Wednesday, 24 May 2017

KENAPA PERLU ADA BIG WHY KALAU NAK KURUS DAN SIHAT??



Kajian mendapati ramai orang BERJAYA dalam sesuatu perkara kerana mereka mempunyai BIG WHY. Dalam Program NECK Slimfit kebanyakkan peserta mesti mempunyai BIG WHY kenapa mereka nak menyertai Program Kurus Sihat NECK Slimfit.

KENAPA PERLU ADA BIG WHY KALAU NAK KURUS DAN SIHAT??




Antara BIG WHY para peserta :

🔺 Nak mudah melakukan ibadat

🔺Kerana nak elakkan penyakit diabetis, jantung, darah tinggi atas faktor keturunan

🔺 kerana nak slim melim dihari raya

🔺kerana ejekan kawan-kawan


Apapun masalahnya, kita perlu ada BIG WHY untuk menurunkan berat badan supaya kita dapat terus bertindak dan melangkah ke satu tahap yang lebih baik. Kita tidak mudah putus asa dan ada matlamat yang kita perlu capai!
.
Jadi, apa BIG WHY ANDA nak menurunkan berat badan? Tepuk dada tanya iman. Saya doakan anda kurus dan sihat.
.
agen NECK - Anisah 0136216522

Monday, 15 May 2017

Cadangan Hadiah Hari Guru


Assalamualaikum dansalam sejahtera

Di Malaysia, tanggal 16 Mei telah di istihar sebagai HARI GURU... sejak bertahun2 sambutan hari guru telah di adakan. 

Lazimnya semasa sambutan hari guru tu, anak2 murid akan memberi hadiah kepada cikgu tanda penghargaan. Seingat saya semasa saya kecil2 dulu takdelah pula cikgu bagitahu untuk bawa hadiah. tapi bergantung kepada murid dan ibubapa la jika nak beri hadiah. 

Anas & Amanina dah request nak bagi hadiah pada cikgu mereka... erm saya pun tertanya2 apa yang sesuai. tetiba ada kawan share posting ni di fb...luahan seorang cikgu/guru... saya kongsi di sini supaya boleh menjadi rujukan kita semua yang sedang mencari idea

Semoga bermanfaat...

Hadiah hari guru
============
Semalam sewaktu di dalam kelas, seorang murid mendekati saya. Dia lalu bertanyakan soalan.
“ Cikgu..Cikgu nak hadiah apa? “
“ Sempena apa ni?” soal saya meskipun sudah boleh mengagak.
“ Hari guru,” jawabnya.
“Tak payahlah berhadiah-hadiah. Kamu belajar betul-betul tak main-main kat sekolah ni pun cikgu dah cukup syukur dah,” balas saya
“ Ala..cepatlah cikgu..Esok saya dengan mak saya nak pegi beli hadiah ni,” desaknya.
“Nantilah cikgu bagitahu”, balas saya sambil terus mengelilingi kelas dan memantau anak- anak yang sedang tekun menyiapkan latihan.
Dan hari ini saya berusaha menyiapkan senarai hadiah yang saya rasa cukup – cukup berbesar hati sekiranya ingin diberi oleh anak murid saya. Dan saya rasa rakan-rakan guru yang lain pun akan seronok jika hadiah sebegini yang diberi.

1. Pensil 2B
Cukup seronok cikgu kalau anak murid cikgu hadiahkan berkotak-kotak pensil 2B ini sebab anak- anak murid cikgu ni memanjang asyik hilang pensil. Lepas sekotak-sekotak cikgu beli yang baru seminggu dah habis 10 batang. Pensil yang cikgu 'rembat' selepas kursus atau bengkel di hotel pun dah licin. Jadi kalau anak murid cikgu hadiahkan cikgu pensil berkotak-kotak, bolehlah diguna bersama – sama dalam bilik darjah. Cikgu pun tak perlu risau lagi kalau anak murid cikgu hilang pensil.

2. Pensil warna steadler@ faber castle.
Asal mintak dikeluarkan pensel warna maka ramailah anak murid cikgu yang mencebikkan bibir. Masing- masing tak bawaklah, hilang, kawan pinjam dan macam-macam lagi. Ada yang keluarkan dari dalam beg dan diletak atas meja tapi bila dibuka ada lah dua ke tiga batang warna sahaja yang tinggal. Koordinasi mata dan tangan anak- anak murid cikgu ni masih lemah. Sebab tu tulisan pun bukan tahap cakar ayam lagi dah tapi cakar yang tak dapat dikenal pasti spesiesnya. Kalau anak murid cikgu ramai-ramai hadiahkan pensil warna berkotak-kotak, bolehlah cikgu bekalkan setiap kumpulan sekotak pensil warna. Barulah takde lagi murid yang menganga bila diminta mewarna. Kenapa nak jenama steadler atau faber castle ni cikgu? Mahal ni. Sebab kalau pakai pensil warna yang biasa-biasa tu nanti kamu kena tekan kuat – kuat dan akan cepat memenatkan tangan kamu. Nanti kamu pun dah taknak mewarna sebab sakit tangan.

3. Pen marker pelbagai warna.
Sekarang sekolah dah tak pakai kapur. Tak macam dulu-dulu. Bagus sebab tak berdebu. Cuma 'segan' sikit sebab harga isian semulanya pun boleh tahan harganya. Selalunya sebulan akan kering lima atau enam batang pen marker yang pelbagai warna ni. Kalau anak murid cikgu hadiahkan pen marker ni maka bolehlah cikgu kembali menconteng papan putih kelas dengan pelbagai warna. Seronok sikit anak murid cikgu membaca dan belajar.

4. Kertas A4 70 gram.
Ish..biar betul cikgu? Betul. Kita perlu banyak kertas A4. Kalau setiap anak murid cikgu bagi kertas A4 seorang satu rim pun lagi bagus. Boleh cikgu guna untuk fotostat latihan untuk kamu banyak-banyak. Tak perlu cikgu pergi fotostat di kedai –kedai kat luar tu. Penguasaan kemahiran membaca dan menulis anak- anak cikgu ni masih lemah. Perlu banyak latihan. Tidak memadai dengan hanya bergantung pada buku aktiviti yang sedia ada yang diberikan sekolah. Makin banyak kertas A4, makin banyak latihan yang kita boleh buat. Lagi cepatlah kamu pandai membaca dan menulis insya-Allah. Kenapa 70g pulak cikgu? Mesin fotostat kat sekolah kalau pakai 80g asyik sangkut. Cikgu pun tak tahu kenapa. 

5. Plastik laminate.
Dalam kepala cikgu ni macam- macam benda nak buat. Macam tahun – tahun sebelum ni cikgu sediakan setiap murid mini white board yang cikgu buat dari kertas A4 putih yang di laminate. Dan cikgu bekalkan bersama pen marker mini yang cikgu beli kat Daiso. RM 5 untuk 5 batang. Tahun lepas 'kopak salak' cikgu bila anak murid cikgu suka sangat menulis atas mini white board tu. 3 hari sekali nak tukar pen marker. Huhuhu dan tak sampai sebulan dah kena buat baru mini whiteboard tu sebab dah hitam dan tak boleh dibersihkan lagi. Tapi hasilnya bagus. Anak-anak murid semuanya suka menulis dan melukis. Bila cikgu takde pun diam je semuanya khusyuk menulis, menyalin dan melukis. Sebab tu kalau kamu nak hadiahkan cikgu plastik laminate ni bolehlah cikgu teruskan projek cikgu ni.

6. Pen merah.
Ini paling mudah. Tak kira yang berapa harga dia atau berapa batang nak bagi pun ok. Memang confirm pakai 2 batang setiap bulan. Tambah-tambah lagi musim exam. Cikgu – cikgu ni kalau takde pen hitam boleh hidup lagi, tapi kalau takde pen merah memang menggelupur. 

7. Cop pelbagai gambar
Kamu selalu dapat cop kat buku kamu bila dah siap latihan kan. Haaa..cop yang macam tu lah. Yang ada tulis bagus, gambar piala, bintang atau hadiah dan macam- macam gambar lagi yang menarik. Rakan-rakan kamu pun suka sangat kalau dapat cop tu dalam buku latihan mereka. Jadi kalau cikgu ada banyak cop tu bolehlah cikgu tukar-tukar cop setiap minggu. Anak-anak murid cikgu pun seronok buat latihan sebab boleh dapat macam – macam cop bila dah siap latihan.
Jadi kalau kamu nak juga belikan hadiah untuk cikgu sekolah rendah di hari guru, inilah antara cadangan yang cikgu sediakan. Tak payah pasu punga, bingkai gambar, cawan tembikar atau kotak bunyi – bunyi. Takde tempat dah cikgu nak simpan semua tu. Tapi kalau nak belanja KFC pun ok. Pastikan ayam ada 40 ketul kat dalam tu. Kita makan sama-sama dalam kelas. Kalau tak cukup 40 ketul kamu ambik kentang putar dengan coslow tu. Ayam bagi cikgu. Kalau tak nanti merajuk-rajuk pulak tak cukup ayam.
Cikgu dahulukan sebarang hadiah dari kamu dengan ucapan terima kasih. Tak bagi pun takpa tau. Jangan paksa mak ayah pergi beli hadiah pulak

~Cikgu Asmadi Abdul Samad~


Wednesday, 10 May 2017

Lirik lagu AdaMu - Najwa Latif

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 

Somehow lirik lagu AdaMu yang dinyanyikan oleh Najwa ni menusuk kalbu pagi ni. 
Apa2pun yang kita lakukan, apa2pun yang kita lalui, kita kena sentiasa ingat kita ada Allah bersama kita. kita hidup untuk mencari dan mendapat keredhaan Allah swt. 

Peringatan untuk saya dan anda semua...

Jom hayati kejap..

AdaMu- Najwa Latif

Merenung ke luar jendela
Melihat kebesarannya
Mensyukuri segala nikmat
Yang dikurniakan di dunia

Kau berikan ku kekuatan
Tuk berpegang pada jalan
Walau penuh dengan cabaran
Ku tahu ku adaMu Tuhan

Kerna kau yang satu
Yang setia bersama ku
Dikala ku jatuh ku bangkit kernaMu
Ku tahu ku adaMu disisi ku selalu
 
Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu
Ku tahu ku adaMu
Ku adaMu selalu
Kerna kau yang satu
 
Yang setia bersama ku Dikala ku jatuh ku bangkit kernaMu
Ku tahu ku adaMu disisi ku selalu
Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu

Ku tahu ku adaMu
Ku adaMu selalu
ku merenung ke luar jendela
Melihat kebesarannya
Walau penuh dengan cabaran
 
 

Tuesday, 9 May 2017

Tanya khabar...eratkan silaturahim

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Apa khabar anda hari ni? semoga sihat dan sentiasa dalam keberkatanNya. 

Alhamdulillah di beri kesempatan bertanya khabar dengan beberapa orang rakan...
Alhamdulillah, seronok sangat bila dengar... macam2 berita gembira... 



ada yang anak dah duduk sekali setelah lama berjauhan, ada yang ibu ayah bertambah sihat, ada yang dah nak kahwin, ada yang nak tambah anak, ada yang 'hormon' dah kembali kepada rutin...

Alhamdulillah...
Alhamdulillah...
Alhamdulillah...

Tu semua rezeki yang Allah beri dalam bentuk yang berbeza2..
Alhamdulillah, rezeki datang bila di jemput... (mungkin masa dan ketika nya yang berbeza).. 

Kita nak sihat? kena usaha untuk sihat..
Kita nak anak? kena usaha untuk dapatkan anak
Kita nak kahwin? kena usaha untuk kahwin...


Sebab semua benda kena ada usaha, doa dan tawakal.. barulah berhasil kan.
dan semua nya berlaku dgn izin Allah...

'Tidak akan bergerak satu zarah pun, tanpa izinNya'

Wallahualam...
Al-fatihah buat semua...
...
Tercari 'wonderpet' supplement untuk kesihatan?
Anda bertanya, saya menjawab...;) Senyum

Anisah0136216522

Monday, 8 May 2017

Perbandingan ESP, Mealshakes dan Cinch Shaklee

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 

Baru-baru ni kecoh se-malaya, ESP dah sampai dan boleh di order limit 20 tong jer per SID pada 28 April.. tup2, sekitar pukul 8malam ESP OutOfStock dah.. huhu. kemudian 5 Mei.. shaklee announce ESP dah available namun limit 10 tong per SID. tup2.. sejam selepas tu Out Of Stock lagi!

ni kan dah nak puasa, ramai juga yang dah mula puasa sunat. ESP memang biasa menjadi sarapan/sahur bagi kebanyakan pengedar shaklee mahupun pengemar ESP yang hanya makan sendiri. Antara tanda DEMAND terlebih dari SUPPLY ni. InshaAllah shaklee sedang cuba memenuhi permintaan pengemar ESP.

Bila ESP nak sampai lagi? tak tahu lagi... alternatively boleh je minum Mealshakes ataupun cinch. +- lebih kurang juga lah fungsinya. 



Jadual dibawah ni perbandingan di antara ESP. Mealshakes dan Cinch. 


Untuk ibu hamil/ menyusu dan warga tua(yg tidak diabetis) boleh mengambil meal shakes sebagai alternatif. Bagi yang lain, boleh minum cinch shake mix. Dari segi rasa? mealshakes & ESP berperisa vanilla. Cinch pula ada dalam perasa vanilla, chocolate ataupun latte. 


Saya personally... suka je semua. hehe. bukan hanya kerana saya pengedar shaklee tapi kerana khasiat yang terkandung di dalam nya dan kesan yang baik pada badan dan kulit yang saya dapat rasakan. 

Jika anda berminat, sila lah hubungi saya ya...

Salam hormat, 

Anisah 
0136216522
fb.com/anisahkhalid86

18 hari menuju Ramadhan...

Sunday, 7 May 2017

Alam Kehidupan - Ilmu 2 minit

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 


Apa khabar anda semua hari ni? Sama2 kita berdoa supaya kita semua dikurniakan kesihatan yang baik dan diberkati dunia akhirat. 

Ilmu 2 minit, short video yang ditayangkan di channel tv media prima. Pendek sahaja tapi padat. 

Pagi ni selepas program TANYALAH USTAZ, di tayangkan video ilmu 2 minit, ALAM KEHIDUPAN. 



Izinkan saya berkongsi di sini sebagai peringatan untuk diri saya dan anda semua.



5 Alam Kehidupan -

1. Alam Roh
2. Alam Rahim ( 9 bulan 10 hari )
3. Alam Dunia (umur kita singkat)
4. Alam Kubur ( kebun syurga ? / lembah neraka ?)
5. Alam Masyar

7 Golongan yang mendapat naungan Allah swt. 


 Semoga kita tergolongan dalam golongan yang mendapat naungan Allah swt dan keberkatan di dunia  & akhirat.

Aamin Ya Rabbalamin

Buat yang terbaik, selebihnya serah pada Allah swt. 









Wednesday, 26 April 2017

Huggies Ultra Saiz S ... MURAH!

Assalamualaikum dan Salam sejahtera.

Alhamdulillah. tahniah pada ibubapa yang bakal/baru menimbang cahayamata baru... dalam banyak2 keperluan bayi, nappy la antara perkara wajib dan menjadi keperluan asas dalam penjagaan bayi.





sumber : checklist-barang-persediaan-bersalin

Di samping menjadi pengedar shaklee, secara tak rasmi saya juga mengedarkan huggies ultra.. tapi sayangnya hanya saiz S sahaja. Dulu Amni boleh pakai dari lahir sampai umur nya 4bulan. Jadi boleh lah jimat bab nappy ni... yelah pakai lepas tu buang pun. hehe. dapat lebih jimat, lebih baik kan. dan Kualiti Huggies Utlra ni mmg bagus! air cepat diserap tau!




Khas buat mereka di sekitar Shah Alam dan utk pickup only. bolehla hubungi saya. Harga? sangat murah dari market.

https://www.facebook.com/anisahkhalid86
www.wasap.com/0136216522/anisahhuggiesUltra

Mesej disebalik tanda peningkatan usia...

Taman Orang Orang Soleh:
MESEJ DISEBALIK USIA

  Semakin berusia semakin lemah tangan menggenggam..kerana Allah sedang mendidik kita agar melepaskan cinta dunia.

   Semakin berusia semakin kabur matanya... Kerana Allah sedang menggilap mata hati untuk celik melihat akhirat.

    Semakin berusia semakin sensitif....kerana Allah sedang mengajar bahawa pautan hati dengan makhluk sentiasa menghampakan namun hati yang berpaut kepada Allah, tiada pernah mengecewakan.

Semakin berusia semakin gugur gigi-giginya....kerana Allah sedang mengingatkan bahawa suatu hari kita akan gugur kedalam tanah selamanya.

Semakin berusia semakin ditarik nikmat kekuatan tulang dan sendi....kerana Allah sedang mengingatkan bahawa tak lama lagi nyawanya akan ditarik.

Semakin berusia semakin rambut putih....kerana Allah sedang ingatkan kain kapan yang putih.

  Begitu juga hati...semakin berusia semakin sepi dan ingin bersendirian...kerana Allah sedang mendidik kita untuk melepaskan cinta manusia.

  Akhirnya ...hanya cinta Allah yang kekal sebagai bekalan menuju akhirat.

Didoakan semoga kita semua;

 ● Diberkati usia
 ● Dimurahkan rezeki
 ● Ditetapkan keimanan
 ● Dikurniakan pemikiran dan pertimbangan yang terbaik
 ● Kesihatan yang baik
 ● Berjaya di dunia & akhirat
 ● Sentiasa mendapat rahmat dariNya

Amiin ya Robbal alamin.

SILA SHARE DAN SEBARKAN

(Dipetik daripada facebook Ustaz Iqbal Zain)


Saturday, 22 April 2017

Debaran Ramadhan... Jom siap sedia.



Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Dup dap... Debaran Ramadhan kian terasa.

Hari ni dah 25 Rejab ... Maknanya sekitar 35 hari lagi kita akan menyambut bulan yang ditunggu2... Ramadhan Al-mubaraq.


Padanlah sekarang ni, ramai yang pulun ganti puasa dan juga puasa sunat rejab. Alhamdulillah. Meraikan peluang yang ada untuk beribadat. InshaAllah.

Padanlah sekarang ni, ESP, mealshakes dan performance drink out of stock, menunggu shipment dari USA. Ramai yang dah borong dulu buat bekalan menuju ramadhan. InshaAllah.

Jadi... Jom2 boleh standby pre-order... Stock sampai je. Jom kita serbu.

Semoga ramadhan tahun ni lebih baik dari tahun2 lalu dan kita kekal bertenaga sepanjang hari untuk menunaikan rutin harian. Aamin.


Saturday, 15 April 2017

Muliakan ibu bapa...

UTAMAKAN IBU - touching 😭😭😭
"Aku terlupa isi air dalam termos mak aku!"   jawabnya dengan gelisah..

.
.

Dalam dunia ini,  bila anak-anak berebut hendak membela ibu memang ramai,  apatah lagi kalau ibu itu seorang yang amat disayangi oleh anak-anak dan cucu-cucunya.

Tetapi berebut hendak membela ayah yang telah tua dan uzur agak kurang.

Kali ini saya hendak paparkan satu kisah yang sungguh indah.

Setelah hampir 20 tahun berpisah.  Akhirnya saya bertemu semula dengan seorang sahabat.

Kami dulu satu pejabat,  dan hubungan kami memang rapat.  Waktu itu kehidupannya agak susah.

Dan sahabat saya itu kerap meminjam dari saya.

Tidak banyak.  Ada ketikanya RM5.  RM10.  Bukan untuk dirinya,  tetapi keperluan untuk keluarganya.

Tiap kali dapat gaji.  Bila dia hendak membayar semula hutangnya,  saya akan menolaknya.

"Dah, dah, aku halalkan,  cuma tolong doakan supaya aku masuk syurga."   itu sahaja permintaan saya kepadanya.

Memang dia serba salah dengan penolakan saya,  tetapi saya buat selamba.

Satu hari,  kami sama-sama diarahkan ke Kuala Lumpur.  Kebetulan pula motor saya rosak waktu itu.  Jadi,  saya tiada pilihan,  saya menumpang motornya.

Dipertengahan jalan.  Sebaik tiba di Tol Batu Tiga.  Tiba-tiba sahaja dia beristighfar agak kuat.

Motor diberhentikan di tepi jalan.

"Feroz,  aku nak patah balik!"   katanya dengan wajah cemas.

"Apa hal?"  

"Aku terlupa isi air dalam termos mak aku!"   jawabnya dengan gelisah..

Tidak sempat saya hendak berfikir,  tidak sempat hendak memberikan jawapan,  terus saja dia memecut dan berpatah balik.

Pelbagai persoalan bermain di minda saya.

'Gila ke hapa dia ni!  takkan tak ada orang nak isi air dalam termos mak dia?'   sejujurnya hati saya agak panas dengan tindakan sahabat saya itu.

Bayangkan waktu itu sudah pukul 10 pagi.  Mesyuarat di KL pukul 11 pagi.

Waktu itu,  langit menghala ke KL telah mendung.

Sah,  memang tak sempat !

Sebaik tiba di rumahnya.  Dia terus menerjah masuk ke dalam.  Seketika dia keluar. "Feroz,  tungggu sekejap ya,  aku tunggu air masak,  sekejap je lagi."

Dengan hati yang panas,  saya mengangguk.

Tidak lama, urusannya selesai dan kami bertolak semula ke KL.

Kali ini baru saya dapat merasakan satu keanehan.  Ya, satu keanehan.

Sepanjang perjalanan,  hujan langsung tidak turun,  walaupun langit KL waktu itu telah gelap dan angin bertiup agak kencang.

Sebaik masuk ke dalam bangunan.  Barulah hujan turun selebat-lebatnya dan menggila !

Dan bila saya pandang jam tangan - 10.50 pagi !

Sedangkan sahabat saya langsung tidak memecut.

Saya mendiamkan diri.  Pelbagai persoalan mengasak minda saya.

Usai mesyuarat dan selesai segala urusan.  Petang itu kami balik bersama.

Dipertengahan jalan,  kami singgah di sebuah restoran mamak.

Sedang enak menjamu selera,  barulah saya tanya dengan cermat dan bersopan.

"Kat rumah engkau tak ada orangkah selain mak engkau?"

"Tak."   jawabnya sepatah.

"Sebenarnya,  abang aku tinggal di rumah sendiri,  tak jauh dari rumah aku.  Isteri aku awal pagi dah naik bas kilang,  anak-anak aku semua dah pergi sekolah."    dedah sahabat saya sambil menyuap makanan dengan begitu berselera.

"Mak aku tu, dia tak larat buat kerja rumah,   jadi sebelum pergi kerja,  aku akan siapkan air panas dan sedikit makanan di sebelah katil,  so dia mudah capai dan alas perut sementara aku balik kerja."

"Pagi tadi aku terlupa siapkan air panas ..."   sahabat saya merenung jauh sambil mengunyah makanan.

YA ALLAH.  YA RABBI.  SubhanaAllah.

Sanggup patah balik ke rumah,   semata-mata untuk memenuhi keperluan seorang ibu ?

Saya.   Ya saya sendiri.  Kalau terlupa bawa dompet,  saya teruskan sahaja perjalanan.  Tapi kalau terlupa bawa telefon bimbit,  besar kemungkinan saya akan berpatah balik.

Tapi sahabat saya.  Kerana terlupa siapkan air panas untuk ibunya.  Dia BERPATAH BALIK !

Kini,  ibunya telah tiada.  Isterinya juga telah meninggal dunia kerana kanser.

Sahabat saya menjadi rebutan anak-anak dan cucu-cucunya untuk tinggal bersama mereka.

Kami bertemu semula di suatu majlis baru-baru ini.

Usai makan,  kami bersembang bertanya khabar.  Tiba-tiba berlaku pertengkaran diantara anak-anaknya.

"Eh, engkau dah ambil Baba 2 hari,  engkau pulak hari tu dah bawa Baba pergi round Singapura,  kali ni sorry, turn aku pulak nak suruh Baba tinggal rumah aku!"

Sahabat saya tertawa berdekah-dekah sambil menggaru kepalanya.

"Ok, ok, ok macam ni ... biar Baba tinggal dengan Usu pulak."   sahabat saya memberikan solusi dan kata putus.

Melihat saya yang berdiam diri.  Sahabat saya akhirnya meluahkan rasa.

"Feroz,  anak-anak akulah harta yang paling membahagiakan aku sekarang.  Dulu,  aku selalu berhutang dengan engkau,  hari ini, orang lain pula berhutang dengan aku."

'Sahabat,  engkau bahagia hari ini kerana engkau telah MEMBAHAGIAKAN IBU MU!'   namun kata-kata itu tidak terluah dari kerongkong saya.



😭😭😭😭
#HargailahIbuDanBapaMm

Wednesday, 12 April 2017

Lirik lagu Jangan Menangis Habibah

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera. 

Allah Maha Pengasih dan Maha Penyayang. 

Pagi ni... Sedang saya dalam mood sayu sebab terbaca kisah pengebumian seorang wanita yang banyak berbakti kepada orang lain, sehingga tidak berkahwin, namun Allah izinkan beliau dikebumikan di perkuburan baqi bersama seorang bayi dalam liang lahat yang sama. Semoga beliau ditempatkan dikalangan solihin' 

Terfikir, kita yang sudah berkahwin ni, layakkah kita untuk dijemput ke 'sana' dalam keadaan yang mulia seperti itu?

Tetiba di ikim tadi pasang lagu 'Jangan Menangis Habibah' 

Allahuakbar. Motivasi di pagi hari.

Selalu kan apa yang kita sedang fikir, suasana & keadaan sekeliling pun dalam mood yang sama. 

Jom hayati lagu ni kejap... 

Lirik Lagu Jangan Menangis Habibah


Kemari sini Habibah
Lepaskan gundah gulana
Izinkanku mendengar
Resah jangan terus dibiar

Jangan menangis Habibah
Penatmu itu ibadah
Isteri yang taat setia
Syahidlah ganjarannya

Teladanilah wahai wanita
Betapa tabah Siti Khadijah
Luhurnyahebatnya Fatimah
Teladanilah wahai wanita
Selautan ilmu Siti Aisyah
Kudusnya taqwanya Rabiatul Adawiyah

Solat lima waktu
Puasa di Ramadhan
Taati suamimu
Maruah dipertahan
Sabdanya pilihlah
Syurga mana
Pintu mana
Yang kau suka

Jangan menangis Habibah
Penatmu itu ibadah
Isteri yang taat setia
Syahidlah ganjarannya

Teladanilah wahai wanita
Betapa tabah Siti Khadijah
Luhurnya hebatnya Fatimah
Teladanilah wahai wanita
Selautan ilmu Siti Aisyah
Kudusnya taqwanya Rabiatul Adawiyah

Solat lima waktu
Puasa di Ramadhan
Taati suamimu
Maruah dipertahan
Sabdanya pilihlah
Syurga mana
Pintu mana
Yang kau suka

Jangan menangis Habibah


Sumber daripada: http://arnamee.blogspot.com/2016/08/lirik-lagu-jangan-menangis-habibah-aris.html#ixzz4e5YO0KXP 



Selalu kan apa yang kita sedang fikir, suasana & keadaan sekeliling pun dalam mood yang sama. 

OK saya sedang seru mereka yang memerlukan #SetHamil & #SetPantang  #setkanak2 #vivix untuk menghubungi saya hari ini. 

RabbiYassirWalatuaasir

RabbiTamminBiKhair

Anisah #0136216522

Tuesday, 11 April 2017

Makanan untuk Kecantikan dan Kesihatan

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera. 

Ada yang tanya ... Kalau nak cantik, kena makan apa?

Siapa taknak cantik? Siapa taknak sihat? 

Jika diberi pilihan kita semua nak cantik , kita semua nak sihat.

Namun cantik itu subjektif. Cantik di mata kita, mungkin tak cantik di mata orang lain. 

Sihat? Juga berbeza2 tahapnya. 

Salah satu cara untuk cantik dan sihat adalah melalui MAKANAN



Buah-buahan terkenal sebagai makanan untuk kecantikan kan... cuba baca info pada poster di bawah... rasa macam nak makan semua sekarang je kan.. hehe.



Tapi nak buat macamana bukan semua ni kita boleh dapat makan setiap hari. Jadinya, tulah perlunya supplement terutama Vitamin C untuk kesihatan kita

Cukup ke kalau makan supplemen sahaja???

  

Ketua Saintis Shaklee Corporation, Dr Daggy cakap:
Walaupun Shaklee merupakan syarikat Supplemen, tetapi Shaklee tidak hanya memperkatakan tentang suplemen semata2.
Di Shaklee, kami mementingkan 3 perkara UTAMA:

1) Eat Healthily
2) Exercise
3) Supplement Wisely

Maksudnya, bila kita ambil supplemen, untuk kesihatan yang baik, kita perlu menjaga pemakanan dan lakukan senaman juga. berjalan, memanjat tangga juga dikira sebagai senaman :)

Supplemen Wisely > kena ambil vitamins yang sepatutnya yg diperlukan oleh badan.
Kalau kita rasa makanan kita seharian memang x cukup Protein, tak cukup Vitamin C, tak cukup minerals, maka nak atau tidak, kita perlu top up dgn makanan tambahan @ supplement :)

Rasa nak order???Sila la order supplemen shaklee sekarang..;) 


Anisah 0136216522

Runsing Anak Tak Selera Makan?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Bila dah jadi mak2 ni, biasa sangat dengar masalah anak tak nak makan, makan sang at memilih.

#mealshakes bantu tingkatkan selera anak2

Dan amazingly

Bantu juga masalah sembelit di kalangan kanak2

Amanina Aisyah la salah seorangnya.

Dedulu, makan sikit je sebab perut tak selesa kan. Pastu nak ke toilet satu drama lain pula.

Sekarang?

Alhamdulillah. Sampai orang terkejut.

Badan kecil je, selera boleh tahan.

Nanti nina balas

'Yelah... Nina nak besar dengan sihat'

Alhamdulillah. InshaAllah sayang.

Buat rakan2, boleh la cuba untuk anak2. Amanina minum pun sekali sekala je. Kalau nak minum selalu pun boleh. Ikut selera Dan kesesuaian juga.

#RakanSid
#Anisah #0136216522

Monday, 10 April 2017

Anda seorang penulis? Jom jadi penulis yang bermanfaat.

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera ...

Apa khabar anda hari ini? Semoga sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik dan dipermudahkan urusan. Aamin.

Alhamdulillah... Kita di latih untuk menulis sejak ... Erm... Tadika? Atau paling lewat sejak sekolah rendah lagi. Penulisan adalah salah satu cara komunikasi yang digunakan sejak zaman dahulu lagi. Melalui penulisan banyak ilmu dapat disampaikan dari generasi ke generasi. Walau dalam era moden sekarang, di mana rakaman video penyampaian ilmu berada di hujung jari. Namun ilmu dan perkongsian dalam bentuk penulisan sentiasa akan releven. Nilainya tetap lain, lebih mendalam, lebih tepat dan lebih2 yang lain lagi.

Alhamdulillah. Dalam era 'media sosial' sedang berkembang dengan jayanya ni, ramai di kalangan kita menggilap kemahiran menulis perkongsian peribadi, ilmiah atau apa sahaja menggunakan mukabuku / blog.

Ia menjadi medan penyebaran ilmu pemakanan, kekeluargaan, kerjaya , dan macam2 lagi. Sampaikan bila apa sahaja yang kita nak tahu ... 'Google' je . ada lebih 1001 ilmu/info yang dikongsikan di alam maya ni. Info lebih mudah dicari di alam maya berbanding buku sebab internet yang tolong carikan specific perkara yang kita nak tahu. Berbanding dengan buku, kita kena cari sendiri la kan???

Itulah bila kita berkongsi ilmu, info , tips ataupun perkongsian peribadi lagi2 di alam maya ni, jom jadikan ia bermanfaat untuk dikongsikan. Doakan saya juga begitu.



 Saya memang minat bercerita, dulu sebelum zaman media sosial ni, saya banyak bercerita secara live dengan keluarga dan rakan2. Sekarang, kita sesuaikan dengan keadaan semasa.  Kadang tu, fb & blog ini seolah macam diari. Lagi2 bila melibatkan perkembangan anak2. Alhamdulillah sedikit sebanyak menjadi inspirasi pada diri sendiri dan orang lain untuk menjadi lebih baik.inshaAllah.

  Saya suka membaca dan berkongsi. Jika rajin, say a olah mengikut kefahaman saya. Jika ilmu tu agak berat, biasanya saya c&p, kemudian saya buat sedikit rumusan. Yelah bila kita belum pakar dalam sesuatu hal, kita perlu rujukan yang tepat untuk perkongsian yang bermanfaat. InshaAllah.


Salah satu impian saya.. Nak hasilkan 'diari mama - perjalanan membesarkan anak2 dengan sihat & cergas' boleh di compile kan dari perkongsian saya di fb & blog. Semoga ia menjadi rujukan anak2 saya bila mereka Ada anak nanti.  Amboi jauhnya fikir... Anas belum pun 8tahun. Itulah fungsi menulis... Ia akan kekal dalam bentuk penulisan dan boleh di sampaikan ke generasi seterusnya.

Mari sama2 doakan kita consistent untuk terus menulis perkara yang baik2 dan bermanfaat. Semoga ia menjadi pencen akhirat kelak. Aamin ya rabbalamin



Psstt Anisah! Cepat siapkan thesis Masters tu!!! Doakan saya dapat tamatkan masters dengan jayanya tahun ini.Aamin ya rabbalamin.


Terima kasih kerana sudi singgah di sini.

Sehingga berjumpa lagi.


Wednesday, 5 April 2017

Thursday, 30 March 2017

Kenapa orang lain lebih berjaya???


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 
Alhamdulillah saya di kelilingi oleh rakan2 yang positif, menurut kata pakar motivasi jika kita berada bersama dengan mereka yang positif maka jiwa kita juga akan terlatih untuk menjadi positif. 

Di kala... kata terasa apalah nak jadi dengan aku ni??? 
Di kala rasa cemburu orang lain  lebih berjaya, kenapa???
Di kala jiwa terasa... apakah yang patut aku lakukan???
Di kala terasa... perlukah aku berjumpa kaunselor???

Alhamdulillah... Alhamdulillah... Alhamdulillah. soalan2 terjawab bila menonton video motivasi dari Prof Muhaya dan juga ustaz dan ustazah.

Tetiba hari ni terbaca posting fb dari seorang rakan sekelas semasa degree dulu, beliau agak pendiam dahulu dan kini telah bertugas sebagai seorang pendidik. berjaya dalam kerjaya beliau, inshaAllah. 

Refleksi tentang 'hidup dan kejayaan'



Setiap kali buat "quiz", mesti ada yang aku tidak boleh skor.
Setiap kali buat "test", mesti ada yang aku buat silap.
Setiap kali buat " assignment", mesti ada yang aku cuai.

Kadang-kadang aku cemburu dengan orang lain.

Orang lain belajar biasa-biasa saja
Orang lain asyik tidur saja
Orang lain asyik main "game" saja
Orang lain hadap muka buku saja
Tapi boleh skor dengan cemerlang

Kenapa orang lain boleh skor dengan cemerlang?
Kenapa aku tidak boleh menjadi seperti orang lain?

Mungkin,
Waktu aku tidur, orang lain bangun untuk belajar
Waktu aku berjimba, orang lain sedang pulun untuk memahamkan apa yang tidak faham
Waktu aku sibuk bergosip, orang lain sibuk membuat "homework"
Waktu aku lapang, orang lain sibuk ulangkaji

Usah salahkan orang lain. Tetapi tanyalah pada diri, adakah aku ingin skor dengan cemerlang seperti orang lain? Jika ya, bangkitlah. Usah dikenang peristiwa yang berlalu. Tetapi bangkitlah dari lena itu dan teruslah berjuang serta berusaha untuk skor dengan cemerlang seperti orang lain. Jadikan peristiwa yang lalu sebagai pembakar semangat untuk mencapai cita-cita dan impian yang diimpikan.

Kejayaan itu tidak akan datang bergolek tanpa usaha yang gigih dan semangat yang kental. Bangkitlah walau jatuh berkali-kali kerana manisnya kejayaan itu apabila kita tidak kenal erti jemu dan putus asa.
- Halimah Mohammed 30 Mac 2017-



Terjemaahan surah albqarah ayat 286 juga telah menjelaskan Allah tidak akan membebani hambaNya melainkan apa yang terdaya olehnya.
 
Yakinlah ujian Allah itu datang dengan hikmah tersendiri. jom usaha untuk sentiasa memperbaiki diri.

Semoga Allah permudahkan, lancarkan urusan saya, anda dan kita semua di dunia dan di akhirat...al fatihah

Road to Ramadhan 1438H... another 59days. 

Salam hormat, 

Anisah 0136216522
 

Wednesday, 29 March 2017

Selamat Datang Rejab.

Assalamualaikum Dan salam sejahtera.

Hari ni 1 Rejab 1438H.

Maksudnye lagi 60 hari lagi Ramadhan akan tiba..inshaAllah.


Doa apabila tibanya rejab....



Sedikit perkongsian mengenai amalan 'khusus' yang banyak dikongsikan di media sosial , fb, whatsapp, telegram etc.



Dipetik dari : http://www.muftiwp.gov.my/index.php/ms-my/perkhidmatan/irsyad-al-hadith/1211-irsyad-al-hadith-siri-ke-47-kelebihan-dan-amalan-dalam-bulan-rejab

Kesimpulannya amalan2 zikir, doa dan puasa boleh dilakukan, namun bukanlah dengan niat khusus sempena bulan rejab..

Wallahualam.

Semoga kita bertemu Ramadhan 60hari lagi... Ops bagi yang belum habis ganti puasa... Sila2 la ganti cepat. Sahur yang mudah tetapi kenyang boleh tahan sampai berbuka... ESP+mealshakes+performance drink & kurma... InshaAllah kekal bertenaga dan hidrasi badan juga OK.

;) sehingga berjumpa lagi.

Anisah #0136216522

Monday, 20 March 2017

SPM Dunia vs SPM akhirat

Assalamualaikum wbt dan Salaam Sejahtera.

Perkongsian yang sangat perlu di fahami... Saya terima di group..;)



SPM dunia dan SPM akhirat.
========================

"Puan , dah pernah ambil SPM?"

Tanya ustaz  ketika di dalam kelas Taddabur  bulan lalu. Beliau yang dari depan menghampiri meja saya.

"Eh, mestilah sudah, ustaz. 20 tahun lepas"

Jawab saya yakin.

"Agak-agak kalau diberi peluang, nak ambil lagi sekali lagi tak?"

Tanya ustaz lagi.

"Taknaklah ustaz"

Jawab saya ringkas. Dalam hati berkata sendiri, apalah yang ustaz nak terangkan tentang SPM ni.

Ustaz kembali ke depan memberikan penerangan.

"Hakikatnya, kita semua bakal menduduki SPM kedua. Bezanya, ujiannya sepanjang kehidupan namun tarikh keputusannya kita tidak tahu. Jadi perlu sentiasa ada persediaan. Buku rujukannya sudah ada.

Itulah dia, Sijil Padang Mahsyar (SPM). Bila tarikhnya tidak diketahui. Buku rujukannya adalah Al Quran. Ujiannya sepanjang kita berada didunia. Keputusannya nanti apabila berlakunya akhirat yang kekal.

Semua yang di dalam kelas tertunduk. Seolah sedang membayangkan bagaimanalah keadaannya ketika mengambil keputusan SPM akhirat.

Ustaz menyambung lagi, kali ini dengan penerangan yang lebih menyentap.

"Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) di dunia ini nampak besar sangat sebab dengan keputusan baik, seolah-olah nampak cerah sangat masa depan untuk kehidupan yang sementara. Walhal tidak ada jaminan pun. Tetapi inilah yang dikejar-kejarkan.

Tapi keputusan yang kita dapat ketika Sijil Padang Mahsyar (SPM) di akhirat, adalah penentu kemana kita seterusnya selepas kehidupan yang kekal. Balasan syurga dan neraka yang kekal, tetapi kebanyakan kita tidak nampak itu semua.

Ibu bapa menyiapkan anak dengan segala segi persediaan untuk SPM dunia. Hantar anak tuisyen, panggil lagi guru datang kerumah, tak cukup dengan itu, hantar lagi bagaimana cara menjawab soalan yang betul.

Tapi apa usaha ibu bapa untuk persediaan anaknya untuk  mendapatkan keputusan yang baik didalam SPM akhirat kelak?

Maksud Al Fatihah pun tidak tahu, bagaimana mereka dapat melaksanakan solat dengan sempurna, sedang solat adalah amalan yang memberikan markah yang tertinggi disana nanti"

Allahuakbar,  kata-kata ustaz bagai satu pukulan ghaib, tidak nampak dengan mata kasar, tetapi sakitnya menyucuk sampai ke tulang hitam! Saya adalah guru. Yang pernah membawakan propaganda dengan mendapat keputusan SPM dunia yang baik, menjamin masa depan yang cerah!

Ustaz kemudiannya bertanya kami semua,

"Pernah tengok keadaan anak-anak yang ambil keputusan SPM? Masing-masing beratur dengan berdebar. Ahli keluarga ibu bapa semua tunggu di belakang. Menunggu giliran, mengambil keputusan, baik atau tidak. Mereka tertanya adakah sama keputusan seperti adik beradik yang lain?

Nak tahu bagaimana keadaannya kita nanti mengambil keputusan SPM di akhirat?"

Al- Inshiqaq : 7
Kemudian sesiapa yang diberi menerima surat amalnya dengan tangan kanannya, -

Al-Inshiqaq : 8
Maka ia akan dihisab dengan cara yang mudah dan ringan,

Al-Inshiqaq : 9
Dan ia akan pergi kepada keluarganya (yang beriman) dengan sukacita.

Al-Inshiqaq : 10
Dan sesiapa yang diberi menerima surat amalnya (dengan tangan kiri), dari sebelah belakangnya,

Al-Inshiqaq : 11
Maka ia akan meraung menyebut-nyebut kebinasaannya,

Al-Inshiqaq : 12
Dan ia akan menderita bakaran neraka yang marak menjulang.

Al-Inshiqaq : 13
Sebenarnya ia semasa di dunia dahulu bersukaria dalam kalangan keluarganya (yang juga kufur ingkar)!

Al-Inshiqaq : 14
Sesungguhnya ia menyangka bahawa ia tidak sekali-kali akan kembali (kepada Kami untuk menerima balasan) !

Al-Inshiqaq : 15
(Sangkaannya itu tidak betul) bahkan ia tetap kembali! Sesungguhnya Tuhannya sentiasa Melihat dan Mengetahui keadaannya!h

*************
Kita marah anak-anak kita tidak baca dan faham isikandung  buku kerana takutkan mereka gagal dalam peperiksaan. Namun kita tidak pernah marah mereka tidak baca dan faham Al Quran, walhal itulah yang menyelamatkan kita dari menjadi bahan bakaran api neraka.

Analoginya mudah, tak baca / faham buku, mana mungkin dapat keputusan peperiksaan dengan cemerlang. Tak baca /  faham Al Quran, mana mungkin masuk syurga Allah dengan senang...

***********