Wednesday, 26 October 2016

Perlu kah Puting Tiruan untuk tenangkan bayi?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Apa khabar pembaca sekalian? sihat2 selalu, inshaAllah. 


Alhamdulillah, diam tak diam, anak2 semakin membesar di depan mata...mereka belajar, kita juga belajar ilmu parenting juga. 

Sambil melayan anak dara, eh dah anak dara ke? hehe, melayan si bijak, penenang hidup saya, Anak ke 3, Amni Khadijah yang sibuk nak tenangkan baby doll dengan puting baby a.k.a pacifier. 

terdetik.. eh aahlah, amni tak pernah ada puting tiruan pun, dulu masa abangnya beria siap sedia barang2 bayi...kalau boleh apa sahaja yang nama nya barang bayi, mesti nak beli untuk anas, yelah anak sulung kan. 

Semakin lama jadi ibubapa ni, semakin bijak kita menangani alam ibubapa ni kan? alhamdulillah. 

Terbayang PERLU KE PUTING TIRUAN UNTUK TENANGKAN BAYI??






Alhamdulillah. Semakin bijak dah die, hehe.. dah pandai main baby doll. belum pun berumur setahun, macam2 idea dia. :) 

Alo2 pandai die. Walaupun #AmniKhadijah tak pernah kenal puting tiruan a.k.a pacifier.

Tapi dia tahu bila masukkan puting tu, baby doll akan senyap.

Seronok pula amni main masuk dan keluar kan. Hehe.. tergelak2 bila baby doll tu menangis.

Alhamdulillah. Boleh nampak bijak nye di situ.



Biasa nye bayi diberi p puting tiruan ( pacifier) sebab menangis, walaupun dah minum susu.. itu antara nye tanda bayi tak cukup kenyang.
Ada kala nye bila terpandang bayi atau pun budak yang diSUMBATkan puting tiruan a.k.a pacifier... terdetik di hati, aduhai kesian nya dia. 

Adakala nya, budak/bayi tu tengah bermain jer pun, tersenyum memandang sekeliling dengan ada puting di mulut. 


Pernah juga berbual dengan ibu2, PERLU kah PUTING TIRUAN untuk tenangkan bayi???


ada yang kata, perlu sebab MUDAH bagi bayi diam, takdelah menangis jer. huhu.. aduhai ibu, kesian kat dia, saya Ok lagi, jika puting tiruan di beri ketika nak tidur jer. tapi yang sampai sepanjang masa tu. huhu. macam sangat2 tak sesuai.

Saya pernah berjumpa dengan anak kecil dah umur 2thn, tapi masih belum boleh bercakap 2-3 patah perkataan serentak. antara sebabnya (pada pendapat saya), ibu nya sentiasa biarkan puting di mulut. ialah memangkan ibu rasa tenang, takde anak potpet, tapi anak potpet, bercerita tu la dia tengah nak develop percakapan dan keyakinan diri kan??? 


Saya kongsikan sikit perkongsian dari web Dr Zubaidi; 







Berdasarkan artikel ni dan ibu ayah boleh baca di web lain juga, puting tiruan ni akan meyebabkan MASALAH PEMBENTUKAN GIGI, 

Alhamdulillah. Sejak amni baru lahir, sejak bergelar bayi dalam pantang sehingga kini, amni kurang sangat menangis dan selalu puas menyusu. Antara tanda nye, selepas menyusu Amni akan bermain dan jika dah letih, Amni mudah lena dan dapat tidur dengan puas. Alhamdulillah.

Alhamdulillah. Amni dapat fully bf sehingga umur setahun(3hari lagi) Dan terus sehingga 2thn.. ;) bizinillah.

Alhamdulillah..Set penyusuan Shaklee banyak membantu untuk susu yang lebih berkualiti dan kesihatan yang lebih baik. InshaAllah.

Bila bayi gembira, mama papa juga bahagia. Tidur malam juga puas. Alhamdulillah.

Buat ibu yang rasa macam BAYI TAK PUAS , SUSU, tak kenyang, tak cukup dll masalah penyusuan, boleh hubungi mama amni, Pn Anisah Khalid ya... InshaAllah kita sama2 Bantu tingkatkan diri yang mana yg boleh. ;)



#fullybfBaby
#solidFood
#setPenyusuanShaklee
#wahm
#babyShaklee

artikel berkaitan : babycenter

Monday, 24 October 2016

Mencari kesempurnaan hidup...

*Tazkirah pendek..*

Suatu hari, aku bertanya kepada guru.

Aku: "Bagaimana caranya agar kita mendapatkan sesuatu yang paling sempurna dalam hidup..?"

Guru : "Berjalanlah lurus di taman bunga, lalu petiklah bunga yang paling indah dan jangan kembali kebelakang..!"



Setelah berjalan dan sampai di ujung taman, aku kembali dengan tangan hampa.

Lalu Guru bertanya : "Mengapa kamu tidak mendapatkan bunga satu pun..??"

Aku : "Sebenarnya tadi aku sudah menemukannya, tapi aku tidak memetiknya, kerana aku fikir mungkin yang di depan pasti ada yang lebih indah. Namun ketika aku sudah sampai di hujung, aku baru sedar bahawa yang aku lihat tadi adalah yang TERINDAH, dan aku pun tak mungkin kembali kebelakang lagi..!"

Sambil tersenyum, Guru berkata : "Ya, itulah hidup. Semakin kita mencari kesempurnaan, semakin pula kita tak akan pernah mendapatkannya. Kerana sejatinya kesempurnaan yang hakiki tidak pernah ada, yang ada hanyalah keikhlasan hati kita utk menerima kekurangan.."

"JANGAN MENCARI KESEMPURNAAN, tapi sempurnakanlah apa yg telah ada pada kita"..

Monday, 10 October 2016

Perkongsian hadis : Puasa Asyura

PERKONGSIAN 1 HARI 1 HADIS

Berpuasa Hari Asyura Kecintaan Kepada Rasul

عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ قَالَ قَدِمَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ الْمَدِينَةَ وَالْيَهُودُ تَصُومُ عَاشُورَاءَ فَقَالُوا هَذَا يَوْمٌ ظَهَرَ فِيهِ مُوسَى عَلَى فِرْعَوْنَ فَقَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لِأَصْحَابِهِ أَنْتُمْ أَحَقُّ بِمُوسَى مِنْهُمْ فَصُومُوا

Dari Ibnu 'Abbas dia berkata; "Rasulullah SAW  tiba di Madinah, baginda melihat kaum Yahudi berpuasa pada hari Asyura`, mereka berkata; "Lebih tepatnya pada hari Musa mengalahkan Fir'aun. Maka Rasulullah SAW bersabda kepada para sahabatnya: "Kalian lebih berhak terhadap Musa daripada mereka, maka berpuasalah." (HR Bukhari No: 4312) Status: Sahih

Pengajaran:

1.  Ibadat Puasa adalah antara syariat yang diwajibkan keatas umat terdahulu. Puasa Hari Asyura adalah antara syariat Nabi Musa sebagai tanda bersyukur diselamatkan dari Firaun dan tenteranya.

2.  Rasulullah SAW berpuasa pada hari Asyura sejak sebelum kewajipan berpuasa Ramadan dan mengajak para sahabat juga berpuasa.

3.  Kita sebagai umat Islam lebih wajar menunjukkan tanda kecintaan kepada para Rasul termasuk Nabi Allah Musa. Antara tanda kecintaan itu dengan berpuasa pada hari Nabi Allah Musa mengalahkan Firaun dan tenteranya yang ditenggelamkan di laut Merah.



Moga Allah sentiasa menjadikan kita orang yang cinta dan kasih kepada para RasulNya.

#Malaysia Menuju Negara Rahmah#
Pertubuhan IKRAM Malaysia Negeri Johor

11hb Oktober  2016
10 Muharam 1438H

Salam Maal Hijrah,
Anisah 0136216522

4 Perkara Sebelum Tidur

*ANDAI AJAL DALAM TIDUR...*

EMPAT PERKARA SEBELUM TIDUR WALAU SESIBUK MANAPUN DENGAN TUGAS HARIAN.

Rasulullah berpesan kepada siti Aisyah ra.
“ Ya, Aisyah! Jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara yaitu :

1. Sebelum khatam al-Quran.

2. Sebelum menjadikan para nabi bersyafaat untukmu di hari kiamat.

3. Sebelum para muslimin meredhai engkau.

4. Sebelum engkau melaksanakan haji dan umrah".

*Bertanya Siti Aisyah :*
*“Ya Rasulullah ! bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara seketika? “*

*Rasulullah tersenyum dan bersabda :*

1. “Jika engkau akan tidur,bacalah surah al –Ikhlas tiga kali
Seakan-akan engkau telah meng-khatamkan Al-Quran
” Bismillaahirrahmaa nirrahiim,
‘Qul huallaahu ahad’ Allaah hussamad’
lam yalid walam yuulad’
walam yakul lahuu kufuwan ahad’ ( 3x ) “

2. "Bacalah shalawat untukku dan untuk para nabi sebelum aku" maka kami semua akan memberimu syafaat di hari kiamat
“ Bismillaahirrahmaa nirrrahiim, Allaahumma shallii ‘alaa saiyyidina Muhammad wa’alaa aalii saiyyidina Muhammad ( 3x ) “

3. “Beristighfarlah” untuk para mukminin maka mereka akan meredhai engkau
“ Astaghfirullaah hal 'adziim al lazhii laa ilaaha illaa huwal hayyul qayyuum wa atuubu ilaih ( 3x )

4. Dan perbanyaklah “bertasbih, bertahmid , bertahlil dan bertakbir” maka seakan-akan engkau telah melaksanakan ibadah haji dan umrah
“ Bismillaahirrahmaa nirrrahiim
Subhanallaah Walhamdulillaah Walaa ilaaha illallaah hu wallah hu akbar "
( 3x )

Sampaikanlah kepada orang lain,
maka ini akan menjadi sedekah jariah pada setiap orang yang anda kirimkan pesan ini, dan apabila kemudian dia mengamalkannya, maka kamu juga akan ikut mendapat ganjaran pahalanya insha Allah...

Wednesday, 5 October 2016

TAWARAN VITAMIN SHAKLEE PERCUMA :)!!!


SAYA NAK BAGI VITAMIN SHAKLEE PERCUMA!! (SEHINGGA 15 OCT 2016 SAHAJA YER)

Special untuk AHLI BARU!!

Macam mana nak dapatkan VITAMIN PERCUMA ni?

Ok, anda boleh PILIH ANTARA 2 KAEDAH berikut ya.

KAEDAH PERTAMA:-

Buat belian produk Shaklee MINIMUM 100 UV (lebih kurang RM330) dalam 1 RESIT + bayar YURAN KEAHLIAN RM69,

==> Anda dapat PERCUMA SEBOTOL LECITHIN bernilai RM52.50!!

KAEDAH KEDUA:-

Buat belian produk Shaklee MINIMUM 200 UV (lebih kurang RM660) dalam 1 RESIT.

Anda dapat PERCUMA SEBOTOL VITAMIN C
bernilai RM92.50
+ PERCUMA KEAHLIAN SHAKLEE bernilai RM69
+ BONUS TUNAI bernilai RM30 !!

JUMLAH PENJIMATAN HAMPIR RM200!!

OFFER SEHINGGA 15 OCT 2016 saja tau!!


Ada antara anda yang masih belum menjadi AHLI SHAKLEE?

Apa tunggu lagi! Hubungi saya, Anisah segera di 0136216522 ya.

Jangan terlepas peluang!!

#FreeVitamin
#ShakleeEffect
#KeahlianShaklee
#JomShaklee
#MariaFIrdausEmpire
#DoubleAInShaklee (DAIS)

Menyusukan dan TURUNkan berat badan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 

Alhamdullillah dengan sokongan dari KKM, dan kesedaran ibu2, ramai yang berusaha memberikan susu ibu kepada anak masing2, walaupun bekerja!

 Saya tabik hormat pada ibu bekerjaya dan masih exclusively bagi susu ibu buat anak tersayang. gigih ibu2 menyediakan stok ebm dan 'memproses' botol2 etc. 


Alhamdulillah, di samping dapat beri susu yang TERBAIK untuk anak, ibu2 juga berPOTENSI untuk SLIM tau! Alhamdulillah, ke arah kesihatan yang baik untuk ibu & anak jua. 

Erm, tapi tak semua kan ibu yang menyusukan dapat turunkan berat badan ??? yelah, semasa hamil, berat badan di galakan untuk naik, yang sebenarnye sepatutnya adalah berat badan bayi yang dikandung + lemak2 sikit yang diperlukan. tapi bila bayi dah selamat dilahirkan, ada pula ibu2 yang tak berjaya kembali ke berat asal (sblm hamil) dan ada yang bertambah2 pula berat nya selepas bersalin. Kenapa ya? Sebab ada yang menggunakan alasan 'JADI IBU SUSU boleh MAKAN BANYAK... CEPAT LAPAR dll' Sebenarnye, macamana ya?


Ok jom teruskan membaca dan saksikan sekejap video sshhhh rahsia Pn Shiemz berjaya menyusukan dan pada masa yang sama berjaya menurunkan berat jaaaauuuhh dari berat sebelum hamil. ;) 





TESTIMONI NECK : MENYUSUKAN DAN TURUNKAN BERAT BADAN


Alhamdulillah, dalam program NECK, dah ramai IBU MENYUSU yang berjaya turunkan berat badan secara sihat TANPA MENGGANGGU PENYUSUAN.

Mereka tetap berjaya FULLY BREASTFEED baby tanpa perlu formula pun.

Sebabnya, walaupun ibu-ibu target nak kurus, SUSU IBU itu tetap HAK BABY, so jangan diabaikan yer. Jangan diet yang salah sampai susu kering pulak.

Jom dengar testimony dari Shiemz, salah seorang peserta NECK. Beliau bukan saja berjaya turunkan berat badan, tapi juga berjaya FULLY BREASTFEED baby beliau yang berumur 1 tahun 2 bulan (semasa beliau menurunkan berar badan). 



Jadi bagi ibu-ibu menyusu yang teringin sangat nak kuruskan badan, di samping nak teruskan FULLY BREASTFEEDING your baby, program NECK adalah YANG TERBAIK untuk anda!!

NECK BATCH 21 last registration by 7 Oktober 2016.


Tempat adalah terhad!!

Team NECK

Anisah #0136216522