Monday, 28 December 2015

Elak Kelahiran Pra-matang

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Apa khabar anda hari ini? Sihat selalu hendakNya.

Baru2 ni, ada rakan saya berkongsi pengalaman melahirkan anak pramatang. Bukan mudah untuk menjaga bayi pramatang. Mereka belum pandai menyusu, mereka lebih fragile berbanding bayi cukup bulan, mereka mudah terkena penyakit dan pelbagai risiko lain. Ada yang lahir pramatang, terpaksa 'berkampung' di hospital berbulan2 lamanya. Ibubapa juga penat sebab kena berulang alik ke hospital.

Macamana nak tahu kelahiran pramatang?


Tarikh kandungan seseorang dikira dari hari pertama haid terakhir ibu tersebut.

Kandungan yang mencapai 37 hingga 42 minggu dikira matang, manakala bayi yang dilahir sebelum 37 minggu ia dianggap kelahiran pramatang

Ada beberapa faktor yang boleh meningkatkan risiko seseorang ibu hamil melahirkan kelahiran pra matang, diantaranya:

1) Sejarah kandungan pra matang yang lalu

2) Mengandung kembar

3) Pernah menjalani pembedahan bahagian serviks

4) Struktur rahim yang tidak normal

5) Pendarahan rahim semasa mengandung

6) Penyalah gunaan dadah (heroin, ecstasy)

7) Menghisap rokok

8) Jangkitan kuman di pundi air kencing, rahim dan faraj

9) Berat badan yang terlalu ringan atau berat badan tidak meningkat semasa mengandung.

10)Air ketuban yang terlalu banyak ( polyhydraminous)

11) Kurang darah merah (anemia) yang ketara semasa mengandung

12) Mengandung terlalu kerap

13) Mengandung pada usia remaja.

14) Stres (fizikal dan psikologi) semasa mengandung

Salah satu cara utk mencegah kelahiran bayi pra matang adalah dgn pengambilan nutrisi yg secukupnya.

Ingat yer ibu2 semua....

Ibu hamil perlu nutrisi yg secukupnya kerana kita terpaksa berkongsi nutrisi dgn bayi di dalam rahim. Maka tidak dpt tidak, Vitamin dan mineral tambahan sgt2 diperlukan dlm tempoh ini.



Ibu yg cukup nutrisi akan melalui fasa 9 bulan yg menggembirakan 😉



📲 #0136216522
#TeamSeamlessMom
#HamilDenganSihat
#SetHamilTerbaikShaklee

Sunday, 27 December 2015

Anemia Semasa Hamil ~ Tanda kurang IRON

Assalamulaikum dan Salam Sejahtera, 

Alhamdulillah, hujung2 tahun ni, selain banyak perkahwinan berlangsung... secara tak langsung, ramai juga yang hamil. 


Bila seseorang wanita itu mengandung, dia sebenarnya berisiko utk mengidapi anemia (kurang darah). 

Penyebab utama anemia di kalangan wanita mengandung adalah disebabkan kekurangan zat besi.

Semasa mengandung, badan manusia akan menghasilkan banyak darah untuk menampung tumbesaran janin. 

Sekiranya zat besi atau vitamin B12 dan folat tidak dibekalkan dengan cukup, penghasilan darah merah tidak dapat menampung keperluan bayi dan ibu itu sendiri.. 

Ibu hamil itu dikatakan mengidapi anemia bila tahap hemoglobin KURANG dari 11 g/dl semasa trimester pertama, 10.5 g/dl semasa  trimester kedua dan 10 g/dl dalam trimester ketiga.

AWAS!! Anemia akan membawa kesan buruk kpd ibu dan bayi jika tidak diambil berat.

Antaranya, ibu akan sentiasa merasa penat dan anak dalam kandungan mungkin akan jadi kecil dan dilahirkan sebelum waktunya (pre mature baby)! 

Jadi mummies,  pls b alert with the low hb symptom. Jgn biarkan anda hamil dlm keadaan kurang darah merah. 

Jika kita sukar utk mendapatkan keperluan zat besi yg mencukupi dari sumber makanan, maka tidak dpt tidak.. Kita perlu tampung ia dgn pengambilan SUPPLEMEN.

Anda Hamil?

Alhamdulillah tahniah!

Dapatkan sebotol Vitalea - multivitamin yang lengkap dgn 28 vitamins & mineral, telah melalui > 340 ujian kualiti. 



Alhamdulillah, banyak testimony ibu2 hamil yang low HB improved selepas amalkan 2 biji Vitalea setiap hari. Biidznillah 


#TeamSeamlessMom 
#HamilDenganSihat 
#SetHamilTerbaikShaklee

Tuesday, 22 December 2015

KENAPA KITA PERLU BERSENAM?

KENAPA KITA PERLU BERSENAM?
==============================

Bila kita sebut tentang bersenam, kita mesti kaitkan dengan 'diet'. 

Sebenarnya bersenam adalah satu gaya hidup yg sihat yg digalakkan oleh kementerian kesihatan.

Jadi kami di NECK cuba menyahut cabaran dgn mengamalkan gaya hidup sihat ini disamping dapat mengawal pemakanan seharian seterusnya dpt menurunkan berat badan. Jadi bagaimana dgn ANDA? Sejauh mana anda sedar akan kepentingan bersenam itu? 

Saya tahu ada diantara anda yg telah mencapai berat ideal dan tidak mahu bersenam. Rugi!


So kenapa kita perlu bersenam? Antara 25 kelebihan bila kita bersenam.

1. Bersenam boleh menambah tenaga
2. Tidur akan lebih lena
3. Lambat rasa letih
4. Rasa lebih yakin bila badan fit
5. Tekanan darah berkurang
6. Dapat kurangkan sakit-sakit badan (sakit belakang, bahu, leher)
7. Mood jadi lebih baik
8. Meningkatkan kadar metabolisma
9. Ubah lemak kepada otot
10. Tulang akan lebih tumpat
11. Membantu memperbaiki paras kolestrol
12. Menggalakkan pembentukan sel otak. Minda lebih cerdas. Elak alzheimers
13. Nampak lebih muda
14. Memperbaiki peredaran darah
15. Kurang stress
16. Postur lebih baik
17. Membakar kalori berlebihan
18. Mengurangkan kesan PMS
19. Kurang risiko sakit jantung
20. Meningkatkan ketahanan kardiovaskular
21. Kurang risiko kanser
22. Meningkatkan fungsi sistem pertahanan badan dari jangkitan
23. Jangka hidup lebih panjang
24. Senaman adalah aktiviti sosial yang sihat
25. Anda akan lebih peka tentang kesihatan secara keseluruhan

Menarik tak? 

Sebenarnya bukan susah pun nak bersenam ni kan? Takde masa? saya tak percaya. minimum kawan-kawan cuma perlu bersenam 2-3 kali seminggu, 30 minit setiap sesi HANYA DI RUMAH!

Apepun semua alasan yg anda berikan adalah dari diri anda sendiri.

U choose it, u get i!

Saya doakan anda kurus dan sihat.

Team NECK

Friday, 18 December 2015

Sakit Tumit Kerana Obes?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Apa khabar anda hari ini? apa khabar diet anda hari ini?

Baru-baru ini, ada beberapa orang rakan saya mengadu mengalami SAKIT di TUMIT dan di LUTUT... ouch! melihat mereka berjalan pun, seolah terasa sakitnya. 

Solat? sudah tentu tak boleh rukuk & sujud dengan betul. 
Memanjat tangga? aduhai... kesian sangat. 

dan pergerakan lain juga menjadi terbatas. 

APA yang menyebabkan sakit tumit ya?

Saya kongsikan sedikit artikel dari mmgazette.com mengenai sakit tumit ni...

antara penyebab sakit tumit??? BERAT BADAN BERLEBIHAN
dan cara merawatnya??? KURANGKAN BERAT BADAN la kan...


Alhamdulillah, bila badan semakin slim a.k.a mencapai berat ideal, sakit tumit juga BERJAYA di kurangkan. Di bawah ini testimoni peserta NECK yang gembira dengan KESIHATAN yang beliau kecapi. 

Jom layan... 

SAKIT TUMIT KERANA BADAN OBES
===========================



Anem Alwi, berusia 37 tahun telah menyertai NECK pada April 2015. Berjaya menurunkan berat badan dari 80 kg ke 59 kg.

BIG WHY nak menurunkan berat badan adalah kerana masalah kesihatan dan sakit tumit kaki sehingga terpaksa mengambil suntikan di tengah2 tumit yg amat menyakitkan.

Disebabkan masalah tumit yg dihadapinya, pergerakkan dan senaman juga terbatas. Jadi beliau sangat menjaga pemakanan. Dalam NECK kita menekankan 70% menjaga pemakanan.

Alhamdulillah dengan adanya pemantauan drpd coach dan support group dlm NECK, beliau berjaya menurunkan berat badan dari obesiti ke ideal weight.

Bersyukur dipertemukan dengan NECK. Nak kurus dan sihat, tak perlu beri banyak alasan. Just do it!

In sha Allah dengan izinNYA, kita berjaya turunkan berat badan dengan jayanya.

"Manjadda wajadda" Siapa berusaha dia berjaya.

Saya doakan anda kurus dan sihat.

Agen NECK
Anisah Khalid
0136216522

Wednesday, 16 December 2015

Andai si mati di kembalikan ke dunia, sedekah menjadi pilihan..kenapa?

Assalamualaikum dan  Salam Sejahtera,

Artikel ini dikongsikan di WA...:) moga bermanfaat sebagai peringatan buat kita semua.


🌐✏KENAPA SI MATI LEBIH MEMILIH UNTUK BERSEDEKAH SEANDAINYA DIA DIKEMBALIKAN KE DUNIA?

Kupasan Kitab Ziarah ke Alam Barzakh (Al Imam Jalaluddin As-Suyuti)

👳📝Sebagaimana firman Allah, "...wahai Tuhanku, alangkah baiknya Engkau lambatkan kedatangan ajalku ke suatu masa yg sedikit saja lagi, supaya aku dpt bersedekah....." -(surah al munafiqun:10)

👳✏Sedangkan dia tidak pun berkata "supaya aku dapat mengerjakan umrah" atau "supaya aku dpt solat" atau "supaya aku dpt berpuasa"?

👳✏Seorang ulama berkata, "Tidaklah seseorang yg tlh mati itu menyebut utk bersedekah melainkan kerana kehebatan pahala yg telah dilihatnya selepas kematiannya.."

👳📝Maka hendaklah kamu perbanyakkan sedekah kerana sesungguhnya seorang mu'min akan berada di bawah teduhan pahala sedekahnya pada hari kiamat nanti.

👳📝Bersedekahlah utk saudaramu yg tlh pun meninggal dunia kerana sesungguhnya mereka amat berharap utk kembali ke dunia utk bersedekah dan melakukan amalan soleh.

👳📝Oleh itu realisasikanlah harapan mereka. Dan latihlah anak2mu supaya membiasakan diri dgn bersedekah.

👳📝Bersedekahlah.. Sesungguhnya Allah memberi ganjaran kpd org yg bersedekah.

👳📝Adakah anda pernah membaca tentang faedah bersedekah?

1⃣✏Amalan sedekah itu adalah salah satu pintu daripada pintu2 syurga

2⃣✏Sedekah adalah sebaik2 amalan soleh dan sebaik2 sedekah ialah memberi makan

3⃣✏Pahala sedekah akan menaungi pemiliknya pada hari kiamat dan melepaskannya dari azab neraka

4⃣✏Sedekah dapat memadam kemurkaan Allah dan kepanasan kubur

5⃣✏Sedekah adalah sebaik2 hadiah buat si mati, yang paling bermanfaat untuknya di kubur dan yang ditambah oleh Allah akan rezeki (kerana bersedekah)

6⃣✏Sedekah adalah satu penyucian harta dan jiwa dpt menggandakan kebaikan.

7⃣✏Sedekah adalah punca kegembiraan si pemberi dan punca wajahnya bercahaya di hari kiamat

8⃣✏Sedekah menjadi pengaman dari ketakutan pada hari huru hara besar dan hari yang tiada kesedihan kerana hilangnya sesuatu drpnya (hari kiamat)

9⃣✏Sedekah menjadi punca keampunan trhadap dosa dan penghapusan daripada kejahatan

🔟✏Sebagai pembawa berita gembira tntang pengakhiran yg baik dan punca doa malaikat buatnya

1⃣1⃣✏Orang yg bersedekah adlah org yg terbaik di kalangan manusia.

1⃣2⃣✏Pahala sedekah pula adalah utk semua yg berkongsi tentang sedekah itu (bukan hanya utk si pemberi)

1⃣3⃣✏Pemberi sedekah dijanjikan kebaikan yg banyak dan pahala yg besar

1⃣4⃣✏Org yg suka menginfaq adalah salah satu sifat orang yg bertaqwa.

1⃣5⃣✏Dan sedekah menjadi punca lahirnya kasih sayang hamba Allah kepada si pemberi.

1⃣6⃣✏Sedekah tanda dermawan dan salah satu tanda kemuliaan dan kemurahan hati

1⃣7⃣✏Bersedekah memustajabkan doa dan merungkaikan segala kesulitan.

1⃣8⃣✏Bersedekah menolak bala dan menutup  70 kejahatan di dunia.

1⃣9⃣✏Sedekah memanjangkan umur, menambah rezeki, menjadi punca rezeki dan kemenangan

2⃣0⃣✏Sedekah menjadi ubat, penawar dan penyembuh

2⃣1⃣✏Sedekah menghalang kebakaran, tenggelam akibat banjir dan kecurian

2⃣2⃣✏Pahala sedekah adalah tetap (tidak berbeza-beza) walaupun diberikan kepada haiwan ternakan atau burung2.

👳💌Dan sebaik2 sedekah skrg ini ialah menyebarkan msj ini dengan niat bersedekah.

👳💌Kerana setiap org yang SHARE msj ini, pahalanya adalah utkmu juga, in syaa Allah.

Tuesday, 1 December 2015

Apa yang anda dapat dengan Kolagen Shaklee ?

Assalamualaikum dan Salam sejahtera, 
Apa khabar anda hari ini? apa khabar kulit anda hari ini? 
Ouch! ada yang umur baru nak masuk 30an, tapi dah terasa kedutan di tepi mata. dah terasa kulit kurang lembab... antara tanda2 kekurangan kolagen dalam badan kita. ;)  Sebabnya bermula umur 20tahun, kolagen mula merosot dan perlu di tambah melalui pemakanan kita. 

Ada saya kongsikan bagaimana collagen / kolagen Shaklee membantu di sini Sila Click : Collagen Shaklee 
Pssst... nak tahu tak? KOLAGEN SHAKLEE ADA CLINICAL STUDIES tau! 
Apa maksud Clinical Studies sebenarnya???
Cer google.... Definition Clinical Studies 
A scientific study of how a new medicine or treatment works in people. bukan buat atas haiwan tapi atas MANUSIA. 

dan Kolagen Shaklee terbukti dapat memperbaiki testur kulit wajah, menghilangkan kedutan selepas  menggunakan selama 8 minggu* (sekotak tahan 2 minggu,

 Jadi, pengambilan 4 kotak minima untuk dapat result dibawah) : 
.
 Meningkatkan kelembapan kulit ~ 90%
 Mengurangkan kekasaran ; kekeringan ~ 75%
 Meningkatkan dalam penampilan keseluruhan ~ 71%
 Meningkatkan kelembutan & kelicinan ~ 69%
 Meningkatkan pemakaian kekal mekap ~ 60%
 Meningkatkan keanjalan, ketegangan & elastisiti ~ 55%
 Meningkatkan ketebalan rambut ~ 54%
 Meningkatkan keserian, tona ; warna kulit ~ 50%
 Mengurangkan garis-garis halus ; kedut-kedutan
~ di petik dari Master Laila.

Buat anda yang membaca, sila kongsikan entry dan khasiat vitamins ini kepada kenalan anda, mana tahu.. usaha anda membantu mereka di luar sana untuk bertambah sihat dan boleh menyelamatkan nyawa. 




Untuk konsultansi PERCUMA, sila hubungi saya seperti butiran di bawah. 

 Feel free to LIKE and SHARE

Please do not hesitate to contact me/ comment below for:-


FREE Consultation
Business OPPORTUNITY with Shaklee!!


Sunday, 29 November 2015

Bayi 6 minggu... kenal ibuayah?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 


Alhamdulillah...

6 weeks dah #AmniKhadijah...Saya subscribe email mingguan dari babycenter tentang perkembangan bayi mengikut umur. Seronok juga kan kita tahu apa yang MENARIK dalam perubahan/perkembangan bayi. yelah kadang tu, bila baca artikel.. baru..'Aaah, la betul la' kan? kan? 
hehe. 



Minggu ni, baby center kata... baby dah boleh kenal suara parents.. AmniKhadijah? 

Alhamdulillah. kenal sangat kan adik! 

suara mama, papa, kakak dan abang... memang kenal sangat. 

boleh je main sendiri bila nampak ada orang di sekeliling... 

bila takde orang, uu..uu... mencari kan. ;) 

kakak menyahut... terus diam. :) 

Alhamdulillah. 


Alhamdulilah.. Dah makin bam2 #AmniKhadijah . 

Gambar kat atas ni masa checkup sebulan + vaccine sekali
smile emoticon
 

Moga membesar dengan baik, sihat dan solehah, InshaAllah.

Alhamdulilah, mama nya, dah kembali ke saiz asal. Kan #NowEveryoneCanKurus ! Hehe. 

Jaga pemakanan, ambil supplement yang bersesuaian. InshaAllah sihat dan ceria selalu. 


Friday, 27 November 2015

5 Doa KELUARGA BAHAGIA

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Saya pembaca setia majalah Pa&Ma online...;) hari ni, di kongsikan doa keluarga bahagia. Izinkan saya kongsikan di sini untuk rujukan bersama. 
Moga kita semua bahagia di dunia dan di akhirat. Aamin. 

Doa adalah senjata orang mukmin. Sebagai muslim, kita wajib berdoa meminta kepada Tuhan apa jua yang diinginkan dalam hidup.
Keluarga yang bahagia adalah asas kepada ketenangan jiwa. Jadi, berdoalah sentiasa kepada Allah SWT agar keluarga kita terus bahagia dan berkekalan sehingga ke syurga.

1. Doa Keluarga Bahagia

"Dan juga mereka yang diredai Allah iaitu orang-orang yang berdoa dengan berkata: "Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami isteri-isteri kami dan keturunan kami sebagai penenang hati (kami dan jadikanlah kami orang-orang yang bertakwa.

(Surah Al-Furqan, ayat 74)



2. Doa Banyakkan Susu Ibu

Dan (ingatlah) ketika Musa memohon air untuk kaumnya, lalu Kami berfirman: "Pukullah batu itu dengan tongkatmu". Lalu memancarlah daripadanya dua belas mata air. Sungguh tiap-tiap suku telah mengetahui tempat minumnya (masing-masing). Makan dan minumlah rezeki (yang diberikan) Allah, dan janganlah kamu berkeliaran di muka bumi dengan berbuat kerosakan.

(Surah Al-Baqarah, ayat 60)



3. Doa Mencukupkan Keperluan Diri Keluarga

"Cukupkanlah bagiku Allah (yang menolong dan memeliharaku), tiada Tuhan yang berhak disembah) melainkan dia; kepada-Nya aku berserah diri, dan Dialah Yang mempunyai Arasy Yang besar.

(Surah At-Taubah, ayat 129)


4. Doa Ketika Ditimpa Masalah

"Wahai Tuhan kami! Berilah ampun bagiku dan bagi kedua ibu bapaku serta bagi orang-orang yang beriman, pada masa berlakunya hitungan amal dan pembalasan"



5. Doa Agar Mendapat Zuriat Yang Baik

"Ya Tuhanku, kurniakanlah dari sisi-Mu zuriat yang baik, sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa."

(Surah Ali 'Imran, ayat 3:38)


Wednesday, 25 November 2015

Imagine it, Dream it ... to achieve it!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Sebelum ni.. beberapa di kongsikan oleh ibubapa, cikgu dan rakan2 saya..

Berani bermimpi, berani berimpian...

InshaAllah kita boleh berjaya! 

Hari ni, bila melihat gambar ini... mengimbau impian!

InshaAllah sebagai pembakar semangat! 



Moga terus berjaya dunia dan akhirat. Aamin Ya Rabbalamin.

Saturday, 7 November 2015

17 Penyakit Dapat Disembuhkan Bila Kuruskan Badan


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Apa khabar diet anda hari ni? Moga yang sihat2 selalu.

Hari ni saya nak kongsikan satu rajah yang BEST! Hehe kenapa best? Sebab ia menunjukkan apa yang seseorang boleh dapat bila badan dikuruskan... Of course la, dapat kurangkan berat badan pun orang dah happy! Banyak pula benefit yang lain tau!

Ok jom teruskan!



17 Penyakit Dapat Disembuhkan Bila Kuruskan Badan

Sedar tak sedar bila badan kita bambam, baru kita akan nekad untuk kuruskan badan bila penyakit mula menyerang.

Dalam program NECK, ramai peserta mengidap darah tinggi, kencing manis, asthma, sakit sendi & juga PCOS.

Alhamdulillah, selepas beberapa minggu join NECK, kebanyakan penyakit ini semua makin berkurangan.

Ada juga yang tanpa disedari ada penyakit lain seperti migrain & stress turut berkurangan.

Kiranya dari segi quality of life orang yang berjaya menguruskan badan ini sangat memberi impak yang besar sebanyak 95% untuk hidup sihat.

Untuk senarai 17 penyakit tersebut, sila lihat gambar yang diberikan.

"Jom Kurus & Sihat Bersama NECK"
"Program Kurus Berjemaah Dari Rumah"
"Wajib Makan 5 Kali Sehari"

Thursday, 5 November 2015

Checklist BARANG persediaan BERSALIN

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 

Apa khabar anda hari ni? InshaAllah sihat dengan izinNya. 

Alhamdulillah, seperti yang pernah saya tulis sebelum ni dan kita juga sediamaklum, hujung2 tahun ni, memang ramai baby lahir. kan bulan nov sampai jan tu, musim cuti sekolah, musim berjalan2, musim relax2 sikit (ye ke?) bagi kebanyakan orang. jadinya bulan 7,8,9,10 ni.. ramai la baby yang lahir. 

Alhamdulillah, hari ni saya menerima berita gembira.. seorang rakan yang rapat juga semasa sekolah dulu sedang berada di labour room. menanti kelahiran anak ke 2 beliau. 

Kawan2 dari sekelas semasa diploma dan degree pun ramai yang samada dah bersalin ataupun menunggu hari. 

Alhamdulillah... tahun ni, ramai kawan2 saya ada anak sebaya dengan anak ke3 saya, Amni Khadijah bt Asyraf, lahir pada 20 Oktober 2015. (ops, saya masih dalam pantang ya sekarang, baru hari ke 16 ;)) tapi kadang lupa diri dalam pantang sebab macam segar jer. hehe. 

Oklah, bagi ibu2 baru...bila dah hampir2 nak bersalin ni, Dup dap...debaran kian terasa...


Nurse dah mula pesan persiapkan barang baby bila nak masuk 3rd trimester baby dah getting ready nak melihat dunia. 

Jadi ibu2 kena persiapkan barangan yang perlu di bawa ke hospital.

Kalau nak di senaraikan, macam2 nak bawa. Yelah bukan selalu Menyambut kehadiran insan baru. 

InshaAllah tak lama duk di hospital, jadi kita bawa apa yang perlu ya. boleh rujuk gambar di bawah ni;





Semoga Allah permudahkan urusan kita semua,


Buat rakan2, Moga perkenalan mak ayah berterusan ke anak2 juga. inshaAllah. 

Sunday, 1 November 2015

Slip Disc, Asthma, Hypertension vs N E. C.K

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Apa khabar anda hari ni? Moga sihat selalu bersama keluarga tersayang.

Dalam dunia Eramoden sekarang, penyakit orang tua seperti darah tinggi a.k.a hypertension ada 'menyerang' orang muda lagi. Even kanak2 pun ... Gara2 apa? Pemakanan dan gaya hidup yang kurang sihat.

Bahaya nya... Terlebih berat badan, ramai yang sedia maklum di antara penyebab penyakit2 lain.

Slipdisc dan asthma juga.

Alhamdulilah hari ni, saya kongsikan Perubahan Pesakit Slip Disc, Asthma, Hypertension yang telah menjalani program Now Everyone Can KURUS! Mereka bukan hanya berjaya turun kan berat badan... Malah lebih lagi...
.
Inilah 'peneman baik' peserta Batch 8
.

Selepas sebulan lebih bersama NECK
.
Tahap kesihatannya semakin bertambah baik
.
Beliau pun tak sangka begitu mudah rupanya
.
Semoga dengan sharing ini, akan memberi lebih semangat kepada kita semua untuk teruskan niat kurus dan sihat
.
InsyaAllah
.
Now Everyone Can Kurus
.
Jom! Kurus dari Rumah

Monday, 26 October 2015

Tips KKM: 3 vitamins PENTING ketika jerebu

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Apa khabar kawan2 semua? Semoga sihat sentiasa yer, walaupun dalam keadaan berjerebu ni.  Saya? Alhamdulilah dh Selamat melahirkan anak ke 3, seminggu yang lalu.

Hari ni, izinkan saya berkongsi tips KKM ketika jerebu.



Jemput baca info dalam gambar ni, Tips Pemakanan Sihat Semasa Jerebu dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Tips no 6 menyatakan kita perlu ambil makanan yang tinggi kandungan VITAMIN C, E & OMEGA-3.

Kebetulan, bulan October ni ada promosi dari Shaklee iaitu :-

VITAMIN E COMPLEX
Buy 1 Free 1

OMEGAGUARD FISH OIL
Buy 2 Get 5% Off
Buy 6 Free 1

So, kalau berminat nak dapatkan pada harga promosi, boleh bagitahu saya ya. Memang jimat banyak ni. Rugi kalau tak grab.

Take care! 😊

Salam hormat,

☺anisah☺
...
Www.AsyrafAnisah.blogspot.com

Tuesday, 20 October 2015

Mengimbas kenangan melahirkan anak dengan induce...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


Apa khabar anda hari ini? Moga sihat selalu, dengan izinNya. 



Alhamdulillah, entry ini di karang ketika saya sedang hamil 39minggu...tapi terbantut nak di post. hehe. ;) takpelah, post sekarang ya. hehe. ;) (akan bersambung untuk anak ke 3 pula)



 Sekejap je rasa dah 39 minggu, tup2 menunggu hari untuk bersalin jer. saya kongsikan pengalaman pertama melalui proses labour...6tahun yang lalu. 






Kisah Kelahiran Putera Sulung, 
Anas Huzaifah b. Asyraf...

Orang kata setiap kelahiran, membawa kisah tersendiri, ada juga yang kaitkan dengan pengaruh keluarga juga, ada juga yang kaitkan dengan sengugut tak semasa datang bulan. 

Mengimbau kenangan 6tahun lepas, kehamilan pertama yang amat di 


Pengalaman bersalin yang pertama dulu, masa tu kandungan berusia 38 minggu. Dr cadangkan induce sebab air ketuban kurang, takut baby lemas. 

Antara sebab lain Dr akan cadangkan induce; kandungan lebih 40minggu, GDM, dll. (boleh baca di rujukan di bawah jika berminat nak tahu lebih lanjut. 

Induce ada 2 jenis, 1 jenis tablet di masukkan ke laluan baby nak lahir, yang kedua jenis air, di masukkan ke dalam darah melalui jarum yang di cucuk di tangan. 

Saya ? kena 2 kali di induce dengan tablet PROSTAGLADIN. 

induce pertama- pukul 6 pagi, takde rasa sakit contraction pun. Cik abang beria tunggu. 

induce kedua- pukul 1ptg, dalam kul 2+ cik abang balik rumah  hehe. nampak isterinya segar je, boleh je berjalan macam biasa, katanya nanti kalau sakit bagitahu.  tup2 pukul 3-4, contraction dah mula. terus call... abang sampai jer, baru lepas check bukaan dah 4cm, nurse terus tolak masuk labour room. Tup2 pukul 6.30 ptg, lahirlah putera sulung kami. 



Nurse & Staff nurse duk cakap..'Alhamdulillah, mudahnya awak bersalin... lagi2 ni anak pertama' Tetapi di sebalik nampak mudah tu... sakit tak? 

Sakit ke induce? soalan cepu emas kan? Sebelum tu, Sakit tak bersalin? 

mestilah sakit kan.. kalau tak, takkan di berikan ganjaran seperti mati syahid jika ibu meninggal dunia sewaktu melahirkan anak. 

Cuma nya, bila di induce ni... sakitnya tu berpanjangan. Orang tanya, setiap berapa minit rasa contraction nye? Ermm ntahlah macam tak berhenti jer. Oh kebetulan masa tu, gastrik pun menyerang sekali. sampai muntah2 keluar air jer. kiranya saya rasa sakit contraction + gastrik serentak. sampai tak tahu sakit nya kat mana? macamana rasa sakit tu? ntahlah.. tak boleh nak di bayangkan dengan kata2. masa tu, zikir dan doa memang tak putus. tahap tawakal kepada Allah swt memang tinggi sangat.



Nurse siap bisik kan zikir ' Ingat Allah, dik' .. suami hanya boleh masuk bila baby dah nak keluar, huhu. kiranya masa contraction tu, kita bergelut sendirian. sakit yang memang tak pernah alami seumur hidup.

dan yang paling sayu, teringatkan mak..sakit macam ni ke mak nak lahirkan saya ke dunia?

  'Ya Allah, ampunilah dosa & dosa kedua ibubapaku... kasihani mereka , tempatkan mereka di syurgaMu' 

Alhamdulillah, bila baby dah hampir nak keluar, cik abang datang menemani... masa tu, nampak je muka abang, dalam hati terus ucapkan syukur, bagai kurang sikit rasa sakit tu. miracle kan?  kasih sayang dan anugerah yg Allah berikan. 

Alhamdulillah,dengam izin Allah swt, bertemankan cik suami, dan sokongan dari pasukan hospital... proses bersalin i.e dengan 2 kali push... lahir lah bayi seberat 2.8kg ke dunia. 

saat bayi dalam pelukan... MashaAllah, SubahanaAllah, AllahuAkbar, bagai hilang terus rasa sakit tu. satu pengalaman, satu suasana yang pasti segar dalam ingatan. 

Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah. 

Pengalaman bersalin kedua pula... ada saya kongsikan di sini --> pengalaman bersalin yang sukar di lupakan


Kali ini? Wallahualam.. padsti ada kisah tersendiri. 


'Ya Allah, permudahkan dan lancarkan urusan kami semua, sempurnakan anak yang ku kandungkan ini dari segi fizikal dan mentalnya, berikan kami kesempatan mendidik beliau dengan islam dan iman... Jadikanla dia dai yang berjaya dunia akhirat, aamin'




Inilah pengalaman pertama saya hamil bersama Set HAMIL shaklee . InshaAllah akan diteruskan untuk berpantang dan juga menyusu ( penyusuan SUSU IBU)  Nak tahu apa saya makan? boleh click->SET HAMIL SHAKLEE.


...

Info tambahan 
http://www.babycentre.co.uk/a173/induced-labour
http://bayi-ibu.com/induce-semasa-bersalin/

Tuesday, 13 October 2015

Salam Maal Hijrah 1437H

Salam Maal Hijrah 1437H

Alhamdulillah, diam tak diam.. dah nak masuk tahun baru hijriah. 



Menurut sejarah, 1 muharam bukan lah detik permulaan hijrah Nabi s.a.w, 



Namun, sejak zaman Syaidina Umar, tarikh 1 Muharam di pilih sebagai tarikh permulaan tahun baru hijrah bagi menyambut selesainya ibadat haji. 



Erm,,, kiranya Nasyid yang kita nyanyi kan sejak kecil tu...kurang tepat lah kan? Wallahualam. 

'1 Muharaam Detik Permulaan, penghijrahan Nabi dan umat Islam, dari kota Mekah ke Kota Madinah' 

Mungkin lirik nya perlu di ubah? Wallahualam 

Apa2 pun, sebagai orang Islam di bumi Malaysia, yang banyak terikut dengan budaya di sini. Menjadi amalan nenek moyang kita untuk membaca doa awal tahun dan akhir tahun. Siap memang terprint dalam kitab surah yassin. Dulu, saya ingatkan ianya seolah2 wajib.. yelah bukan main nenek2 mengingatkan.. kini, saya belajar... 

ok jom tengok jap rakaman video Ustaz Azhar Idrus mengenai HUKUM Doa Awal Tahun dan Akhir Tahun ni. 


Kesimpulannya, bukan lah wajib, namun tidak lah haram. Doa yang baik, tak mengira waktu, Allah terima. 

Jadi jom lah kita berdoa...;) 

click untuk lebih jelas



Moga Allah permudahkan, lancarkan urusan kita di dunia dan akhirat.

Tahun baru membawa sinar yang baru🌟. InshaAllah.

Di akhir kata, doakan saya selamat melahirkan anak kami yang ketiga dalam sehari dua ni...;) dah masuk 40minggu pun.. Moga Allah permudahkan dan berikan kesihatan yang baik kepada seisi keluarga. Aamin Ya Rabbalamin.

Salam hormat,
Anisah Khalid dan keluarga

Sunday, 11 October 2015

Suara halus yang boleh menyelamatkan atau membinasakan

Cara nak Pastikan Anda Capai Matlamat

Ada dua orang kawan Amir dan Imran tinggal di kawasan perkampungan di India. Amir berumur 6 tahun dan Imran berumur 11 tahun dan dua kali lebih besar dari amir.

Suatu hari mereka pergi bermain di bukit di berdekatan kampong mereka. Tidak ada sorang pun di situ macam tempat berhantu. Apa yang ada ialah satu perigi dan timba yang dikat dengan tali.

Semasa bermain Imran telah terjatuh dalam perigi dan Amir cemas. Puas dia menjerit meminta tolong tapi MEMANG TIDAK ADA ORANG Di kawasan tu.

Amir tak tahu nak buat apa, tapi dia tahu satu perkara. Kalau dia tak buat sesuatu Imran kawan kesayangannya akan lemas dalam perigi tu. Jadi apa dia boleh buat ialah campakkan timba dan suruh Imran pegang timba tersebut. Dan dia mula menarik tali itu sedaya upaya. Imran terselamat.

Sampai di kampong, Imran menceritakan pada orang kampong apa yang telah berlaku . Semua orang tak percaya.

Mereka menyuruh Amir mengangkat satu timba yang berisi air. Ternyata Amir tidak dapat mengangkat timba tersebut.

Tetapi ada seorang tua yang amat dihormati datang dan berkata “Saya percaya apa yang kamu berdua ceritakan”

Orang kampong bertanya “Macamana Amir boleh mampu menyelamatkan orang yang dua kali lebih besar darinya.

Pakcik tua itu berkata “Pada masa kejadian Amir tidak berpeluang untuk dengar suara kamu mengatakan ia adalah mustahil.

“Seseorang dapat melakukan sesuatu yang dianggap mustahil sekiranya ia terlindung dari dua suara”

“Satu suara orang disekitarnya yang meragui kemampuannya”
“Dua suara diri sendiri yang selalu mencuri hak seseorang untuk menjadi hebat”

Tapi macamana Amir dapat bisukan keraguaan yang wujud pada semua orang?

Orang tua tersebut menjawab “ Waktu kejadian Amir terlalu sibuk mendengar suara Imran yang minta diselamatkan.

Moral of the story is apabila anda ada matlamat jangan masukkan satu benda pun dalam otak anda yang boleh membuat anda meragui kemampuan anda.


Monday, 28 September 2015

Makan BANYAK tapi boleh KURUS

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 

Apa khabar anda hari ni? apa khabar diet anda hari ni?


Diam tak diam, dah penghujung bulan 9 pun sekarang kan... alhamdulillah dah batch 8 pun program Now Everyone Can KURUS (N.E.C.K) sekarang ni. InshaAllah bulan 10 ni, bermula batch 9 pula. 

Uniiknya program N.E.C.K ni, mereka wajib makan 5 kali sehari, mereka kena makan BANYAK kali untuk mereka capai ideal weight! 

Alhamdulillah, ramai yang semakin slim dan yang penting SIHAT menerusi program N.E.C.K ni. 

Jom hayati Sharing Dari Peserta NECK
=======================

" KECEWA BILA GAGAL KURUS "

Dulu,

Saya pernah menyewa di kawasan pinggiran pantai.

Setiap pagi, mesti akan terjaga awal sebab kesejukkan dan bunyi pukulan ombak yang mengasyikkan.

Time tue, saya menyewa dengan officemate. Tinggal kami yang bujang berdua je kat rumah kampung tue.

Al-kisahnya, si dia ni kurus keding. Kuat makan.

Saya pulak.. gemuk gedempol, jarang-jarang makan.



Kadang saya stress tengok dia. Lagi stress bila dia ajak saya keluar makan makanan favoritenya. Kami berdua memang boleh dikatakan agak rapat. Kemana-mana memang berdua.

So, nak tak nak.. Saya ikutkan lah rentak dia. Sayangkan kawan. Dan akibatnya, saya lah yang menghabiskan makanan tue semua.

Sebab, orang kurus nie. Dia tak makan banyak. Makan nya sekadar merasa je. Melepaskan batuk di tangga.

Anda bayangkan.. Siapa yang stress?!

Saya ke dia?
Saya lah:weary:Hu3.

Sebagai ganti.. Dia wajib temankan saya jogging di pantai setiap hari.

Kalau tak sempat pagi, petang selepas pulang dari office.

Dia ok, je.

Saya ni, lah yang tak ok.

Badan saya makin di pam-pam naik.

Baju, seluar makin ketat. Tak muat.. Banyak baju-baju lama semakin sendat. Terpaksa dilupakan.

Saya mula cuba macam-macam cream sapu, pil jamu susut berat badan. Kempiskan perut.

Hurmm..

Saya ni, ada masalah di bahagian perut, pinggul, punggung, peha dan pinggang. Semua part makin melebar. Hingga leher dah tak nampak leher tahun demi tahun.

Stress dan semakin kecewa.

Apa silap saya?

Nak kata makan banyak.. Memang tak.

But! Why??

What happened to my body??

Uhhh!! Stress yang amat melampau.

Saya bertukar tempat kerja. Badan saya makin membesar bahagianya.

Saya dah tak kisah. Saya dah penat kuruskan badan. Tapi, gagal.

"Saya Kecewa"

Saya dah tak nak ambil tahu semua tue.

Tapi, kan.. Ia tak berhenti kat situ je. Bila pergi cari baju. Orang cakap mak cik:grin:

Saya fikir.. "Mimpi-mimpi ngeri" dah tak de.

Rupanya, masih ada lagi.

Saya pun, jogging naik bukit turun bukit. Sebab, tempat kerja baru nie. Dalam hutan pulak. So, banyak bukit.

Tapi, saya masih sama. "GAGAL"

Semakin membesar sehingga 75kg. Obesiti tahap 1.

Saya berdoa dan berserah kepada Allah mohon ditunjukkan jalan.

Akhirnya penghujung tahun 2014. Saya berjumpa seorang Mentor dan group support.

Hidup saya mula berubah.

Rupanya, banyak silap yang saya dah lakukan.

~Sakinah yang kini telah sedar~




Nak tahu apa silap tue?

Anda wajib follow program Now Everyone Can Kurus (NECK).

Banyak jawapan dan jalan penyelesaian yang anda bakal temui.

NECK Batch 9 masih dibuka untuk penyertaan. Baki kekosongan tinggal lagi 13. Ia sangat-sangat terhad.

Hubungi Anisah : 0136216522 untuk guide dan bantu anda.

#NECK
#NowEveryoneCanKurus
#JomKurusDariRumah