Tuesday, 26 November 2013

Susu terbaik.. pilihan ibu terbaik!

Assalamualaikum dan Salam sejahtera...

Apa khabar anda semua? Apa khabar ibu-ibu dan bakal ibu semua? 

Alhamdulillah, semakin ramai di kalangan rakan-rakan saya telah menyertai kelab ibu2.. ;) Alhamdulillah, satu anugerah dan amanah yang Allah berikan pada kita semua. 

Alhamdulillah, kali ni saya nak kongsikan DILEMA yang famous sangat! 

Nak Bagi susu apa ye pada bayi nanti?

Jika di beri pilihan... anda pilih susu ibu atau susu formula?

Alasan seperti kes2 di bawah biasa diberikan oleh mereka yang memilih susu formula... 

Pernah tak ada kawan memberi kata2 sebegini?

Kes 1 - 'ala tak dapatla nak bagi susu badan... susu kering'

Kes 2 - 'tak nak la bagi susu badan, nnt badan tak cantik' 

Kes 3 - ' susah la bagi susu badan, nnt dekat dpn org.. kena selak2 baju.. malulah... susahlah'

Kes 4 - 'baby tak kenyang la minum susu bdn... asyik nak menyusu jer'  


Kes 1 :Kenapa susu kering? 

sebab supply n demand tu kurang... belum apa2 lagi .. baby baru umur sehari dua.. belum pandai hisap betul2 lagi.. dh di sumbat nye susu formula. 

Saya saksikan sendiri masa di hospital selepas bersalin kan amanina dulu.. skrg ni, hospital kerajaan kan mengamalkan hospital rakan bayi, kiranye NO bottle is allowed! tapi akak ni, punyala nakal.. dia bagi juga susu botol nyorok2 kat anak dia... pastu duk citer.. 'akak terpaksa, sbb susu kering je' .. aduhai kak.. tak pasal saya tolong nasihatkan dia.. ' akak kenalah bagi anak minum direct, mmg la awal2 ni susu belum lancar sgt keluar, sbb baby blm pandai.. nanti dia dah pandai.. susu pun ok, inshaAllah.' akak tu kata 'ok2, akak cuba' .. alhamdulillah hari ke2 saya di sebelah katil beliau... baby beliau dah pandai.. 



Ada lagi satu kes ni, mak kepada adik ni tak bagi minum air.. bila dia nak minum air kosong.. 'ehhh dah2 nnt dulu, tadi pg kau dah minum air milo kan?... nnt tghari/ptg kang baru minum lg.. nanti kembung la'.

aduhai  mcmana susu nak ada, kalau sehari setakat 1-2 cawan air je. ada lagi mereka yang mcmani rupanye.. masa KURSUS PENYUSUAN di klinik dulu, ada misi cerita.. saya terlintas dalam hati..'ala tu dulu2, skrg ni org dh moden..' 

kesian kat mak bayi & bayi... kekurangan air... dah la lauk2 pun tak boleh berkuah... buah-buahan pun di sekat2.. aduhai tp inilah realitinya kan.. 

pesan nurse - 'kalau ada mak2 yang macam ni.. janganlah puan minum depan dia.. minum dalam bilik.. spare kan air. sebolehnya.. minum 3 liter air sehari. baru la cukup untuk badan puan dan bayi. Saya bukan ajar menipu... cuma ajar jaga kesihatan'. 


Kes 2 : Badan tak cantik? 

Bila kita bagi susu badan kat anak, secara tak langsung maknye pun dapat jadi slim.. kenapa ye?


  • Ibu memerlukan tenaga yang banyak bagi menghasilkan susu untuk menyusui bayi mereka. Lemak yang banyak terkumpul dalam tubuh ibu semasa hamil akan dibakar untuk menghasilkan tenaga untuk digunakan dalam penghasilan susu. Oleh itu, ibu yang menyusui bayi mereka terutamanya secara eksklusif selama 6 bulan pertama berjaya mengurangkan berat tubuh dengan lebih cepat berbanding ibu yang tidak menyusui bayi mereka. Keadaan ini penting kerana ia dapat mengurangkan risiko untuk ibu mengalami masalah obesiti selepas bersalin. Sumber : 100 Persoalan Mengenai Penyusuan Susu Ibu
  • Penyusuan susu ibu membakar lebih daripada 600 kalori sehari! - sumber: Majalah PAMA
Sebenarnya, tak susah pun nak slim semula selepas bersalin, bagi susu badan kat anak ... lemak terbakar! wow,, best nye.  


Kes 3 : Susahnya.. bagi susu badan!

Ini satu kes yang biasa kan? pada pendapat saya la, lagi senang bagi susu badan.. tak perlu bawa botol susu, bekas susu, air panas, air kosong... 'botol + susu' dah sedia ada Allah kurniakan.. kenapa la nak susahkan diri kan.. pastu.. siapa suruh bagi susu kat tgh2 org.. kita boleh cari kawasan yang sesuai. skrg ni, byk dah shopping complex dah sediakan tempat menyusu. baju untuk penyusuan pun dah banyak.. apa lagi alasan kita?

ini kaedah yang disarankan...



Kes 4 : Baby tak kenyang la..

Susu ibu cepat dihadam dan di proses...itu yang baby cepat lapar. bukan bermakna susu tak cukup.. cuba bayangkan .. besar mana jela perut baby utk nak simpan susu banyak2 kan... kalau baby menyusu sejam sekali/ 2 jam sekali masa dalam pantang... tu perkara biasa. sbb tgh nak adjust dgn perut.. 

inshaAllah.. mengikut pengalaman saya, jika baby semakin besar... makin lama.. baby dh pandai hisap.. menyusu 2 jam sekali.. n sekali menyusu dalam 5 min. alhamdulillah baby kenyang... pastu blh main/tido ngan amannye... tido malam pun, inshaAllah.. blh tido dgn amannya. 

Cuma nya.. kena la mak nye jaga pemakanan yg seimbang... supplemen juga penting.. untuk tingkatkan nutrien dalam susu.. + khasiat utk mak juga. takde la lembik jadi mak.. semua khasiat anak sedut.. hehe..(saya pernah dgr org komen cmtu)

Cuba tengok perbandingan susu formula dan susu ibu, walau macamana saintis/pengeluar susu cuba untuk tingkat nutrients dalam susu formula.. nilai nya tak kan dapat sama dengan susu ibu. Susu ibu adalah susu yang terbaik!



.................................................................................................................................................................

Kes Saya: 


Alhamdulillah telah diberi kesempatan untuk menyusukan kedua-dua anak sehingga mereka berusia 2+tahun... saya mengamalkan pengambilan susu anmum/mamil , madu, oat, habatusawda, omega, ..  masa tu belum kenal shaklee.. hehe. 

Alhamdulillah.. seronok sgt perasaan bila anak dpt kenyang... burpp.. slps menyusu badan sahaja sehingga mereka berumur 4 bulan.. slps tu kena campur FM sebab masa tu kurang kepakaran pam2 susu ni.. InshaAllah untuk anak yang seterusnya akan di usahakan untuk SAY NO to FM sehingga umur 2thn. InshaAllah dengan supplemen yang bersesuaian susu badan dapat di hasilkan dengan banyak dan mama juga kekal bertenaga. 

Sekarang ni, anak dah umur 2+tahun.. tapi since ambil alfafa, ESP ni.. wah susu meriah semula.. tetiba anak dh tak nak minum formula bila mama ada dgn die.. sbb susu badan kan lagi sedap! hehe. Alhamdulillah.. takpe sayang, selagi ada susu, teruskan ye.. mama suka je.. sbb dapat maintain badan juga. 

lagipun.. arahan penyusuan susu ibu ini... Allah dah arahkan pun...

Artikel di bawah di petik dari blog Dr Zubaidi... moga bermanfaat. 

BERILAH SUSU IBU SEHINGGA BERUMUR DUA TAHUN 

Allah SWT telah menjadikan susu ibu sebagai susu yang terbaik sebagai makanan utama bayi. Banyak bukti saintifik membuktikan kelebihannya berbandingan dengan susu formula, sama ada yang berasakan susu lembu atau soya. 

Susu ibu menepati fitrah bayi yang masih belum matang untuk menghadamkan pemakanan mereka. Dalam Islam juga, susu ibu adalah pilihan terbaik. Dalam Al-Quran, kita telah diberikan arahan seperti berikut:

“Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, iaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan” (Surah Al-Bakarah : ayat 233)

Begitu juga dalam ayat lain, Allah SWT telah memberitahu:
“Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya), dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun; (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu; dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan).” (Surah Luqman: ayat 14)

Memang tidak dapat dinafikan bahawa susu ibu adalah susu yang lengkap nutrisi untuk kebaikan bayi, tidak dapat ditandingi oleh susu formula sama ada susu berasaskan susu lembu atau soya. 

Menurut Akademi Pediatrik Amerika, susu ibu merupakan sumber makanan yang terbaik bagi bayi berumur satu tahun ke bawah, diikuti dengan susu formula berasakan susu lembu dan diikuti oleh susu soya.

Academi Pediatrik Amerika juga manasihatkan agar bayi diberikan susu ibu secara ekslusif sekurang-kurangnya sehingga berumur enam bulan, dan diberikan susu ibu bersama dengan makanan pejal yang lembut secara berperingkat-peringkat sehingga berumur setahun. 

Adalah lebih baik jika bayi dapat disusukan sehingga berumur 2 tahun. Sayangnya ramai ibubapa yang masih memilih susu formula kerana pelbagai alasan. 

Kajian di Amerika pada tahun 2008, mendapati seramai dua pertiga dari bayi di Amerika diberikan susu ibu sehingga berumur enam bulan, kemudian seramai tiga perempat dari mereka menukarkan kepada susu formula setelah mencapai umur enam bulan. 

Sementara satu perlima dari bayi di Amerika diberikan susu formula yang berasakan soya.

Oleh kerana susu formula tidak dapat menyamaikan kebaikan nutrisi yang dibekalkan oleh susu ibu, hampir semua pengeluar susu formula berlumba-lumba menghasilkan susu formula yang dikatakan lebih bermanfaat untuk menandingi susu ibu. 

Sebagai contoh pengeluar susu formula menambahkan lemak asid (fatty acids) docosahexaenoic acid (DHA) dan arachidonic acid (AA) untuk menyamai kandungan nutrisi susu ibu bagi meningkatkan perkembangan minda bayi. 

Tetapi kebanyakan pengkaji mendapati bahawa penambahan DHA dan AA dalam susu formula tidak memberikan kesan yang baik untuk perkembangan minda berbanding dengan susu ibu.

Dr. Ahmad Qawasmi telah menggabungkan 12 kajian yang diperolehi dari Yale University, Connecticut Amerika Syarikat dan Al-Quds University di Jerusalem, Palestine untuk membandingkan bayi yang disusukan dengan susu formula tanpa penambahan asid lemak dengan bayi yang disusukan dengan susu formula dengan penambahan asid lemak. Kajian ini melibat seramai 1800 bayi dan dilakukan sepanjang tahun 1998-2005.

Dalam kajian ini bayi-bayi ini mula disusukan dengan susu formula semenjak umur satu bulan dan penilaian dilakukan apabila mereka mencapai umur setahun untuk menguji perkembangan bahasa, minda dan kemahiran motor.

Mereka mendapati susu formula berasaskan soya dan susu lembu ditambahkan dengan DHA dan AA, tidak dapat menandingi kebaikan susu ibu. Dalam kajian itu menunjukkan tiada perbezaan antara perkembangan minda seperti bahasa dan kebolehan berfikir. 

Ini tidak bermakna bahawa asid lemak yang dibekalkan tidak mempunyai faedah, tetapi faedah yang diperolehi tidak menyamai bayi yang diberikan susu ibu. Lemak asid yang ditambah mungkin memberikan kebaikan kepada perkembangan penglihatan (mata) dan daya tahan melawan penyakit.

Susu ibu lebih baik dari susu formula ini kerana:

1. Susu ibu mempunyai kesan yang sangat baik pada perkembangan mental jika diukur mengikut ‘Index Perkembangan Mental’ pada umur enam dan dua belas bulan.

2. Susu ibu mempunyai skor yang tinggi pada ujian kemahiran pergerakan (psychomotor) pada umur enam bulan berbanding dengan susu formula.

3.Bayi yang disusukan ibu mempunyai skor penguasaan bahasa yang lebih tinggi pada umur tiga dan enam bulan.
Oleh itu susu ibu haruslah dianggap sebagai susu yang terbaik, walaupun pengeluar susu formula berusaha untuk menandinginya dengan menambah pelbagai nutrisi yang lain.
.................................................................................................................................................................

Supplemen penyusuan yang dicadangkan...



dan set lengkap 


Sila click untuk maklumat lanjut : set-hamil-set-pantang-dan-set-penyusuan.html

Terima kasih kerana meluangkan masa... sehingga berjumpa lagi! 

Please LIKE this post and SHARE if you like this post via below social media links.
Thank you for reading.