Monday, 30 December 2013

Ohh Omega Guard... Keperluan Semua.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua, 

Hari ini saya ingin berkongsi info mengenai Omega Guard dalam membantu meningkatkan kesihatan dari aspek yang berbeza-beza. Silakan...

Omega Guard memberi manfaat kesihatan kepada semua peringkat umur. 

Omega Guard membekalkan asid lemak Omega-3 yang sangat bermanfaat untuk kesihatan manusia secara menyeluruh.



Kombinasi Omega Guard dengan produk lain untuk tujuan tertentu adalah seperti berikut:


 

1) OMEGA GUARD + ADVANCE JOINT HEALTH TABLET
• Kesihatan sendi
• Memudahkan pergerakan
• Meningkatkan kesihatan pesakit arthritis dan gout

2) OMEGA GUARD + ALFALFA COMPLEX
• Detox dan membantu membakar lemak.
• Kawalan kolesterol
• Kesihatan jantung
• Bermanfaat untuk pesakit gout dan artritis
• Kesihatan sendi
• Meringankan sembelit dan buasir

3) OMEGA GUARD + CAROTOMAX
• Kesihatan mata
• Mengurangkan risiko mata kering
• Melegakan masalah kulit
• Kesihatan tisu kulit
• Meningkatkan imuniti

4) OMEGA GUARD + CHEWABLE VITA C
• Meningkatkan kesihatan anak
• Manfaat buat pesakit asma
• Kulit yg sihat

5) OMEGA GUARD + COQ HEALTH PLUS
• Keishatan jantung
• Kawalan kolesterol
• Mencegah salur darah dari tersumbat
• Kecantikan kulit
• Kesuburan lelaki

6) OMEGA GUARD + ESP
• Tenaga berpanjangan
• Kawalan paras kolesterol
• Kecantikan
• Sesuai utk ibu mengandung & menyusukan anak
• Kulit yg sihat berseri
• Slimming

7) OMEGA GUARD + GARLIC COMPLEX
• Mengawal darah tinggi
• Kawalan kolesterol
• Mengurangkan pemendapan atesklerosis dan lemak
• Bantu rawat asthma

OMEGA GUARD + GLA COMPLEX
• Kawalan kolesterol
• Kecantikan
• Melembapkan kulit
• Menangani jeragat
• Kesihatan sendi
• Anti radang
• Kesuburan wanita
• Mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon PMS wanita

9) OMEGA GUARD + HERB-LAX
• Slimming
• Meringankan sembelit dan buasir
• Mengempiskan perut


10) OMEGA GUARD + LECITHIN
• Slimming
• Kawalan paras kolesterol
• Kesihatan jantung
• kesihatan sendi
• Meningkatkan perkembangangan memori (janin, kanak-kanak dan orang dewasa)
• Mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati


11) OMEGA GUARD + NUTRIFERON
• Meningkatkan pertahanan tubuh
• Melindungi dari batuk dan selsema
• Manfaat untuk pesakit asma dan eczema

12) OMEGA GUARD + OSTEMATRIX
• Membantu melegakan simptom senggugut
• Menggalakann kulit yg cantik
• Menggalakkan tulang yg kuat
• Membantu mengurangkan risiko penyakit jantung
• Melegakan sakit2 sendi

13) OMEGA GUARD + SR VITA C
• Manfaat kesihatan kulit
• Meringankan asma
• Meringankan eczema
• Meningkatkan system pertahanan badan
• Meringankan batuk dan selsema
• Kawalan kolesterol
• Mempertingkat kecerdasan mental
• Kecantikan
• Bermanfaat utk perkembangan saraf dan otak bayi
• Sesuai untuk ibu mengandung & menyusukan anak

14) OMEGA GUARD + VITA E COMPLEX
• Kesihatan jantung
• Kecantikan kulit
• Kesuburan lelaki
• Mencegah salur darah dari tersumbat

15) OMEGA GUARD + ZINC COMPLEX
• Kawalan diabetes
• Meningkatkan sistem imun
• Kesuburan lelaki
• Kesihatan kulit

16) OMEGA GUARD + MEAL SHAKES
• manfaat untuk masalah asma dan eczema anak2
• meningkatkan kesihatan
• menguatkan daya ingatan dan tumpuan
• memberi tenaga dan selera
• meningkatkan daya tumpuan

Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit. Sila dapatkan nasihat dari Doktor atau pakarberkaitan penyakit-penyakit yang dihidapi.


Please do not hesitate to contact me/ comment below for:-


FREE Consultation
Business OPPORTUNITY with Shaklee!!

Wednesday, 25 December 2013

Seminar Dunia Usahawan 2014 (Teori VS praktikal)

Assalamualaikum dan Salam Kejayaan, 



Alhamdulillah, Allah takdirkan saya menghadiri seminar dunia usahawan pagi tadi.. satu program yang sgt di galakkan untuk pergi.. lagi2 buat mereka yg sedang/ masih mencari cara mcmana menjadi usahawan secara praktikal nye.. 

Sekitar 4000 orang yang hadir.. Yang bestnya.. tempat duduk lelaki & perempuan di asingkan... kiranye blh duduk dalam keadaan yang selesa dan melakukan senaman pagi tanpa berlanggar dgn yang bkn mahram. 


Saya kagum dengan makcik yang duduk di sebelah saya, beliau datang dari Perak bersama 5 orang rakan beliau yang masing2 berumur sekitar lewat 50an. Makcik menjual nasi lemak& laksa di kawasan rumah beliau selama berbelas tahun. Tujuan makcik dtg dengan harapan satu hari nanti beliau akan berjaya meluaskan empayar bisnes beliau. InshaAllah, perkara tersebut tidak mustahil jika beliau menggunakan ilmu yang telah di kongsikan oleh Dr Azizan Osman pada hari ini. 





Dr Azizan sendiri adalah alumni UiTM.. tp ilmu pemasaran yg beliau belajar adalah dari mentors yang telah menjana pendapatan melalui bisnes thru praktikal bukan teori... merata beliau menrantau untuk mendapatkan ilmu dan strategi yang beliau kongsikan dalam program-program anjuran beliau. 


v


Berapa ramai di kalangan kita yang 'pandai' dalam pelajaran.. namun terkandas bila dalam praktikal nye... Dr Azizan adalah salah seorg dari nye.. namun kisah kebangkitan beliau.. telah menjadikan beliau seorg yang cekal dan mengharapkan org lain tidak melakukan kesilapan yang sama.. 

Saya, merupakan graduan UiTM dalam bidang matematik pengurusan.. separuh dari silibus ijazah saya adalah dari bidang bisnes.  saya pernah belajar subjek accounting, marketing, entreprenuership, marketing research, finance, islamic banking, international business dan beberapa subject yang aplikasi matematik dalam bisnes - business forecasting, econometric, simulation, ...setakat tu yang saya dapat ingat sekarang. 

Walaupun sebahagian dari assessment subjects tu dulu.. kami kena buat report on case study, kena cipta brg dalam subject techno- entrepreneurship, kena study psl marketing plan syarikat terkemuka... dari segi teori, alhamdulilah ramai dari kita yang boleh SKOR dgn baik.. Belajar atas dasar nak skor, bukan kerana ilmu..

Dari segi praktikal nye... berapa ramai yang boleh run bisnes in real world dan berjaya dengan hanya bergantung pada ilmu yang ada dlm buku semata2?


Gambar buku di bawah - Principles of Marketing (1 semester mentelaah buku ni) setebal sekitar 800m.s mmg padat dengan teori.. manakala buku yang di tulis oleh Dr Azizan, Konsep Pemasaran, Rahsia Menarik Pelanggan (diberi PERCUMA pada semua peserta tadi), setebal 131m.s.. di antara 2 buku ni.. yang mana yang lagi menarik perhatian?... corak bahasanye yang jauh berbeza...bukan kerana bahasa pengantara nya, namun kerana ilmu yang ada di dalamnya. 



Buku marketing dari pemandangan yang berbeza,,,

Jika di tanya kepada para pensyarah Business School... berapa ramai yang ada bisnes? dan berapa ramai pula yang ada berjaya dalam bisnes?... Memang ada yang langsung tak pernah berniaga, tapi dari segi teori memang TIP TOP. Kiranya apa yg di sampaikan purely teori.. belum tentu boleh dipakai dalam dunia sebenar. 

Konsepnya, mcm kita tahu macam2 jenis resipi masakan... tapi selagi kita tak masak, kita tak akan tahu cara masak nye. 



Contoh yang Dr Azizan bagi - Bukan semua orang yang tahu pasal teori driving, boleh drive... 
jadi, kalau kita nak belajar driving, kita belajar la dari mereka yang memang dah tahu drive. 

Konsep yang di bawa oleh Dr Azizan..



Untuk berjaya, kita mesti ada Mentor yang betul, ilmu yang bersesuai dgn bidang bisnes kita, kena ada sistem yang tepat, kena ada tindakan dalam mencapai Impian kita. 

Semasa seminar tadi, Dr Azizan panggil beberapa orang peserta untuk naik ke atas pentas, ada yang tak tahu apa impian yang nak  di capai...Kata Dr Azizan, mcmana kita nak capai sesuatu kalau kita tak tahu apa yang kita capai. 


Dr Azizan bagi beberapa tips untuk set target.. berdasarkan pengiraan asas matematik. kita kena tahu siapa potensi pelanggan kita, ramai yang tak tahu... betapa luasnya potensi pelanggan kita.. lagi2 lah bila buat bisnes online ni, memang merentasi sempadan. Kita kena ada sistem supaya apa bisnes berjalan dgn lancar.. bukan main jalan jer. 


Konsep yang di perkenalkan



POWER

P - Pakar ,O- Opportunity ,W- Wilayah ,E -Emosi ,R- Result. 

(Sila la hadir ke seminar dunia usahawan atau pun dapatkan buku seperti di dalam gambar jika ingin mengetahui dengan lebih mendalam mengenai konsep ini.)


Di akhir seminar pendek ini, Dr Azizan minta semua peserta untuk tulis.. impian masing2 dari segi pendapatan bersih setahun dari sekarang...


                  'Pendapatan saya pada Disember 2014 adalah sebanyak ___'


Semua peserta di minta untuk menyebutkan seperti di atas beberapa kali.. kata Dr Azizan, tindakan kita akan menyebabkan kita 'terpaksa' capai apa yang kita impi kan.. jika kita sebutkan nya selalu. 


Inilah juga yang mentor saya selalu sebut2kan... 


Testimoni peserta Advanced Marketing Power di selit2kan di antara ceramah Dr Azizan.. tetiba.. terkeluar pula video mentor saya, Mohd Firdaus  dan Kam Maria mengenai bagaimana program tersebut telah mengubah hidup mereka. 


Alhamdulillah, Allah takdirkan saya untuk menerima mentor yang hebat ini. 


Kata Dr Azizan tadi:


'If you are a great follower/student, then you will be a great leader/teacher'

Abg Firdaus & Kak maria.. dah buktikan kata2 ni.. satu pujian ringkas buat mereka..


                'Both of you are great students, that's why both of you are great leader'


Alhamdulillah, moga kalian lebih kaya dan berjaya dunia akhirat!!! 


InshaAllah, akan saya hadiri program yang sebegini lagi di masa akan datang. Jika sesorang betul2 ingin berjaya, duit bukan la satu halangan untuk mencari ilmu. 


Jika anda ingin saksikan video montaj program...sila click : http://youtu.be/srQ2ZVf11zA ( tak ternampak pula muka saya)




Buat rakan-rakan sekalian, lapangkan lah diri untuk menghadiri program sebegini, inshaAllah sedikit sebanyak ia  akan membuka minda kita dan yakin 9/10 rezeki adalah menerusi perniagaan.inshaAllah. 


Sila layari : http://www.duniausahawan.com/ untuk tujuan pendaftaran. 




Terima kasih kerana meluangkan masa...
Sehingga berjumpa lagi.

Sila ‘LIKE’ dan ‘SHARE’ sekiranya anda rasa kisah ini bermanfaat untuk dikongsikan.


Thursday, 19 December 2013

Healthy Life: ::PENCERAHAN: KERANA SHAKLEE, KAMI MENOLAK SUNNAH?...

Semalam saya ada berkongsi tentang isu halal shaklee..

Ini pula kupasan rakan SID mengenai shaklee menolak sunnah? makan shaklee, sokong produk Amerika?

Moga mencerahkan apa yang masih keruh...

Terima kasih taufiq di atas perkongsian ini.

Healthy Life: ::PENCERAHAN: KERANA SHAKLEE, KAMI MENOLAK SUNNAH?...: Assalamualaikum kepada semua.  Hari ni just nak berkongsi persoalan yang sering bermain di dalam pemikiran para pengguna produk kes...

Tuesday, 17 December 2013

Atok ku tersayang...

Assalamualaikum dan Salam Ceria,


Alhamdulillah seminggu dapat duduk temankan atok menjadikan hati ni membuak2 nak share pasal atok... 

Atok ku tersayang...

Saya nak cerita sikit pasal atok saya, jgn terkejut.. atok ni mak kepada mak saya.. kiranye nenek saya.. kami panggil ATOK sbb ntah ye.. hehe orang muar nye gelaran kpd nenek. 

Nama di beri Mon binti Abdulllah...berumur 75tahun.  Beliau memang seorang yang cekal dari kecil lagi...masa kecil dulu, beliau tak pernah bersekolah tapi kerana semangat beliau utk belajar tu tinggi.. bila kawan2 balik dari sekolah. beliau akan menuntut dengan kawan2.. kiranya beliau belajar membaca, mengira dari kawan2. Alhamdulilah beliau pandai membaca jawi dan juga rumi. Beliau sangat suka membaca sehingga kini. 

Pengorbanan beliau utk keluarga kami memang tidak terkira.. kata mak setiap kali kalau mak ada emergency... atau anak masuk wad, mak bersalin.. atok siap sedia juga memberi khidmat. even sampai ke luar negara. 

Terima kasih atok.... Moga Rahmat Allah sentiasa bersama atok dunia dan akhirat, Amin


Konvokesyen Mak pada tahun 1995... bayangkan mak sambung masters masa anak 8 orang. alhamdulillah atok byk tolong menjaga kami adik beradik. 

Pada tahun 1997, arwah tokbah pergi meninggalkan kami semua(Al fatihah buat arwah), atok tinggal bersama kami sehingga tahun 2001. Sanggup beliau naik bas dari muar ke batu pahat hampir setiap minggu/ 2 minggu... Sepanjang duduk bersama kami.. atok la yang melayan makan minum kami.. sarapan/tghari/minum ptg/makan malam mmg tip top la.. siap tanya lagi.. 'nak makan apa?'... tup2 dh siap. memang TERBAIK la..

Senyuman seorang ibu, anak nya konvo PhD.. alhamdulillah.. 


Konvo PhD mak, 2007... atok berbaju purple.


Tahun 2008, atok siap berjalan melawat cucu dan cicit di Australia..




Kemalangan yang hampir meragut nyawa..


Mac 2009, atok terlibat dengan kemalangan betul2 di jalanraya di hadapan rumah ...


Sebuah kereta yang sedang memecut melanggar atok,  terpelanting ke atas kereta, pastu terpelanting ke atas tanah... kat atas jalan tar.. ada kesan brek yang dalam panjang nye.. kalau tak silap saya 2 meter. punya la kereta tu laju sgt sebelum dia langgar atok. lps dia langgar, terus pecut tinggalkan je atok di tepi jalan. Orang kampung berkeliaran lari untuk tgk apa yang berlaku...

masa tu, pakcik & makcik yang berada kat situ...terdetik 'masih ada lagi ke atok?' melihat kesan yg ada dan keadaan atok masa tu..dengan darah terkulai dan terus pitam.

Dalam masa beberapa minit kemudian,  2buah ambulan dtg.. mungkin ada beberapa jiran tetangga yg call. 

Alhamdulillah Allah panjangkan umur atok dan beri semangat pada atok untuk terus hidup. Walaupun begitu,  Beberapa tulang patah, buku lali kena gantikan dengan artificial.. AllahuAkbar, tak terbayang sakitnya atok masa tu.  (maaf, tak jumpa pulak gambar nye)



Di jalanraya besar ni la accident tu berlaku.. jalan 4lane betul2 depan rumah atok

Tempoh 2-3 bulan atok bermastautin di Hospital Muar... makcik& pakcik memang gigih menjaga atok...mak abah masih berkerja jadi tak dapatla nak teman atok sangat. Ada kala, bila cucu2 atok a.k.a adik2 cuti universiti/sekolah.. jadi masing2 bergilir la jaga atok. 

Alhamdulillah... atok memang kuat semangat, dari terbaring, kemudian berkerusi roda, dan bertongkat.. sehingga atok boleh berjalan semula.... 


Alhamdulillah tahun 2011, atok masih segar dan ceria.. siap boleh memasak lagi..



atok berbaju purple - Aidilfitri 2011


Gambar atok dalam fb mak... tgk comments tu..


Aidiladha 2011 Alhamdulillah... atok dukung Amanina, cicit ke 11 (rasanye)


Tahun ni,  alhamdulilah atok sempat pergi umrah dengan abang dan kakak ipar. 





Aidilfitri 2013 - sekali lagi.. atok berbaju purple.. (baru perasan.. atok banyak pakai bj purple)

Bulan September hari tu, atok warded sebab pitam.. inject insulin, then tak makan apa2.. gula dalam badan jatuh... (kencing manis atok agak tinggi, sampai kena inject insulin)

Pastu, baru2 ni buat xray.. tulang belakang atok ada masalah. ditambah dengan kencing manis nye.. aduhai. kesian atok.. nak berdiri tak boleh, duduk pun sakit...

Bila pergi checkup, Doktor kata kena buat pembedahan di tulang belakang.. aduh.. mendengar nye cukup sakit. Tapi bila tgk muka atok... macam selamba jer... punya la pandai atok tak nak buat orang risaukan dia..

Ya Allah...berikan kekuatan untuk atok lalui semua ni...






Terlalu banyak jasa atok... memang tak terbalas. terbayang pengorbanan beliau selama membesarkan kami. Sebak membayangkan sakit yang atok lalui... 

. Ini cetuhan hati mak buat atok.. 



Amin Ya Rabbalamin untuk doa mak..

Kebiasanya atok tinggal bersama dengan pakcik Amran (yang jual roti canai tu) dan isteri nya. Minggu lps, mereka sekeluarga pergi bercuti... Alhamdulillah sejak bergelar working at home mother (WAHM), boleh la kami duduk lama di kampung, khusus untuk teman dan jaga atok. Alhamdulilah, dapat tolong mandikan atok, siapkan makanan ( kakak ipar yang masak..hehe sebab dia mmg pandai sgt masak), berbual-bual dengan atok... layan karenah atok, hehe.. kadang2 manjanya macam kanak2 pulak.. cycle of life kan..



Alhamdulillah... bab solat atok memang jaga, atok minta tolong kami untuk wudu'kan atok. atok tak mampu untuk ruku/ dan duduk lama2, jadi atok solat dalam keadaan berbaring. itu kan sebahagian dari ruksah solat. Alhamdulillah, doa dan wirid memang selalu atok amalkan sejak dari muda-muda lagi. 

Koleksi ubat dan supplemen atok... alhamdulillah sejak ada vivix, insulin dah tak perlu. 

Bila terbayangkan sakitnya atok, memandangkan banyak sangat testimoni vivix sangat baik untuk tulang dan kencing manis, kami adik beradik telah menghadiahkan sebotol vivix untuk atok... alhamdulillah skrg ni memang setiap hari atok akan makan sesudu teh.. Alhamdulilah.. atok kata memang terasa badan lebih segar.. dah tak perlu inject insulin lagi. Result check darah baru2 ni belum keluar lagi.. di harapkan sangat keputusan yang baik, inshaAllah. (nnt bila keputusan darah dah keluar akan saya maklumkan di sini.)

Dan ini lah atok bersama saya dan amanina (& baby nina)  


Moga atok kembali sihat dan bertenaga... ramai cucu dan cicit merindui belaian manja mu.. Sayang atok selalu...

Bismillahirahman nir rahim

Amin, Ya RabbalAmin.. 

Terima kasih kerana meluangkan masa...
Sehingga berjumpa lagi.

Sila ‘LIKE’ dan ‘SHARE’ sekiranya anda rasa kisah ini bermanfaat untuk dikongsikan.



Ohh Balik kampung... kenangan indah...

Assalamualaikum dan Selamat Berada di bulan terakhir pada tahun 2013...



Lagu ooohh balik kampung memang sgt famous kan.. lagi2 masa raya.. sebab masa raya la kebanyakkan dari kita akan pulang ke kampung... ini musim cuti sekolah pun, ramai juga yang balik kampung...jom layan lirik ni jap..

Lirik Balik Kampung - Sudirman @ Lirikami


Perjalanan jauh tak ku rasa

Kerna hati ku melonjak sama

Ingin berjumpa sanak saudara

Yang selalu bermain di mata



Nun menghijau gunung ladang dan rimba
Langit nan tinggi bertambah birunya
Deru angin turut sama berlagu
Semuanya bagaikan turut gembira

Balik kampung oh oh...( 3X )
Hati girang
Ho ho... Balik kampung (3X)
Hati girang

Terbayang wajah-wajah yang ku sayang
Satu-satu tersemat di kalbu
Pasti terubat rindu di hati
Menyambut kepulangan ku nanti

Alhamdulillah... saya masih ada kampung yang sememangnya kampung. Ada orang kampungnya adalah bandar... jadi feel balik kampung tu tak sama kan..




Alhamdulillah.. seminggu dapat duduk di kampung.. perjalanan menaiki bas memang lain.. terasa semangat balik kampung sbb tgk orang lain pun bukan main beria2... Antara sebab kami naik bas ialah cik abang berkerja... dan saya pula online bisnes boleh berjalan tidak kira saya  di mana... Alhamdulillah... 




Anak2 excited...

bas sebelah..penuh muatan Shah Alam Muar/Batu Pahat.. siapa tahu ni bas apa?
Alhamdulillah sampai di Muar, pakcik amik di bas stand muar yang lebih cantik dari bus stand shah alam... hehe.. (tak terambil gambar pulak..)



Ini dia signboard dpn rumah atok.. agak2 sesiapa yang ada lalu di Jalan Abdul Rahman menghala ke bandar muar akan terjumpa dengan signboard ni. (kalau nak merasa roti canai 100%handmade... sila la ye contact no yang tertera... Amran ni pakcik saya)




Kampung atok, mak kepada mak saya terletak di Muar, Johor... kalau org muar... sebut Muo.. hehe.. orang muar ni ada special2 perkataan nye.. cthnya gebor= selimut, robok=almari... lagi apa ye. tu yang biasa org muo je faham.. even orang batu pahat pun ada yg tak pernah dgr. pernah tanya ngan kawan2 masa sekolah dulu..

Gambar-gambar sekitar rumah atok...

Sampai-sampai je di rumah atok.. Anas jerit RAMBUTAN!

Berbakul anas makan,... minggu sebelum tu, saya beli di mydin, 10biji =rm3.50.huhu.. jadi bila di kg ni, makan la puas2 ye sayang. 




Buah pisang dan jantung nye... mcm pelik je kan bentuknye.. tak tahu la kenapa

pisang emas di bawa belajar, masa sebiji di atas peti.. .. ini la dia pisang emas!

bunga raya... bunga kebangsaan kita!



Bunga apa ye ni?
bukan apa ye nama nye.. teringat masa kanak2 main cabut2 bunga ni.. sambung2 jadikan rantai.. pastu kat tgh2 nye ada air yang manis... 

Anak2  sepanjang di kampung 

Amanina tgh test drive motor tokde
Anas dan Humairah beramah mesra dgn kucing kesayangan tokde
Amanina & Haziq tgk ayam berkeliaran kat luar rumah
Alhamdulillah atok dah boleh duduk sendiri..
Alhamdulillah.. sangat seronok dapat bagi anak2 merasa duduk di kampung... main kejar2 dengan ayam ( tak sempat ambil gambar), kenal pokok2 dan yang paling best, dapat bermanja dengan moyang mereka. 

Ikuti kisah atok saya selepas ini... atok-ku-tersayang

Sila ‘LIKE’ dan ‘SHARE’ sekiranya anda rasa kisah ini bermanfaat untuk dikongsikan.


Isu halal Shaklee...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 


Baru-baru ni beberapa orang bertanya dengan saya mengenai isu halal produk shaklee terutama sekali yang melibatkan softgel - omega guard, lecithin dan vitamin E. 

ikuti Kajian yang telah di jalankan oleh rakan Shaklee Independent Distributor... mendalam kajian beliau sehingga ke website Shaklee US, Shaklee Kanada, Shakee Japan dan lain2.. 

Bukan semua produk shaklee US ada di Malaysia, Semua produk shaklee yang ada di Malaysia sekarang ini telah mendapat kelulusan HALAL oleh badan-badan yang di iktiraf oleh JAKIM... 

Alhamdulillah... shaklee di jamin selamat, semulajadi dan HALAL (shaklee Malaysia). 
..............................................................................................................................................................

Artikel ini adalah dari kajian yang dijalankan oleh Pn Norita, Miri Sarawak) 

Semalam saya terjumpa satu website yang mengatakan bovine gelatine yang digunakan oleh Shaklee Malaysia tidak halal. Si penulis telah mendapatkan kesahihan hal ini daripada Shaklee Canada. TETAPI, yang menjadi persoalannya kenapa perlu tanya pada Shaklee Canada sedangkan Shaklee menghasilkan produk untuk setiap Negara adalah berbeza. Produk yang dipasarkan di Malaysia, tidak sama dengan produk yang dipasarkan di Amerika, Kanada, Japan dan Negara-negara lain. Penghasilan untuk produk Negara Islam dan produk bukan Negara Islam juga berbeza. Saya bukan berkata-kata kosong kerana seorang daripada upline saya berkesempatan pergi ke kilang di US dan melihat sendiri proses pembuatan produk.

Mari ikuti kaji selidik yang dilakukan oleh rakan saya Hanis Amin
———————————————————————————————————–
Baru-baru ni bila saya baca tulisan pada botol OmegaGuard, dan perasan ianya ditulis
Manufactured by : Banner Pharmacaps (Canada) Ltd., 5807 47th Ave, Olds, Alberta, T4H1S7,Canada.
Manufactured for : Shaklee Corporation, Pleasonton, CA 9588 USA

Lantas saya terus teringat, suatu ketika dulu timbul isu tentang Halal-Haram bovine gelatine Shaklee bila ada seorang sahabat menjumpai satu blog yg mengandungi surat ditulis kepada Shaklee Canada tentang kehalalan bovine gelatine Shaklee. Pada masa tu, saya terfikir ‘Kenapa la orang itu pergi jauh-jauh bertanya pada Shaklee Canda sedangkan dia boleh bertanya pada Shaklee Malaysia’. Bila nampak tulisan di atas terus terfikir, mungkin ini penyebabnya, kerana tulisan di botol Shaklee bahawa ianya dibuat di Kanada. Kandungan blog tersebut menyatakan, Shaklee Canada tidak menjamin bovine gelatinenya halal tanpa mengetahui penghasilan vitamin Shaklee bagi setiap negara adalah berbeza.

Ketika itu, saya benar-benar yakin dengan kehalalan Shaklee kerana salah seorang upline saya pernah pergi ke kilang Shaklee di US dan melihat sendiri cara penghasilannya. Tetapi bila menjumpai OmegaGuard dihasilkan di Kanada, terus saya tersentak. Saya periksa kembali semua produk Shaklee saya. Semua produk yang dari softgel seperti Lecithin, OmegaGuard dan Vitamin E dihasilkan dari Kanada. Manakala, produk yang lain dihasilkan dari US. Walau bagaimanapun, capsul dari bovine gelatine ini tidak dihasilkan oleh Shaklee Canada tetapi oleh Banner Pharmacaps (Canada) Ltd.

Lalu, saya pun terus mencari tentang syarikat Banner Pharmacaps. Rupanya ia adalah syarikat penghasilan barangan pharmaceutical dan nutrition terbesar di dunia. Masih tidak berpuas hati, saya mencari lagi dan menjumpai no telefon Banner Pharmacaps Canada. Saya cuba telefon tetapi talian ditutup. Bila check waktu dunia, rupanya di Kanada jam menunjukkan pukul 6 pagi. Manalah ada customer service yang nak layan.

Pencarian diteruskan dan menemukan saya dengan Halal Consumer Magazine, A Publication of Islamic Food and Nutritional Council of America (IFANCA). Dan menemui hasil di bawah.



Alhamdulillah, Banner Pharmacaps, Canada disahkan halal oleh IFANCA. Saya tak pasti tentang cawangan Banner Pharmacaps yang lain, yang penting Banner Pharmacaps Canada yang menghasilkan Shaklee disahkan HALAL. Pencarian diteruskan dengan hasil di bawah



Apa pula kata Presiden Banner Pharmacaps US, Dr. Roger Gordon?
Manufacturers are also becoming more sensitive to consumer needs by providing a wider selection of capsule choices that meet specific dietary requirements. Due to the global nature of the marketplace it has become increasingly important to understand the special needs of consumers. For example, the Halal two-piece capsules made by Capsugel meet the specific dietary needs of its Muslim customers and the capsules are certified as Halal by the Islamic Food and Nutrition Council of America (IFANCA). Further, capsules meeting Kosher needs are also available.
* source
———————————————————————————————————
Itu dia hasil penyelidikan rakan saya. Sekarang saya lebih yakin bahawa yang produk Shaklee Malaysia adalah HALAL. Seperti saya nyatakan di atas, produk untuk setiap negara adalah berbeza. Mari lihat contoh-contoh produk Shaklee yang dipasarkan di beberapa negara. Kita lihat untuk soy lecithin.

SHAKLEE AMERIKA
SHAKLEE JAPAN





SHAKLEE CANADA
SHAKLEE MALAYSIA


Inilah bukti walaupun di bawah satu jenama SHAKLEE tapi produk yang dipasarkan berbeza mengikut negara itu.
Jika anda berkesempatan melawati laman web Shaklee bagi setiap Negara di atas, senarai produk yang dipasarkan juga berbeza. Tidak semua produk di US akan dipasarkan di Malaysia. Ini menunjukkan Shaklee hanya memastikan barang yang halal untuk pasaran Malaysia.
Oleh itu, janganlah berasa was- was dengan status produk Shaklee.

Saya sendiri berpengalaman 6 tahun di negara Jepun. Jadi saya akan bertanya kepada Shaklee Jepun untuk membeli produk di Negara Jepun bukannya dengan Shaklee Malaysia kerana Shaklee Malaysia tidak tahu produk yang dipasarkan di Jepun.

Artikel ini di petik dari :Hanyasusuibu.com