Friday, 17 November 2017

Ibu yang sihat melahirkan anak yang sihat

“Ungkapan ada menyatakan ibu sihat menjamin bayi yang sihat. Setiap ibu mahukan yang terbaik untuk anak-anak mereka dan pemakanan memainkan peranan penting dalam menyediakan persekitaran kondusif untuk kesuburan (pramengandung), pada peringkat kehamilan dan semasa menyusu badan,” kata Sonhee.

Artikel Penuh: http://ww1.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2017&dt=1111&pub=Kosmo&sec=Varia&pg=va_02.htm#ixzz4ybfmkmxK 
Hakcipta terpelihara 

Thursday, 16 November 2017

Allah beri apa yang kita perlu...

Aku minta kepada الله setangkai bunga segar..الله memberiku kaktus berduri.. Aku minta الله  seekor kupu2... الله memberiku seekor ulat bulu..

Aku sedih n kecewa..

Namun kemudian..
Kaktus itu berbunga indah sekali..



dan ulat bulu itu berubah menjadi kupu2 cantik...


Itulah jalan الله ..indah pada masaNya!

☺الله tidak memberi apa yg kita harapkan...

Tetapi, الله memberikan apa yg kita perlukan..
Kadang2 kita sedih, kecewa n terluka...

Tapi jauh di atas segalanya الله tlah mengatur yg terbaik dlm kehidupan kita...

Alhamdulillah.



Thursday, 19 October 2017

Sanah Helwa Amni Khadijah...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Pada mula nya nak tulis di fb jer.  Tetiba jadi panjang.  Hihi.  Bila mama berceloteh kan.  Ada je nak citer.



10.30am 20 October 2015

Tetiba mama terkebil,  eh betul ke baby khadijah dah keluar.  Macam tak percaya,  midwife pun terkejut,  laju je baby menyusur keluar.  Doctor yang pecahkan air ketuban pukul 9.45 mcmtu pun datang 'eh dah bersalin puan? '

Tula doctor, saya pun masih terkebil2 ni,  baby dah dalam pelukan.  Lahir2 dalam labour room lagi dah bersin.  Tergelak midwife.  Mama masih bertenaga.. Cuma mata takleh nak buka betul, gara2 nurse offer gas tahan sakit dalam 10min sebelum bersalin.  Serik dah nak guna gas tu...  Di offer masa kita tengah sakit contraction yang macam tak berhenti tu... Angguk dalam rela? Yelah kot.  Tengah sakit kan.  Bareable je lagi sebenarnye.  Dalam 30min selepas bersalin,  mata dah tak terkebil,  cuma masih terkejut... Eh betul ke dah bersalin?  Cik abang pun terkejut sebab baru nak gerak dari ofis.  Tahu2 wife dia dah selamat pun.

Dulu masa anas dan nina,  masa nak bersalin, masa contraction,  serentak gastrik menyerang.  Jadi sepanjang pregnant dan sebelum nak bersalin kan amni,  mama makan kurma + ESP, seboleh2nya nak elakkan gastrik.

Alhamdulillah,  Allah izinkan rasa contraction tu,  tanpa gastrik untuk bersalin kali ke3 ni.


Amni lahir pada usia kandungan 40w+ 8d.  Overdue 8hari.

Puas mama berjalan ke sana sini,  surah maryam & surah yassin,  berapa round. Dan macam2 tips mudahkan bersalin mama cuba amalkan.

Alhamdulillah...  Kita berjaya lalui proses bersalin dengan lancar. Amni push sendiri dengan kuatnya dari dalam... Alhamdulilah.. Allah permudahkan sangat, berkat doa dari semua ahli keluarga dan sahabat.

Alhamdulillah.  Amni lahir pada usia kehamilan 40w + 8d,  lahir dalam keadaan sihat,terus pandai nyusu,   badan tegap, matang sangat... Mata seolah2 dah boleh nampak orang sekeliling.  Memang bezakan baby dah matang dalam perut. Hihi

Hari ni,  anak mama yang ke3 ni dah pun berumur 2tahun dan masih menyusu badan hampir exclusive, yelah dah 24jam dengan mama kan.  Memang la extra treatment berbanding kakak dan abang.  Ok dah lepas ni,  kita wean off ye amni.

10-perkara-anda-mesti-tahu-mengenai PENYUSUAN susu ibu

 Amni pun jenis suka makan,  apa yang orang dewasa makan,  amni makan je...  Dan suka sangat makan sayur hijau🌱 dan tomato 🍅.

Alhamdulillah.  Imuniti amni juga kuat... Alhamdulillah berkat susu ibu dan pemakanan yang sihat.
Set kehamilan dan penyusuan shaklee juga membantu perjalanan ini.

Character amni,  sangat combine kakak dan abang.  Ramah macam kakak,  berani macam abang.  Sopan macam kakak,  tapi lasak juga macam abang.

Jumlah perkataan...  Mungkin sekitar 300 perkataan kot.  Dah boleh berbual lah.  Two way conversation. Alhamdulillah.  Boleh cakap 5-6 perkataan dalam satu ayat.

Tetiba terpanjang pula posting ni ye adik.  Jom jadikan blog posting la.  Guna phone je ni. Nanti adik dah besar,  adik boleh baca.  Mungkin masa tu amni dah jadi kakak kan?

Semoga Amni Khadijah membesar dengan solehah, sihat, cergas, menyayangi dan disayangi,  dirahmati di dunia dan akhirat.

Mama,  Papa,  Kakak,  Abang dan semua ahli keluarga kita.... Sayang amni dunia akhirat.

Mohon doa dari kalian yang membaca.

Terima kasih kerana sudi...  Semoga Allah rahmati kalian jua.

Wednesday, 18 October 2017

Kahwinkan Ostematrix untuk tujuan tertentu


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 

Bersempena dengan osteoporosis day,  shaklee anjurkan PROMOSI ostematrix yang jarang3 ada seperti ni...  Buy3disc5%. Jimat RM22!!!


Apa yang bestnya ostematrix ni???  Vitamins favourite  saya tau ni, mula ambil masa nyusukan anak ke2,  sambung je masa hamil anak ke3 then sambung lagi masa nyusu anak ke3 sehingga kini. 

Itu yang dalam blog ni pun banyak saya kongsi pengalaman saya dengan ostenatrix. Boleh click di sini LabeL :Ostematrix.

Dan cadangan dari pakar, master laila...
Set yang boleh dikahwinkan dengan Ostematrix.

Set basic.

 ( nak optimum result kena la makan optimum set kan...tu kita sambung di PM ya)


1. Ostematrix + ESP = IBU menyusu


2. Ostematrix + Bcompleks = orang kerap migraine


3. Ostematrix + Omega = Mak Ayah sakit kaki, sakit lutut.


4. Ostematrix + Gla = Sengugut Masa period, pms


5. Ostematrix + Vitalea = En Suami yang selalu letih.


6. Ostematrix + ESP + Vitalea = Ibu Hamil, elak kejang, sakit Gigi, sakit belakang, beri tenaga, tulang baby Kuat.


7. Ostematrix + Omega + Bcompleks = anxiety, kerap berdebar-debar, selalu stress.


8. Ostematrix + Performance Drink = atlet, cergaskan badan.


9. Ostematrix + Bcompleks = insomnia


10. Ostematrix + herblax = Sembelit, Tak lawas.



Banyak boleh kahwinkan ostematrix Ni.




Sebab Ostematrix Shaklee bukan sekadar kalsium. Ada Magnesium Dan Vitamin D sekali. So bukan untuk tulang aje.

Tahukah anda???

OSTEOPOROSIS (SAKIT TULANG RAPUH) MENYERANG DALAM DIAM!
=========

Ramai orang terutamanya WANITA tak ambil kisah tentang kesihatan tulang.

Dan biasanya pesakit cuma sedar mereka menghidap OSTEOPOROSIS semasa terjatuh dan patah tulang!



Tahukah anda?

Badan kita perlukan kalsium sebanyak 1000mg setiap hari.

WANITA pula mengalami kehilangan kalsium yang lebih banyak, terutama ketika MENGANDUNG, MENYUSU DAN MENOPOUS.

Sebab itulah kita digalakkan mengambil makanan yang tinggi KALSIUM & MAGNESIUM setiap hari.

4 biji OSTEMATRIX sehari membekalkan 1000mg KALSIUM harian kita, dengan kos tak sampai rm2 sehari!

Jangan biarkan diri kita jadi mangsa OSTEOPOROSIS seterusnya!

=====

Sempena World Osteoporosis Day, promosi Shaklee selama 3 HARI SAJA (18-21 Oct 2017).
OSTEMATRIX Buy 3 Get 5% Off.

Ok kawan2,  jika rasa macam PeRLu sangat,  hubungi saya ya.  Jika tidak...  Tunggu lah tulang semakin rapuh ya. 

Sehingga berjumpa lagi. 

Salam hormat,
Anisah


http://www.wasap.my/60136216522/OstematrixOffer

#promosiosteamatrix

Saturday, 14 October 2017

ADAKAH ANDA TERSENARAI DALAM PENDAFTARAN MILIK ALLAH?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Bestnya tazkirah ini... malu rasanya bila baca.

ADAKAH NAMA ANDA TERCATAT (TERUKIR) DALAM PENDAFTARAN MILIK ALLAH?

Kisah seorang persara (bukan group ini) bermusykil seorang Ustaz:

"Ustaz. Mengapa saya merasa bosan dengan hidup saya yang begini-gini juga? Terus hambar, tak tentu arah dan tak ada nikmatnya. Bosan saya Ustaz! Saya ingin bahagia tapi kenapa susah sangat utk mendapatkannya?"

Ustaz pun menjawab: "Ooooh... Mungkin dimasa ini Allah juga sedang bosan dengan tuan."

"Allah bosan dengan saya? Maksudnya bagaimana Ustaz?"

Ustaz menjelaskan: "Mungkin Allah telah letih mencari tuan, namun tuan tak pernah ditemui dimana-mana.

- Dicari diantara kumpulan solat Dhuha tak ada.

- Dicari diantara kumpulan solat Tahajjud tak ada.

- Dicari diantara kumpulan puasa sunnah juga tak ada.

- Dicari diantara kumpulan yg sering bersedekah, juga tak bertemu.

- Dicari diantara kumpulan Tadarrus Al-Qur'an, tuan juga tak ada disana.

 - Dicari diantara kumpulan orang orang melakukan ibadah Umrah, namun niat tuan pun belum ada.

- Dicari diantara orang2 yang khusyuk solatnya, tak ada.

- Dicari dimajlis Maulidur Rasul dan majlis Selawat tak ada.

- Dicari diantara yang menuntut ilmu agama pun tak ada. 

Allah SWT nak mencari tuan dimana?

Cuba tuan beritahu?

Maka menangislah si persara sambil mengusap air matanya lalu beristighfar berulang kali.

Segeralah kembali kepada Allah. Dekatkan dirimu pada Allah. Hanya Allah SWT sahaja ZAT yang boleh menenteramkan hidup kita. 

PASTIKAN NAMA KITA  SENTIASA TERTULIS DALAM DAFTAR YANG DISEBUT.

Selamat berjuang saudaraku.
In shaa Allah... Allah akan kurniakan rahmat bagimu.

PENAWAR DALAM ISLAM:

✿ Sering sakit = berpuasa sunnah Rasulullah Isnin dan Khamis.
✿ Wajah gelap = solat Tahajjud.
✿  Hati yang sempit = perbanyakkan baca Al-Qur'an.
✿ Tidak bahagia = solatlah tepat pada waktunya.
✿ Cepat marah = berwudhuk dan perbanyakkan istighfar.
✿ Gelisah = perbanyakan berdoa.
✿ Tertekan = perbanyakan berzikir "Lahaula walaquwwata illa billah".
✿ Rezeki kurang barakah = sering berdoa untuk orang tuamu.
✿ Hidup miskin= perbanyakan bersedekah jariah.

Kongsikan pesanan ini pada sahabat yang lain agar bermanfaat.

 # Peringatan buat diri sendiri juga.

Copy n Paste .....dr sahabat yg selalu mengingatkan sy😔

Wallahu a'lam...

Wednesday, 23 August 2017

Panduan Solat Bagi Pesakit

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera...

Bila terpandang ada pakcik yang sakit gigih untuk solat walau dalam keadaan baring, teringat yang semasa saya warded sebelum bersalinkan amni, ramai ibu2 yang belum bersalin tak solat, atas alasan dah mula sakit atau pun dah turun tanda. Dari segi hukum, selagi belum bersalin, kita wajib solat dengan apa cara yang boleh. Sebelum kita masuk bertempur di dewan bersalin, gunakan peluang untuk beribadat. InshaAllah.

Jika mampu berdiri dan boleh solat seperti biasa. Jika tak mampu berdiri, solatlah duduk. Jika tak mampu duduk, solatlah baring. Jika tak mampu nak gerakkan tangan pun, solatlah dengan pergerakan kelopak mata. Selagi mana, masih berakal dan sedar, kita wajib solat.

Di sesetengah hospital kerajaan, ada NGO atau pun pihak hospital sendiri yang sediakan perkhidmatan galakan untuk menunaikan ibadat solat. Ada kit solat lagi. Boleh google up untuk cari.

Kali ini saya nak share poster yang merangkumi cara untuk ambil wudu' dan cara solat bagi pesakit.

Semoga bermanfaat.



Monday, 21 August 2017

Peringatan bersama bagi mereka yang berniat korban


SELAMAT MENYAMBUT BULAN DZULHIJJAH 1438



🌹: Peringatan bersama💐

🌹✅ : Selasa : 29 Zulkaedah 1438;
22 Ogos ( hari ini) :
Hari Terakhir Potong Rambut & Kuku Bagi Mereka Yang Niat Berqurban.

✅1 Dzulhijjah - RABU, 23 OGOS : (mulalah puasa sunat)

🌹✅ : Kalau boleh puasalah hingga 9 Dzulhijjah.

✅ : 9 Dzulhijjah - 31 OGOS 🇲🇾 ;
Khamis: Hari Arafah
(puasa sunat hari Arafah
)
🌹✅👍🏼:  1 SEPTEMBER - Jumaat- 10hb Zulhijjah;
Aidil Adha - korban.

🌹✅ : Hari Tasyriq - 2,3,4 SEPTEMBER - hari2 korban, sunat mmbanyakkn Takbir setiap kali lepas solat fardhu.
 والله أعلم.

_*SELAMAT MENYAMBUT BULAN DZULHIJJAH 1438.*_

Perkembangan anak di usia 22bulan


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Alhamdulillah... Bila subscribe ke babycenter ni, setiap bulan akan dapat email tentang perkembangan biasa bagi bayi/anak yang kita daftarkan.

Alhamdulillah... Amni dah pun setahun 10bulan... Lagi 2 bulan sahaja lagi genap 2thn. InshaAllah.

Bila baca perkongsian dari babycenter ni...Terpaksa setuju sangatla kan. Hehe.

Ala sayang. Bila edit die jadi halus pula.  Takpela saya share keywords nya ya.

Tantrum di kalangan toodler

Kata pakar, biasa umur toodler ni tengah tantrum, hehe mereka sedang belajar banyak benda baru, mengexpresikan diri dan macam2 lagi. Amni pun samalah.

Percakapan / literasi

Sekarang ni, amni dah boleh cakap apa yang dia mahu dengan jelas. Contohnya : Nak makan nasi, ayam dan sayur. Nak salin nappy sebab berak. Nak main masak2 dengan kakak. Nak pergi sekolah. (ok sebenarnye pergi ambil kakak abang kat sekolah) dan pelbagai aktiviti harian. Juga dah pandai nak request nak pakai baju/kasut apa... Kadang bila tak dapat, golek terus atas lantai. Alhamdulillah, mudah nak tackle dia, kita offer dan bagi dia pilihan dengan trick.hehe. mudah dia cair. Alhamdulillah.

Susu Ibu / Susu Formula

Alhamdulillah,amni masih lagi dapat rezeki susu ibu dan tanpa FM. Dulu kakak abang umur ni dah mula campur. Sekarang ni, belum keperluan lagi. Alhamdulillah susu cukup untuk amni. Alhamdulillah #setPenyusuanShaklee membantu juga merealisasikan impian untuk fully bf sahaja tanpa FM. Terapi yang baik untuk hubungan ibu dan anak.

Bab makan?

 Alhamdulillah amni mudah makan apa yang kita orang dewasa makan. Saya memang biasakan begitu, dan alhamdulillah perut Amni pun ok. Amni sangat suka meratah sayur tamoto, carrot, salad, sawi, kailan... Pelik kan? Alhamdulilah makanan yang sihat... Jadi kami galakkan je lagi.

Okla setakat ni dulu perkongsian kali ini, lebih kepada diari untuk amni. Nanti amni dah besar boleh la baca kan? InshaAllah.

Ni terbaca Tips latih anak tak pakai pampers ,boleh la taklama lagi starts dengan amni. InshaAllah.

www.majalahpama.my/mobile/kanak-kanak/perkembangan/ibu-ini-kongsi-cara-latih-anak-tak-pakai-pampers-dalam-masa-3-hari-ibu-ibu-lain-bolehlah-cuba-1.701841

Sehingga berjumpa lagi.

Breastfeeding mum since 2009
Happy to help sesiapa yang perlu.

Salam hormat,
Anisah
0136216522

Monday, 7 August 2017

Merokok Penyebab Masalah Kesuburan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 

Baru-baru ini ada kawan yang mengadu suami nya kuat merokok pada masa yang sama mereka sedang berusaha untuk mendapat anak. 

Apa kaitan rokok dan anak???

Banyak kaitan nya kan... 

Jom baca artikel yang dikongsikan oleh Doktor Pakar dari KPJ. 

Sila klik untuk lebih jelas

😯35% Masalah kesuburan di sebabkan oleh kualiti sperma yang buruk!!!😯
😡 rokok merosakkan DNA dan kesihatan kanak2
😡rokok meningkatkan risiko leukimia 
😡 rokok mempercepatkan menopaus wanita 



😐Rokok ada manfaatnya ke???

Selain dari pembunuh dalam senyap... Apa lagi tugas rokok? 😕Menjejaskan kualiti kesihatan diri perokok, dan lebih dahsyat lagi... Menghancurkan kesihatan penghidu asap rokok, pasangan dan anak2 terutama nya. 

Buat yang sedang berusaha untuk dapat anak, permata hati...👧👦 Kena berusaha untuk berhenti rokok dulu. InshaAllah semoga kesuburan bertambah baik dan anak yang bakal lahir, lebih sihat berbanding kepada anak kepada perokok tegar. 

Antara usaha yang boleh dilakukan ialah...cari maklumat dan klinik yang membantu anda. Kan sekarang ni maklumat di hujung jari. Nak tak nak je kan???


Pihak kementerian kesihatan malaysia ada sediakan program khas bagi membantu 'mangsa' penagih rokok untuk BERHENTI merokok.. 

Sila click : www.infosihat.gov.my/infosihat/direktori/klinikberhentimerokok.php
...
Untuk membantu meningkatkan kesihatan khas untuk lelaki dan wanita. Pihak shaklee telah sediakan package khas seperti di poster di bawah ni. 



Cantik dan best bekas air ni... Air tahan panas beberapa jam! Ala2 brand thermos tu. Merah untuk set wanita, biru untuk set lelaki...

Salam hormat,
Rakan Shaklee anda,

Anisah 0136216522


Tuesday, 1 August 2017

Beramal Soleh Sebelum Kematian

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Alhamdulillah. Perkongsian hadis oleh pertubuhan ikram banyak memberi peringatan dan juga ilmu baru buat saya. Dan izinkan saya berkongsi dengan pembaca blog ini. Semoga Allah rahmati mereka yang berusaha menyebarkan ilmu islam dan ilmu duniawi


PERKONGSIAN 1 HARI 1 HADIS

Beramal Soleh Sebelum Kematian

عَنْ أَنَسٍ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا أَرَادَ اللَّهُ بِعَبْدٍ خَيْرًا اسْتَعْمَلَهُ قَالُوا وَكَيْفَ يَسْتَعْمِلُهُ قَالَ يُوَفِّقُهُ لِعَمَلٍ صَالِحٍ قَبْلَ مَوْتِهِ

Dari Anas RA ia berkata; Rasulullah SAW bersabda: "Apabila Allah menghendaki kebaikan kepada seseorang, maka Allah akan membuatnya beramal." Para sahabat bertanya; "Bagaimana membuatnya beramal?" baginda menjawab: "Allah akan memberikan taufik padanya untuk melaksanakan amal soleh sebelum dia meninggal." (HR Ahmad No: 11595) Status: Hadis Hasan Sahih

Pengajaran:

1.  Allah yang menjadikan seseorang itu baik dan soleh.

2.  Seseorang Muslim itu menjadi baik apabila Allah menggerakkannya untuk melakukan amal soleh.

3.  Allah memberikan taufik kepada Muslim yang baik untuk ia melakukan amal soleh sehinggalah ia meninggal dunia.

Berusaha bersungguh-sungguh dengan amal soleh dan berdoalah agar kita sentiasa diberi taufik untuk istiqamah dengan amal soleh hingga akhir hayat kita.

#Semarak Ukhuwah Memacu Perubahan#
#Malaysia Menuju Negara Rahmah#
Pertubuhan IKRAM Malaysia Negeri Johor

02hb Ogos  2017
09hb Zulkaedah 1438H


Monday, 17 July 2017

Resepi lala masak lemak cili api

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Alhamdulillah... Hari ni dalam sejarah, seawal  pukul 7 pagi dah ke pasar. Dan bukan sekadar pasar... Pasar Besar Klang. Jiran2 duk cakap kat sana seafood segar dan murah. Since ada yang sudi jemput pergi sekali, maka pergila saya tanpa anak2.. Yeah! Shopping tanpa anak2. Hehe. Shopping barang dapur je pun.

Alhamdulillah, dapat beli lala dengan harga RM4/kg. 

Oh lagi satu kalau nak beli seafood ni, kena beli ikut kg... kiranya takleh nak minta 500gm je. kecuali pakatlah dengan kawan2 ke. erm, tapi lala sekg tu.. sikit je, puas la kami makan anak beranak. Rambang mata juga hari tu, nampak kesegaran hidupan2 laut ni, kata penjual ada yang masih gedik2 nyawa ikan lagi. kalau nak lagi fresh, datang pukul 3-4pagi.  agak2 nak pergi, click je kat google map tu 'pasar besar klang' nanti jumpa la ye. Sebab ramai juga yang belum pernah sampai, walaupun duduk di shah alam dan klang jer. 

Oklah posting ni sebenarnya nak share resepi... since cik abang yang request nak LALA masak lemak cili api, siap google lagi. jadi kita pun re-share la kat sini. hehe. basic je sama je macam masak lemak lain juga. tapi saya pasti, ada je yang tak sure kan. hehe. ;) ok lah selamat membaca dan mencuba... kemudian menjamu selera.


Resipi lala masak lemak cili api

LALA masak lemak cili api


Bahan A
Bawang besar
Bawang putih
Cili api
Cili merah
...
Bahan B
Serai di ketuk
Santan 1 kotak
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
asam keping ( kebetulan kat rumah dah habis, jd saya tak letak pun)
...
Lala   1kg
...
Cara2

1. Blend bahan A
2. Masukkan bahan A + B, didihkan
3. Masukkan lala dan kacau

Siap... Nyummy... kesegaran lala tu, sedapnya. Alhamdulillah.

Alhamdulillah. Cik abg dan anak2 sangat suka.

Psst jemput makan alfalfa ya selepas tu.
Macam saya dedulu allergy seafood sekarang? Pantang jumpa jer.



Info alfalfa click -->alfalfa atau Shaklee Malaysia - Alfalfa ,

Monday, 10 July 2017

Andai terlupa PASSPORT

KISAH SEORANG YANG TERLUPA PASSPORT

Cerita ini diberitahu oleh seorang alim kepada sahabat saya, Tuan Aboy Salleh, lalu disampaikan pula pada saya. Jadi, saya rasa bersalah kalau tak share cerita ini pada anda semua.

.................
Katakanlah,

Kita dah lama rancang nak melancong ke sebuah negara ini. Kita tahu tempatnya cantik, cuacanya permai. Penduduknya pun baik-baik.

Kita dah siapkan bagasi, semua kelengkapan tidak tertinggal. Kita ajak ahli keluarga semua. Kita dah siapkan itinerary apa nak dibuat. Nak makan apa, nak minum apa, nak melawat siapa, nak beraktiviti apa.

Namun,
tiba-tiba,
setelah bagasi kita check-in,
kita teraba-raba di poket,

"Alamak! Mana passport aku?"

Masa tu, kita takkan boleh kejar balik rumah dapatkan passport. Hati kita dah berbungkam, kecewa. Puas kita menangis, merayu pada penjaga pintu supaya kita dilepaskan.

Sayang sekali,
kita takkan melepasinya.

Kita akhirnya,
ditinggal keseorangan.

Sahabatku,
begitulah hakikat kehidupan di dunia ini. Passport itu, adalah ibaratnya solat 5 waktu kita.

Kita dah siapkan bagasi sebagai 'bekalan', untuk dipersembahkan kepada kekasih kita, Allah. Bekalan inilah ibaratnya 'bagasi' kita, besar, cantik dan banyak.

Kita dah siap bawa ibu ayah dikasihi, isteri dan anak tercinta. Kita bawa semua orang yang kita sayang, untuk bertemu Yang Maha Penyayang.

Kita dah berangan-angan nak buat apa sewaktu di syurga. Inilah 'itinerary' kita.

Tapi,
tanpa passport,
kita akan terduduk kekecewaan.

Tiada passport,
keluarga kita takkan melepasi 'gate' tanpa kita. Atau kita ditinggal keseorangan di situ.

Tanpa passport,
tiada guna lagi bagasi besar, cantik dan banyak, yang telah kita persiapkan bertahun-tahun. Semua 'bagasi' itu jadi sia-sia.

Hanya kerana tertinggal passport, kita takkan dapat naik ke penerbangan 'suci'. Sedang yang lain, berlepas ke negeri abadi.

Sahabatku,

Samada kita ada bagasi ataupun tidak,
kita jangan tertinggal PASSPORT

Ingatlah PASSPORT sepanjang masa,
atau bersamalah orang yang sering ingatkan kita tentang PASSPORT kita.

Passport kita,
adalah solat 5 waktu.

Sunat Dhuha berbelas rakaat tak pernah tinggal,

TAPI,
solat Fardhu kita tak pernah khusyuk, ataupun on-off. Habislah 'passport' kita.

Kita sedekah bagai nak rak, bukan sedikit jumlahnya, ikhlas dan sembunyi lagi. Allah siap bagi separuh amalan, walau kita baru pasang niat saja, MasyaAllah Maha Baiknya Allah.

TAPI,
kita sembunyi atau lari bila bersolat Fardhu. Habislah 'passport' kita.

Apa jenis puasa pun, puasa sunat Isnin Khamis, puasa Ramadhan tak pernah tinggal, pakej puasa enam Syawal yang ganjarannya dikira sepanjang tahun. Nyambil-nyambil mengaji Quran khatam pulak banyak kali.

TAPI,
kita sesekali ter'miss' pula solat Fardhu. Atau entah berapa kali Subuh Gajah. Maka, habislah 'passport' kita.

Passport kita,
adalah solat Fardhu kita.
Jagalah solat 5 waktu ini.

Inilah peringatan untuk saya, dan keluarga kita. Mohon Share, kerana kita taknak 'tercicir' dari penerbangan ini.

Sumber : fb Al Irfan Jani

Thursday, 6 July 2017

Info Ahli Shaklee : Cara order online melalui shaklee2u

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 

Alhamdulillah kini genaplah 4 tahun saya mendaftar sebagai ahli shaklee. Dulu di awal2 saya join, belum ada sistem online seperti sekarang. Jadi bila nak beli kena guna email atau call ataupun terus ke branch/HQ. 

Sekarang ni, dah semakin mudah.. dengan sistem online , click2 je, shaklee akan poskan. Ada kala nya sehari je, tak sampai 24jam pun barangnya dah sampai depan pintu rumah. Ada kala ambil masa sikit, yelah kan pengurusan pos2 ni ada musim nya juga, cth macam raya ni, 'traffic jammed' la juga kan. Shaklee kata standard nya 4-5 hari bekerja. Jadi sabar la ya.

Oklah since ada beberapa downline saya tanya macamana nak order thru online ni. Memang mudah jer, tapi untuk orang yang pertama kali nak guna ataupun yang belum biasa buat belian online sendiri ni. agak tertanya2 juga kan. 


Ini step yang Master Ira kongsi..

Bila step dengan gambarajah mudah lagi kan???
Saya kongsikan dulu link yang Pn nurul sediakan... nanti update version saya pula inshaAllah. 
 

Sayang dah register ahli , dah layak beli harga ahli dan boleh dapat BONUS, tapi ada yang sanggup beli dekat kedai ataupun orang lain sebab tak reti guna online. tapi bila dah pandai guna, MUDAH je. dalam masa 5 minit (atau mungkin kurang) dah boleh selesai pun. 

Buat ahli2 shaklee, sila lah guna kan kemudahan yang pihak syarikat dah sediakan. 

Buat mereka yang jual di kedai2 jamu etc, sesungguhnya pihak syarikat tak benarkan tau. Jagalah kebajikan pengedar shaklee berdaftar ni. dan lagi satu... bila dah beli shaklee, kena la ada guideline cara makan yang betul, boleh pantau keberkesanan produk atau apa2 yang diperlukan. setuju kan?

Ok la terbebel pula... hehe. 

Sehingga berjumpa lagi. 

Anisah 
Pengedar Shaklee Sejak Julai 2013

Thursday, 8 June 2017

Umur kita terlalu singkat...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Diam tak diam.. dah 13hari kita melalui Ramadhan pada tahun ini. sekejap je kan. Astaghfirullahazim. Sejauh mana kita telah berusaha menjadi lebih baik dari Ramadhan2 lalu?

Kiriman message melalui Whatsapp ini buat saya  muhasabah diri. 

Ku harapkan Ramadhan kali ini... lebih bermakna. 



S E K A D A R    R E N U N G A N
(sebahagian drpd kasih ALLAH kpd umat Muhammad)

Umur kita terlalu singkat
... hingga ALLAH kurniakan  lailatul qadar untuk menambah umur amal.

Umur kita terlalu singkat
... ALLAH pinta bersilatulrahim untuk memanjangkannya.

Umur kita terlalu singkat
... ALLAH kurniakan puasa enam syawal spt berpuasa setahun.

Umur kita terlalu singkat
... ALLAH kurniakan surah Al Ikhlas spt membaca sepertiga Al-Quran.

Umur kita terlalu singkat
... ALLAH kurniakan solat di Masjidil Haram spt solat 100 ribu lebih di masjid lain.

Umur kita terlalu singkat
... ALLAH kurniakan solat berjemaah 27x lebih drpd solat sendirian.

Umur kita terlalu singkat
... ALLAH kurniakan solat sunat di rumah 25x lebih dpd solat di mata orang

Hidup ini terlalu singkat
... ALLAH kurniakan satu huruf bacaan Al-Quran dgn 10 pahala.

Hidup ini terlalu singkat
...ALLAH kurniakan sesiapa yg beramal soleh/bersedekah, meninggalkan ilmu bermanafaat  tinggalkan anak yg soleh, pahala mengalir ke alam kuburnya.

HIDUP INI TERLALU SINGKAT...JANGANh SIA-SIAKAN...

HARAP PNJGKAN KPD SHBT2 LAIN...


Wednesday, 31 May 2017

Mengapa Bayi tolak susu ibu semasa dalam pantang?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 

Alhamdulillah. semakin kerap dengar rakan2 yang hampir sebaya dapat anak lagi. buat adik2 yang pertengahan 20an, ramai yang baru menerima cahayamata pertama. Alhamdulillah. tahniah diucapkan. 

Tetapi... hati dan naluri keibuan saya terusik bila rakan baik saya mengadu... 'Dalam pantang lagi terpaksa bagi susu botol pada anak. pam susu ibu pastu letak dalam botol. sebabnya dia taknak minum direct. lama2 susu pun semakin kering. Sekarang baru 2+bulan, susu dah kering. tolong...' 

Ada pula kes yang sanggup dalam erti kata lain terpaksa pam susu selama berbulan2 walaupun beliau seorang surirumah yang menjaga sendiri anak beliau. terpaksa bagi guna botol sebab bayi menolak untuk minum direct. Bila boleh bagi direct ni banyak 'tugas penyusuan' tu dimudahkan, tak perlu nak basuh botol, steril lagi dll. Kata Dr Suriyakhatun, sila la jumpa pakar laktasi untuk konsultansi jika terlibat dengan kes seperti ini. 

Ok jom kita baca perkongsian dari doktor...


Mengapa Bayi tolak susu ibu semasa dalam pantang?



Saya : Anak sudah tidak dapat susu badan ya ?
(Anak berumur 3 bulan)
Ibu pesakit : Ya doktor . Semasa lahir dulu anak saya masuk wad dan saya perah susu badan dan diberikan pada anak dengan botol susu. Lepas keluar wad dia sudah tidak mahu direct feed jadi saya masih kena perah susu untuk berikan, lama kelamaan susu saya kering . 


Ini cerita yang saya dengan terlalu kerap ! 

Kenapa anak tidak mahu hisap dari nipple ibu setelah dapat nipple silikon terlelbih awal ?


Anak yang baru lahir belajar dari pengalaman. 

Nipple silikon mudah hisap, tidak perlu usaha lebih untuk dapatkan susunya . Nipple ibu kena buat kerja lebih keras, Hisap kena kuat baru susu mengalir maka bila bayi dapat pilihan dan sudah diberikan yang lebih mudah dia akan pilih yang lebih mudah. Maka bila diberi nipple ibu dan dia menangis saja ibu berikan semula nipple silikon anak pelajari sesuatu: Anak pelajari bahawa kalau saya menangis saya akan dapat yang lebih mudah hisap !

Saya sendiri mengalami perkara yang sama dengan anak saya yang dilahirkan dihospital pada zaman dimana susu badan tidak dipentingkan. Macam mana saya boleh tekad nak susukan anak juga saya pun tak ingat tetapi selepas lahir nurse terus berikan susu formula. Malahan semasa anak ke empat saya sengaja tidak bawa botol susu dan nurse marah saya. " Dah tu bila dia menangis lapar nak bagi apa ?" Saya jawab bawa kepada saya . Muka marah dia masih saya ingat lagi . 

bayi menangis kelaparan? -ihsan google


Itu dulu. Sekarang ini jika ibu bersalin di hospital mesra susu ibu, anak tidak akan diberi nipple silicon. Jika diberi susu ibu yang telah di perah pun diberikan dengan sudu dan bukan dengan nipple silikon.

Pengalaman saya pula dengan anak saya yang baru lahir yang telah tolak menghisap dari saya adalah saya tidak memberikan dia pilihan lain. Saya terus cuba berkali-kali dan sabar dengan anak yang menangis bengis. Saya ibu, saya yang tahu apa yang baik untuknya. Saya tidak boleh ikut kehendaknya dan lama kelamaan, sebab dia lapar dan tidak ada pilihan, dia hisap juga dari saya.

Kenapa Allah swt jadikan bayi yang hisap susu ibu kena guna tenaga hisap yang kuat?

 Itulah senaman paling awal bayi kita untuk dapatkan otot mulut yang kuat dan untuk bina bentuk muka yang baik . Anak yang hisap susu ibu, otot mukanya sempurna, otot mulutnya sempurna dan pertuturannya lebih jelas dari yang hisap susu botol. Fahamlah bahawa saya bercakap umum dan ada saja pengecualian dari apa yang saya sebut ini .
Terlalu banyak khasiat susu ibu, berusahalah walaupun susah. Ingat bahawa bayi kecil itu ada kehendak dan kemahuannya dan ibunya juga yang lebih tahu apa yang baik untuknya ( ibu yang berilmu..ada juga ibu yang jahil ).

Dipetik dari fb page Dr Suriyakhatun

...

Ada saya kongsikan pengalaman saya berjumpa dengan beberapa orang ibu dengan alasan yang pelbagai. ada saya kongsikan di sini Susu-terbaik-pilihan-ibu-terbaik

Artikel yang berkaitan dengan susu ibu  

Alhamdulillah saya telah bergelar susu ibu sejak tahun 2009 untuk anak yang pertama dan berterusan sehingga ke hari ini. (cuti menyusukan sekejap pada tahun 2015). Banyak keistimewaannya buat si ibu dan anak yang kami sama2 dapat nikmati. Alhamdulillah antaranya ialah BONDING kuat diantara anak&ibu , IMUNITI anak kuat dan si ibu cepat kembali ke saiz asal. Percaya tak saya masih boleh pakai baju semasa saya berumur 14tahun? Alhamdulillah. 

Jadi ibu2, jika ada masalah penyusuan, silalah dapatkan nasihat pakar laktasi atau pun paling kurang dengan rakan2 yang telah menjadi ibu2 berpengalaman menyusukan anak mereka. 

Di akhirkata, jom kita baca terjemaahan ayat Al-Quran tenatang penyusuan susu ibu.


Jom ibu2 semua... buat para ayah, terima kasih atas sokongan anda dalam menjayakan misi penyusuan ini

Ikhlas,

Anisah 
#bfmumSince2009

Pemakanan anak waktu puasa - Apa kata doktor

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 

Alhamdulillah, bertemu lagi kita di bulan Ramadhan yang mulia ini. Antara cabaran bagi ibu2/pengasuh di bulan puasa ini ialah menyediakan makanan untuk anak yang tidak berpuasa dalan bulan Ramadhan ini. yelah kalau mak2 nya dapat cuti, lain citer, mak nak makan sekali. hehe. ini kes anak je nak makan. Apa kata doktor? jom jemput baca. saya baca di fb dan percaya ramai ibu2 yang pening juga. 

Pemakanan anak waktu puasa.

Selalunya saya akan berikan pesanan ini dalam bulan puasa tetapi kali ini , saya nak berikan peringatan ini awal sebab saya kesian anak-anak semasa bulan puasa apabila ibu/bapa atau penjaga tidak memberikan perhatian anak-anak yang terlalu kecil untuk puasa tidak diberikan makanan sempurnya .
Jangan dipaksa anak bawah 6 tahun berpuasa penuh, puasa perlu ikut kemampuan anak dan anak kecil lagi mudah terjejas bila tidak makan dan minum .

Makanan anak waktu bulan puasa.:

1. Anak kecil perlukan makanan seimbang. Jika anak diberi biskut dan makanan kering atau sisa makanan waktu siang, mungkin tidak cukup dari segi nutrisi . Ditambah pula dengan terlalu banyak kuih muih serta air manis semasa berbuka, ini menyebabkan anak itu tidak makan makanan seimbang. Ini akan menyebabkan sistem immune dia menurun. Menjelang hari raya, mungkin anak akan jatuh sakit .



2. Anak diberikan sisa makanan semasa berbuka hari yang sebelumnya . Bukan tak boleh tapi jaga kesegaran makanannya . Sisa makanan yang tidak habis perlu disimpan dalam peti sejuk selepas makan . Simpan dalam bekas bersesuaian dan panaskan sebelum dimakan semula. Buang sisa makanan yang ada dalam peti sejuk lebih tiga hari kecuali makanan adalah jenis kering dan tahan lama . Jika lauk pauk hendak disimpan lama, masukkan dalam freezer .

3. Jika anak diberikan makan lauk yang hampir basi atau mungkin tidak nampak basi tetapi sudah dibiarkan diluar lebih dari 6 jam, keracunan makanan mungkin berlaku. Lauk berkuah yang ada santan atau susu lagi cepat basi dari lauk digoreng kering.

4. Se eloknya sediakan makanan seimbang dan segar untuk anak kita.

#suriyapuasa
Di petik dari  fb page Dato' Dr Suriyakhatun

...

Alhamdulillah tahun ni, Amanina yang berumur 5thn 7bulan dengan sendiri nya nak cuba puasa seperti orang lain. Saya tidaklah memaksa, tetapi sentiasa menggalakkan. Alhamdulillah 3hari/5hari beliau berjaya puasa sehingga magrib, walaupun dalam keadaan travelling dan mengikuti kem Ramadhan. 2 hari lagi? beliau kurang makan pada waktu sahur, sekitar jam 12, dah mula merengek... oklah, kita bagilah greenlight. lauk paling mudah tetapi menjadi kegemaran anak3, nasi + telur goreng + kicap + tomato ... sedap sehingga licin pinggan. 

Anas? Alhamdulillah anas sangat mementingkan 'makan sayur'. kalau makan nasi tanpa sayur tu, terasa tak lengkap. anas akan specifically request untuk sayur, tu yang biasanya standby je tomato/salad/timun. ni yang mereka suka sangat pun. ;) Amni pun sama la juga. 

Alhamdulillah. sebolehnya cuba juga untuk menyediakan makanan seimbang untuk seisi keluarga. ada sumber karbohidrat, protein, lemak, kalsium, dan vitamins lain.  Selain tu, boleh lengkapkan nutrisi dengan supplement yang telah kami amalkan sejak 2013. ;) 

Alhamdulillah. mereka semua selalu sihat, dan jika demam pun, cepat sembuh. alhamdulillah. sebahagian dari usaha untuk kesihatan anak2. beri makan yang seimbang + sihat dan topup dengan vitamins dalam bentuk supplement.

Alhamdulillah. buat siapa yang consistent, memang boleh rasa perbezaannya. nak cuba?

Jom hubungi saya segera... 

Anisah 0136216522

Monday, 29 May 2017

BANTUAN untuk ELAK Gigi LURUH


 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 

Baru-baru ni ada kenalan minta tolong... katanya tak sanggup lagi kehilangan gigi. 
yelah kalau bayi kecil senyum tanpa gigi, nampak comel, kan?

kalau orang dewasa pula senyum tanpa gigi, alahai... terus kurang keayuan/ketampanan di situ.

Cuba bayangkan wajah kita tanpa gigi yang sempurna. Pipi pun jadi jatuh. Nak senyum pun dah kurang keyakinan. 

Sayangkan...

Ni bayangan senyum tanpa gigi..


 Ini pula kisah yang di kongsikan oleh Kak Ira... dan saya sendiri pernah alami nya satu ketika dulu. tengah makan pasta je pun. huhu... oh gigiku rapuh :,( tak nak dah berulang lagi... 

Jom baca sikit jer lagi.

GIGI LURUH BAGAIKAN HUJAN YANG TURUN


Sedang gosok gigi...rasakan sesuatu yang luar dari kebiasaan. Namun tidak tahu sebabnya. Rasa pelik pada sang gigi. 

"Argh, aku je kot fikir macam macam. Kesan akibat baru monopause kot ni." Saja sedapkan hati. 

Namun ia tidak berakhir di situ. Rupanya mahu jadi sesuatu yang cukup menggerunkan.
Sedang mengunyah nasi dengan lauk kesukaan. Rasakan ada sesuatu yang jatuh di dalam mulut. 

"Eh, apa benda ni? Rasa macam bersepah je dalam mulut ni. Tulang dari lauk ni lah kot"


Beranikan diri keluarkan isi mulut.
Yang keluar tu adalah nasi bercamour gigi!!!
Rupa-rupanya gigi yang dirasakan bersepah tadi. 

"Ya Allah, gigi aku luruh. 2 3 batang gigi luruh sendiri. Apa jadi ni?"

Hati meronta gelisah.
Mulut tak tau nak cakap apa dah.

Takut!!! Petanda apakah ini?
Gusi bagaikan hilang daya memegang gigi dengan kuat.
Ia terbukak! Kembang bagaikan biskut direndam air.
Tanpa pandang kiri kanan, terus meluru ke klinik gigi berdekatan.
Bila doktor lihat keadaan gigi dan gusi, doktor pon terkejut! 

"Kak, saya tak pernah lihat kes sebegini tau kak. Gusi akak menurun. Ia tak mampu pegang gigi akak dah. Yang atas ni pon akan alami nasib yang sama nanti. Terpaksa dicabut"

Adakah ini salah satu simptom monopos? Eh, melampaunya kalau macam ni sekali kesannya.
Namun, ini realiti. Mungkin disebabkan ambil satu produk sebelum ni dan buat gigi pon luruh macam air hujan turun dari langit.

Eh, takkanlah teruk macam tu sekali kesan produk ni. Mahal ni harganya. Ingatkan makin positif kesannya. Ni makin teruk. 😅



Kawan cadangkan mencuba ostematrix dan vivix dari Shaklee untuk pulihkan balik. Masih rasa ragu ragu nak cuba. Yelah, produk yang dah diambil setahun ni belum habis lagi. Dah la mahal harganya. 



Inilah pentingnya pengambilan kalsium yang cukup bagi mengelakkan gigi tamat usia sebelum masanya. 

Juga elakkan dari mengambil produk yang boleh membahayakan kesihatan untuk jangka masa panjang. 

Nak cuba ostematrix dan vivix? 

Boleh hubungi saya untuk saya bantu awak ye. 



Kena bertindak segera sebelum gigi kita sendiri makin menghilang dengan sendiri.
Takutnya😅
Hubungi saya , #Anisah0136216522
#TeamZahirahhafizandotcom

Wednesday, 24 May 2017

KENAPA PERLU ADA BIG WHY KALAU NAK KURUS DAN SIHAT??



Kajian mendapati ramai orang BERJAYA dalam sesuatu perkara kerana mereka mempunyai BIG WHY. Dalam Program NECK Slimfit kebanyakkan peserta mesti mempunyai BIG WHY kenapa mereka nak menyertai Program Kurus Sihat NECK Slimfit.

KENAPA PERLU ADA BIG WHY KALAU NAK KURUS DAN SIHAT??




Antara BIG WHY para peserta :

🔺 Nak mudah melakukan ibadat

🔺Kerana nak elakkan penyakit diabetis, jantung, darah tinggi atas faktor keturunan

🔺 kerana nak slim melim dihari raya

🔺kerana ejekan kawan-kawan


Apapun masalahnya, kita perlu ada BIG WHY untuk menurunkan berat badan supaya kita dapat terus bertindak dan melangkah ke satu tahap yang lebih baik. Kita tidak mudah putus asa dan ada matlamat yang kita perlu capai!
.
Jadi, apa BIG WHY ANDA nak menurunkan berat badan? Tepuk dada tanya iman. Saya doakan anda kurus dan sihat.
.
agen NECK - Anisah 0136216522

Monday, 15 May 2017

Cadangan Hadiah Hari Guru


Assalamualaikum dansalam sejahtera

Di Malaysia, tanggal 16 Mei telah di istihar sebagai HARI GURU... sejak bertahun2 sambutan hari guru telah di adakan. 

Lazimnya semasa sambutan hari guru tu, anak2 murid akan memberi hadiah kepada cikgu tanda penghargaan. Seingat saya semasa saya kecil2 dulu takdelah pula cikgu bagitahu untuk bawa hadiah. tapi bergantung kepada murid dan ibubapa la jika nak beri hadiah. 

Anas & Amanina dah request nak bagi hadiah pada cikgu mereka... erm saya pun tertanya2 apa yang sesuai. tetiba ada kawan share posting ni di fb...luahan seorang cikgu/guru... saya kongsi di sini supaya boleh menjadi rujukan kita semua yang sedang mencari idea

Semoga bermanfaat...

Hadiah hari guru
============
Semalam sewaktu di dalam kelas, seorang murid mendekati saya. Dia lalu bertanyakan soalan.
“ Cikgu..Cikgu nak hadiah apa? “
“ Sempena apa ni?” soal saya meskipun sudah boleh mengagak.
“ Hari guru,” jawabnya.
“Tak payahlah berhadiah-hadiah. Kamu belajar betul-betul tak main-main kat sekolah ni pun cikgu dah cukup syukur dah,” balas saya
“ Ala..cepatlah cikgu..Esok saya dengan mak saya nak pegi beli hadiah ni,” desaknya.
“Nantilah cikgu bagitahu”, balas saya sambil terus mengelilingi kelas dan memantau anak- anak yang sedang tekun menyiapkan latihan.
Dan hari ini saya berusaha menyiapkan senarai hadiah yang saya rasa cukup – cukup berbesar hati sekiranya ingin diberi oleh anak murid saya. Dan saya rasa rakan-rakan guru yang lain pun akan seronok jika hadiah sebegini yang diberi.

1. Pensil 2B
Cukup seronok cikgu kalau anak murid cikgu hadiahkan berkotak-kotak pensil 2B ini sebab anak- anak murid cikgu ni memanjang asyik hilang pensil. Lepas sekotak-sekotak cikgu beli yang baru seminggu dah habis 10 batang. Pensil yang cikgu 'rembat' selepas kursus atau bengkel di hotel pun dah licin. Jadi kalau anak murid cikgu hadiahkan cikgu pensil berkotak-kotak, bolehlah diguna bersama – sama dalam bilik darjah. Cikgu pun tak perlu risau lagi kalau anak murid cikgu hilang pensil.

2. Pensil warna steadler@ faber castle.
Asal mintak dikeluarkan pensel warna maka ramailah anak murid cikgu yang mencebikkan bibir. Masing- masing tak bawaklah, hilang, kawan pinjam dan macam-macam lagi. Ada yang keluarkan dari dalam beg dan diletak atas meja tapi bila dibuka ada lah dua ke tiga batang warna sahaja yang tinggal. Koordinasi mata dan tangan anak- anak murid cikgu ni masih lemah. Sebab tu tulisan pun bukan tahap cakar ayam lagi dah tapi cakar yang tak dapat dikenal pasti spesiesnya. Kalau anak murid cikgu ramai-ramai hadiahkan pensil warna berkotak-kotak, bolehlah cikgu bekalkan setiap kumpulan sekotak pensil warna. Barulah takde lagi murid yang menganga bila diminta mewarna. Kenapa nak jenama steadler atau faber castle ni cikgu? Mahal ni. Sebab kalau pakai pensil warna yang biasa-biasa tu nanti kamu kena tekan kuat – kuat dan akan cepat memenatkan tangan kamu. Nanti kamu pun dah taknak mewarna sebab sakit tangan.

3. Pen marker pelbagai warna.
Sekarang sekolah dah tak pakai kapur. Tak macam dulu-dulu. Bagus sebab tak berdebu. Cuma 'segan' sikit sebab harga isian semulanya pun boleh tahan harganya. Selalunya sebulan akan kering lima atau enam batang pen marker yang pelbagai warna ni. Kalau anak murid cikgu hadiahkan pen marker ni maka bolehlah cikgu kembali menconteng papan putih kelas dengan pelbagai warna. Seronok sikit anak murid cikgu membaca dan belajar.

4. Kertas A4 70 gram.
Ish..biar betul cikgu? Betul. Kita perlu banyak kertas A4. Kalau setiap anak murid cikgu bagi kertas A4 seorang satu rim pun lagi bagus. Boleh cikgu guna untuk fotostat latihan untuk kamu banyak-banyak. Tak perlu cikgu pergi fotostat di kedai –kedai kat luar tu. Penguasaan kemahiran membaca dan menulis anak- anak cikgu ni masih lemah. Perlu banyak latihan. Tidak memadai dengan hanya bergantung pada buku aktiviti yang sedia ada yang diberikan sekolah. Makin banyak kertas A4, makin banyak latihan yang kita boleh buat. Lagi cepatlah kamu pandai membaca dan menulis insya-Allah. Kenapa 70g pulak cikgu? Mesin fotostat kat sekolah kalau pakai 80g asyik sangkut. Cikgu pun tak tahu kenapa. 

5. Plastik laminate.
Dalam kepala cikgu ni macam- macam benda nak buat. Macam tahun – tahun sebelum ni cikgu sediakan setiap murid mini white board yang cikgu buat dari kertas A4 putih yang di laminate. Dan cikgu bekalkan bersama pen marker mini yang cikgu beli kat Daiso. RM 5 untuk 5 batang. Tahun lepas 'kopak salak' cikgu bila anak murid cikgu suka sangat menulis atas mini white board tu. 3 hari sekali nak tukar pen marker. Huhuhu dan tak sampai sebulan dah kena buat baru mini whiteboard tu sebab dah hitam dan tak boleh dibersihkan lagi. Tapi hasilnya bagus. Anak-anak murid semuanya suka menulis dan melukis. Bila cikgu takde pun diam je semuanya khusyuk menulis, menyalin dan melukis. Sebab tu kalau kamu nak hadiahkan cikgu plastik laminate ni bolehlah cikgu teruskan projek cikgu ni.

6. Pen merah.
Ini paling mudah. Tak kira yang berapa harga dia atau berapa batang nak bagi pun ok. Memang confirm pakai 2 batang setiap bulan. Tambah-tambah lagi musim exam. Cikgu – cikgu ni kalau takde pen hitam boleh hidup lagi, tapi kalau takde pen merah memang menggelupur. 

7. Cop pelbagai gambar
Kamu selalu dapat cop kat buku kamu bila dah siap latihan kan. Haaa..cop yang macam tu lah. Yang ada tulis bagus, gambar piala, bintang atau hadiah dan macam- macam gambar lagi yang menarik. Rakan-rakan kamu pun suka sangat kalau dapat cop tu dalam buku latihan mereka. Jadi kalau cikgu ada banyak cop tu bolehlah cikgu tukar-tukar cop setiap minggu. Anak-anak murid cikgu pun seronok buat latihan sebab boleh dapat macam – macam cop bila dah siap latihan.
Jadi kalau kamu nak juga belikan hadiah untuk cikgu sekolah rendah di hari guru, inilah antara cadangan yang cikgu sediakan. Tak payah pasu punga, bingkai gambar, cawan tembikar atau kotak bunyi – bunyi. Takde tempat dah cikgu nak simpan semua tu. Tapi kalau nak belanja KFC pun ok. Pastikan ayam ada 40 ketul kat dalam tu. Kita makan sama-sama dalam kelas. Kalau tak cukup 40 ketul kamu ambik kentang putar dengan coslow tu. Ayam bagi cikgu. Kalau tak nanti merajuk-rajuk pulak tak cukup ayam.
Cikgu dahulukan sebarang hadiah dari kamu dengan ucapan terima kasih. Tak bagi pun takpa tau. Jangan paksa mak ayah pergi beli hadiah pulak

~Cikgu Asmadi Abdul Samad~