Thursday, 7 June 2018

5 Tips kekal segar semasa perjalanan balik kampung

Semua pakat nak balik kampung kannn? Ni saya share 5 tips untuk kekal segar di jalan raya.

Yelah pakat nak balik kampung. Jem sana sini. Kang naik stress. Jadi kita kena protect diri kita lah awal awal. Taknak nanti di hari raya monyok semacam.

1. Tidur dengan cukup tau sebelum mulakan perjalanan

2. Ambil makanan yang sihat sebelum mulakan perjalanan.

3. Guna tuala lembab untuk pastikan kita sentiasa rasa segar bugar dalam perjalanan balik kampung

4. Kadang kadang tu berhenti lah sekejap. Buat stretching ringan ringan

5. Tidur sekejap dalam 20 minit untuk recharge balik tenaga. Jangan tidur time driving okehh.


Selain tu, pastikan minum Vivix ye time berbuka mahupon bersahur agar dapat bagi tenaga cepat buat badan.

Bawaklah sekali toner Youth. Spray spray je nanti. Feeling awesome sangat tau!

Bawak bekal bancuhan Performance drink dan Vivix kalau drive time tak puasa. Time puasa jangan dicuba. Nanti duk terliur pulak πŸ˜…

Drive safely. Ingat orang tersayang tauu. Hati hati dan jangan kalut kalut. Tak lari pon kampung tu. Ada je kat situ. πŸ™Š

Nak vitamin di atas? Sempat ni nak order. Lekasss.

#ProjekBuatDuitRM2000
#Anisah0136216522

Tuesday, 5 June 2018

Tazkirah dan selingan hadis dalam kisah Rashid

Jom kita hayati tazkirah ni... Best sangatπŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ˜Š

"Saya ada RM 1, awak ada RM 1. Kalau kita tukar suka sama suka RM 1 itu, kita masih lagi ada RM 1 masing-masing..

Tapi, kalau saya ada 1 ilmu dan awak 1 ilmu, kemudian kita betukar-tukar ilmu itu, masing-masing akan ada 2 ilmu.." kata Rasyid. *Rasyid memang bijak !*

πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘

Rasyid selalu baca Quran dan terjemahnya sekali. Kalau sibuk sgt pon, dia akan baca plg kurang 1 ayat, dan terjemahnya kasi faham. Kenapa? Sbb *belajar 1 ayat Ayat Quran lebih baik dari Solat Sunat 100 Rakaat*. MasyaAllah pintarnya Rasyid ni !!

(Rujukan HR Ibnu Majah No.215)

πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘

Rasyid nak solat banyak2 sepanjang malam. Tapi dia tak mampu, sbb dia hobi tidur. Tapi Rasyid Solat Subuh berjemaah di Masjid setiap hari. Kenapa? Sebab dia tahu Solat Subuh berjemaah di Masjid, *pahalanya seperti Solat Seluruh Malam*. Rasyid memang bijaksana!

(Rujukan HR Muslim)

πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘

Rasyid nak baca Quran. Tapi dia penat kerja, dan baca Quran pon merangkak2. Tapi Rasyid banyak2 baca surah Al-Ikhlas (Qulhuwallahu Ahad), setiap hari 15x paling kurang (3x lepas habis setiap Solat Fardhu). Kenapa? Sbb dia tahu *baca Surah Al Ikhlas 3x pahalanya sama seperti Khatam Quran 1x*. Rasyid memang smart!

πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘

Rasyid tgh drive ke Bank, jem sungguh! *Mulutnya kumat-kamit*. Sampai Bank, org ramai sgt, sambil menunggu, *mulutnya kumat-kamit lg*. Rasyid tgk org2 lain semua diam sambil termenung. Seorang laki bertanya, tgh maki ke? Rasyid kata, *"Tidakkk, saya sedang beristighfar, zikir dan selawat, lebih baik drpd sy duduk termenung jew..Pahalanya AMAT BERAT, tp TAK PENAT pun..."* Org tu terbeliak, kerana sangkaan buruk sangkanya meleset. *Rasyid tersenyum kerana telah bjaya menyampaikan ilmu berguna kpdnya*

πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘

Rasyid membaiki pendingin hawa masjid kemudian dia tolak upah yg diberi dan berkata: mak saya berpesan supya tidak ambil upah kerja utk masjid. Setiap kali org guna Masjid utk beribadah, kita dpt pahala.
Org2 kagum dgn mak dia dan saya kagum dgn kebaikannya. *Rasyid ni memang cerdiklah orangnya!!*

πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘

Seorg org yg soleh bertanya kepada Rasyid, mengapa pergi ke masjid sblum azan.  Rasyid selamba jawab: azan utk pringatan kpd org2 yg lalai/lagho/ralik. Dan saya berharap tak tergolong dlm klgn mereka!! ( kita mohon dgn Allah akn kesejahteraan, keselamatn dunia akhirat).Org Soleh tu naik insaf! *Rasyid lebih pandai daripada org tu!*

πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘

Aku tanya Rasyid knapa kamu sentiasa tamak minum air di masjid pada hal air tu di rumah kamu pun ada?!!
Rasyid jwb: supaya org yg letak air di masjid diberi ganjaran. Aku terkedu.... *Rasyid bijakkan?*😬

πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘

Rasyid berbuka di Masjid. Kenapa? Kedekut ke Rasyid? Tidak, dia nak bantu sponsor utk dpt *Pahala Rasyid PERCUMA*, dan terus Solat Jemaah di Masjid dpt 27x darjat. Duit pon jimat. *Rasyid is sooo brilliant!!*

πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘

Lepas berbuka di Masjid tu, Rasyid terus basuh tgn dan dalam koceknya dia keluarkan RM1. Dia masukkan dalam Peti Masjid. "Alaaa, RM1 jewww!" Kata sorg budak... Rasyid kata, "takpe la dek, abg bukan kaya sgt, tp kalau bole istiqamah dan berterusan, setiap hari buat macam ni. Buatnya malam ni Malam Lailatulqadar, *nilai RM1 tu sama macam RM21 juta!!* Budak tu terkejut dan tanya kenapa? Rasyid bawa keluar pen Kilometriko (iklan percuma) dan kertas, dan tulis:

RM1 x 700 ganjaran sedekah x 1,000 bulan x 30 hari
=RM21,000,000

*Budak tu terus cium tgn Rasyid, sbb kagum Rasyid bukan aja pandai Agama, malah pandai Add Math!!*

πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘

Rasyid tahu betapa besarnya pahala sedekah, kerana firman Allah, "...wahai Tuhanku, alangkah baiknya Engkau lambatkan kedatangan ajalku ke suatu masa yg sedikit saja lagi, supaya aku dpt bersedekah....." - (surah Al Munafiqun:10), bermakna org yg dah mati kalau dihidupkan balik utk buat 1 amalan saja, dia akan pilih *sedekah kerana sedekah pahala amalannya boleh membiak*.

πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘

Rasyid nak nap sekejap, sbb letih. Dia nap di Masjid. Dan dia niat iktikaf sebaik sahaja masuk Masjid. Kenapa? Sbb dapat pahala iktikaf walaupun tidur. *Rasyid is clever as always!*

πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘

Rasyid hormat ibu bapanya. Kalau ada apa2 yg dia tak sehati dgn ibunya, dia akan berbincang secara baik. Dia takkan meninggikan suara, atau cakap "Aaahh" kat Maknya, kerana itu derhaka namanya. *Rasyid tahu derhaka kpd ibu bapa takkan bau syurga dan tidak akan dpt keberkatan Ramadhan!*

πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘

Rasyid kata, "Bilamana sampai  kpd kamu gosip2 ttg sseorg drpd mereka maka biarlah gosip tu terhenti stakat kamu shj. Dan kalau betul terjadi berita tu berhenti stakat kamu shj, brmakna kmu telah dpt pahala tutup aib org. Barangsiapa yg tutup aib mana2 muslim, Allah akn tutup juga aib dia." *Alhamdulillah, Rasyid sungguh berilmu*

πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘

3 doa yg Rasyid sure ingt utk dibaca semasa sujud2:-
1. Ya Allah, aku mohon dgn-Mu pengakhiran yg baik.
2. Ya Allah, kurnialah kpd aku taubat nasuha sblum aku mati.
3. Wahai Allah yg membolakbalikkan hati, tetapkanlah hatiku atas agamaMu.
(Tnpa sbrang pengkhususan).
*Rasyid selalu berdoa, ikutlah Rasyid!*

πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘

Sehinggakan bila kamu berniat utk sebarkan ucapan ini, meniatkn shj tu pun dh dikira sbg kbaikan. Moga2 dengannya Allah melepaskan kesusahan drpd kesusahan2 di dunia dan akhirat.

*Peringatan*: Buatlah baik walau sekecil-kecilnya...sbb kdg2 kita *tak tahu besar mana pahalanya*. Jom ikut kehebatan Rasyid

Friday, 25 May 2018

SYOKnya MENYUSU : Kualiti Susu Ibu

Kualiti susu ibu

Ada kawan mengaduπŸ˜ͺ

"penatlah susu kan anak ni, menyusu nya lama, pastu kejap2 dah bangun... Lapar."

Perasan tak bila ibu mengambil cukup nutrisi, baby pun cepat kenyang? πŸ‘Ά

Ini kadang tu, bila ibu makan pun culas2. Makanan kurang seimbang, minum air pun kurang. Macamana nak bagi susu yang berkualiti pada anak kan?

Macamana anak asyik lapar je kan.

Bila cukup nutrisi, kualiti susu bertambah baik. InshaAllah kesihatan ibu dan bayi juga bertambah baik.

Alhamdulillah. Baby Aman menyusu dalam setiap 2jam, dengan tempoh sekali menyusu 5-10min.

Cepat dia kenyang, dan kemudian lena tidur. 😍

Alhamdulillah. Mama pun dapat rehat.

Nikmat yang di syukuri.

SYOKNYA MENYUSU.