Wednesday, 26 August 2015

Malaysian Food Pyramid

Assalamualaikum dan Salam sejahtera, 

Izinkan saya berkongsi maklumat dari website KKM seperti di bawah; 



Obtained from :KKM website Malaysian Food Pyramid

 Level 1  : 

Rice, noodles, bread, cereal, cereal products and tubers
  • Main source of carbohydrate which provides  energy (50 - 55% of  total daily energy).
  • A great source of vitamins and mineral and dietary fiber.
  • Dietary fibres provide many beneficial effects such as regular bowel movement, good gut health, lowering cholesterol and blood glucose.
  • Choose grain products from whole grain such as wholemeal bread, brown rice, oats and barley. Whole grain contains more fibre.
  • Eat 4 to 8 serving in a day.
  • Example of one serving of grains :
    • 1 cup (2 scoops)  of cooked rice
    • 1 cup of  yellow mee
    • 1 ½ cup of bihun and laksa (soaked)
    • 1 cup of breakfast cereals
    • 6 pieces biscuit (cream crackers)
    • ½ slice of capati
    • 2  slices of bread
    • 2 cup of plain rice porridge
    • 2 whole of potato
 Level 2  : 

Fruits and vegetables
  • Good sources of fibre, vitamins and minerals and phytochemical, which help strengthen the immnunity.
  • Eat plenty of fruits and vegetables everyday. Beneficial in health especially in preventing several chronic diseases such as diabetes mellitus type 2, cardiovascular diseases and certain cancers.
  • Eat a variety of vegetables and fruits every day.
  • Vegetables can be fresh green leafy vegetables, other fresh vegetables including various coloured vegetables including fruit vegetables, been vegetables, ulam, canned and frozen vegetables.
  • Choose fresh fruits. Fruit juices may replace not more than one serving of fruit.
  • Eat at least three (3) servings of vegetables and at least two (2) serving of fruits a day
  • Example of one serving of vegetables :
    • ½ cup of dark green leafy vegetable , cooked
    • ½ cup of fruit vegetables , cooked
    • 1 cup of ulam, raw.
  • Example of one serving of fruits :
    • 1 whole of apple / pear / orange / mango
    • 1 slice of papaya / watermelon / pineapple
    • ½ whole of guava 
    • 2 whole small bananas (pisang emas)
    • 1 whole medium banana (pisang berangan)
    • 8 whole small of grapes.
Level 3  :
Fish, poultry, meat and legumes
  • Good sources of protein, the body’s building block.
  • Rich in vitamin B, iron, folate and zinc.
  • Legumes are generally good sources of protein and also count as s stachy food that can serve as excellent sources of dietary fibre. Legumes also low in fat and contain no cholesterol as compared to meat and poultry. Legumes are encouranged to be consumed daily.  
  • Choose fish more frequenlty – if possible daily.
  • Choose meat and poultry that are low in fat and cholesterol, for example remove the chicken skin before cooking or choose lean meat.
  • Recommended daily serving :
    • ½ - 2 servings of poultry, meat, egg
    • 1 serving of fish
    • ½ - 1 serving legumes
  • Example of one serving of fish, poultry, meat and eggs :
    • 1 medium ikan kembung
    • 2 pieces ikan tenggiri
    • 2 pieces of lean meat 
    • 1 medium-sized chicken drumstick
    • 2/3 cup of anchovies without head
    • 2 whole eggs
  • Example of one serving of legumes :
    • 1 cup of chickpea / dhal
    • 1 ½ cups canned baked bean
    • 2 pieces of tempe / tauku / tauhu
    • 1 ½ glasses of unsweetened soya bean milk.
Aras 3  :
Milk and dairy products
  • High in protein, rich in calcium and wide range of minerals and vitaminsuch as vitamin A, riboflavin, vitamin B12 and zinc.
  • Milk builds strong bones and teeth and maximises bone gain from an early age. This can help prevent osteoporosis later in life.
  • Milk and dairy products should be consumed everyday and whatever age.
  • Consume 1-2 servings a day.
  • Example of one serving of dairy :
    • 1 glass of milk (250 ml)
    • 1 slice of cheese
    • 1 cup yogurt
    • 4 dessert spoons of milk powdered, heaped.
Aras 4 :
Fats, oils, sugar and salt
  • Located on the crest or top of the pyramid shows these foods should be taken in small amounts only.
  • Excessive intake of fats, oil, sugar and salt can contribute to higher risk of chronic deasease such obesity, diabetes mellitus, cardiovaskular diseases, hypertension and cancers.
  • Limit intake of foods high in fats, oil, sugar and salt and minimise the use of  fats, oil, sugar and salt in food preparation.


Cadangan kalori yang diperlukan mengikut kategori;


Tuesday, 25 August 2015

Layakkah saya komplen saya gemuk?

Assalamualaikum dan salam sejahtera, 

Apa khabar diet anda hari ini? 

Jika diet sendiri x betul dan 5 faktor makanan masih menjadi tabiat - minyak, lemak, bergula, bergaram dan bergoreng. 

Jangan Komplen Anda Gemuk


Jangan komplen mengapa anda gemuk kalau anda tak mahu untuk berubah.

Nak kurus kena ubah gaya hidup.





Amalkan gaya hidup yang sihat. Makan cara yang betul. Bersenam cara yang betul. Barulah dapat result yang betul.

Sertai Program Now Everyone Can Kurus.


Program online 100 hari monitoring and coaching untuk turunkan berat badan.

Ada trainer yang akan guide anda selama 100 hari ini.

Pendaftaran NECK batch 8 akan ditutup pada 31 Ogos 2015 ini.

Program bermula 5 September 2015.

Nak kurus?

Buat tanpa tapi...
Lakukan tanpa nanti...

Saya doakan, Anda Kurus Dan Sihat

Team NECK
Now Everyone Can Kurus
"Jom Kurus Dari Rumah"

Sunday, 23 August 2015

Aktiviti bayi ketika dalam perut ibu

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 

Alhamdulillah, syukur di beri kan peluang dan rezeki untuk hamil lagi. alhamdulillah...;) Anak kan pembawa rezeki kepada keluarga. 

Alhamdulillah, kini saya sudah pun hamil masuk trimester ketiga, pergerakan bayi semakin terasa. sampai boleh nampak gerakan nya di luar perut.

Amanina selalu tanya, 

'mama, adik tengah buat apa tu?' 

'mama, adik dah bangun ke belum?'

'mama, adik boleh dengar suara kakak?' 

dan lagi2... 

hari ni, terjumpa pula lukisan ni, hehe, macam comel jer. membayangkan setiap pergerakan yang ibu rasa hasil dari gerakan bayi dalam perut. 



Biasanya ibu-bu mula terasa gerakan bayi semasa kandungan memasuki minggu ke 20 dan ke atas. Alhamdulillah, mula2 rasa pergerakan bayi (sekitar minggu ke 21),saya tergelak sendiri... rasa di geletek dari dalam perut. Masuk minggu ke 27, Nurse / Doktor dah minta untuk rekod pergerakan bayi, kena pastikan bayi gerak lebih dari 10 gerakan dalam masa 12 jam, jika kurang... cepat2 kena ke klinik/hospital sebab mungkin ada masalah dengan bayi. 

Sekarang, bila bayi semakin besar, ruang semakin sempit, semakin kuat lah rasa  gerakan nya. waktu2 ni lah.. kita seolah berbual dengan bayi. Bila kita terasa lapar, dan2 masa tu juga, terasa bayi menari ... betul tak ibu2 hamil? BETUL2 (gaya upin ipin ..hehe). 



Perkembangan bayi dalam kandungan yang termaktub dalam Al-Quran... MashaAllah! antara bukti keKUASAan Allah swt. 



Feel free to LIKE and SHARE

Please do not hesitate to contact me/ comment below for:-


FREE Consultation
Business OPPORTUNITY with Shaklee!!

Wednesday, 19 August 2015

Salahkah makan GULA kalau nak KURUS?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Apa khabar anda hari ini? Samà2 kita doakan kita semua sihat, dengan izinNya. 

Dalam program Now Everyone Can KURUS, kami kongsikan 5 makanan yang menyumbang kepada kegemukan adalah 

1)makanan bergoreng,
2) berminyak, 
3) bersantan,
4) bergula 
5) bergaram.

Baru baru ini, kami ada berbincang dengan beberapa peserta program Now Everyone Can Kurus.





Topik yang dibincangkan adalah,

 “Mengapa gula menyumbang kepada faktor kegemukan?”

Dalam rancangan The Biggest Loser, rancangan realiti TV yang berjaya membantu ramai yang OBESE transform menjadi swan. Hehe. 

Oklah, kita fokus pada pengisian nya mengenai GULA.

Para peserta program itu berkongsi pengalaman mereka di kamera, mereka mengatakan trainer mereka sangat tidak menggalakkan para peserta mengambil makanan atau minuman yang manis kalau nak turunkan berat badan.

Pendek kata, trainer macam ‘haramkan’ gula.

Mak aih… Biar betul.

Saya tahu gula tidak bagus kalau kita nak turunkan berat badan.. Tapi, sejauh mana gula ini perlu dijauhkan?

Sekadar berkongsi dengan anda, sebenarnya gula ada dalam kebanyakan makanan asas kita. Gula ada dalam setiap buah yang kita makan. Gula ada dalam sayur yang kita ambil.



So, isu tak cukup gula dalam badan tak sepatutnya timbul. 

Ni saya nak habaq kat hampa ni, rakyat Malaysia merupakan antara pengguna gula tertinggi di Asia. Sebab itulah kalau kita tengok, ramai rakyat Malaysia yang bambam.

gula dalam makanan harian/biasa kita


So, hari ini saya nak share 2 perkara dengan anda mengapa kita sangat tidak digalakkan mengambil minuman bergula.

1. Gula menyebabkan kita ketagihan untuk makan. Bila kita makan gula, ia akan menyebabkan insulin lebih banyak dihasilkan dalam badan kita. Kesannya, otak kita akan diransang untuk mencari makan bergula lagi dan lagi dan lagi.

Contohnya, kalau kita makan air manis. Perasan tak kita rasa macam tak puas. Dah minum kita nak minum lagi. Dah habis gelas kedua, kita rasa macam nak minum lagi.

Contoh lain, kalau lepas bersenam kita ‘dimomokkan’ untuk ambil 100Plus. Sedangkan minuman ini bergula. Betul tak, kita boleh minum air ini dengan lebih banyak berbanding kalau kita minum air kosong.

Sebab apa? Otak kita akan teransang untuk mahu lagi dan lagi dan tidak rasa puas bila kita minum atau makan makanan bergula.

Nak bagi anda lagi senang faham, cuba makan kerepek yang kita beli di kedai. Untuk pengetahuan anda, kerepek itu ada gula dan MSG. Betulkan, kita makan dan tak boleh nak berhenti.

Kita terasa macam nak makan sampai habis. Kalau tak habis, lagi tu lah kena makan. Bila dah habis baru rasa puas. Betul tak?

Ha.. itulah penangan gula dalam makanan dan minuman.

2. Bila kita makan makanan atau minuman bergula, ia akan ditukarkan dalam bentuk Glycogen dalam badan kita. Untuk pengetahuan anda, sumber tenaga dari badan kita akan diambil dari Glycogen dahulu. Selepas Glycogen dah habis, barulah dibakar lemak lemak dalam badan kita.

So, bila kita ambil makanan atau minuman bergula, kandungan Glycogen dalam badan kita meningkat dan kesannya. 

Kita bersenam banyak, tapi tak kurus kurus. Rupa rupanya, yang dibakar adalah lebihan Glycogen dalam badan. Bukannya lemak dari badan.

Sebab itulah, mengapa pakar diet cakap. Kalau nak kurus, mesti jauhi gula.

So, faham ke faham?

Ok lepas ni. 

Fikir 1000 x sebelum anda nak ambil makanan atau minuman bergula.

Utamakan air kosong.

Anda mampu mengubahnya.

Anda suka dengan tips macam ni? Anda nak lagi? Sila komen "Nak lagi"...

Nanti saya share tips yang lagi power. Itu pun kalau ramai yang komen la. 

~ Kita Hanya Boleh Kurus Bila Kita Bertindak Dengan Ilmu Yang Kita Ada ~

Anisah
Agen NECK

Tuesday, 18 August 2015

Berapa banyak susu yang diPERLUkan oleh BAYI?

Assalamualaikum dan Salam sejahtera, 


Alhamdulillah, sejak bergelar ibu, selalu juga rakan-rakan yang sama2 'join' kelab ibu.. hehe bertanya tentang pengalaman menyusukan anak. 

Alhamdulillah, anak sulung saya lahir semasa saya baru berumur 23tahun, kira ibu muda la kan. pada waktu tu, kawan2 sekuliah masih ramai yang bujang. (sekitar tahun 2009). 

Ramai kawan-kawan sebaya /sekuliah mula dapat anak sekitar tahun 2011, kira masa tu, sedang hamil / menyusukan anak ke 2 pula. 

Alhamdulillah, pengalaman sendiri menyusukan anak memang sangat seronok, sebolehnya saya galakkan sangat kawan2 untuk turut sama menyusukan anak. 

Tapi, hati saya tersentuh bila ada yang kata... 'SUSU tak cukup' SUSU tak keluar' Baby menangis jer, macam tak kenyang jer, baby tak reti hisap, baby itu dan ini. 

Aduhai sayang, tahukah kita saiz penerimaan susu /makanan mengikut perkembangan perut dan juga badan bayi. 


2 hari pertama - hanya 1 sudu. 
hari ke 7- 2 1/2 cawan air (sekitar 400ml)
dan kemudian meningkat mengikut umurnya. 

Sila lihat carta di bawah; 

berapa banyak masuk dan keluar, juga berat baby yang bersesuaian. 


Click untuk lebih jelas...zzzommm


Jadi, jangan lah risau jika susu nampak sikit terutama sekali semasa bayi baru je keluar. baby tak pandai hisap? kita kena lah ajar... dan masalah2 lain. inshaAllah ada caranya. minta lah nasihat dari pakar penyusuan di klinik / hospital mahupun rakan2 ibu yang menyusukan. 


Ini pula, doa yang boleh di amalkan untuk memperbanyakkan susu. Sebab apa kita perlu berdoa? sebab setiap apa yang berlaku adalah dengan izin Allah swt. Jadi, kita kena minta dengan Allah, moga Allah izinkan dan permudahkan. Aaamin 

Bacaan tambahan mengenai penyusuan susu ibu, lemak susu? 
http://pama.karangkraf.com/bayi/laktasi/apa-itu-susu-foremilk-dan-hindmilk-1.420614  

Sebahagian dari usaha untuk melengkapkan nutrisi harian ibu dan juga bayi, supplement di bawah inilah yang menjadi pilihan saya juga ramai ibu2 di zaman serba moden ni. 

Buat ibu2 menyusu seperti saya, ESP+ ostematrik+ alfalfa sangat2 membantu mengenyangkan bayi pada masa yang sama membekalkan kalsium, protein yang cukup untuk kedua2nya. 

#setPenyusuanSusuIbu pilihan saya, anda bagaimana?


Info mengenai set ini di sini , jemput CLICK --> INFO SET PENYUSUAN

Feel free to LIKE and SHARE

Please do not hesitate to contact me/ comment for:-


FREE Consultation
Business OPPORTUNITY with Shaklee!!

Monday, 17 August 2015

A Test that will make parents cry

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 

Baru-baru ni, rakan fb saya berkongsi video di bawah... Sob2, secara tak langsung, naluri ibu saya terusik. 

Walaupun video ini pendek, namun mendalam maksudnya. 

Jemput tonton ya... 


Apa yang kita mahu daripada/ untuk anak kita?

Apa yang anak kita mahu kan daripada /untuk kita?

Apa yang ibu bapa kita mahu/perlukan untuk kita?

Apa yang ibu bapa kita mahu/perlukan daripada kita?

Tepuk dada, tanya diri sendiri! 

Feel Free To SHARE...;) Moga ia membuka mata hati kita semua... 

Wednesday, 5 August 2015

10 perkara anda MESTI tahu mengenai PENYUSUAN IBU secara EXCLUSIVE!



Assalamualaikum dan Salam sejahtera, 

HAPPY BREASTFEEDING WEEK! 

Minggu kesedaran tentang penyusuan susu ibu! ya, Alhamdulillah saya dan keluarga sangat menyokong penyusuan susu ibu. Mak saya menyusukan ke semua anak nya 11 orang dengan susu ibu walaupun beliau seorang yang bekerjaya. 

InshaAllah kami, adik beradik semua akan mengikut jejak langkah mak. Alhamdulillah anak2 saya dapat menyusu badan sekurangnya sehingga berumur 2 tahun 3bulan.. ;) Alhamdulillah, kesan yang sangat baik bukan hanya untuk anak tetapi untuk ibu nya juga. 


Pengalaman saya menyusukan anak2 - lSERONOKNYA MENYUSUKAN ANAK!

Jom tengok poster dari WHO...;) Semoga bermanfaat. 





click pada poster untuk lebih jelas
Meh saya tolong translate ye.. hehe bagi mudah faham lagi ;) ( sekarang ni kan majoriti rakyat malaysia memang mahir dalam sekurangnya 2 bahasa..Bahasa Kebangsaan, dan Bahasa Inggeris. setuju? tapi tak pela.. untuk perkongsian kan..saya alih bahasa ya. 

10 perkara anda MESTI tahu mengenai PENYUSUAN IBU secara EXCLUSIVE!

1. Menyelamatkan NYAWA dan lindungi bayi dari penyakit dan susu ibu bertindak sebagai ANTI BAKTERIA agent. (ala2 iklan sabun lifebouy tu ..hehe)

2. Membekalkan semua nutrisi yang bayi perlukan pada 6 bulan pertama

3. MeMASTIkan sumber makanan yang bersih dan selamat terutama ketika KECEMASAN. ( anak menangis sebab lapar? tak perlu nak cek air panas dll, SUMBAT je kan? hehe)

4. Menjadikan bayi membesar dengan kuat dan pandai. ( ini boleh cari kajian yang menunjukkan bf babies lebih mudah bijak)

5. Menghentikan cirit birit dan kekurangan nutrisi

6. mengeratkan hubungan ibu dan bayi ( ini saya sangat SETUJU! dan banyak sangat bukti depan mata.. bf babies lebih attach ngan mothers. )

7. MenGURANGkan risiko KANSER ovari dan payu dara

8. Membantu manjarakkan kehamilan , cara semulajadi birth control. (setuju!)

9. MenJIMATkan wang sebab tak perlu beli susu formula (yang MAHAL untuk bayi bawah 1thn) dan peralatan penyusuan - botol susu dll. 

10. Melindungi persekitaran, mengurangkan sampah sarap! hehe. yelah kan kalau susu formula , kena ada tin/foil dan plastik lagi...botol plastik lagi.. dan macam2 lagi lah. 


Pengalaman saya menyusukan anak2 - lSERONOKNYA MENYUSUKAN ANAK!

iklan jap.. hehe..

ini la supplement yang membantu ramai ibu2 di Malaysia dan dunia (ahaks, perasan jap) untuk meningkatkan kualiti susu ibu, pada masa yang sama menjaga kesihatan ibu dalaman dan luaran. ;) 


Cantik pula susun macam ni kan? hehe.. 
Nak tahu pasal SET ni? jemput click - INFO SET HAMIL, PENYUSUAN dan PANTANG


Feel FREE to share and like...;)