Friday, 30 May 2014

Kahwin Muda? Alhamdulillah,Hikmah Di sebalik kejadian..

Assalamualaikum dan Salam kejayaan, 

Baru-baru ini, ada beberapa rakan saya merangkap pelajar universiti meluahkan rasa..'mereka ingin bernikah, namun ahli keluarga minta habiskan degree & master dulu... ataupun tunggu 2-4 tahun berkerja dahulu' Risau tak dapat makan pula nnt. ..Astaghfirullah.. 

InshaAllah rezeki Allah itu luas kan...


Alhamdulillah, keluarga kami memberi sokongan yang sangat baik. 


Beberapa hari lalu, ada seorang rakan berkongsi mengenai 'anak' shaklee beliau yang saya olahkan mengikut dalam bentuk jalan cerita. Sungguh ia satu kisah inspirasi kepada saya sendiri. Ada beberapa persamaan kisah beliau dan suami dan kisah saya&suami. Persamaan yang paling ketara... kami berkahwin pada usia 20tahun.


~ Kisah Inspirasi ~

Perasaan 'suka' bermula sejak si isteri berumur 16tahun,  Dengan doa beliau 'Ya Allah, jika dia jodohku, kau permudahkan urusannya' . Siapa sangka..beliau tidak bertepuk sebelah tangan, bakal suami, yang kini suami beliau juga turut menyambut 'tepukan' .



Alhamdulillah ... Mereka di nikahkan semasa Isteri berumur 20 tahun, Suaminya pun masa tu umur 20 tahun. Katanya wawasan 2020 

Walaupun pada awalnya niat mereka ditentang & dihalang, tapi mereka dpt juga berkahwin, dgn izin Allah & dgn restu keluarga.Alhamdulillah. 

 Tahun ini mereka berusia 26 tahun. Beliau berkelulusan master degree & suaminya pula doktor yg komited dgn usaha dakwah. 

Ya, mereka masih muda,  tetapi Allah didik mereka dgn kehidupan ini... itulah tarbiah drp Allah.

Alhamdulillah, Allah murahkan rezeki mereka. Kini, perkahwinan mereka diceriakan dengan kehadiran 3 org cahaya mata.

Lebih mengembirakan lg, mereka akan mengerjakan haji pada tahun ini, pada usia yg masih muda Allah jemput mereka.Itulah rezeki daripada Allah.

Apa yg kita boleh belajar daripada kisah mereka:

PERTAMA 
Betapa Allah jamin rezeki kita.. selagi mana kita jaga HAK Allah, Allah jaga hak kita.. umpamanya mereka la, berkahwin awal untuk elakkan maksiat.. mereka telah menjaga hak Allah & Allah permudahkan kehidupan mereka dgn rezeki yg tak putus2.

KEDUA
Apapun yg kita lalui dlm hidup kita ini, semuanya adalah tarbiah drp Allah... terpulang pd kita, bagaimana utk mengambilnya.

KETIGA
REZEKI kita tak siapa yg tahu....Siapa sangka rezeki mereka hari ni... umpamanya anak Shaklee sy tu...

KEEMPAT
Kita yg memilih jalan hidup kita.


Mari kita doakan semoga mereka dan kita semua sentiasa dimurahkan rezeki & dlm peliharaan Allah sentiasa... .


Mereka pasangan suami isteri yg harus dijadikan contoh oleh generasi muda hari ini. 

Betapa... 

KITA JAGA HAK ALLAH, ALLAH PASTI JAGA KITA.
KITA JAGA HAK ALLAH, ALLAH PASTI PENUHI HIDUP KITA.


~Kisah asal di petik dari facebook sideline shaklee saya~

Petikan surat khabar... bukti ramai yg semakin cemerlang selepas berkahwin

AllahuAkbar, membaca kisah beliau, membuat saya terkenang kisah sendiri, Saya dan suami juga berkahwin di usia yang muda, semasa kami menyuarakan hasrat untuk berkahwin, ada yang kurang setuju..'ala muda sangat lagi, belajar pun belum habis lagi, & mcm2 lagi.

Satu pesan abah yang memang saya pegang...'Abah, kasi kahwin awal, tapi dengan syarat FOKUS pada belajar, FOKUS untuk berjaya dalam hidup untuk dunia dan akhirat'

Alhamdulillah, berkat perkahwinan kami, kami sama-sama lebih 'score' sewaktu Diploma Sains Kuantitatif , UiTM Melaka suatu ketika dahulu. Dan Alhamdulillah, juga sepanjang saya mengikuti Ijazah Sarjana Muda Matematik Pengurusan, UiTM Shah Alam. 

Setiap orang punyai cabaran yang berbeza, cabaran kami tentunya berbeza dengan mereka yang belum berkahwin. Namun, kami melalui cabaran tersebutlah, menjadikan kami lebih kuat dan berusaha lebih lagi. Alhamdulillah, dengan izinNya.. kami berjaya! 



Alhamdulillah, antara kenangan terindah di dalam hidup,  konvo Diploma & Degree..

Masa ni, saya mengandungkan anas 5 bulan. 
Konvo Cik Suami, bersama anas berumur 7bulan

Konvo degree bersama dua orang anak
Alhamdulillah, terlalu banyak jasa dan pengorbanan seisi keluarga, para pensyarah dan sahabat-sahabat dalam kami berjaya dalam pelajaran dan juga berjaya sehingga kini. Alhamdulillah. 

InshaAllah, dengan ilmu yang telah kami pelajari yang formal mahupun tidak formal, sentiasa akan dikongsikan dengan orang lain. InshaAllah. ilmu akan lebih diserap dan sebati dalam diri, bila di kongsikan dengan orang lain. 



Alhamdulillah... 

Di awal perkahwinan, kami punyai plan yang pelbagai, sebolehnya untuk kebahagiaan bersama inshaAllah.  Namun, setelah beberapa tahun bersama, bukan setiap perancangan berjalan seperti yang di rancang, sungguh kita sebagai manusia hanya mampu merancang, dan berusaha...Allah sebaik-baik penentunya. 

Alhamdulillah...

Seperti perkenalan kami dengan shaklee, adalah secara tidak dirancang. Saya baru berkenalan dengan shaklee setahun yang lalu..kisah nya di sini Perkenalan pertama

Alhamdulillah, satu keputusan yang inshaAllah tepat. sebab bila kita duduk di dalam kumpulan yang sentiasa positif, yang sentiasa bergantung pada yang Maha Esa, yang Maha Memberi Rezeki... AllahuaAkbar. Ukhuwah yang terbina bukan hanya untuk bisnes, bukan hanya untuk dunia, tetapi amat di tekan-tekankan untuk akhirat. 

Seminar-seminar yang di jalankan, penekanan untuk mempunyai ViSION BOARD dan 101 impian menjadikan kami lebih berusaha untuk mencapai impian. 


InshaAllah bulan Jun ni, saya dan suami akan bersama menaiki pentas di National Conference Shaklee menerima award pertama kami. Antara kejayaan kami dalam dunia bisnes.  Salah satu perancangan yang Allah aturkan untuk kami. Alhamdulillah. percaya-sebelum-berjaya

InshaAllah, More to come, when we never ever stop giving... 

Saya doakan anda yang membaca, berjaya, kaya dunia akhirat..inshaAllah. 

Semoga kita semua sentiasa dalam keberkatan Allah swt. 

Terima kasih kerana meluangkan masa... 

Usaha...Doa...dan TAWAKAL.

Feel free to LIKE and SHARE

Wednesday, 28 May 2014

MEMBUKA PINTU REZEKI MENURUT AL-QURAN DAN SUNNAH

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 

Apa khabar anda hari ini? Alhamdulillah, moga kita semua dalam keadaan sihat sejahtera dan dalam perlindungan & rahmat Allah swt. 

Hari ni saya ingin berkongsi 10 Tips membuka rezeki berdasarkan Al-Quran dan Sunnah. 
 (teks asal dikongsikan oleh rakan saya)
Semoga kita istiqamah dalam mendapat kebahagiaan dunia dan akhirat. InshaAllah. 



1. Taqwa
 "Barangsiapa yang bertaqwa kepada ALLAH SWT nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar.Dan memberikannya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangka.Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada ALLAH nescaya ALLAH akan mencukupkan (keperluan) nya.Sesungguhnya ALLAH melaksanakan urusan (yang dikehendaki) nya. Sesungguhnya ALLAH telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu." (Surah ath-Thalaq: 2-3).



2. Tawakkal
 Nabi SAW bersabda: "Seandainya kamu bertawakkal kepada ALLAH dengan sebenar-benar tawakkal, nescaya kamu diberi rezeki seperti burung diberi rezeki, ia pagi hari lapar dan petang hari telah kenyang." (Riwayat Ahmad, at-Tirmizi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, al-Hakim dari Umar bin al-Khattab r.a.)

3. Solat Dhuha
Firman ALLAH dalam hadis qudsi: "Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (solat Dhuha), nanti pasti akan Aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya." (Riwayat al-Hakim dan Thabrani)



4. Istighfar
"Mohonlah ampun kepada Tuhanmu, sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun, nescaya Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat, dan memperbanyakkan harta dan anak-anakmu dan mengadakan untukmu kebun-kebun dan mengadakan (pula di dalamnya) untukmu sungai-sungai." (Surah Nuh: 10-12).


"Barangsiapa memperbanyak istighfar (mohon ampun kepada ALLAH), nescaya ALLAH menjadikan untuk setiap kesedihannya jalan keluar dan untuk setiap kesempitannya kelapangan, dan ALLAH akan memberinya rezeki (yang halal) dari arah yang tiada disangka-sangka." (HR Ahmad, Abu Dawud, an-Nasa'i, Ibnu Majah dan al-Hakim).

5. Silaturrahim
Imam Bukhari meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda, "Siapa yang senang untuk dilapangkan rezekinya dan di akhirkan ajalnya (di panjangkan umurnya), hendaknyalah ia menyambung (tali) silaturrahim."

6. Sedekah
Sabda Nabi SAW: "Tidaklah kamu diberi pertolongan dan diberi rezeki melainkan kerana orang-orang lemah di kalangan kamu." (Riwayat Bukhari)




7. Berbuat Kebaikan
"Barangsiapa yang datang dengan (membawa) kebaikan, maka baginya (pahala) yang lebih baik daripada kebaikannya itu; dan barangsiapa yang datang dengan (membawa) kejahatan, maka tidaklah diberi pembalasan kepada orang-orang yang telah mengerjakan kejahatan itu, melainkan (seimbang) dengan apa yang dahulu mereka kerjakan." (Surah Alqashash:84)

Nabi bersabda: "Sesungguhnya ALLAH tidak akan zalim kepada hamba-Nya yang berbuat kebaikan. Dia akan dibalas dengan diberi rezeki di dunia dan akan dibalas dengan pahala di akhirat." (HR. Ahmad)

8. Berdagang
Dan Nabi SAW bersabda: "Berniagalah, kerana sembilan dari sepuluh pintu rezeki itu ada dalam perniagaan." (Riwayat Ahmad)

9. Bangun Pagi
Fatimah (puteri Rasulullah) berkata bahawa saat Rasulullah SAW melihatnya masih terlentang di tempat tidurnya di pagi hari, Baginda SAW mengatakan kepadanya, "Puteriku, bangunlah dan saksikanlah kemurahan hati Tuhanmu, dan janganlah menjadi seperti kebanyakan orang. ALLAH membahagikan rezeki setiap harinya pada waktu antara mulainya subuh sampai terbitnya matahari." ( H.R. Al-Baihaqi)

Aisyah r.ha juga menceritakan sebuah hadits yang hampir sama maknanya, yang mana Rasulullah SAW bersabda, "Bangunlah pagi-pagi untuk mencari rezekimu dan melakukan tugasmu, kerana hal itu membawa berkah dan kejayaan." (H.R. At-Tabarani)

10. Bersyukur
"Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih." (Surah Ibrahim:7)

Setiap perkara yang berlaku adalah dengan izin Allah, lakukan setiap perkara kerana Allah... inshaAllah. dipermudahkan urusan kita. 

Kisah motivasi dan inspirasi menjadi USAHAWAN berjaya... 
Ilmu MAHAL yang diberi FREE melalui  ebook sila click 

Usaha...Doa...dan TAWAKAL.

Feel free to LIKE and SHARE


Thursday, 22 May 2014

Petrosains, KLCC... Informal Science Education Trip



Assalamualaikum dan Salam ceria, 


Alhamdulillah, pada hari Sabtu yang lalu, kami telah melawat Petrosains, yang terletak di tingkat 4 KLCC Shopping Centre. Sebelum ni, duk dengar orang lain pergi, tapi sendiri tak dapat nak bayangkan macamana rupanya petrosains ni. Pernah juga nak masuk sebelum ni, tapi selalu sangat tiket habis. Sambutan nya, memang sentiasa ramai orang kata pegawai kat sini. Kalau cuti sekolah, lagi la kan. 

Alhamdulillah, kebetulan mak saya bertugas untuk bawa Cikgu-cikgu dari negara ASEAN untuk lawatan ke tempat-tempat menarik di sekitar Kuala Lumpur. Mak pun ajak kami adik beradik yang berada di sekitar lembah kelang untuk turut serta. Tiket mak beli kan siap2 beberapa hari sebelum lawatan.

Mak bersama ahli lawatan. Kita sendiri tak pernah ambil gambar macam ni  di sini kan?

Alhamdulillah, di samping dapat 'belajar sambil berjalan'... dapat juga berjumpa dengan ahli keluarga. 

Jom layan gambar yang kami ambil di sana. (Maaf, ada yang kurang jelas sebab dalam tu agak gelap dan kami guna kamera telefon sahaja).

http://www.petrosains.com.my/

Tiket masuk
Peta lawatan...




Simulator taufan.... sejuk sangat dalam ni.

Wayang kulit

Scientist Anas... agak2 anas tengok apa ni?

Anas tengah tengok sample faeces... eeii.. kalau cair sgt tu, maknanya cirit.. kalau keras sangat, maknanya, kurang air. 




Bersama replica dinasour
6 dari 11 orang adik beradik...

Di atas pelantar minyak...



Anas ambil feel jadi engineer kejap.. ;)

Ujian kecekapan 


Weeiii... simulator ski..  best!

Simulator Racing car 






Buat Replika lapisan tanah guna custard dan biskut oreo








Daun2 di belakang tu... akan tertahan di atas bayang2.. Macamana ye?

Lego.. favourite anak2 lelaki





Opah lawan BOLA KERETA dengan achik 

Alhamdulillah... lawatan sekitar 2-3 jam sahaja, tetapi sangat bermanfaat. tanpa dinasour dan fosil2 .. petrol takkan ada. sumber tenaga utama bahan bakar kenderaan hari ini. 


Nenek saudara suami yang turut serta pun seronok dengan lawatan ni.. 'Takpernah tahu pun dunia macam tu dulu' 


Ada banyak lagi bahagian yang lagi yang di lawati... nak tahu lebih lanjut, sila pergi sendiri ye. Pengetahuan Am buat semua peringkat umur. 

Sekian dahulu, terima kasih kerana meluangkan masa... sehingga berjumpa lagi. 


Sila ‘LIKE’ dan ‘SHARE’ sekiranya anda rasa kisah ini bermanfaat untuk dikongsikan.

Monday, 19 May 2014

Petua elak kefakiran...

Assalamualaikum wbt...

Petua elakkan diri dari kefakiran,  Surah Baca surah al-waqiah setiap hari...

 Sabda Rasulullah s.a.w ' Sesiapa yang membaca surah Al-Waqiah tidak akan miskin selama-lamanya'

Kenali surah Al-Waqiah

Surah Al-Waqiah adalah surah yang ke -56 di dalam Al-Quran, terletak pada juzuk ke 27 dan terdiri dari 96 ayat. Dinamakan Al-Waqiah kerana diambil dari lafaz Al-Waqiah yang terdapat pada ayat pertama surah ini, yang ertinya kiamat.

Di dalam surah Al-Waqiah ini menerangkan tentang hari kiamat, balasan yang diterima oleh orang-orang mukmin dan orang-orang kafir. Diterangkan juga penciptaan manusia, tumbuh-tumbuhan dan api, sebagai bukti kekuasaan Allah SWT dan adanya hari berbangkit.



 Kalau ikut recording youtube ni hanya 10 min sahaja. 

Jom, cuba amalkan setiap hari, inshaAllah..dengan izinNya kita akan merasa kesan yang baik. 



MashaAllah... mendalami tafsir nya, membuat hati terbuka untuk lebih memberi, inshaAllah.

Petikan Ceramah Ust Azhar Idrus 


Petikan artikel CIAST, yang bersumberkan JAIS 




~Salah satu perkara dalam Master Checklist... Amalan geng Jutawan~Rahsia menjadi Jutawan~

Setiap perkara yang berlaku adalah dengan izin Allah, lakukan setiap perkara kerana Allah... inshaAllah. dipermudahkan urusan kita. 

Kisah motivasi dan inspirasi menjadi USAHAWAN berjaya... 
Ilmu MAHAL yang diberi FREE melalui  ebook sila click 

Usaha...Doa...dan TAWAKAL.

Feel free to LIKE and SHARE

Monday, 5 May 2014

Percaya Sebelum BERJAYA....


Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera,

Tahun lepas, perancangan saya berbeza,tetapi Allah telah tentukan jalan cerita saya.

Seperti yang tercatat di dalam Surah Al- Baqarah, Ayat 216 yang bermaksud

Alhamdulillah. Allah telah tunjukkan jalan nya... dan saya yakin saya telah mengambil langkah yang BETUL. 

Pada bulan 6 tahun lepas, saya baru berkenalan dengan shaklee. Masa tu, memang mencari sumber pendapatan tambahan setelah mengambil keputusan untuk menerima tawaran biasiswa dan menyambung pelajaran. Atas dasar pendapatan tambahan sebagai satu KEMESTIAN. (Sila click disini) 

Shaklee telah wujud lebih 50 tahun dan telah bertapak di Malaysia lebih 20tahun.. Kesian, Saya baru tahu kewujudan Shaklee menerusi group Jutawan melalui mentor, a.k.a mummy n daddy shaklee...kak Maria dan abg Firdaus.  Dan saya percaya, masih ada mereka di luar sana, yang belum mengenali shaklee... Jom kita kongsikan bersama.  

Personaliti dan sharing kak Maria & Abg Firdaus di fb dan blog menjadi asbab saya di sini sekarang. Kisah nya ada saya tulis di dalam entry ini. 

Memula join, saya nampak peluang yang ada bila kak maria 'terpaksa' berhenti kerja sebagai seorang engineer dan meningkatkan naik dalam shaklee. Alhamdulillah kini mereka suami isteri telah mencapai rank tertinggi dlm shaklee. Kerana mereka percaya sebelum berjaya. 

(Kisah mereka di sini : http://www.ebookniaga.com/sorryboss/anisahk atau www.mariafirdaus.com.my).

Memula join, saya tidak membayangkan boleh mencapai bonus 4 angka dalam masa yang singkat. Tetapi kak maria dan perkongsian dari mentors yang lain , telah memberi kepercayaan dan keyakinan tersebut melalui 'end products' yang telah mereka capai. Aura kejayaan lebih terasa bila kami bertemu bertentang mata dan mengambil bahagian dalam events yang mereka anjurkan (Magic Raya).

Alhamdulillah, bulan ke 4 (3+ sebenarnya) saya berjaya naik rank pertama, Supervisor dan bulan ke 5, sebagai Senior Supervisor dengan kelahiran 'anak' pertama sebagai Supervisor, iaitu kak ieta. 

Peluang yang saya nampak ini, bila menyertai beberapa kali program yang di anjurkan oleh Mentors saya, Master Hafsah, Master Ira, dan Master MariaFirdaus...juga coaching yang berterusan menerusi facebook dan whatapps/telegram oleh 6 orang Master Coordinator di atas saya. Wah... betapa ramai nya orang yang telah berjaya di sekeliling saya.  

Bila saya berjaya naik rank pertama dan kedua...saya nampak lebih banyak peluang yang ada dalam shaklee. InshaAllah.. akan ramai lagi anak didik saya yang akan merasai nikmat peluang yang di tawarkan oleh Shaklee amnya, dan group Jutawan & MFMS khasnya. InshaAllah.. akan di teruskan juga dalam Legasi Double A with Shaklee.   

Terlalu banyak tips dan pengajaran yang telah di kongsikan oleh group, Untuk berjaya, kita perlu berkorban banyak perkara dan mempunyai hati yang kental dan sentiasa bersemangat untuk berjaya... dan istiqamah dalam berjuang! ~ PERINGATAN buat diri juga~ 

The more we give, the more we get...

Alhamdulillah, melalui kumpulan Shaklee ini, Impian bukan hanya untuk berjaya di dalam bisnes Shaklee sahaja, tetapi lebih kepada membantu lebih ramai orang untuk sihat dan memperolehi financial freedom supaya lebih banyak dapat di sumbangkan kepada mereka yang memerlukan. Bayangkan... setiap bulan boleh menyumbang 5 angka dengan hati terbuka. MashaAllah. Satu nilai yang mungkin tidak dapat di sumbangkan jika hanya kerja makan gaji...

KUNCI Kejayaan...

Kebergantungan pada Allah swt, Tuhan yang maha Pecipta, Tuhan yang Maha Memberi, Tuhan Yang Maha Penyayang, adalah antara Kunci Kejayaan Group JUTAWAN.

Sentiasa bersyukur dengan apa yang kita terima, inshaAllah Allah pasti beri lebih lagi.

Alhamdulillah, kami sentiasa di ingatkan dengan minta redha & doa suami/isteri, ibu ayah dan ahli keluarga.InshaAllah, Doa dari mereka adalah antara doa yang Allah makbulkan.

Terima kasih pada ahli keluarga, sahabat  dan customers yang sangat menyokong saya selama ini... teruskan dengan sokongan tersebut.

Alhamdulillah... Saya bersyukur di temukan dengan mereka yang telah berjaya dan sentiasa ingin membimbing orang lain untuk lebih berjaya dari mereka. Memang macam semangat 'mak ayah' kita.

Salah satu kunci yang selalu di pegang... PERCAYA SEBELUM BERJAYA... bercakap dengan diri sendiri 'AKU SUDAH MENCAPAI... bla, bla,..' inshaAllah, Allah akan mudahkan jalannya.

Hasil PERCAYA sebelum BERJAYA tahun lalu...

Hari ni, kami telah terima invitation National Convention Award Shaklee sebagai penerima award dan ada majlis gala dinner. Wah... Kami bakal diraikan!
Tetiba malam ini...terbayang menaiki pentas bersama suami tercinta, Asyraf Shaare.

Tema dinner ' Glitter'... oh, terpaksa la cari baju baru. takpe2, guna duit bonus shaklee untuk beli baju baru...;) secara tak langsung, Dinner & Baju dinner juga di sponsor oleh Shaklee.

Khas buat  anak didik saya dalam shaklee,

Setahun yang lalu..saya tidak tahu saya boleh pergi sejauh ini. InshaAllah kini ia bukan hanya angan2 shj. Anda juga pasti boleh jauh lebih berjaya dari saya. Hadir seminar yang di anjurkan supaya lebih nampak jalannya. InshaAllah.

Untuk bakal-bakal penerima anugerah sekalian...Sehingga kita berjumpa di sana, inshaAllah.

Buat Mentor saya, Master MariaFirdaus,

Terima kasih daun keladi, jangan serik memberi lagi..;) Tahniah di atas kejayaan yang hebat. Poster yang di ambil dari facebook Master Maria, bakal menerima 11 awards...

Sehingga berjumpa lagi...

Anda kaya dan berjaya Dunia Akhirat!

Semoga Allah sentiasa merahmati kita semua, Amin

Salam kejayaan,

Anisah Khalid.

Terima kasih kerana meluangkan masa.


Usaha...Doa...dan TAWAKAL.

Feel free to LIKE and SHARE

Please do not hesitate to contact me/ comment below for:-

FREE Consultation
Business OPPORTUNITY with Shaklee!!