Friday, 27 January 2017

6 HAK SESAMA MUSLIM (HADIS)

Assalamualaikum dan Salam Jumaat.

Saya biasa menerima perkongsian hadis ini setiap hari, tapi hadis kali ini sangat dekat dgn kita, sangat penting untuk kita saling mengingati.

Cuba tanya dengan diri, bila kali terakhir kita mengucapkan SALAM pada mereka yang kita tak kenal???

Jarang sangat kan?

AllahuAkbar..

Dulu, semasa saya tinggal di UK, bila terjumpa sahaja seorang Muslim (sama jantina) , automatic akan beri Salam . Kalau lain jantina, tengok pada keadaan.

Tapi di Negaraku Malaysia, yang mana Islam adalah agama rasmi... Tetapi budaya memberi salam tu... Macam untuk orang yang kita kenal sahaja kan???

Ok.. jom kita menjadi lebih baik. InshaAllah.

Dan jom baca hadis ini dan sama2 ambil pengajaran.

PERKONGSIAN 1 HARI 1 HADIS

Sayangi Manusia Lain

عَنْ جَرِيرِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لَا يَرْحَمُ اللَّهُ مَنْ لَا يَرْحَمُ النَّاسَ

Dari Jarir bin Abdullah berkata, "Rasulullah SAW bersabda: "Allah tidak akan menyayangi sesiapa yang tidak menyayangi manusia." (HR Bukhari  No: 6828)

Pengajaran:

1.  Sifat saling mengasihi dan menyayangi sesama manusia adalah suatu keperluan dalam mewujudkan kehidupan yang rahmah dan berkasih sayang.

2.  Menyayangi sesama manusia dengan cara menunaikan tanggungjawab yang menjadi hak orang lain yang berada di sekeliling antaranya seperti sabda Rasulullah:

حَقُّ الْمُسْلِمِ عَلَى الْمُسْلِمِ سِتٌّ قِيلَ مَا هُنَّ يَا رَسُولَ اللَّهِ قَالَ إِذَا لَقِيتَهُ فَسَلِّمْ عَلَيْهِ وَإِذَا دَعَاكَ فَأَجِبْهُ وَإِذَا اسْتَنْصَحَكَ فَانْصَحْ لَهُ وَإِذَا عَطَسَ فَحَمِدَ اللَّهَ فَسَمِّتْهُ وَإِذَا مَرِضَ فَعُدْهُ وَإِذَا مَاتَ فَاتَّبِعْهُ

Hak seorang muslim terhadap muslim yang lain itu ada enam: (iaitu) apabila engkau bertemu dengannya, ucapkanlah salam, apabila dia mengundangmu, penuhilah undangannya, apabila dia meminta nasihat kepadamu, nasihatilah dia, apabila dia bersin lalu mengucapkan Alhamdulillah, doakan dia (dengan mengucapkan Yarhamukallah), apabila dia sakit, jenguklah dia, dan apabila dia meninggal, iringilah jenazahnya.” (HR. Muslim 4023)



3.  Sesiapa yang tidak menyayangi orang lain, Allah tidak akan menyayanginya

Sayangilah orang lain agar kita sentiasa disayangi.

#Malaysia Menuju Negara Rahmah#
Sumber: Pertubuhan IKRAM Malaysia Negeri Johor

27hb Januari  2017
28hb Rabiul Akhir 1438H

Thursday, 26 January 2017

LANDMARK STUDY - Shaklee

SHAKLEE LANDMARK STUDY!

"Betul ke Shaklee ni SELAMAT dan BERKESAN? Ada kajian klinikal tak?"

"Betul ke makan suplemen ni BERFAEDAH untuk kesihatan kita? Atau cuma gimik nak lakukan produk dan membazir duit je?"

"Selamat ke makan suplemen banyak-banyak ni? Tak jadi toksin dan effect buah pinggang ke lepas 10-20 tahun nanti?"

Kalau anda ada persoalan macam ni, jangan risau, SHAKLEE LANDMARK STUDY  ada jawapannya!

APAKAH LANDMARK STUDY?



LANDMARK STUDY adalah kajian PERTAMA seumpamanya di dunia, dijalankan untuk menilai FAEDAH DAN RISIKO penggunaan suplemen dalam JANGKA MASA PANJANG (Di kalangan pengguna Shaklee lebih 20 tahun!)

Ia dijalankan dengan kerjasama UNIVERSITY OF BERKELEY, CALIFORNIA dan diketuai oleh DR GLADYS BLOCK, iaitu seorang Professor di Jabatan Public Health Nutrition and Epidemiology.

Kesimpulan daripada LANDMARK STUDY ni, pengguna yang menggunakan Shaklee dalam jangka masa panjang (lebih 20 TAHUN) mempunyai TAHAP KESIHATAN JAUH LEBIH BAIK berbanding pengguna suplemen jenama lain atau yang langsung tidak mengamalkan suplemen.

Nak tahu lebih detail pasal kajian ni? Jemput baca info penuh di sini:-

Shaklee Malaysia - Landmark Study = kajian penting

Maria Firdaus -The-landmark-study-bukti-shaklee-selamat-dan-berkesan-untuk-jangka-masa-panjang

InshaAllah hari Ahad 19Februari 2017 ini saya akan hadir ke Landmark Study Roadshow bagi mendapat penjelasan dari Scientist Shaklee sendiri...;) Nanti saya kongsikan ya...


Sehingga berjumpa lagi...

Wassalam,

Anisah 0136216522

Tuesday, 17 January 2017

Sawan Demam... Buat Ibu Bapa Risau

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera...

Apa khabar pembaca sekalian? Saya doakan kita semua di berikan kesihatan yang baik dan juga kecergasan dalam menjalani kehidupan harian. 

Agak lama juga saya tak berkongsi mengenai kesihatan anak2 di sini. Perjumpaan yang tidak di sengajakan semalam membuatkan hati ni meronta2...'Anisah... you have to share! so that others can face it, can prevent it better, inshaAllah!' 

Dan izinkan saya berkongsi ya ibu bapa sekalian. 

Semalam, bila pasangan ibu bapa bercerita betapa paniknya mereka ketika anak ke 3 mereka tiba2 di 'serang' sawan tarik, atau di panggil FEBRILE FITS. Mereka merupakan parents kepada kawan Amanina. Bayangkan anak pertama dan kedua tak pernah pun kena sawan demam ni, tiba2 anak ke 3 pula.. the only girl pula tu.

 AllahuAkbar!  ibubapa yang perlu alami nya sahaja mungkin akan faham macamana risaunya tengok anak kita yang biasa aktif, tiba2 kejang macam tu. risau sangat2 kan. 

Allah takdirkan saya terserempak dengan mereka dan mengimbau kenangan lama... sempat juga berkongsi pengalaman dan prevention nya juga. 

Saya kongsikan entry ini --> Anas dan febrile fits <--- yang saya tulis dengan linangan air mata suatu ketika dahulu... tak sangka linangan airmata tu, terkesan juga pada pembaca. betul lah kata mentor saya, bila kita tulis dari hati, ia akan sampai ke hati jua. 

inshaAllah... ianye tinggal kenangan. Sebolehnya tak nak berulang lagi. 

Alhamdulillah, last time anas di kena sawan demam pun awal tahun 2014... kiranya dah 3tahun juga.

Doktor pun kata lazimnya, febrile fits ni berlaku sehingga kanak2 berumur 6 tahun. 

Alhamdulillah, Anas pun dah berumur 7tahun 4bulan sekarang... dah pass 'the critical age'. 

Alhamdulillah, adik-adik anas, Amanina & Amni juga jarang demam dan selsema. 

Alhamdulillah, kesan sampingan yang baik melalui pemakanan yang baik. Untuk tempoh masa yang berterusan, pencegahan masih perlu melalui menguatkan imuniti badan melalui pemakanan yang seimbang juga supplemen tambahan dan persekitaran yang baik. inshaAllah.

Semoga anak2 terus membesar dengan sihat, cergas dan soleh...Aamin. 


Thursday, 5 January 2017

Nasihat buat diri untuk tahun 2017

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Alhamdulillah.
Alhamdulillah.
Alhamdulillah.

Saya terima nasihat ini melalui group IKRAM di telegram. Sesuatu yang saya kira sangat2 bermanfaat.

Selamat membaca dan mendapat manfaat dari nya.


PERTIMBANGAN UNTUK 2017 
________________________________

1. MENGENAI PENDAPATAN : Jangan sekali-kali bergantung kepada satu lorong pendapatan. Buat pelaburan atau mulakan perniagaan untuk mewujudkan lorong kedua, ketiga mahupun keempat. _________________________________

2. MENGENAI PERBELANJAAN : Jika anda kerap membeli perkara yang anda tidak perlu, kelak anda akan terpaksa menjual sesuatu yang anda perlu.

________________________________

3. MENGENAI TABUNGAN : Jangan simpan apa yang tinggal selepas perbelanjaan, tetapi berbelanja apa yang tinggal selepas menyimpan. 
________________________________

4. DALAM MENGAMBIL RISIKO : Jangan sekali-kali menguji kedalaman sungai dengan kedua-dua kaki.
 ________________________________

5. DALAM PELABURAN: Jangan letakkan semua telur dalam satu bakul. Hati-hati dengan skim cepat kayap! Cari pelaburan yang sah di sisi undang-undang.
________________________________

6. JANGKAAN: Kejujuran sangat mahal harganya. Jadi jangan mengharapkannya daripada orang yang kuat gebang!

________________________________

7. Masa lalu adalah kertas buangan, masa ini adalah suratkhabar dan masa depan adalah kertas soalan. Keluarlah dari masa lalu anda, kawal masa kini dan selamatkan masa depan anda. Ingatlah perubahan yang kita buat hari ini mungkin akan mengubah haluan kehidupan kita buat selamanya.
________________________________

8. Apabila perkara-perkara buruk berlaku dalam hidup anda, anda sebenarnya mempunyai tiga pilihan. Samada anda boleh membiarkan ia menentukan perjalanan kehidupan anda atau membiarkan ia memusnahkan anda atau anda boleh menjadikan ia sebagai motivasi untuk menguatkan diri anda!

_______________________________

9. Mata kita terletak di hadapan kerana itu ia adalah lebih penting untuk melihat ke hadapan daripada memandang ke belakang kepada perkara yang telah berlalu.

_______________________________

10. Kita menggunakan pensil semasa kita muda, tetapi kini kita menggunakan pen. Anda tahu kenapa? Kerana kesilapan di zaman kanak-kanak dengan mudah boleh dipadamkan, tidak seperti sekarang.

_______________________________

11. Kita tak semestinya menempuh jalan yang ramai orang lalu. Kita boleh buat jalan kita sendiri. Mana tahu di hujung jalan sana ada emas yang menanti. Apa yang penting ialah kita telah meninggalkan jejak!

Selamat menjalani tahun 2017.




Semoga ketenangan, kemakmuran, kesejahteraan dan kemakmuran menjadi milik anda!

Monday, 2 January 2017

Hadis : Berbaktilah kepada Ibu

PERKONGSIAN 1 HARI 1 HADIS

Berbakti Kepada Ibu

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ أَتَى رَجُلٌ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقَالَ مَا تَأْمُرُنِي قَالَ بَرَّ أُمَّكَ ثُمَّ عَادَ فَقَالَ بَرَّ أُمَّكَ ثُمَّ عَادَ الرَّابِعَةَ فَقَالَ بَرَّ أَبَاكَ

Dari Abu Hurairah, dia berkata; Seorang laki-laki mendatangi Rasulullah SAW seraya bertanya; "Apa yang engkau perintahkan kepadaku?" maka baginda bersabda: "Berbaktilah kepada ibumu, " lalu ia mengulangi pertanyaannya, dan baginda bersabda: "Berbaktilah kepada ibumu, " lalu ia mengulangi pertanyaannya hingga yang keempat kalinya, maka baginda bersabda: "Berbaktilah kepada bapamu." (HR Ahmad No: 8850)  Status: Hassan

Pengajaran:

1.  Kewajipan berbakti kepada ibu  adalah suatu keutamaan kepada setiap anak.

2.  Keutamaan berbuat baik kepada ibu melebihi dari ayah. Mengikut Ibn Battal kerana ibu mengalami tiga kepayahan:

Pertama ketika mengandung;
Kedua ketika melahirkan dan;
Ketiga ketika menyusukan.

Kerana itu berbakti kepada ibu tiga kali lebih berbanding ayah.

3.  Keutamaan pada sianak ialah berbakti kepada ibu kemudian kepada bapa.

Ayuh berbuat baik dan berbakti kepada ibu dan seterusnya kepada bapa.

#Malaysia Menuju Negara Rahmah#
Pertubuhan IKRAM Malaysia Negeri Johor

03hb Januari  2017
04hb Rabiul Akhir 1438H

Utk dapatkan 1 Hari 1 Hadis Pertubuhan Ikram Malaysia Negeri Johor, sila klik link di bawah :
telegram.me/hadisharian_ikram

Sunday, 1 January 2017

SELAMAT kurus di TAHUN BARU 2017

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Alhamdulillah, kita dah pun menghirup udara di tahun baru, 2017... sekejap je lagi nak tahun 2020 kan? tahun yang di sebut2 selalu oleh Tun M sewaktu pemerintahan beliau dulu. 

Saya nak berkongsi tentang azam yang paling selalu di sebut2 oleh mereka yang berLEBIHan berat badan. mesti terINGIN sangat kan nak berat badan ideal. 

Ada yang memang sejak zaman kanak2 lagi, di kategori insan yang COMEL. tapi kan sebenarnya, masih belum terlambat untuk berazam nak KURUSkan badan. Macamana nak SLIM ni? tak sempat nak ke gym la.. kan? Jangan Risau...melalui program NECK dah beratus orang yang BERJAYA diSLIMkan melalui program SLIM di rumah jer.

Ok jom ...

REALISASIkan AZAM KURUS 2017

 
.
Are you ready? Tahun 2016 dah dipenghujung. Rasanya ramai yang berazam nak kuruskan badan tahun 2017. Betul ke betul?
.
Stakat berazam TANPA TINDAKAN, seperti 'melepaskan batuk di tangga'. Kali ini cuba berazam bersungguh-sungguh. Buat sampai jadi.
.
Jom join Program Kurus dan Sihat 30 Hari. We are planning awesome thing to guide uols this coming year 2017 tau!
.
<> Program Kurus Hanya Dari Rumah. 
<> Makan Nasi Setiap Hari
<> Pemantauan ONLINE 24 jam sehari mentor berpengalaman. 
<> Nasihat pemakanan & nutrisi. 
<> Senaman hanya di rumah. 
<> Group support. 
<> Secret INFO Channel. 
<> Knowledgebased (ebook, articles etc)
.
Formula mudah dan berkesan telah terbukti membantu peserta turun berat sehingga 6kg dalam 2 minggu.
* Hasil adalah berbeza untuk setiap individu.
.
Sekiranya anda ingin dibantu, hubungi saya dgn kadar segera WhatsApp/SMS <NECK-Nama-Berat-Tinggi> ke Anisah 0136216522

Tarikh tutup penyertaan adalah pada 6 JAN 2017 bagi batch terkini. Fast action fast result.


Anda ibu menyusu?
Anda ada masalah kesihatan? seperti slip disc?
Anda masih muda?
Anda sudah tua?

Alhamdulillah setelah 2tahun program NECK dijalankan, kami telah berjaya membantu mereka yang mempunyai pelbagai latarbelakang. Ibu menyusu juga berjaya KURUS&SIHAT dan susu juga meriah! ;)

Jom hubungi saya segera, untuk kesihatan yang lebih baik...inshaAllah

Anisah 0136216522

takan nak tunggu 2020 baru nak berat ideal kan... Wawasan 2020..;) Jom sekarang!