Monday, 17 July 2017

Resepi lala masak lemak cili api

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Alhamdulillah... Hari ni dalam sejarah, seawal  pukul 7 pagi dah ke pasar. Dan bukan sekadar pasar... Pasar Besar Klang. Jiran2 duk cakap kat sana seafood segar dan murah. Since ada yang sudi jemput pergi sekali, maka pergila saya tanpa anak2.. Yeah! Shopping tanpa anak2. Hehe. Shopping barang dapur je pun.

Alhamdulillah, dapat beli lala dengan harga RM4/kg. 

Oh lagi satu kalau nak beli seafood ni, kena beli ikut kg... kiranya takleh nak minta 500gm je. kecuali pakatlah dengan kawan2 ke. erm, tapi lala sekg tu.. sikit je, puas la kami makan anak beranak. Rambang mata juga hari tu, nampak kesegaran hidupan2 laut ni, kata penjual ada yang masih gedik2 nyawa ikan lagi. kalau nak lagi fresh, datang pukul 3-4pagi.  agak2 nak pergi, click je kat google map tu 'pasar besar klang' nanti jumpa la ye. Sebab ramai juga yang belum pernah sampai, walaupun duduk di shah alam dan klang jer. 

Oklah posting ni sebenarnya nak share resepi... since cik abang yang request nak LALA masak lemak cili api, siap google lagi. jadi kita pun re-share la kat sini. hehe. basic je sama je macam masak lemak lain juga. tapi saya pasti, ada je yang tak sure kan. hehe. ;) ok lah selamat membaca dan mencuba... kemudian menjamu selera.


Resipi lala masak lemak cili api

LALA masak lemak cili api


Bahan A
Bawang besar
Bawang putih
Cili api
Cili merah
...
Bahan B
Serai di ketuk
Santan 1 kotak
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
asam keping ( kebetulan kat rumah dah habis, jd saya tak letak pun)
...
Lala   1kg
...
Cara2

1. Blend bahan A
2. Masukkan bahan A + B, didihkan
3. Masukkan lala dan kacau

Siap... Nyummy... kesegaran lala tu, sedapnya. Alhamdulillah.

Alhamdulillah. Cik abg dan anak2 sangat suka.

Psst jemput makan alfalfa ya selepas tu.
Macam saya dedulu allergy seafood sekarang? Pantang jumpa jer.



Info alfalfa click -->alfalfa atau Shaklee Malaysia - Alfalfa ,