Monday, 17 July 2017

Resepi lala masak lemak cili api

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Alhamdulillah... Hari ni dalam sejarah, seawal  pukul 7 pagi dah ke pasar. Dan bukan sekadar pasar... Pasar Besar Klang. Jiran2 duk cakap kat sana seafood segar dan murah. Since ada yang sudi jemput pergi sekali, maka pergila saya tanpa anak2.. Yeah! Shopping tanpa anak2. Hehe. Shopping barang dapur je pun.

Alhamdulillah, dapat beli lala dengan harga RM4/kg. 

Oh lagi satu kalau nak beli seafood ni, kena beli ikut kg... kiranya takleh nak minta 500gm je. kecuali pakatlah dengan kawan2 ke. erm, tapi lala sekg tu.. sikit je, puas la kami makan anak beranak. Rambang mata juga hari tu, nampak kesegaran hidupan2 laut ni, kata penjual ada yang masih gedik2 nyawa ikan lagi. kalau nak lagi fresh, datang pukul 3-4pagi.  agak2 nak pergi, click je kat google map tu 'pasar besar klang' nanti jumpa la ye. Sebab ramai juga yang belum pernah sampai, walaupun duduk di shah alam dan klang jer. 

Oklah posting ni sebenarnya nak share resepi... since cik abang yang request nak LALA masak lemak cili api, siap google lagi. jadi kita pun re-share la kat sini. hehe. basic je sama je macam masak lemak lain juga. tapi saya pasti, ada je yang tak sure kan. hehe. ;) ok lah selamat membaca dan mencuba... kemudian menjamu selera.


Resipi lala masak lemak cili api

LALA masak lemak cili api


Bahan A
Bawang besar
Bawang putih
Cili api
Cili merah
...
Bahan B
Serai di ketuk
Santan 1 kotak
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
asam keping ( kebetulan kat rumah dah habis, jd saya tak letak pun)
...
Lala   1kg
...
Cara2

1. Blend bahan A
2. Masukkan bahan A + B, didihkan
3. Masukkan lala dan kacau

Siap... Nyummy... kesegaran lala tu, sedapnya. Alhamdulillah.

Alhamdulillah. Cik abg dan anak2 sangat suka.

Psst jemput makan alfalfa ya selepas tu.
Macam saya dedulu allergy seafood sekarang? Pantang jumpa jer.



Info alfalfa click -->alfalfa atau Shaklee Malaysia - Alfalfa ,

Monday, 10 July 2017

Andai terlupa PASSPORT

KISAH SEORANG YANG TERLUPA PASSPORT

Cerita ini diberitahu oleh seorang alim kepada sahabat saya, Tuan Aboy Salleh, lalu disampaikan pula pada saya. Jadi, saya rasa bersalah kalau tak share cerita ini pada anda semua.

.................
Katakanlah,

Kita dah lama rancang nak melancong ke sebuah negara ini. Kita tahu tempatnya cantik, cuacanya permai. Penduduknya pun baik-baik.

Kita dah siapkan bagasi, semua kelengkapan tidak tertinggal. Kita ajak ahli keluarga semua. Kita dah siapkan itinerary apa nak dibuat. Nak makan apa, nak minum apa, nak melawat siapa, nak beraktiviti apa.

Namun,
tiba-tiba,
setelah bagasi kita check-in,
kita teraba-raba di poket,

"Alamak! Mana passport aku?"

Masa tu, kita takkan boleh kejar balik rumah dapatkan passport. Hati kita dah berbungkam, kecewa. Puas kita menangis, merayu pada penjaga pintu supaya kita dilepaskan.

Sayang sekali,
kita takkan melepasinya.

Kita akhirnya,
ditinggal keseorangan.

Sahabatku,
begitulah hakikat kehidupan di dunia ini. Passport itu, adalah ibaratnya solat 5 waktu kita.

Kita dah siapkan bagasi sebagai 'bekalan', untuk dipersembahkan kepada kekasih kita, Allah. Bekalan inilah ibaratnya 'bagasi' kita, besar, cantik dan banyak.

Kita dah siap bawa ibu ayah dikasihi, isteri dan anak tercinta. Kita bawa semua orang yang kita sayang, untuk bertemu Yang Maha Penyayang.

Kita dah berangan-angan nak buat apa sewaktu di syurga. Inilah 'itinerary' kita.

Tapi,
tanpa passport,
kita akan terduduk kekecewaan.

Tiada passport,
keluarga kita takkan melepasi 'gate' tanpa kita. Atau kita ditinggal keseorangan di situ.

Tanpa passport,
tiada guna lagi bagasi besar, cantik dan banyak, yang telah kita persiapkan bertahun-tahun. Semua 'bagasi' itu jadi sia-sia.

Hanya kerana tertinggal passport, kita takkan dapat naik ke penerbangan 'suci'. Sedang yang lain, berlepas ke negeri abadi.

Sahabatku,

Samada kita ada bagasi ataupun tidak,
kita jangan tertinggal PASSPORT

Ingatlah PASSPORT sepanjang masa,
atau bersamalah orang yang sering ingatkan kita tentang PASSPORT kita.

Passport kita,
adalah solat 5 waktu.

Sunat Dhuha berbelas rakaat tak pernah tinggal,

TAPI,
solat Fardhu kita tak pernah khusyuk, ataupun on-off. Habislah 'passport' kita.

Kita sedekah bagai nak rak, bukan sedikit jumlahnya, ikhlas dan sembunyi lagi. Allah siap bagi separuh amalan, walau kita baru pasang niat saja, MasyaAllah Maha Baiknya Allah.

TAPI,
kita sembunyi atau lari bila bersolat Fardhu. Habislah 'passport' kita.

Apa jenis puasa pun, puasa sunat Isnin Khamis, puasa Ramadhan tak pernah tinggal, pakej puasa enam Syawal yang ganjarannya dikira sepanjang tahun. Nyambil-nyambil mengaji Quran khatam pulak banyak kali.

TAPI,
kita sesekali ter'miss' pula solat Fardhu. Atau entah berapa kali Subuh Gajah. Maka, habislah 'passport' kita.

Passport kita,
adalah solat Fardhu kita.
Jagalah solat 5 waktu ini.

Inilah peringatan untuk saya, dan keluarga kita. Mohon Share, kerana kita taknak 'tercicir' dari penerbangan ini.

Sumber : fb Al Irfan Jani

Thursday, 6 July 2017

Info Ahli Shaklee : Cara order online melalui shaklee2u

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 

Alhamdulillah kini genaplah 4 tahun saya mendaftar sebagai ahli shaklee. Dulu di awal2 saya join, belum ada sistem online seperti sekarang. Jadi bila nak beli kena guna email atau call ataupun terus ke branch/HQ. 

Sekarang ni, dah semakin mudah.. dengan sistem online , click2 je, shaklee akan poskan. Ada kala nya sehari je, tak sampai 24jam pun barangnya dah sampai depan pintu rumah. Ada kala ambil masa sikit, yelah kan pengurusan pos2 ni ada musim nya juga, cth macam raya ni, 'traffic jammed' la juga kan. Shaklee kata standard nya 4-5 hari bekerja. Jadi sabar la ya.

Oklah since ada beberapa downline saya tanya macamana nak order thru online ni. Memang mudah jer, tapi untuk orang yang pertama kali nak guna ataupun yang belum biasa buat belian online sendiri ni. agak tertanya2 juga kan. 


Ini step yang Master Ira kongsi..

Bila step dengan gambarajah mudah lagi kan???
Saya kongsikan dulu link yang Pn nurul sediakan... nanti update version saya pula inshaAllah. 
 

Sayang dah register ahli , dah layak beli harga ahli dan boleh dapat BONUS, tapi ada yang sanggup beli dekat kedai ataupun orang lain sebab tak reti guna online. tapi bila dah pandai guna, MUDAH je. dalam masa 5 minit (atau mungkin kurang) dah boleh selesai pun. 

Buat ahli2 shaklee, sila lah guna kan kemudahan yang pihak syarikat dah sediakan. 

Buat mereka yang jual di kedai2 jamu etc, sesungguhnya pihak syarikat tak benarkan tau. Jagalah kebajikan pengedar shaklee berdaftar ni. dan lagi satu... bila dah beli shaklee, kena la ada guideline cara makan yang betul, boleh pantau keberkesanan produk atau apa2 yang diperlukan. setuju kan?

Ok la terbebel pula... hehe. 

Sehingga berjumpa lagi. 

Anisah 
Pengedar Shaklee Sejak Julai 2013

Thursday, 8 June 2017

Umur kita terlalu singkat...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Diam tak diam.. dah 13hari kita melalui Ramadhan pada tahun ini. sekejap je kan. Astaghfirullahazim. Sejauh mana kita telah berusaha menjadi lebih baik dari Ramadhan2 lalu?

Kiriman message melalui Whatsapp ini buat saya  muhasabah diri. 

Ku harapkan Ramadhan kali ini... lebih bermakna. 



S E K A D A R    R E N U N G A N
(sebahagian drpd kasih ALLAH kpd umat Muhammad)

Umur kita terlalu singkat
... hingga ALLAH kurniakan  lailatul qadar untuk menambah umur amal.

Umur kita terlalu singkat
... ALLAH pinta bersilatulrahim untuk memanjangkannya.

Umur kita terlalu singkat
... ALLAH kurniakan puasa enam syawal spt berpuasa setahun.

Umur kita terlalu singkat
... ALLAH kurniakan surah Al Ikhlas spt membaca sepertiga Al-Quran.

Umur kita terlalu singkat
... ALLAH kurniakan solat di Masjidil Haram spt solat 100 ribu lebih di masjid lain.

Umur kita terlalu singkat
... ALLAH kurniakan solat berjemaah 27x lebih drpd solat sendirian.

Umur kita terlalu singkat
... ALLAH kurniakan solat sunat di rumah 25x lebih dpd solat di mata orang

Hidup ini terlalu singkat
... ALLAH kurniakan satu huruf bacaan Al-Quran dgn 10 pahala.

Hidup ini terlalu singkat
...ALLAH kurniakan sesiapa yg beramal soleh/bersedekah, meninggalkan ilmu bermanafaat  tinggalkan anak yg soleh, pahala mengalir ke alam kuburnya.

HIDUP INI TERLALU SINGKAT...JANGANh SIA-SIAKAN...

HARAP PNJGKAN KPD SHBT2 LAIN...


Wednesday, 31 May 2017

Mengapa Bayi tolak susu ibu semasa dalam pantang?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 

Alhamdulillah. semakin kerap dengar rakan2 yang hampir sebaya dapat anak lagi. buat adik2 yang pertengahan 20an, ramai yang baru menerima cahayamata pertama. Alhamdulillah. tahniah diucapkan. 

Tetapi... hati dan naluri keibuan saya terusik bila rakan baik saya mengadu... 'Dalam pantang lagi terpaksa bagi susu botol pada anak. pam susu ibu pastu letak dalam botol. sebabnya dia taknak minum direct. lama2 susu pun semakin kering. Sekarang baru 2+bulan, susu dah kering. tolong...' 

Ada pula kes yang sanggup dalam erti kata lain terpaksa pam susu selama berbulan2 walaupun beliau seorang surirumah yang menjaga sendiri anak beliau. terpaksa bagi guna botol sebab bayi menolak untuk minum direct. Bila boleh bagi direct ni banyak 'tugas penyusuan' tu dimudahkan, tak perlu nak basuh botol, steril lagi dll. Kata Dr Suriyakhatun, sila la jumpa pakar laktasi untuk konsultansi jika terlibat dengan kes seperti ini. 

Ok jom kita baca perkongsian dari doktor...


Mengapa Bayi tolak susu ibu semasa dalam pantang?



Saya : Anak sudah tidak dapat susu badan ya ?
(Anak berumur 3 bulan)
Ibu pesakit : Ya doktor . Semasa lahir dulu anak saya masuk wad dan saya perah susu badan dan diberikan pada anak dengan botol susu. Lepas keluar wad dia sudah tidak mahu direct feed jadi saya masih kena perah susu untuk berikan, lama kelamaan susu saya kering . 


Ini cerita yang saya dengan terlalu kerap ! 

Kenapa anak tidak mahu hisap dari nipple ibu setelah dapat nipple silikon terlelbih awal ?


Anak yang baru lahir belajar dari pengalaman. 

Nipple silikon mudah hisap, tidak perlu usaha lebih untuk dapatkan susunya . Nipple ibu kena buat kerja lebih keras, Hisap kena kuat baru susu mengalir maka bila bayi dapat pilihan dan sudah diberikan yang lebih mudah dia akan pilih yang lebih mudah. Maka bila diberi nipple ibu dan dia menangis saja ibu berikan semula nipple silikon anak pelajari sesuatu: Anak pelajari bahawa kalau saya menangis saya akan dapat yang lebih mudah hisap !

Saya sendiri mengalami perkara yang sama dengan anak saya yang dilahirkan dihospital pada zaman dimana susu badan tidak dipentingkan. Macam mana saya boleh tekad nak susukan anak juga saya pun tak ingat tetapi selepas lahir nurse terus berikan susu formula. Malahan semasa anak ke empat saya sengaja tidak bawa botol susu dan nurse marah saya. " Dah tu bila dia menangis lapar nak bagi apa ?" Saya jawab bawa kepada saya . Muka marah dia masih saya ingat lagi . 

bayi menangis kelaparan? -ihsan google


Itu dulu. Sekarang ini jika ibu bersalin di hospital mesra susu ibu, anak tidak akan diberi nipple silicon. Jika diberi susu ibu yang telah di perah pun diberikan dengan sudu dan bukan dengan nipple silikon.

Pengalaman saya pula dengan anak saya yang baru lahir yang telah tolak menghisap dari saya adalah saya tidak memberikan dia pilihan lain. Saya terus cuba berkali-kali dan sabar dengan anak yang menangis bengis. Saya ibu, saya yang tahu apa yang baik untuknya. Saya tidak boleh ikut kehendaknya dan lama kelamaan, sebab dia lapar dan tidak ada pilihan, dia hisap juga dari saya.

Kenapa Allah swt jadikan bayi yang hisap susu ibu kena guna tenaga hisap yang kuat?

 Itulah senaman paling awal bayi kita untuk dapatkan otot mulut yang kuat dan untuk bina bentuk muka yang baik . Anak yang hisap susu ibu, otot mukanya sempurna, otot mulutnya sempurna dan pertuturannya lebih jelas dari yang hisap susu botol. Fahamlah bahawa saya bercakap umum dan ada saja pengecualian dari apa yang saya sebut ini .
Terlalu banyak khasiat susu ibu, berusahalah walaupun susah. Ingat bahawa bayi kecil itu ada kehendak dan kemahuannya dan ibunya juga yang lebih tahu apa yang baik untuknya ( ibu yang berilmu..ada juga ibu yang jahil ).

Dipetik dari fb page Dr Suriyakhatun

...

Ada saya kongsikan pengalaman saya berjumpa dengan beberapa orang ibu dengan alasan yang pelbagai. ada saya kongsikan di sini Susu-terbaik-pilihan-ibu-terbaik

Artikel yang berkaitan dengan susu ibu  

Alhamdulillah saya telah bergelar susu ibu sejak tahun 2009 untuk anak yang pertama dan berterusan sehingga ke hari ini. (cuti menyusukan sekejap pada tahun 2015). Banyak keistimewaannya buat si ibu dan anak yang kami sama2 dapat nikmati. Alhamdulillah antaranya ialah BONDING kuat diantara anak&ibu , IMUNITI anak kuat dan si ibu cepat kembali ke saiz asal. Percaya tak saya masih boleh pakai baju semasa saya berumur 14tahun? Alhamdulillah. 

Jadi ibu2, jika ada masalah penyusuan, silalah dapatkan nasihat pakar laktasi atau pun paling kurang dengan rakan2 yang telah menjadi ibu2 berpengalaman menyusukan anak mereka. 

Di akhirkata, jom kita baca terjemaahan ayat Al-Quran tenatang penyusuan susu ibu.


Jom ibu2 semua... buat para ayah, terima kasih atas sokongan anda dalam menjayakan misi penyusuan ini

Ikhlas,

Anisah 
#bfmumSince2009

Pemakanan anak waktu puasa - Apa kata doktor

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 

Alhamdulillah, bertemu lagi kita di bulan Ramadhan yang mulia ini. Antara cabaran bagi ibu2/pengasuh di bulan puasa ini ialah menyediakan makanan untuk anak yang tidak berpuasa dalan bulan Ramadhan ini. yelah kalau mak2 nya dapat cuti, lain citer, mak nak makan sekali. hehe. ini kes anak je nak makan. Apa kata doktor? jom jemput baca. saya baca di fb dan percaya ramai ibu2 yang pening juga. 

Pemakanan anak waktu puasa.

Selalunya saya akan berikan pesanan ini dalam bulan puasa tetapi kali ini , saya nak berikan peringatan ini awal sebab saya kesian anak-anak semasa bulan puasa apabila ibu/bapa atau penjaga tidak memberikan perhatian anak-anak yang terlalu kecil untuk puasa tidak diberikan makanan sempurnya .
Jangan dipaksa anak bawah 6 tahun berpuasa penuh, puasa perlu ikut kemampuan anak dan anak kecil lagi mudah terjejas bila tidak makan dan minum .

Makanan anak waktu bulan puasa.:

1. Anak kecil perlukan makanan seimbang. Jika anak diberi biskut dan makanan kering atau sisa makanan waktu siang, mungkin tidak cukup dari segi nutrisi . Ditambah pula dengan terlalu banyak kuih muih serta air manis semasa berbuka, ini menyebabkan anak itu tidak makan makanan seimbang. Ini akan menyebabkan sistem immune dia menurun. Menjelang hari raya, mungkin anak akan jatuh sakit .



2. Anak diberikan sisa makanan semasa berbuka hari yang sebelumnya . Bukan tak boleh tapi jaga kesegaran makanannya . Sisa makanan yang tidak habis perlu disimpan dalam peti sejuk selepas makan . Simpan dalam bekas bersesuaian dan panaskan sebelum dimakan semula. Buang sisa makanan yang ada dalam peti sejuk lebih tiga hari kecuali makanan adalah jenis kering dan tahan lama . Jika lauk pauk hendak disimpan lama, masukkan dalam freezer .

3. Jika anak diberikan makan lauk yang hampir basi atau mungkin tidak nampak basi tetapi sudah dibiarkan diluar lebih dari 6 jam, keracunan makanan mungkin berlaku. Lauk berkuah yang ada santan atau susu lagi cepat basi dari lauk digoreng kering.

4. Se eloknya sediakan makanan seimbang dan segar untuk anak kita.

#suriyapuasa
Di petik dari  fb page Dato' Dr Suriyakhatun

...

Alhamdulillah tahun ni, Amanina yang berumur 5thn 7bulan dengan sendiri nya nak cuba puasa seperti orang lain. Saya tidaklah memaksa, tetapi sentiasa menggalakkan. Alhamdulillah 3hari/5hari beliau berjaya puasa sehingga magrib, walaupun dalam keadaan travelling dan mengikuti kem Ramadhan. 2 hari lagi? beliau kurang makan pada waktu sahur, sekitar jam 12, dah mula merengek... oklah, kita bagilah greenlight. lauk paling mudah tetapi menjadi kegemaran anak3, nasi + telur goreng + kicap + tomato ... sedap sehingga licin pinggan. 

Anas? Alhamdulillah anas sangat mementingkan 'makan sayur'. kalau makan nasi tanpa sayur tu, terasa tak lengkap. anas akan specifically request untuk sayur, tu yang biasanya standby je tomato/salad/timun. ni yang mereka suka sangat pun. ;) Amni pun sama la juga. 

Alhamdulillah. sebolehnya cuba juga untuk menyediakan makanan seimbang untuk seisi keluarga. ada sumber karbohidrat, protein, lemak, kalsium, dan vitamins lain.  Selain tu, boleh lengkapkan nutrisi dengan supplement yang telah kami amalkan sejak 2013. ;) 

Alhamdulillah. mereka semua selalu sihat, dan jika demam pun, cepat sembuh. alhamdulillah. sebahagian dari usaha untuk kesihatan anak2. beri makan yang seimbang + sihat dan topup dengan vitamins dalam bentuk supplement.

Alhamdulillah. buat siapa yang consistent, memang boleh rasa perbezaannya. nak cuba?

Jom hubungi saya segera... 

Anisah 0136216522

Monday, 29 May 2017

BANTUAN untuk ELAK Gigi LURUH


 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 

Baru-baru ni ada kenalan minta tolong... katanya tak sanggup lagi kehilangan gigi. 
yelah kalau bayi kecil senyum tanpa gigi, nampak comel, kan?

kalau orang dewasa pula senyum tanpa gigi, alahai... terus kurang keayuan/ketampanan di situ.

Cuba bayangkan wajah kita tanpa gigi yang sempurna. Pipi pun jadi jatuh. Nak senyum pun dah kurang keyakinan. 

Sayangkan...

Ni bayangan senyum tanpa gigi..


 Ini pula kisah yang di kongsikan oleh Kak Ira... dan saya sendiri pernah alami nya satu ketika dulu. tengah makan pasta je pun. huhu... oh gigiku rapuh :,( tak nak dah berulang lagi... 

Jom baca sikit jer lagi.

GIGI LURUH BAGAIKAN HUJAN YANG TURUN


Sedang gosok gigi...rasakan sesuatu yang luar dari kebiasaan. Namun tidak tahu sebabnya. Rasa pelik pada sang gigi. 

"Argh, aku je kot fikir macam macam. Kesan akibat baru monopause kot ni." Saja sedapkan hati. 

Namun ia tidak berakhir di situ. Rupanya mahu jadi sesuatu yang cukup menggerunkan.
Sedang mengunyah nasi dengan lauk kesukaan. Rasakan ada sesuatu yang jatuh di dalam mulut. 

"Eh, apa benda ni? Rasa macam bersepah je dalam mulut ni. Tulang dari lauk ni lah kot"


Beranikan diri keluarkan isi mulut.
Yang keluar tu adalah nasi bercamour gigi!!!
Rupa-rupanya gigi yang dirasakan bersepah tadi. 

"Ya Allah, gigi aku luruh. 2 3 batang gigi luruh sendiri. Apa jadi ni?"

Hati meronta gelisah.
Mulut tak tau nak cakap apa dah.

Takut!!! Petanda apakah ini?
Gusi bagaikan hilang daya memegang gigi dengan kuat.
Ia terbukak! Kembang bagaikan biskut direndam air.
Tanpa pandang kiri kanan, terus meluru ke klinik gigi berdekatan.
Bila doktor lihat keadaan gigi dan gusi, doktor pon terkejut! 

"Kak, saya tak pernah lihat kes sebegini tau kak. Gusi akak menurun. Ia tak mampu pegang gigi akak dah. Yang atas ni pon akan alami nasib yang sama nanti. Terpaksa dicabut"

Adakah ini salah satu simptom monopos? Eh, melampaunya kalau macam ni sekali kesannya.
Namun, ini realiti. Mungkin disebabkan ambil satu produk sebelum ni dan buat gigi pon luruh macam air hujan turun dari langit.

Eh, takkanlah teruk macam tu sekali kesan produk ni. Mahal ni harganya. Ingatkan makin positif kesannya. Ni makin teruk. πŸ˜…



Kawan cadangkan mencuba ostematrix dan vivix dari Shaklee untuk pulihkan balik. Masih rasa ragu ragu nak cuba. Yelah, produk yang dah diambil setahun ni belum habis lagi. Dah la mahal harganya. 



Inilah pentingnya pengambilan kalsium yang cukup bagi mengelakkan gigi tamat usia sebelum masanya. 

Juga elakkan dari mengambil produk yang boleh membahayakan kesihatan untuk jangka masa panjang. 

Nak cuba ostematrix dan vivix? 

Boleh hubungi saya untuk saya bantu awak ye. 



Kena bertindak segera sebelum gigi kita sendiri makin menghilang dengan sendiri.
TakutnyaπŸ˜…
Hubungi saya , #Anisah0136216522
#TeamZahirahhafizandotcom

Wednesday, 24 May 2017

KENAPA PERLU ADA BIG WHY KALAU NAK KURUS DAN SIHAT??



Kajian mendapati ramai orang BERJAYA dalam sesuatu perkara kerana mereka mempunyai BIG WHY. Dalam Program NECK Slimfit kebanyakkan peserta mesti mempunyai BIG WHY kenapa mereka nak menyertai Program Kurus Sihat NECK Slimfit.

KENAPA PERLU ADA BIG WHY KALAU NAK KURUS DAN SIHAT??




Antara BIG WHY para peserta :

πŸ”Ί Nak mudah melakukan ibadat

πŸ”ΊKerana nak elakkan penyakit diabetis, jantung, darah tinggi atas faktor keturunan

πŸ”Ί kerana nak slim melim dihari raya

πŸ”Ίkerana ejekan kawan-kawan


Apapun masalahnya, kita perlu ada BIG WHY untuk menurunkan berat badan supaya kita dapat terus bertindak dan melangkah ke satu tahap yang lebih baik. Kita tidak mudah putus asa dan ada matlamat yang kita perlu capai!
.
Jadi, apa BIG WHY ANDA nak menurunkan berat badan? Tepuk dada tanya iman. Saya doakan anda kurus dan sihat.
.
agen NECK - Anisah 0136216522

Monday, 15 May 2017

Cadangan Hadiah Hari Guru


Assalamualaikum dansalam sejahtera

Di Malaysia, tanggal 16 Mei telah di istihar sebagai HARI GURU... sejak bertahun2 sambutan hari guru telah di adakan. 

Lazimnya semasa sambutan hari guru tu, anak2 murid akan memberi hadiah kepada cikgu tanda penghargaan. Seingat saya semasa saya kecil2 dulu takdelah pula cikgu bagitahu untuk bawa hadiah. tapi bergantung kepada murid dan ibubapa la jika nak beri hadiah. 

Anas & Amanina dah request nak bagi hadiah pada cikgu mereka... erm saya pun tertanya2 apa yang sesuai. tetiba ada kawan share posting ni di fb...luahan seorang cikgu/guru... saya kongsi di sini supaya boleh menjadi rujukan kita semua yang sedang mencari idea

Semoga bermanfaat...

Hadiah hari guru
============
Semalam sewaktu di dalam kelas, seorang murid mendekati saya. Dia lalu bertanyakan soalan.
“ Cikgu..Cikgu nak hadiah apa? “
“ Sempena apa ni?” soal saya meskipun sudah boleh mengagak.
“ Hari guru,” jawabnya.
“Tak payahlah berhadiah-hadiah. Kamu belajar betul-betul tak main-main kat sekolah ni pun cikgu dah cukup syukur dah,” balas saya
“ Ala..cepatlah cikgu..Esok saya dengan mak saya nak pegi beli hadiah ni,” desaknya.
“Nantilah cikgu bagitahu”, balas saya sambil terus mengelilingi kelas dan memantau anak- anak yang sedang tekun menyiapkan latihan.
Dan hari ini saya berusaha menyiapkan senarai hadiah yang saya rasa cukup – cukup berbesar hati sekiranya ingin diberi oleh anak murid saya. Dan saya rasa rakan-rakan guru yang lain pun akan seronok jika hadiah sebegini yang diberi.

1. Pensil 2B
Cukup seronok cikgu kalau anak murid cikgu hadiahkan berkotak-kotak pensil 2B ini sebab anak- anak murid cikgu ni memanjang asyik hilang pensil. Lepas sekotak-sekotak cikgu beli yang baru seminggu dah habis 10 batang. Pensil yang cikgu 'rembat' selepas kursus atau bengkel di hotel pun dah licin. Jadi kalau anak murid cikgu hadiahkan cikgu pensil berkotak-kotak, bolehlah diguna bersama – sama dalam bilik darjah. Cikgu pun tak perlu risau lagi kalau anak murid cikgu hilang pensil.

2. Pensil warna steadler@ faber castle.
Asal mintak dikeluarkan pensel warna maka ramailah anak murid cikgu yang mencebikkan bibir. Masing- masing tak bawaklah, hilang, kawan pinjam dan macam-macam lagi. Ada yang keluarkan dari dalam beg dan diletak atas meja tapi bila dibuka ada lah dua ke tiga batang warna sahaja yang tinggal. Koordinasi mata dan tangan anak- anak murid cikgu ni masih lemah. Sebab tu tulisan pun bukan tahap cakar ayam lagi dah tapi cakar yang tak dapat dikenal pasti spesiesnya. Kalau anak murid cikgu ramai-ramai hadiahkan pensil warna berkotak-kotak, bolehlah cikgu bekalkan setiap kumpulan sekotak pensil warna. Barulah takde lagi murid yang menganga bila diminta mewarna. Kenapa nak jenama steadler atau faber castle ni cikgu? Mahal ni. Sebab kalau pakai pensil warna yang biasa-biasa tu nanti kamu kena tekan kuat – kuat dan akan cepat memenatkan tangan kamu. Nanti kamu pun dah taknak mewarna sebab sakit tangan.

3. Pen marker pelbagai warna.
Sekarang sekolah dah tak pakai kapur. Tak macam dulu-dulu. Bagus sebab tak berdebu. Cuma 'segan' sikit sebab harga isian semulanya pun boleh tahan harganya. Selalunya sebulan akan kering lima atau enam batang pen marker yang pelbagai warna ni. Kalau anak murid cikgu hadiahkan pen marker ni maka bolehlah cikgu kembali menconteng papan putih kelas dengan pelbagai warna. Seronok sikit anak murid cikgu membaca dan belajar.

4. Kertas A4 70 gram.
Ish..biar betul cikgu? Betul. Kita perlu banyak kertas A4. Kalau setiap anak murid cikgu bagi kertas A4 seorang satu rim pun lagi bagus. Boleh cikgu guna untuk fotostat latihan untuk kamu banyak-banyak. Tak perlu cikgu pergi fotostat di kedai –kedai kat luar tu. Penguasaan kemahiran membaca dan menulis anak- anak cikgu ni masih lemah. Perlu banyak latihan. Tidak memadai dengan hanya bergantung pada buku aktiviti yang sedia ada yang diberikan sekolah. Makin banyak kertas A4, makin banyak latihan yang kita boleh buat. Lagi cepatlah kamu pandai membaca dan menulis insya-Allah. Kenapa 70g pulak cikgu? Mesin fotostat kat sekolah kalau pakai 80g asyik sangkut. Cikgu pun tak tahu kenapa. 

5. Plastik laminate.
Dalam kepala cikgu ni macam- macam benda nak buat. Macam tahun – tahun sebelum ni cikgu sediakan setiap murid mini white board yang cikgu buat dari kertas A4 putih yang di laminate. Dan cikgu bekalkan bersama pen marker mini yang cikgu beli kat Daiso. RM 5 untuk 5 batang. Tahun lepas 'kopak salak' cikgu bila anak murid cikgu suka sangat menulis atas mini white board tu. 3 hari sekali nak tukar pen marker. Huhuhu dan tak sampai sebulan dah kena buat baru mini whiteboard tu sebab dah hitam dan tak boleh dibersihkan lagi. Tapi hasilnya bagus. Anak-anak murid semuanya suka menulis dan melukis. Bila cikgu takde pun diam je semuanya khusyuk menulis, menyalin dan melukis. Sebab tu kalau kamu nak hadiahkan cikgu plastik laminate ni bolehlah cikgu teruskan projek cikgu ni.

6. Pen merah.
Ini paling mudah. Tak kira yang berapa harga dia atau berapa batang nak bagi pun ok. Memang confirm pakai 2 batang setiap bulan. Tambah-tambah lagi musim exam. Cikgu – cikgu ni kalau takde pen hitam boleh hidup lagi, tapi kalau takde pen merah memang menggelupur. 

7. Cop pelbagai gambar
Kamu selalu dapat cop kat buku kamu bila dah siap latihan kan. Haaa..cop yang macam tu lah. Yang ada tulis bagus, gambar piala, bintang atau hadiah dan macam- macam gambar lagi yang menarik. Rakan-rakan kamu pun suka sangat kalau dapat cop tu dalam buku latihan mereka. Jadi kalau cikgu ada banyak cop tu bolehlah cikgu tukar-tukar cop setiap minggu. Anak-anak murid cikgu pun seronok buat latihan sebab boleh dapat macam – macam cop bila dah siap latihan.
Jadi kalau kamu nak juga belikan hadiah untuk cikgu sekolah rendah di hari guru, inilah antara cadangan yang cikgu sediakan. Tak payah pasu punga, bingkai gambar, cawan tembikar atau kotak bunyi – bunyi. Takde tempat dah cikgu nak simpan semua tu. Tapi kalau nak belanja KFC pun ok. Pastikan ayam ada 40 ketul kat dalam tu. Kita makan sama-sama dalam kelas. Kalau tak cukup 40 ketul kamu ambik kentang putar dengan coslow tu. Ayam bagi cikgu. Kalau tak nanti merajuk-rajuk pulak tak cukup ayam.
Cikgu dahulukan sebarang hadiah dari kamu dengan ucapan terima kasih. Tak bagi pun takpa tau. Jangan paksa mak ayah pergi beli hadiah pulak

~Cikgu Asmadi Abdul Samad~


Wednesday, 10 May 2017

Lirik lagu AdaMu - Najwa Latif

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 

Somehow lirik lagu AdaMu yang dinyanyikan oleh Najwa ni menusuk kalbu pagi ni. 
Apa2pun yang kita lakukan, apa2pun yang kita lalui, kita kena sentiasa ingat kita ada Allah bersama kita. kita hidup untuk mencari dan mendapat keredhaan Allah swt. 

Peringatan untuk saya dan anda semua...

Jom hayati kejap..

AdaMu- Najwa Latif

Merenung ke luar jendela
Melihat kebesarannya
Mensyukuri segala nikmat
Yang dikurniakan di dunia

Kau berikan ku kekuatan
Tuk berpegang pada jalan
Walau penuh dengan cabaran
Ku tahu ku adaMu Tuhan

Kerna kau yang satu
Yang setia bersama ku
Dikala ku jatuh ku bangkit kernaMu
Ku tahu ku adaMu disisi ku selalu
 
Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu
Ku tahu ku adaMu
Ku adaMu selalu
Kerna kau yang satu
 
Yang setia bersama ku Dikala ku jatuh ku bangkit kernaMu
Ku tahu ku adaMu disisi ku selalu
Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu

Ku tahu ku adaMu
Ku adaMu selalu
ku merenung ke luar jendela
Melihat kebesarannya
Walau penuh dengan cabaran
 
 

Tuesday, 9 May 2017

Tanya khabar...eratkan silaturahim

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Apa khabar anda hari ni? semoga sihat dan sentiasa dalam keberkatanNya. 

Alhamdulillah di beri kesempatan bertanya khabar dengan beberapa orang rakan...
Alhamdulillah, seronok sangat bila dengar... macam2 berita gembira... 



ada yang anak dah duduk sekali setelah lama berjauhan, ada yang ibu ayah bertambah sihat, ada yang dah nak kahwin, ada yang nak tambah anak, ada yang 'hormon' dah kembali kepada rutin...

Alhamdulillah...
Alhamdulillah...
Alhamdulillah...

Tu semua rezeki yang Allah beri dalam bentuk yang berbeza2..
Alhamdulillah, rezeki datang bila di jemput... (mungkin masa dan ketika nya yang berbeza).. 

Kita nak sihat? kena usaha untuk sihat..
Kita nak anak? kena usaha untuk dapatkan anak
Kita nak kahwin? kena usaha untuk kahwin...


Sebab semua benda kena ada usaha, doa dan tawakal.. barulah berhasil kan.
dan semua nya berlaku dgn izin Allah...

'Tidak akan bergerak satu zarah pun, tanpa izinNya'

Wallahualam...
Al-fatihah buat semua...
...
Tercari 'wonderpet' supplement untuk kesihatan?
Anda bertanya, saya menjawab...;) Senyum

Anisah0136216522

Monday, 8 May 2017

Perbandingan ESP, Mealshakes dan Cinch Shaklee

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 

Baru-baru ni kecoh se-malaya, ESP dah sampai dan boleh di order limit 20 tong jer per SID pada 28 April.. tup2, sekitar pukul 8malam ESP OutOfStock dah.. huhu. kemudian 5 Mei.. shaklee announce ESP dah available namun limit 10 tong per SID. tup2.. sejam selepas tu Out Of Stock lagi!

ni kan dah nak puasa, ramai juga yang dah mula puasa sunat. ESP memang biasa menjadi sarapan/sahur bagi kebanyakan pengedar shaklee mahupun pengemar ESP yang hanya makan sendiri. Antara tanda DEMAND terlebih dari SUPPLY ni. InshaAllah shaklee sedang cuba memenuhi permintaan pengemar ESP.

Bila ESP nak sampai lagi? tak tahu lagi... alternatively boleh je minum Mealshakes ataupun cinch. +- lebih kurang juga lah fungsinya. 



Jadual dibawah ni perbandingan di antara ESP. Mealshakes dan Cinch. 


Untuk ibu hamil/ menyusu dan warga tua(yg tidak diabetis) boleh mengambil meal shakes sebagai alternatif. Bagi yang lain, boleh minum cinch shake mix. Dari segi rasa? mealshakes & ESP berperisa vanilla. Cinch pula ada dalam perasa vanilla, chocolate ataupun latte. 


Saya personally... suka je semua. hehe. bukan hanya kerana saya pengedar shaklee tapi kerana khasiat yang terkandung di dalam nya dan kesan yang baik pada badan dan kulit yang saya dapat rasakan. 

Jika anda berminat, sila lah hubungi saya ya...

Salam hormat, 

Anisah 
0136216522
fb.com/anisahkhalid86

18 hari menuju Ramadhan...

Sunday, 7 May 2017

Alam Kehidupan - Ilmu 2 minit

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 


Apa khabar anda semua hari ni? Sama2 kita berdoa supaya kita semua dikurniakan kesihatan yang baik dan diberkati dunia akhirat. 

Ilmu 2 minit, short video yang ditayangkan di channel tv media prima. Pendek sahaja tapi padat. 

Pagi ni selepas program TANYALAH USTAZ, di tayangkan video ilmu 2 minit, ALAM KEHIDUPAN. 



Izinkan saya berkongsi di sini sebagai peringatan untuk diri saya dan anda semua.



5 Alam Kehidupan -

1. Alam Roh
2. Alam Rahim ( 9 bulan 10 hari )
3. Alam Dunia (umur kita singkat)
4. Alam Kubur ( kebun syurga ? / lembah neraka ?)
5. Alam Masyar

7 Golongan yang mendapat naungan Allah swt. 


 Semoga kita tergolongan dalam golongan yang mendapat naungan Allah swt dan keberkatan di dunia  & akhirat.

Aamin Ya Rabbalamin

Buat yang terbaik, selebihnya serah pada Allah swt. 









Wednesday, 26 April 2017

Huggies Ultra Saiz S ... MURAH!

Assalamualaikum dan Salam sejahtera.

Alhamdulillah. tahniah pada ibubapa yang bakal/baru menimbang cahayamata baru... dalam banyak2 keperluan bayi, nappy la antara perkara wajib dan menjadi keperluan asas dalam penjagaan bayi.





sumber : checklist-barang-persediaan-bersalin

Di samping menjadi pengedar shaklee, secara tak rasmi saya juga mengedarkan huggies ultra.. tapi sayangnya hanya saiz S sahaja. Dulu Amni boleh pakai dari lahir sampai umur nya 4bulan. Jadi boleh lah jimat bab nappy ni... yelah pakai lepas tu buang pun. hehe. dapat lebih jimat, lebih baik kan. dan Kualiti Huggies Utlra ni mmg bagus! air cepat diserap tau!




Khas buat mereka di sekitar Shah Alam dan utk pickup only. bolehla hubungi saya. Harga? sangat murah dari market.

https://www.facebook.com/anisahkhalid86
www.wasap.com/0136216522/anisahhuggiesUltra

Mesej disebalik tanda peningkatan usia...

Taman Orang Orang Soleh:
MESEJ DISEBALIK USIA

  Semakin berusia semakin lemah tangan menggenggam..kerana Allah sedang mendidik kita agar melepaskan cinta dunia.

   Semakin berusia semakin kabur matanya... Kerana Allah sedang menggilap mata hati untuk celik melihat akhirat.

    Semakin berusia semakin sensitif....kerana Allah sedang mengajar bahawa pautan hati dengan makhluk sentiasa menghampakan namun hati yang berpaut kepada Allah, tiada pernah mengecewakan.

Semakin berusia semakin gugur gigi-giginya....kerana Allah sedang mengingatkan bahawa suatu hari kita akan gugur kedalam tanah selamanya.

Semakin berusia semakin ditarik nikmat kekuatan tulang dan sendi....kerana Allah sedang mengingatkan bahawa tak lama lagi nyawanya akan ditarik.

Semakin berusia semakin rambut putih....kerana Allah sedang ingatkan kain kapan yang putih.

  Begitu juga hati...semakin berusia semakin sepi dan ingin bersendirian...kerana Allah sedang mendidik kita untuk melepaskan cinta manusia.

  Akhirnya ...hanya cinta Allah yang kekal sebagai bekalan menuju akhirat.

Didoakan semoga kita semua;

 ● Diberkati usia
 ● Dimurahkan rezeki
 ● Ditetapkan keimanan
 ● Dikurniakan pemikiran dan pertimbangan yang terbaik
 ● Kesihatan yang baik
 ● Berjaya di dunia & akhirat
 ● Sentiasa mendapat rahmat dariNya

Amiin ya Robbal alamin.

SILA SHARE DAN SEBARKAN

(Dipetik daripada facebook Ustaz Iqbal Zain)


Saturday, 22 April 2017

Debaran Ramadhan... Jom siap sedia.



Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Dup dap... Debaran Ramadhan kian terasa.

Hari ni dah 25 Rejab ... Maknanya sekitar 35 hari lagi kita akan menyambut bulan yang ditunggu2... Ramadhan Al-mubaraq.


Padanlah sekarang ni, ramai yang pulun ganti puasa dan juga puasa sunat rejab. Alhamdulillah. Meraikan peluang yang ada untuk beribadat. InshaAllah.

Padanlah sekarang ni, ESP, mealshakes dan performance drink out of stock, menunggu shipment dari USA. Ramai yang dah borong dulu buat bekalan menuju ramadhan. InshaAllah.

Jadi... Jom2 boleh standby pre-order... Stock sampai je. Jom kita serbu.

Semoga ramadhan tahun ni lebih baik dari tahun2 lalu dan kita kekal bertenaga sepanjang hari untuk menunaikan rutin harian. Aamin.


Saturday, 15 April 2017

Muliakan ibu bapa...

UTAMAKAN IBU - touching 😭😭😭
"Aku terlupa isi air dalam termos mak aku!"   jawabnya dengan gelisah..

.
.

Dalam dunia ini,  bila anak-anak berebut hendak membela ibu memang ramai,  apatah lagi kalau ibu itu seorang yang amat disayangi oleh anak-anak dan cucu-cucunya.

Tetapi berebut hendak membela ayah yang telah tua dan uzur agak kurang.

Kali ini saya hendak paparkan satu kisah yang sungguh indah.

Setelah hampir 20 tahun berpisah.  Akhirnya saya bertemu semula dengan seorang sahabat.

Kami dulu satu pejabat,  dan hubungan kami memang rapat.  Waktu itu kehidupannya agak susah.

Dan sahabat saya itu kerap meminjam dari saya.

Tidak banyak.  Ada ketikanya RM5.  RM10.  Bukan untuk dirinya,  tetapi keperluan untuk keluarganya.

Tiap kali dapat gaji.  Bila dia hendak membayar semula hutangnya,  saya akan menolaknya.

"Dah, dah, aku halalkan,  cuma tolong doakan supaya aku masuk syurga."   itu sahaja permintaan saya kepadanya.

Memang dia serba salah dengan penolakan saya,  tetapi saya buat selamba.

Satu hari,  kami sama-sama diarahkan ke Kuala Lumpur.  Kebetulan pula motor saya rosak waktu itu.  Jadi,  saya tiada pilihan,  saya menumpang motornya.

Dipertengahan jalan.  Sebaik tiba di Tol Batu Tiga.  Tiba-tiba sahaja dia beristighfar agak kuat.

Motor diberhentikan di tepi jalan.

"Feroz,  aku nak patah balik!"   katanya dengan wajah cemas.

"Apa hal?"  

"Aku terlupa isi air dalam termos mak aku!"   jawabnya dengan gelisah..

Tidak sempat saya hendak berfikir,  tidak sempat hendak memberikan jawapan,  terus saja dia memecut dan berpatah balik.

Pelbagai persoalan bermain di minda saya.

'Gila ke hapa dia ni!  takkan tak ada orang nak isi air dalam termos mak dia?'   sejujurnya hati saya agak panas dengan tindakan sahabat saya itu.

Bayangkan waktu itu sudah pukul 10 pagi.  Mesyuarat di KL pukul 11 pagi.

Waktu itu,  langit menghala ke KL telah mendung.

Sah,  memang tak sempat !

Sebaik tiba di rumahnya.  Dia terus menerjah masuk ke dalam.  Seketika dia keluar. "Feroz,  tungggu sekejap ya,  aku tunggu air masak,  sekejap je lagi."

Dengan hati yang panas,  saya mengangguk.

Tidak lama, urusannya selesai dan kami bertolak semula ke KL.

Kali ini baru saya dapat merasakan satu keanehan.  Ya, satu keanehan.

Sepanjang perjalanan,  hujan langsung tidak turun,  walaupun langit KL waktu itu telah gelap dan angin bertiup agak kencang.

Sebaik masuk ke dalam bangunan.  Barulah hujan turun selebat-lebatnya dan menggila !

Dan bila saya pandang jam tangan - 10.50 pagi !

Sedangkan sahabat saya langsung tidak memecut.

Saya mendiamkan diri.  Pelbagai persoalan mengasak minda saya.

Usai mesyuarat dan selesai segala urusan.  Petang itu kami balik bersama.

Dipertengahan jalan,  kami singgah di sebuah restoran mamak.

Sedang enak menjamu selera,  barulah saya tanya dengan cermat dan bersopan.

"Kat rumah engkau tak ada orangkah selain mak engkau?"

"Tak."   jawabnya sepatah.

"Sebenarnya,  abang aku tinggal di rumah sendiri,  tak jauh dari rumah aku.  Isteri aku awal pagi dah naik bas kilang,  anak-anak aku semua dah pergi sekolah."    dedah sahabat saya sambil menyuap makanan dengan begitu berselera.

"Mak aku tu, dia tak larat buat kerja rumah,   jadi sebelum pergi kerja,  aku akan siapkan air panas dan sedikit makanan di sebelah katil,  so dia mudah capai dan alas perut sementara aku balik kerja."

"Pagi tadi aku terlupa siapkan air panas ..."   sahabat saya merenung jauh sambil mengunyah makanan.

YA ALLAH.  YA RABBI.  SubhanaAllah.

Sanggup patah balik ke rumah,   semata-mata untuk memenuhi keperluan seorang ibu ?

Saya.   Ya saya sendiri.  Kalau terlupa bawa dompet,  saya teruskan sahaja perjalanan.  Tapi kalau terlupa bawa telefon bimbit,  besar kemungkinan saya akan berpatah balik.

Tapi sahabat saya.  Kerana terlupa siapkan air panas untuk ibunya.  Dia BERPATAH BALIK !

Kini,  ibunya telah tiada.  Isterinya juga telah meninggal dunia kerana kanser.

Sahabat saya menjadi rebutan anak-anak dan cucu-cucunya untuk tinggal bersama mereka.

Kami bertemu semula di suatu majlis baru-baru ini.

Usai makan,  kami bersembang bertanya khabar.  Tiba-tiba berlaku pertengkaran diantara anak-anaknya.

"Eh, engkau dah ambil Baba 2 hari,  engkau pulak hari tu dah bawa Baba pergi round Singapura,  kali ni sorry, turn aku pulak nak suruh Baba tinggal rumah aku!"

Sahabat saya tertawa berdekah-dekah sambil menggaru kepalanya.

"Ok, ok, ok macam ni ... biar Baba tinggal dengan Usu pulak."   sahabat saya memberikan solusi dan kata putus.

Melihat saya yang berdiam diri.  Sahabat saya akhirnya meluahkan rasa.

"Feroz,  anak-anak akulah harta yang paling membahagiakan aku sekarang.  Dulu,  aku selalu berhutang dengan engkau,  hari ini, orang lain pula berhutang dengan aku."

'Sahabat,  engkau bahagia hari ini kerana engkau telah MEMBAHAGIAKAN IBU MU!'   namun kata-kata itu tidak terluah dari kerongkong saya.



😭😭😭😭
#HargailahIbuDanBapaMm