Tuesday, 17 December 2013

Ohh Balik kampung... kenangan indah...

Assalamualaikum dan Selamat Berada di bulan terakhir pada tahun 2013...



Lagu ooohh balik kampung memang sgt famous kan.. lagi2 masa raya.. sebab masa raya la kebanyakkan dari kita akan pulang ke kampung... ini musim cuti sekolah pun, ramai juga yang balik kampung...jom layan lirik ni jap..

Lirik Balik Kampung - Sudirman @ Lirikami


Perjalanan jauh tak ku rasa

Kerna hati ku melonjak sama

Ingin berjumpa sanak saudara

Yang selalu bermain di mata



Nun menghijau gunung ladang dan rimba
Langit nan tinggi bertambah birunya
Deru angin turut sama berlagu
Semuanya bagaikan turut gembira

Balik kampung oh oh...( 3X )
Hati girang
Ho ho... Balik kampung (3X)
Hati girang

Terbayang wajah-wajah yang ku sayang
Satu-satu tersemat di kalbu
Pasti terubat rindu di hati
Menyambut kepulangan ku nanti

Alhamdulillah... saya masih ada kampung yang sememangnya kampung. Ada orang kampungnya adalah bandar... jadi feel balik kampung tu tak sama kan..




Alhamdulillah.. seminggu dapat duduk di kampung.. perjalanan menaiki bas memang lain.. terasa semangat balik kampung sbb tgk orang lain pun bukan main beria2... Antara sebab kami naik bas ialah cik abang berkerja... dan saya pula online bisnes boleh berjalan tidak kira saya  di mana... Alhamdulillah... 




Anak2 excited...

bas sebelah..penuh muatan Shah Alam Muar/Batu Pahat.. siapa tahu ni bas apa?
Alhamdulillah sampai di Muar, pakcik amik di bas stand muar yang lebih cantik dari bus stand shah alam... hehe.. (tak terambil gambar pulak..)



Ini dia signboard dpn rumah atok.. agak2 sesiapa yang ada lalu di Jalan Abdul Rahman menghala ke bandar muar akan terjumpa dengan signboard ni. (kalau nak merasa roti canai 100%handmade... sila la ye contact no yang tertera... Amran ni pakcik saya)




Kampung atok, mak kepada mak saya terletak di Muar, Johor... kalau org muar... sebut Muo.. hehe.. orang muar ni ada special2 perkataan nye.. cthnya gebor= selimut, robok=almari... lagi apa ye. tu yang biasa org muo je faham.. even orang batu pahat pun ada yg tak pernah dgr. pernah tanya ngan kawan2 masa sekolah dulu..

Gambar-gambar sekitar rumah atok...

Sampai-sampai je di rumah atok.. Anas jerit RAMBUTAN!

Berbakul anas makan,... minggu sebelum tu, saya beli di mydin, 10biji =rm3.50.huhu.. jadi bila di kg ni, makan la puas2 ye sayang. 




Buah pisang dan jantung nye... mcm pelik je kan bentuknye.. tak tahu la kenapa

pisang emas di bawa belajar, masa sebiji di atas peti.. .. ini la dia pisang emas!

bunga raya... bunga kebangsaan kita!



Bunga apa ye ni?
bukan apa ye nama nye.. teringat masa kanak2 main cabut2 bunga ni.. sambung2 jadikan rantai.. pastu kat tgh2 nye ada air yang manis... 

Anak2  sepanjang di kampung 

Amanina tgh test drive motor tokde
Anas dan Humairah beramah mesra dgn kucing kesayangan tokde
Amanina & Haziq tgk ayam berkeliaran kat luar rumah
Alhamdulillah atok dah boleh duduk sendiri..
Alhamdulillah.. sangat seronok dapat bagi anak2 merasa duduk di kampung... main kejar2 dengan ayam ( tak sempat ambil gambar), kenal pokok2 dan yang paling best, dapat bermanja dengan moyang mereka. 

Ikuti kisah atok saya selepas ini... atok-ku-tersayang

Sila ‘LIKE’ dan ‘SHARE’ sekiranya anda rasa kisah ini bermanfaat untuk dikongsikan.