Wednesday, 23 August 2017

Panduan Solat Bagi Pesakit

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera...

Bila terpandang ada pakcik yang sakit gigih untuk solat walau dalam keadaan baring, teringat yang semasa saya warded sebelum bersalinkan amni, ramai ibu2 yang belum bersalin tak solat, atas alasan dah mula sakit atau pun dah turun tanda. Dari segi hukum, selagi belum bersalin, kita wajib solat dengan apa cara yang boleh. Sebelum kita masuk bertempur di dewan bersalin, gunakan peluang untuk beribadat. InshaAllah.

Jika mampu berdiri dan boleh solat seperti biasa. Jika tak mampu berdiri, solatlah duduk. Jika tak mampu duduk, solatlah baring. Jika tak mampu nak gerakkan tangan pun, solatlah dengan pergerakan kelopak mata. Selagi mana, masih berakal dan sedar, kita wajib solat.

Di sesetengah hospital kerajaan, ada NGO atau pun pihak hospital sendiri yang sediakan perkhidmatan galakan untuk menunaikan ibadat solat. Ada kit solat lagi. Boleh google up untuk cari.

Kali ini saya nak share poster yang merangkumi cara untuk ambil wudu' dan cara solat bagi pesakit.

Semoga bermanfaat.



Monday, 21 August 2017

Peringatan bersama bagi mereka yang berniat korban


SELAMAT MENYAMBUT BULAN DZULHIJJAH 1438



๐ŸŒน: Peringatan bersama๐Ÿ’

๐ŸŒน✅ : Selasa : 29 Zulkaedah 1438;
22 Ogos ( hari ini) :
Hari Terakhir Potong Rambut & Kuku Bagi Mereka Yang Niat Berqurban.

✅1 Dzulhijjah - RABU, 23 OGOS : (mulalah puasa sunat)

๐ŸŒน✅ : Kalau boleh puasalah hingga 9 Dzulhijjah.

✅ : 9 Dzulhijjah - 31 OGOS ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ ;
Khamis: Hari Arafah
(puasa sunat hari Arafah
)
๐ŸŒน✅๐Ÿ‘๐Ÿผ:  1 SEPTEMBER - Jumaat- 10hb Zulhijjah;
Aidil Adha - korban.

๐ŸŒน✅ : Hari Tasyriq - 2,3,4 SEPTEMBER - hari2 korban, sunat mmbanyakkn Takbir setiap kali lepas solat fardhu.
 ูˆุงู„ู„ู‡ ุฃุนู„ู….

_*SELAMAT MENYAMBUT BULAN DZULHIJJAH 1438.*_

Perkembangan anak di usia 22bulan


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Alhamdulillah... Bila subscribe ke babycenter ni, setiap bulan akan dapat email tentang perkembangan biasa bagi bayi/anak yang kita daftarkan.

Alhamdulillah... Amni dah pun setahun 10bulan... Lagi 2 bulan sahaja lagi genap 2thn. InshaAllah.

Bila baca perkongsian dari babycenter ni...Terpaksa setuju sangatla kan. Hehe.

Ala sayang. Bila edit die jadi halus pula.  Takpela saya share keywords nya ya.

Tantrum di kalangan toodler

Kata pakar, biasa umur toodler ni tengah tantrum, hehe mereka sedang belajar banyak benda baru, mengexpresikan diri dan macam2 lagi. Amni pun samalah.

Percakapan / literasi

Sekarang ni, amni dah boleh cakap apa yang dia mahu dengan jelas. Contohnya : Nak makan nasi, ayam dan sayur. Nak salin nappy sebab berak. Nak main masak2 dengan kakak. Nak pergi sekolah. (ok sebenarnye pergi ambil kakak abang kat sekolah) dan pelbagai aktiviti harian. Juga dah pandai nak request nak pakai baju/kasut apa... Kadang bila tak dapat, golek terus atas lantai. Alhamdulillah, mudah nak tackle dia, kita offer dan bagi dia pilihan dengan trick.hehe. mudah dia cair. Alhamdulillah.

Susu Ibu / Susu Formula

Alhamdulillah,amni masih lagi dapat rezeki susu ibu dan tanpa FM. Dulu kakak abang umur ni dah mula campur. Sekarang ni, belum keperluan lagi. Alhamdulillah susu cukup untuk amni. Alhamdulillah #setPenyusuanShaklee membantu juga merealisasikan impian untuk fully bf sahaja tanpa FM. Terapi yang baik untuk hubungan ibu dan anak.

Bab makan?

 Alhamdulillah amni mudah makan apa yang kita orang dewasa makan. Saya memang biasakan begitu, dan alhamdulillah perut Amni pun ok. Amni sangat suka meratah sayur tamoto, carrot, salad, sawi, kailan... Pelik kan? Alhamdulilah makanan yang sihat... Jadi kami galakkan je lagi.

Okla setakat ni dulu perkongsian kali ini, lebih kepada diari untuk amni. Nanti amni dah besar boleh la baca kan? InshaAllah.

Ni terbaca Tips latih anak tak pakai pampers ,boleh la taklama lagi starts dengan amni. InshaAllah.

www.majalahpama.my/mobile/kanak-kanak/perkembangan/ibu-ini-kongsi-cara-latih-anak-tak-pakai-pampers-dalam-masa-3-hari-ibu-ibu-lain-bolehlah-cuba-1.701841

Sehingga berjumpa lagi.

Breastfeeding mum since 2009
Happy to help sesiapa yang perlu.

Salam hormat,
Anisah
0136216522