliau mengamalkan set sendi shaklee seperti di bawah. InshaAllah selain mengamalkan set sendi ini, beliau juga bersemangat untuk pulih. Kombinasi yang baik untuk kembali sihat inshaAllah. (bukannya apa, kadang setengah orang nak makan supplement, tapi tak konsisten sebab kurang semangat, jadi hasilnya juga kurangla kan.. kan? setuju?) 

Alhamdulillah, selepas 2 bulan... beliau mengadu dengan saya 'Anisah, nenek seronok sekarang, boleh berjalan laju sikit... bolehlah membongkokkan badan. ;) lepas ni, nenek nak teruskan makan set ni..Alhamdulilah' (lebih kurang macam ni la ayat dia)

Ok jom kenali set sendi Shaklee

Mengekalkan tulang rawan yang sihat

memberikan manfaat kepad sendi dalam tiga cara :

1. menyokong keselesaan sendi
2. memelihara tisu penyambung yang sihat
3. meningkatkan kesan kusyen

2. Omega Guard Shaklee 
 Mengurangkan inflamasi
  1.  melambatkan degradasi tulang rawan
  2.  membantu mengurangkan reaksi keradangan dalam sendi-sendi.
  3.  bertindak sebagai pelincir.
  4. ia membantu kita untuk bergerak dengan lebih bebas.

Kajian terkini menunjukkan pengambilan asid lemak omega 3 bersama glukosamina dapat meningkatkan kesihatan sendi daripada mengambil glukosamina sahaja. 

Mengekalkan sel tulang yang sihat

  1.   Kalsium penting untuk kesihatan tulang, otot dan ligamen.
  2.  Magnesium pula diperlukan untuk mengasimilasikan kalsium ke dalam tulang dengan mencegah pembentukan kalsium dalam tisu-tisu lembut dan sendi-sendi.  

Ramai orang mengambil terlalu banyak kalsium tetapi tidak cukup magnesium.Kajian menunjukkan pengambilan kalsium berlebihan bukan sahaja membantu menguatkan tulang temulang tatapi juga membantu mengurangkan gejala osteoarthritis.

Nota : Jika anda nak tahu lebih lanjut mengenai setiap vitamin  Advanced Joint Health Tablet  , Omega Guard dan Ostematrik boleh click pada nama vitamin ni. 


Psstt, cuma nenek kenalan saya tu, masih terpaksa kencing berdiri, sebabkan kalau tulang kita dah bertahun2 tak di jaga dengan baik, takdelah dalam masa 2 bulan, boleh jadi macam orang muda pulak kan? Ambil masa sikit, tapi yang penting ianya beransur pulih. 

Jom sama-sama kita doakan nenek kenalan saya juga warga2 emas (ataupun blm emas pun lagi) di luar sana supaya sihat sejahtera, dan boleh berjalan seperti biasa, juga menjalani hidup ke tandas dengan normal juga. 

Antara testimoni mereka yang berjaya di bantu, dengan izinNya. 

1. Boleh solat terawikh 20 Rakaat...MashaAllah! Tahniah Makcik (ke nenek?.. hehe..oklah tahniah Puan!)


2. Sakit pelipat lutut hilang...sembelit juga kurang




Buat anda yang membaca, sila kongsikan entry dan khasiat vitamins ini kepada kenalan anda, mana tahu.. usaha anda membantu mereka di luar sana untuk bertambah sihat,  Memudahkan mereka untuk bergerak dan beramal ibadat, inshaAllah.

 Feel free to LIKE and SHARE

Please do not hesitate to contact me/ comment below for:-


FREE Consultation
Business OPPORTUNITY with Shaklee!!

Tuesday, 26 August 2014

Obesity and overweight... are you one of them?

Assalamualaikum wbt 

I am exploring the 'world' of obesity for my Masters of Science.. and the information from WHO website is the reality the world is facing right now. 

Key facts

  • Worldwide obesity has nearly doubled since 1980.
  • In 2008, more than 1.4 billion adults, 20 and older, were overweight. Of these over 200 million men and nearly 300 million women were obese.
  • 35% of adults aged 20 and over were overweight in 2008, and 11% were obese.
  • 65% of the world's population live in countries where overweight and obesity kills more people than underweight.
  • More than 40 million children under the age of 5 were overweight or obese in 2012.
  • Obesity is preventable.

Just imagine.. worldwide obesity has increases drastically ever since 1980. more than half of world's population are OVERWEIGHT! ouch!  are you one of them?

and beware... obesity is preventable! hehe... ok lets learn how to prevent it ok. Only two basic things: 

  • increase intake of energy-dense foods that are low in fat; and balanced diet
  • increase in physical activity 

Further info can be read here --->> WHO | Obesity and overweight

....

Doa from all of you,the readers of this blog is very appreciated! 

May Allah ease our ways in helping people to life healthier, inshaAllah.

Regards, 
Anisah

Friday, 22 August 2014

Hukum Bertafakur dan Berkabung ... MH17 dalam kenangan.

Assakamualaikum wbt dan Salam Sejahtera, 




MALAYSIA BERKABUNG pada  hari ini, 22 OGOS 2014 sempena berangkat pulang jenazah sebahagian dari mangsa MH17. 

Kerajaan menyarankan kita untuk berkabung dan bertafakur... 
Pagi ini,  saya ada menerima message di WA dan juga fb mengatakan berkabung ini bukan sunnah dan tidak boleh dilakukan. Berkabung bukan lah perkara biasa2, ia berlaku jarang2.. jadi kini sendiri pun tak pasti apakah hukumnya..kan? 
Allahuakbar, Sesungguhnya Dia Maha Mendengar dan Menjawab...
Di kala hati sedang ragu2, ikim.fm ada kongsikan hukum bertafakur dan berkabung seperti yang saya petik di bawah. 
                                                                                                                                                                
KUALA LUMPUR 22 OGOS – Persoalan berhubung apakah hukum tafakkur dan berkabung banyak diperkatakan. Berdasarkan fanpage Fatwa Malaysia jelas sekali bahawa  tafakkur adalah diharuskan apatah lagi apabila diisi waktu tersebut dengan membaca al-Fatihah untuk dihadiahkan kepada saudara kita yang terkorban. 


Manakala hukum berkabung dengan berpakaian hitam juga tidak menyalahi ajaran Islam apabila ulama Syria yang terkenal Sheikh Dr. Wahbah al-Zuhayli menyebut bahawa dalam konteks wanita yang kematian suami diharuskan untuk memakai pakaian hitam, maka jika digunakan Qiyas kepada apa jua keadaan bersedih dan berdukacita, ianya juga diharuskan.
Di bawah ini adalah penjelasan dari laman fanpage Fatwa Malaysia kendalian Felo Fatwa Malaysia (JAKIM):
Soalan: Saya ingin bertanya tentang isu tafakkur dan berkabung. Adakah dalam Islam ada amalan tafakkur sebagai tanda kedukaan atas kematian sepertimana dalam ke MH17. Begitu juga tentang amalan berkabung. Dalam Islam apa yang sepatutnya dilakukan. Mohon penjelasan. Terima kasih.
PENJELASAN: Faham bertafakkur dalam Islam tidaklah sama dengan apa yang dilakukan sekarang ini yang dipanggil ‘moment of silence’ (tunduk selama beberapa minit) bagi menghormati orang yang mati. Tafakkur membawa makna “kegiatan hati untuk memahami makna setiap perkara bagi mencapai apa yang dihajati. Tafakkur juga merupakan pancaran hati yang dengannya kebaikan, keburukan, manfaat dan kemudaratan akan menjadi jelas (al-Jurjani, Kitab al-Ta’rifat, ms.77)
Namun perbuatan tunduk selama beberapa minit (moment of silence) bagi menghormati orang yang matitidaklah bertentangan dengan syarak kerana ia sekadar tanda penghormatan yang bersifat universal dan tidak melibatkan apa-apa ritual bacaan dan pergerakan yang menyerupai amalan keagamaan agama lain. Penekanan dalam perbuatan ‘moment of silence’ lebih kepada bagi menunjukkan kesedihan, ingatan dan penghormatan kepada mereka yang telah meninggal dunia. Namun sekiranya perbuatan tersebut disertai dengan ritual keagamaan agama lain seperti menyalakan lilin atau bacaan-bacaan tertentu maka ia menjadi tidak selari dengan amalan Islam dan dilarang oleh syarak. Asas terhadap keharusan tersebut boleh diambil dari perbuatan Rasulullah yang bangun menghormati jenazah seorang Yahudi yang lalu di hadapan baginda atas dasar kemanusiaan. Begitu juga dengan kisah seorang Sahabat Nabi bernama Qays Ibn Syamas yang pernah menyatakan hasratnya kepada Rasulullah untuk menghadiri majlis kematian ibunya yang beragama Nasrani, Nabi membenarkan dan menyuruhnya berjalan di hadapan jenazah sebagai tanda hormat. (Ibn Qayyim al-JawziyyahAhkam ahl Zimmah, vol.2 ms. 434).
Walaupun apa yang dilakukan oleh Nabi dan Qays, tidaklah benar-benar sama dengan perbuatan ‘moment of silence’, namun kedua-dua perbuatan tersebut memberi isyarat bahawa tidak salah untuk menghormati orang yang meninggal melalui perbuatan yang tidak bertentangan dengan syariah, termasuk bukan Islam. Islam sendiri menggalakkan kita mengambil iktibar dari kematian. Namun yang terbaik untuk dilakukan bagi menghormati orang Islam yang meninggal dunia ialah dengan mendoakan mereka dan membaca ayat-ayat suci al-Qur’an. Sementara perbuatan berkabung bagi menunjukkan tanda dukacita kepada orang yang meninggal dunia seperti mengibarkan bendera separuh tiang dan memakai pakaian berwarna serba hitam atau suram adalah dibenarkan selagi ia tidak melibatkan unsur-unsur atau ritual keagamaan agama bukan Islam yang bertentangan dengan syarak.
Dalam perbahasan para ulama amalan berkabung banyak merujuk secara khusus kepada apa yang dilakukan oleh seorang wanita yang kehilangan suami. Istilah yang digunakan ialah al-ihdad/al-hadad yang bermaksud menahan diri daripada berhias. Menurut istilah pula, perkabungan memberi erti meninggalkan perbuatan memakai haruman, perhiasan, celak, minyak, sama ada yang harum ataupun tidak, iaitu yang khusus bagi tubuh. Namun ia boleh dikiaskan kepada konteks yang lebih besar termasuk dalam konteks masyarakat dan Negara seperti dalam kes MH17. Maka keputusan untuk menetapkan beberapa hari untuk tujuan berkabung adalah termasuk dalam perkara yang harus. Malah dalam hal memakai pakaian berwarna hitam, terdapat perbahasan yang mengatakan bahawa Keempat-empat mazhab mengharuskan (iaitu dalam konteks wanita kematian suami) untuk memakai pakaian berwarna hitam. (Wahbah al-Zuhayli,Fiqh al-Islami wa Adillatuhu, jild 7. 662)
                                                                                                                                                                



Setiap yang hidup pasti mati, kecuali Allah swt. 
Al fatihah
Moga kita semua sentiasa diberkati Allah swt di dunia & akhirat.
Ilmu wajar di kongsi, bukan hanya untuk diri sendiri. 
*Sila kongsikan dengan menekan button like dan share di bawah. 

Wednesday, 20 August 2014

Kisah dari Al -Azhar, Kaherah

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 

 Kisah ini telah dikongsikan oleh kenalan saya. Mungkin pencerita sebenar, tidak kita dapat ketahui. Namun, kisah seperti ini sebenarnya biasa terjadi di sekitar kita.

Kadang kita lupa, dengan memberi dan membahagiakan orang lain jauh lebih MANIS berbanding dengki dan mentertawakan orang lain. Berbuat baik dan mengajak kepada kebaikan adalah ajaran Al Quran dan Sunnah. 

Semoga kita sama2 memperoleh pengajaran dari kisah ini. InshaAllah.

…………………………………………………………………………………………………… Secebis Kisah Dari Al-Azhar, Kaherah 

Gambar sekadar hiasan

Seorang guru yang separuh umur berjalan-jalan santai bersama seorang remaja, salah seorang di antara murid-muridnya di sebuah taman.

 Di sela-sela waktu terdengar ketawa kecil anak remaja tersebut.. Mereka kelihatan sebagai kawan yg sangat akrab walaupun dgn perbezaan usia yg sangat zahir. Inilah keistimewaan seorang murabbi yg ikhlas. 

Sedang berjalan, mereka terlihat sepasang kasut yang sudah usang dan hampir reput bersama beberapa barangan peribadi tukang kebun yg usang. 

 Remaja itu melihat gurunya sambil mengusul: "Bagaimana kalau kita usik tukang kebun ini dengan sembunyikan kasutnya, kemudian kita berlindung di belakang rimbun? Dia datang, pasti terkejut.. Jom kita tengok bagaimana dia terkejut dan cemas! He he”

 Guru yang alim dan bijak itu menjawab: "Anakku, tidak elok kita berseronok dengan mempermainkan orang, apatah lagi pada orang yg susah. Kamu kan seorang yang senang, dan kamu boleh sahaja menambah kebahagiaan untuk orang tu? Sekarang saya cadangkan kamu masukkan beberapa keping duit kertas ke dalam kasutnya, kemudian saksikan bagaimana respon tukang kebun tu?" 

 Pemuda itu terpegun dengan usulan gurunya, bersetuju dan segera berjalan utk memasukkan wang ke dalam kasut tersebut. 

 Kemudian mereka bersembunyi di belakang rimbunan pepohon.. Selang beberapa waktu, datanglah seorang lelaki dalam lingkungan 40 an, bajunya basah dgn peluh, sambil mengibas-ngibaskan kotoran dari pakaiannya. 

Dia berjalan menuju tempat barangan yang tinggalkan. Beliau memasukkan kakinya ke dalam kasut, merasai sesuatu di dalamnya. Dia cuba keluarkan, bila dilihatnya benda asing itu adalah wang kertas, mukanya berubah, dia terpegun. Ada beberapa keping dalamnya!! Dia memeriksa sebelah lagi, mukanya hampir2 pucat melihat wang yg lebih banyak!!! Dia menatap wang itu berulang-ulang, seolah-olah tidak percaya dengan matanya. Dia melihat ke segala penjuru, seolah-olah mencari orang disekitarnya.. mungkin nak bertanyakan sesuatu.. Beliau mendapati dirinya kesaorangan!!

 Dengan segera ia memasukkan wang itu ke dalam sakunya dan terus berlutut sambil melihat ke langit dan menangis. Dia berteriak dengan suara tinggi, seolah-olah berbicara dengan Allah Ar Razzaq (Pemberi Rezeki) “Aku bersyukur kepada-Mu, Ya Allah, Tuhanku. Wahai Yang Maha Tahu, isteriku sakit dan anak-anakku kelaparan. Mereka belum menjamah apa2 pun hari ini. Engkau telah menyelamatkanku, anak-anak dan isteri dari kecelakaan ini ya Allah". 



 Dia terus menangis dalam waktu cukup lama sambil memandang ke langit sebagai ungkapan rasa syukurnya atas kurnia dari Allah Yang Maha Pemurah. Murid tadi, sangat terharu dengan apa yang dilihat. Air matanya meleleh tanpa dapat dibendung. Guru yang bijak terus bersuara:

 “Bukankah sekarang kamu rasa lebih bahagia dari mengusik orang lain dan lucu melihat orang yg kehilangan barangan?” 

 Pemuda itu segera menjawab, “Harini aku mendapat pelajaran yang tidak akan mungkin aku lupakan seumur hidupku. Sekarang aku baru faham makna kalimah yang dulu belum aku fahami sepanjang hidupku: “Ketika kamu memberi, kamu akan mendapatkan kebahagiaan yang lebih banyak dari pada kamu mengambil”. 

 Gurunya melanjutkan "Sekarang ketahuilah bahawa pemberian itu bermacam-macam: 

 • Memaafkan kesalahan orang di saat kita mampu membalas dendam, adalah suatu pemberian.
 • Mendo’akan teman dan saudaramu di belakangnya (tanpa pengetahuannya) adalah suatu pemberian. 
 • Berusaha utk berbaik sangka dan menghilangkan sangka buruk darinya juga satu pemberian.
 • Menahan diri dari membicarakan aib saudaramu di belakangnya, adalah satu pemberian lagi. *Ini semua adalah pemberian dari Allah, supaya kesempatan memberi tidak hanya dibuat oleh orang-orang berada sahaja. Jadikanlah semua ini pelajaran, wahai sahabatku! 

 Semoga bermanfa'at


Salam hormat, 
Anisah 
Ogos 2014.

*Sila kongsikan kisah ini jika anda rasa ia bermanfaat... (inshaAllah memang bermanfaat pun)

Tuesday, 19 August 2014

Ya Allah, Selamatkan anak2 kami...bukan hanya demam biasa

Assalamualaikum wbt. dan Salam sejahtera, 

Alhamdulillah...tanggal 5 September 2009 bersamaan 15 Ramadhan 1430H, Lahirlah putera sulung kami yang diberi nama Anas Huzaifah b. Asyraf. Nama beliau di ambil sempena nama sahabat-sahabat Rasulullah. Anas bermaksud kekasih, namun huzaifah tidak mempunyai makna yang specific. 

Kebetulan yang tidak di sengajakan...ada orang tanya letak nama Anas sebab ANisah +ASyraf  ke? Sungguh kami tak merancang pun macam tu, tapi Allah gerakkan hati kami untuk memilih & bersetuju atas nama Anas. Inilah yang di namakan ketentuan Ilahi. Alhamdulillah. memang sangat sesuai dengan Anas sebab dia memang penguat kasih kami. 



PENGALAMAN HAMIL

Alhamdulillah, sepanjang mengandungkan Anas, banyak peristiwa yang berlaku, 1-4 bulan pertama, saya mengikuti pengajian ijazah,,, duduk di kolej, berjauhan dengan suami. kemudian cuti semester dan saya duduk di rumah mertua, rumah nenek mertua, rumah mak... merantau sambil bawa anak. hehe. 

Masa baru 7 minggu hamil, saya buat medical checkup + xray! huhu! masa tu tak tahu pun pregnant. Sebelum xray, nurse tanya 'pregnant ke?' dgn pantas nye jawab..'Saya tak pregnant' 


Selepas xray, nurse tanya lagi 'awak pregnant ke?' Terus berdebar..'Erm, saya tak sure.. baru seminggu lewat period'.. terus nurse bebel2..'La kenapa tak cakap?' Terus dia keluarkan UPT test.. POSITIVE! apa lagi.. dia teruskan 'nasihat' "tahu tak bahaya kalau xray masa pregnant...bla, bla.. nanti jumpa Dr macamana"


Astaghfirullah... 


Bila jumpa Dr, Dr pun mengiakan yang bahaya dan mungkin boleh men'cedera'kan janin. Dr nasihatkan kami jumpa pakar O&G terus. 


Nauzubillah, Ya Allah, jauhkan sebarang perkara buruk berlaku kepada anak kami..itula yang kami doakan. 


Alhamdulillah, atas nasihat pakar O&G, jika xray di lakukan pada awal kehamilan, tidak perlu risau. janin baru terbentuk. Tapi sebolehnya kena elakkan. 

...

Accident yang hampir meragut nyawa!!!


3 Ogos 2009, kul 12.00 tghari... masih segar incident tersebut!!!


Pulang dari chekup di klinik, gara2 nak cuba beranikan diri mengambil jalan yang tak biasa...Saya keluar dari simpang-T, namun tak perasan ada kereta dari arah kanan


PONNNNNNN!, dengan paniknya, saya berhenti di tengah jalan!


PANNG....Satu rempuhan yang sangat kuat di pintu driver! 


Bayangkan saya sedang hamil 8 bulan, dan rempuhan tu berlaku betul2 hampir dengan perut...Allahuakbar! doa tak putus2, 'Ya Allah, selamatkan anakku'


Air mata? allahuakbar! automatik berjujuran tanpa di pinta. 


Alhamdulillah, ada insan yang prihatin membantu...di guidenya ke tepi, bila turun kereta, masing2 tergamam...'Ohh, wanita hamil' ...masing2 tanya, 'ok? baby ok?' Alhamdulillah, Allah beri kekuatan untuk bercakap lagi... dan mereka beri kata semangat. 


 Satu ayat yang buat saya banjir sekali lagi! 


abang tow truck kata 'Kak, akak ni kira ok la bertahan, ada orang dah terus terbersalin kalau dah accident macmani... ada yang tercampak keluar kete dsb'


Huuwwaaa.... rasa macam nak tampal je mulut dia masa tu.. ada ke orang tengah risau tahap tertinggi, dia bakarnya lagi dgn kata macam tu?


AllahuaAkbar... betapa nyawa bayi & ibu dalam keadaan yang bahaya kan. 


Alhamdulillah, berkat kesabaran dan sokongan keluarga.... dan izin Allah swt.


Alhamdulillah, anas membesar dengan baik dalam kandungan dan saya tidaklah mengalami trauma yang teruk. Cuma perasan takut tetap ada.. Apa yang boleh saya buat? banyakkan membaca ayat Al-Quran dan berdoa pada Allah minta  di selamatkan dari bahaya dan sebarang cacat cela... tu yang kalau sekarang terdengar ibu hamil accident, secara automatik terbayang saat yang mencemaskan dulu. Moga Allah beri kekuatan dan perlindungan buat ibu-ibu hamil semua. InshaAllah. 


..........


Alhamdulillah,  Anas di lahirkan normal dengan berat 2.8kg, dan tinggi 49cm... 

Alhamdulillah, Anas bayi yang sihat dan sempurna fizikalnya. Syukur pada yang Maha Esa. 


Permata hati kami, Anas Huzaifah b. Asyraf

Allahuakbar! 


Sejak anas lahir sampai umur nya 1 tahun, banyak kali anas demam... asal nak 'belajar' perkara baru, samada demam dulu atau demam kemudian...


Alhamdulillah, umur 3 bulan, anas dah pandai berguling dan mula meniarap dan menyelor ( betul ke ejaan nye ek?) menyelor tu.. macam ala2 askar tu, meniarap dan berjalan ke depan. 


umur 6 bulan, gigi pertama tumbuh, duduk sendiri, dan juga merangkak! Alhamdulillah... 

Tapi bayangkan 'bebanan' belajar banyak perkara dalam satu masa... demam tu dah jadi biasa jer kan.


Anas 6 bulan

pastu umur 10 bulan, dah mula menapak... sekali lagi, demam tu dah pasti! 


Lesen P anas dapat masa masuk 11 bulan... Alhamdulillah! demam? ye la rasanya... memang kerap sangat, sampai dah lupa berapa kali demam biasa tu.. 


Apa treatment demam? kalau bawah umur 1 tahun, ada paracetamol khas kan..Suami dengan bersungguh suruh bagi ubat setiap kali demam... 


Saya pula di ajar oleh mak abah, selagi badan tak panas betul... tak perlu makan ubat, lagi2 kanak2.. sebab nak biar antibodi badan lawan demam tuh... sbb bila demam kan tanda2 badan sedang 'berperang'!  Sebab kesian kat anak asyik kena makan ubat... saya lebih gunakan kaedah tradisional... jelumkan dan ikut sunnah, bagi makan madu.. 


Alhamdulillah, sepanjang anas demam... dapat di kawal, dengan izinNya! 


Alhamdulillah... selepas umur 1 tahun, anas jarang2 demam.. tapi masih adalah..(di tambah duduk di taska, virus memang tak dapat di kawalkan). 


Takde apa yang merisaukan kami sangat, sebab 'biasalah kan budak nak membesar... demam tu biasa jer' 


TETAPI.... 


Satu ketika bila demam bukan hanya demam biasa....


SERANGAN PERTAMA

Masa tu, Sekitar pukul 12+ malam bulan April 2011, Anas tido dalam pelukan saya, sebab demam..  tetiba dia menjerit dan terus kejang dan gigi rapat sangat. 

Dalam keadaan terkejut saya terus jerit panggil suami ..'ABANG, KENAPA ANAS NI?' dan dalam pada masa yang sama, saya masukkan jari dalam mulut anas sebab takut sangat  gigi dia patah..


Bila suami datang, dia pula masukkan jari.. huhu.. biru juga jari kami di'kerja'kan... Dalam masa yang sama, 


Mak mertua terus buat panggilan ambulan dan tanya apa yang patut kami buat. Semua orang dalam keadaan yang sangat blur dan agak panik.. sebab tak pernah melalui perkara macam ni.

Atas nasihat paramedik thru phone, kena sengetkan dan basahkan badan dia... Alhamdulillah tak sampai 5 min, sawan tu reda... dan 5 min kemudian, baru ambulan sampai... masa tu, air mata ibu tak tertahan.. tengok anak yang sangat aktif... tetiba terkulai, lemah sangat. panggil2 anas dah macam tak sedar... Saya dan Suami bersama menaiki ambulan untuk ke Hospital Klang dalam keadaan yang seribu satu persoalan.. "APA SEBENARNYA yang berlaku?"


Sayang, Jangan tinggalkan mama...

Sampai di hospital Dr check suhu dan ambil keterangan. Agak kelakar juga, masa tu dah tengah malam.. jadi Dr pun agak moody. kami yang kebinggungan ni... BAHAYA tak? SERIUS tak?

Pertama kali kena febrile fits, satu peristiwa yang memang tak dapat lupa!


Malam tu, anas tido dalam pelukan sehingga pagi... Ya Allah, terlintas...sanggupkah kehilangan anak... Nauzubillah...

Proses checkup biasa2 jer... 

Di antara soalan Dr .. 'Ada tak ahli keluarga yang pernah kena sawan demam masa kecil?' 'Setahu kami, takde... ' Dr pun mengangguk2..

Alhamdulillah, pagi tu, Doktor datang memberi keterangan, Kata- kata dari Doktor pakar kanak-kanak, memberi ketenangan buat kami.

'Your child was having Febrile fits, where it is normally happen for kids under the age of 6... the way body release the heat when body reach  certain high temperature' lebih kurang mcm ni la ayat Dr tu.

OK...NORMAL ye? tak pernah tahu yang perkara macam ni normal!!!

Anas warded 2 malam juga sebab Doktor nak monitor jika berlaku lagi sawan demam dan untuk ketahui result darah. 

Alhamdulillah... ujian darah menunjukan tiada apa yang perlu di bimbangkan.

Macam-macam juga pesan Dr.. antaranya, jika anak demam, pantau sebaiknya, bagi ubat paracetamol mengikut waktunya, dan sentiasa lapkan. Sawan demam mungkin boleh berlaku lagi sehingga anak berumur 6 tahun.

Jika berlaku lagi, Puan dan Tuan boleh pantau sahaja dari rumah.

Kami mengangguk tanda faham dan berdoa moga perkara seperti ni tak berlaku lagi.


Bekalan ubat khas untuk demam dan sawan demam...


SERANGAN KEDUA, KETIGA dan KEEMPAT

Tup2, tanpa di sangka sebulan selepas tu, anas demam sekali lagi... teringat lagi, pada sehari sebelum FINAL YEAR PRESENTATION (Anas lahir pada tahun kedua dalam pengajian ijazah)...

Dalam kesibukan menyiapkan bahan untuk presentation, saya menjaga anas sehingga pagi. Sekitar jam 5pagi, anas di serang sawan demam lagi. Atas nasihat Dr, kami hanya pantau dari rumah sahaja. Namun, air mata ibu tetap mengalir lagi...


Antara doa yang di amalkan


Semasa saya sedang dalam tapak presentation, anas di serang lagi sekali... AllahuAkbar.. saya mohon izin untuk pulang awal dan supervisor telah meminta examiner untuk datang awal ke booth kami.

Petang hari yang sama, lagi sekali anas di'tarik'... AllahuAkbar... 3x pada hari yang sama... lembik dah badan anas waktu tu.

Kami terus bawa Anas ke Hospital Assunta, Alhamdulillah insurance boleh cover sebab kami dah ambil insurance sejak anas bayi lagi (warded pertama kali tu, sebab terus call 999, automatik hospital kerajaan terdekat).

Semasa di Assunta hospital, mereka terus lap dan masukkan ubat di punggung. Allahuakbar.. apa perasaan kami waktu tu? Hanya Allah yang tahu...

Esoknya, Anas menjalani EEG Scanning... meraung2 dia menangis sebab kena pasang banyak sgt wayar di atas kepala.

Alhamdulillah EEG Scan semua normal...

Fits dan SEJARAH KELUARGA?

Sekali lagi Dr tanya.. 'Ada tak ahli keluarga yang pernah kena sawan demam masa kecil?'

Kerana pernah di tanya sebelum ini,  kami telah bertanya dengan ibubapa masing2... semua kata 'takde'. pelik kan..

Jawapan yang sama juga kami beri..'Setahu kami, tiada'.

Tapi dengan penuh keyakinan Dr kata 'THERE MUST BE SOMEWHERE IN YOUR GENETIC LINE, had febrile fits during childhood. Hence, you just have to be aware and take precautions when your child is having fever... the chances of fits will get higher as the number of occurrence increases'

Dalam erti kata lain, kami memang sentiasa kena berjaga2... sebab sehingga anas berumur 6tahun, beliau berpotensi untuk di 'serang' lagi. AllahuAkbar.. kecut perut mendengarnya.

Beberapa lama selepas tu, bila berbual2 dengan atok (mak kepada mak) dan pakcik sebelah ayah... kata memang ada dalam ahli keluarga besar kami yang pernah terkena sawan demam waktu kecil dahulu. Alhamdulillah...tiada yang terkena sawan semasa besar.

Bila dapat tahu mengenai hal ni, lagi la kena sentiasa berhati-hati. Allahuakbar.. selepas SERANGAN TRIPLE ni.. beberapa kali anas demam lagi selang sebulan dua.. dan bila temperature naik sekitar 38 C, 'serangan' mudah terjadi... dan seperti kata Dr, semakin kerap dia kena.. semakin tinggi 'peluang' untuk di 'serang'....Memang tak boleh tidur sepanjang malam & siang jika anas demam sebab 'serangan' boleh terjadi bila-bila masa. 

Kalau dulu, saya liat nak bagi paracetamol, skrg ni tak lagi... asal demam jer, perkara wajib! mesti sumbat paracetamol... dalam berdoa 'Ya Allah, sembuhkan anakku' 

Betul kata Doktor!

Selepas warded kali kedua, Anas di serang lagi beberapa kali!!! 

Lagi kerap anas kena, lagi mudah terkena!


Allahuakbar, ada yang berlaku, sejurus selepas saya check suhu... 37.5 C dan baru je bagi makan paracetamol...yang 'menakutkan' sawan demam boleh menyerang pada bila2 masa.. ada sekali tu, anas sedang duduk bermain... tiba2.. BEDEPUK!!! jatuh dan tarik...


Allahuakbar... dan hampir setiap kali berlaku... air mata ibu pasti sekurang-kurangnya bertakung jika tidak mangalir...


Memang setiap kali anas demam, samada saya atau suami terpaksa bercuti... ada kala yang kami terpaksa juga bekerja... penuh satu kertas A4 kami bekalkan pada pengasuh.. apa yang perlu di lakukan dan juga kami akan call setiap beberapa jam. dan yang pasti...PARACETAMOL la peneman demam. 


Allah uji kami sekali lagi, bila amanina yang baru 7 bulan pada ketika itu... turut di serang! 
Allahuakbar! Namun, Alhamdulillah... hanya sekali itu sahaja!. 


Ya Allah, Siapa pun akan tertanya, sampai bila perkara macam ni akan berterusan? 



Alhamdulillah, Allah menjawab melalui hambaNya... 

Kami di temukan dengan supplement untuk kanak-kanak... meningkatkan imun sistem dari dalam badan. 'Chances' untuk di serang lagi masih ada, cuba kita bantu kawal dari dalam badan, inshaAllah... mengurangkan chances virus jahat menyerang lagi. 

Alhamdulillah... Anas semakin sihat sekarang. Melihat perkembangan anas sekarang, tak terbayang yang beliau pernah terkena sawan tarik (Febrile fits) sebanyak 10 kali sejak berumur 1thn 6 bulan. 

Alhamdulillah... Amanina juga membesar dengan sangat baik... petah bercakap macam 'mak nenek'.. Alhamdulillah! 


'Anas tengah exercise ni..mama'
Di tambah pula, sekarang ni saya bekerja dari rumah, dapat la mengadap dan mengasuh mereka sendiri... Anas ke tadika di sebelah pagi. petang pula aktiviti bersama adik di rumah. Kurang juga 'peluang' virus dari rakan2 sebaya.. Alhamdulillah... 

Tipu la saya kalau kata anak2 terus tak sakit... mereka masih lagi terkena selsema & ada juga demam, tapi Alhamdulillah...cepat diorang pulih. Antara tanda imunisasi badan mereka semakin meningkat. 



Mereka, permata hati kami...Alhamdulillah. 
Khas buat ibu bapa di luar sana, sampai bila nak biarkan anak2 mudah kena penyakit? jom kita bagi perisai pada mereka... moga badan mereka lebih kuat untuk lawan virus2 jahat di luar sana..

Nak tahu apa dia supplement untuk mereka? 


Taaadaaa... inilah dia.. nak tahu lebih lanjut, jangan segan silu hubungi saya yer.. 





Pengalaman nyawa hampir diragut semasa hamil dan cabaran membesarkan anak2 membuatkan kita lebih matang dan berdikari dalam menempuh hidup ini. Betapa mati itu pasti, namun tidak semua orang mengalami penyakit sebelum mati. InshaAllah, moga kita sama2 menjaga kesihatan diri dan keluarga dalam mencapai kebahagiaan dunia dan akhirat, inshaAllah.



Buat kawan2 yang nak tahu pasal febrile fits a.k.a sawan demam, boleh baca di bawah ni. 
Rujukan mengenai febrile fits 


1.http://www.e-mjm.org/1994/v49n4/Febrile_Seizures.pdf

Salam hormat, 

Mama kepada Anas Huzaifah b. Asyraf 
& Amanina Aisyah bt Asyraf..
dan... :) (Doakan kami yer) 


~Feel Free to LIKE and SHARE~
Please do not hesitate to contact me/ comment below for:-

FREE Consultation
Business OPPORTUNITY with Shaklee!!






...