Monday, 28 December 2015

Elak Kelahiran Pra-matang

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Apa khabar anda hari ini? Sihat selalu hendakNya.

Baru2 ni, ada rakan saya berkongsi pengalaman melahirkan anak pramatang. Bukan mudah untuk menjaga bayi pramatang. Mereka belum pandai menyusu, mereka lebih fragile berbanding bayi cukup bulan, mereka mudah terkena penyakit dan pelbagai risiko lain. Ada yang lahir pramatang, terpaksa 'berkampung' di hospital berbulan2 lamanya. Ibubapa juga penat sebab kena berulang alik ke hospital.

Macamana nak tahu kelahiran pramatang?


Tarikh kandungan seseorang dikira dari hari pertama haid terakhir ibu tersebut.

Kandungan yang mencapai 37 hingga 42 minggu dikira matang, manakala bayi yang dilahir sebelum 37 minggu ia dianggap kelahiran pramatang

Ada beberapa faktor yang boleh meningkatkan risiko seseorang ibu hamil melahirkan kelahiran pra matang, diantaranya:

1) Sejarah kandungan pra matang yang lalu

2) Mengandung kembar

3) Pernah menjalani pembedahan bahagian serviks

4) Struktur rahim yang tidak normal

5) Pendarahan rahim semasa mengandung

6) Penyalah gunaan dadah (heroin, ecstasy)

7) Menghisap rokok

8) Jangkitan kuman di pundi air kencing, rahim dan faraj

9) Berat badan yang terlalu ringan atau berat badan tidak meningkat semasa mengandung.

10)Air ketuban yang terlalu banyak ( polyhydraminous)

11) Kurang darah merah (anemia) yang ketara semasa mengandung

12) Mengandung terlalu kerap

13) Mengandung pada usia remaja.

14) Stres (fizikal dan psikologi) semasa mengandung

Salah satu cara utk mencegah kelahiran bayi pra matang adalah dgn pengambilan nutrisi yg secukupnya.

Ingat yer ibu2 semua....

Ibu hamil perlu nutrisi yg secukupnya kerana kita terpaksa berkongsi nutrisi dgn bayi di dalam rahim. Maka tidak dpt tidak, Vitamin dan mineral tambahan sgt2 diperlukan dlm tempoh ini.



Ibu yg cukup nutrisi akan melalui fasa 9 bulan yg menggembirakan 😉



📲 #0136216522
#TeamSeamlessMom
#HamilDenganSihat
#SetHamilTerbaikShaklee

Sunday, 27 December 2015

Anemia Semasa Hamil ~ Tanda kurang IRON

Assalamulaikum dan Salam Sejahtera, 

Alhamdulillah, hujung2 tahun ni, selain banyak perkahwinan berlangsung... secara tak langsung, ramai juga yang hamil. 


Bila seseorang wanita itu mengandung, dia sebenarnya berisiko utk mengidapi anemia (kurang darah). 

Penyebab utama anemia di kalangan wanita mengandung adalah disebabkan kekurangan zat besi.

Semasa mengandung, badan manusia akan menghasilkan banyak darah untuk menampung tumbesaran janin. 

Sekiranya zat besi atau vitamin B12 dan folat tidak dibekalkan dengan cukup, penghasilan darah merah tidak dapat menampung keperluan bayi dan ibu itu sendiri.. 

Ibu hamil itu dikatakan mengidapi anemia bila tahap hemoglobin KURANG dari 11 g/dl semasa trimester pertama, 10.5 g/dl semasa  trimester kedua dan 10 g/dl dalam trimester ketiga.

AWAS!! Anemia akan membawa kesan buruk kpd ibu dan bayi jika tidak diambil berat.

Antaranya, ibu akan sentiasa merasa penat dan anak dalam kandungan mungkin akan jadi kecil dan dilahirkan sebelum waktunya (pre mature baby)! 

Jadi mummies,  pls b alert with the low hb symptom. Jgn biarkan anda hamil dlm keadaan kurang darah merah. 

Jika kita sukar utk mendapatkan keperluan zat besi yg mencukupi dari sumber makanan, maka tidak dpt tidak.. Kita perlu tampung ia dgn pengambilan SUPPLEMEN.

Anda Hamil?

Alhamdulillah tahniah!

Dapatkan sebotol Vitalea - multivitamin yang lengkap dgn 28 vitamins & mineral, telah melalui > 340 ujian kualiti. 



Alhamdulillah, banyak testimony ibu2 hamil yang low HB improved selepas amalkan 2 biji Vitalea setiap hari. Biidznillah 


#TeamSeamlessMom 
#HamilDenganSihat 
#SetHamilTerbaikShaklee

Tuesday, 22 December 2015

KENAPA KITA PERLU BERSENAM?

KENAPA KITA PERLU BERSENAM?
==============================

Bila kita sebut tentang bersenam, kita mesti kaitkan dengan 'diet'. 

Sebenarnya bersenam adalah satu gaya hidup yg sihat yg digalakkan oleh kementerian kesihatan.

Jadi kami di NECK cuba menyahut cabaran dgn mengamalkan gaya hidup sihat ini disamping dapat mengawal pemakanan seharian seterusnya dpt menurunkan berat badan. Jadi bagaimana dgn ANDA? Sejauh mana anda sedar akan kepentingan bersenam itu? 

Saya tahu ada diantara anda yg telah mencapai berat ideal dan tidak mahu bersenam. Rugi!


So kenapa kita perlu bersenam? Antara 25 kelebihan bila kita bersenam.

1. Bersenam boleh menambah tenaga
2. Tidur akan lebih lena
3. Lambat rasa letih
4. Rasa lebih yakin bila badan fit
5. Tekanan darah berkurang
6. Dapat kurangkan sakit-sakit badan (sakit belakang, bahu, leher)
7. Mood jadi lebih baik
8. Meningkatkan kadar metabolisma
9. Ubah lemak kepada otot
10. Tulang akan lebih tumpat
11. Membantu memperbaiki paras kolestrol
12. Menggalakkan pembentukan sel otak. Minda lebih cerdas. Elak alzheimers
13. Nampak lebih muda
14. Memperbaiki peredaran darah
15. Kurang stress
16. Postur lebih baik
17. Membakar kalori berlebihan
18. Mengurangkan kesan PMS
19. Kurang risiko sakit jantung
20. Meningkatkan ketahanan kardiovaskular
21. Kurang risiko kanser
22. Meningkatkan fungsi sistem pertahanan badan dari jangkitan
23. Jangka hidup lebih panjang
24. Senaman adalah aktiviti sosial yang sihat
25. Anda akan lebih peka tentang kesihatan secara keseluruhan

Menarik tak? 

Sebenarnya bukan susah pun nak bersenam ni kan? Takde masa? saya tak percaya. minimum kawan-kawan cuma perlu bersenam 2-3 kali seminggu, 30 minit setiap sesi HANYA DI RUMAH!

Apepun semua alasan yg anda berikan adalah dari diri anda sendiri.

U choose it, u get i!

Saya doakan anda kurus dan sihat.

Team NECK

Friday, 18 December 2015

Sakit Tumit Kerana Obes?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Apa khabar anda hari ini? apa khabar diet anda hari ini?

Baru-baru ini, ada beberapa orang rakan saya mengadu mengalami SAKIT di TUMIT dan di LUTUT... ouch! melihat mereka berjalan pun, seolah terasa sakitnya. 

Solat? sudah tentu tak boleh rukuk & sujud dengan betul. 
Memanjat tangga? aduhai... kesian sangat. 

dan pergerakan lain juga menjadi terbatas. 

APA yang menyebabkan sakit tumit ya?

Saya kongsikan sedikit artikel dari mmgazette.com mengenai sakit tumit ni...

antara penyebab sakit tumit??? BERAT BADAN BERLEBIHAN
dan cara merawatnya??? KURANGKAN BERAT BADAN la kan...


Alhamdulillah, bila badan semakin slim a.k.a mencapai berat ideal, sakit tumit juga BERJAYA di kurangkan. Di bawah ini testimoni peserta NECK yang gembira dengan KESIHATAN yang beliau kecapi. 

Jom layan... 

SAKIT TUMIT KERANA BADAN OBES
===========================



Anem Alwi, berusia 37 tahun telah menyertai NECK pada April 2015. Berjaya menurunkan berat badan dari 80 kg ke 59 kg.

BIG WHY nak menurunkan berat badan adalah kerana masalah kesihatan dan sakit tumit kaki sehingga terpaksa mengambil suntikan di tengah2 tumit yg amat menyakitkan.

Disebabkan masalah tumit yg dihadapinya, pergerakkan dan senaman juga terbatas. Jadi beliau sangat menjaga pemakanan. Dalam NECK kita menekankan 70% menjaga pemakanan.

Alhamdulillah dengan adanya pemantauan drpd coach dan support group dlm NECK, beliau berjaya menurunkan berat badan dari obesiti ke ideal weight.

Bersyukur dipertemukan dengan NECK. Nak kurus dan sihat, tak perlu beri banyak alasan. Just do it!

In sha Allah dengan izinNYA, kita berjaya turunkan berat badan dengan jayanya.

"Manjadda wajadda" Siapa berusaha dia berjaya.

Saya doakan anda kurus dan sihat.

Agen NECK
Anisah Khalid
0136216522

Wednesday, 16 December 2015

Andai si mati di kembalikan ke dunia, sedekah menjadi pilihan..kenapa?

Assalamualaikum dan  Salam Sejahtera,

Artikel ini dikongsikan di WA...:) moga bermanfaat sebagai peringatan buat kita semua.


🌐✏KENAPA SI MATI LEBIH MEMILIH UNTUK BERSEDEKAH SEANDAINYA DIA DIKEMBALIKAN KE DUNIA?

Kupasan Kitab Ziarah ke Alam Barzakh (Al Imam Jalaluddin As-Suyuti)

👳📝Sebagaimana firman Allah, "...wahai Tuhanku, alangkah baiknya Engkau lambatkan kedatangan ajalku ke suatu masa yg sedikit saja lagi, supaya aku dpt bersedekah....." -(surah al munafiqun:10)

👳✏Sedangkan dia tidak pun berkata "supaya aku dapat mengerjakan umrah" atau "supaya aku dpt solat" atau "supaya aku dpt berpuasa"?

👳✏Seorang ulama berkata, "Tidaklah seseorang yg tlh mati itu menyebut utk bersedekah melainkan kerana kehebatan pahala yg telah dilihatnya selepas kematiannya.."

👳📝Maka hendaklah kamu perbanyakkan sedekah kerana sesungguhnya seorang mu'min akan berada di bawah teduhan pahala sedekahnya pada hari kiamat nanti.

👳📝Bersedekahlah utk saudaramu yg tlh pun meninggal dunia kerana sesungguhnya mereka amat berharap utk kembali ke dunia utk bersedekah dan melakukan amalan soleh.

👳📝Oleh itu realisasikanlah harapan mereka. Dan latihlah anak2mu supaya membiasakan diri dgn bersedekah.

👳📝Bersedekahlah.. Sesungguhnya Allah memberi ganjaran kpd org yg bersedekah.

👳📝Adakah anda pernah membaca tentang faedah bersedekah?

1⃣✏Amalan sedekah itu adalah salah satu pintu daripada pintu2 syurga

2⃣✏Sedekah adalah sebaik2 amalan soleh dan sebaik2 sedekah ialah memberi makan

3⃣✏Pahala sedekah akan menaungi pemiliknya pada hari kiamat dan melepaskannya dari azab neraka

4⃣✏Sedekah dapat memadam kemurkaan Allah dan kepanasan kubur

5⃣✏Sedekah adalah sebaik2 hadiah buat si mati, yang paling bermanfaat untuknya di kubur dan yang ditambah oleh Allah akan rezeki (kerana bersedekah)

6⃣✏Sedekah adalah satu penyucian harta dan jiwa dpt menggandakan kebaikan.

7⃣✏Sedekah adalah punca kegembiraan si pemberi dan punca wajahnya bercahaya di hari kiamat

8⃣✏Sedekah menjadi pengaman dari ketakutan pada hari huru hara besar dan hari yang tiada kesedihan kerana hilangnya sesuatu drpnya (hari kiamat)

9⃣✏Sedekah menjadi punca keampunan trhadap dosa dan penghapusan daripada kejahatan

🔟✏Sebagai pembawa berita gembira tntang pengakhiran yg baik dan punca doa malaikat buatnya

1⃣1⃣✏Orang yg bersedekah adlah org yg terbaik di kalangan manusia.

1⃣2⃣✏Pahala sedekah pula adalah utk semua yg berkongsi tentang sedekah itu (bukan hanya utk si pemberi)

1⃣3⃣✏Pemberi sedekah dijanjikan kebaikan yg banyak dan pahala yg besar

1⃣4⃣✏Org yg suka menginfaq adalah salah satu sifat orang yg bertaqwa.

1⃣5⃣✏Dan sedekah menjadi punca lahirnya kasih sayang hamba Allah kepada si pemberi.

1⃣6⃣✏Sedekah tanda dermawan dan salah satu tanda kemuliaan dan kemurahan hati

1⃣7⃣✏Bersedekah memustajabkan doa dan merungkaikan segala kesulitan.

1⃣8⃣✏Bersedekah menolak bala dan menutup  70 kejahatan di dunia.

1⃣9⃣✏Sedekah memanjangkan umur, menambah rezeki, menjadi punca rezeki dan kemenangan

2⃣0⃣✏Sedekah menjadi ubat, penawar dan penyembuh

2⃣1⃣✏Sedekah menghalang kebakaran, tenggelam akibat banjir dan kecurian

2⃣2⃣✏Pahala sedekah adalah tetap (tidak berbeza-beza) walaupun diberikan kepada haiwan ternakan atau burung2.

👳💌Dan sebaik2 sedekah skrg ini ialah menyebarkan msj ini dengan niat bersedekah.

👳💌Kerana setiap org yang SHARE msj ini, pahalanya adalah utkmu juga, in syaa Allah.

Tuesday, 1 December 2015

Apa yang anda dapat dengan Kolagen Shaklee ?

Assalamualaikum dan Salam sejahtera, 
Apa khabar anda hari ini? apa khabar kulit anda hari ini? 
Ouch! ada yang umur baru nak masuk 30an, tapi dah terasa kedutan di tepi mata. dah terasa kulit kurang lembab... antara tanda2 kekurangan kolagen dalam badan kita. ;)  Sebabnya bermula umur 20tahun, kolagen mula merosot dan perlu di tambah melalui pemakanan kita. 

Ada saya kongsikan bagaimana collagen / kolagen Shaklee membantu di sini Sila Click : Collagen Shaklee 
Pssst... nak tahu tak? KOLAGEN SHAKLEE ADA CLINICAL STUDIES tau! 
Apa maksud Clinical Studies sebenarnya???
Cer google.... Definition Clinical Studies 
A scientific study of how a new medicine or treatment works in people. bukan buat atas haiwan tapi atas MANUSIA. 

dan Kolagen Shaklee terbukti dapat memperbaiki testur kulit wajah, menghilangkan kedutan selepas  menggunakan selama 8 minggu* (sekotak tahan 2 minggu,

 Jadi, pengambilan 4 kotak minima untuk dapat result dibawah) : 
.
 Meningkatkan kelembapan kulit ~ 90%
 Mengurangkan kekasaran ; kekeringan ~ 75%
 Meningkatkan dalam penampilan keseluruhan ~ 71%
 Meningkatkan kelembutan & kelicinan ~ 69%
 Meningkatkan pemakaian kekal mekap ~ 60%
 Meningkatkan keanjalan, ketegangan & elastisiti ~ 55%
 Meningkatkan ketebalan rambut ~ 54%
 Meningkatkan keserian, tona ; warna kulit ~ 50%
 Mengurangkan garis-garis halus ; kedut-kedutan
~ di petik dari Master Laila.

Buat anda yang membaca, sila kongsikan entry dan khasiat vitamins ini kepada kenalan anda, mana tahu.. usaha anda membantu mereka di luar sana untuk bertambah sihat dan boleh menyelamatkan nyawa. 




Untuk konsultansi PERCUMA, sila hubungi saya seperti butiran di bawah. 

 Feel free to LIKE and SHARE

Please do not hesitate to contact me/ comment below for:-


FREE Consultation
Business OPPORTUNITY with Shaklee!!