Wednesday, 13 November 2013

Supplemen untuk pesakit Diabetes= 1% dari rakyat Malaysia

Siapa tak pernah dengar penyakit 3 serangkai?... mesti pernah kan.. penyakit 3 serangkai ni di kaitkan dengan KENCING MANIS (diabetes), DARAH TINGGI dan SAKIT JANTUNG. Dari ketiga-tiga penyakit kronik ni, kencing manis la yang paling famous dan biasanye dapat di kesan dulu sebelum darah tinggi dan sakit jantung. 

Dalam bajet 2014 baru- baru ini, pengurangan subsidi gula di kaitkan dengan peningkatan kadar pesakit diabetes di Malaysia. Memetik berita dari utusanonline pada 25 Oktober lalu

Jumlah penduduk Malaysia skrg ialah 28.3 Juta.. kiranye dalam 1% rakyat adalah pengidap diabetes.. wah tinggi tuh.


Kerajaan memperuntukkan kira-kira RM 2 bilion untuk merawat diabetes... waaa banyaknye, padanlah subsudi gula di kurangkan.. agaknye untuk menampung kos rawatan ni pulak kot. 



Apa itu diabetes...?

Penyakit diabetes juga di kenali sebagai kencing manis adalah satu keadaan di mana terdapat kadar gula yang berlebihan dalam peredaran darah. Ini terjadi kerana badan kekurangan sesuatu hormon yang dipanggil insulin yang diperlukan untuk menukar gula kepada tenaga dalam badan kita. Insulin adalah sejenis hormon yang dihasilkan oleh organ bernama pancreas yang terletak dibawah perut. Badan kita mengeluarkan tenaga untuk menjalankan tugas harian daripada makanan. Dalam perut, makanan berkanji dan bergula yang dipanggil makanan karbohidrat ditukar kepada bahan gula yang dipanggil glukos dan masuk ke dalam saluran darah di mana ia akan digunakan oleh badan untuk menghasilkan tenaga. Glukos adalah punca utama yang memberi tenaga.

Dalam keadaan biasa, insulin membantu gula (glukos) dalam darah untuk memasuki sel-sel badan untuk ditukarkan kepada tenaga. Bagi orang yang mengidap penyakit kencing manis, organ pancreas tidak dapat menghasilkan hormon insulin dengan secukupnya atau insulin yang dikeluarkan tidak dapat bertindak seperti biasa. Akibatnya, glukos atau gula tidak dapat memasuki sel-sel badan. Kadar gula dalam peredaran darah menjadi tinggi. Gula yang berlebihan ini akan disingkirkan oleh badan melalui air kencing. Inilah sebabnya, penyakit ini dikenali sebagai penyakit kencing manis. Tanpa insulin, sel-sel badan tidak menerima bekalan glukos, walaupun kadarnya amat tinggi dalam peredaran darah. Ini menyebabkan badan akan kekurangan tenaga.

Sumber : Kementerian Kesihatan Malaysia

Di bawah ini adalah punca diabetes... bukan sebab gula je tau..

Punca diabetes :

 Symptoms diabetes



Implikasi diabetes jika tidak di kawal ..



Shaklee menawarkan supplemen berikut bagi diabetes:

1. ESP (Energizing Soy Protein) : Berindeks glisemik (GI) rendah. Sangat sesuai utk pesakit diabetes.

2. Vitalea Iron Formula : Imbangan vitamin dan mineral yang lengkap.

3. GLA Complex: Memberi kesan positif kepada diabetic neuropathy.

4. Alfalfa Complex : Sumber serat yang membantu menstabilkan gula dalam darah.

5. Vit amin C: Mengukuhkan kapilari dan salur darah.

6. Zinc Complex : Membantu penghasilan insulin & pemulihan luka.

7. Vivix : Sumber anti-oksidan terbaik.




                            tapi agak2 mcm banyak nye kan... untuk kesan yang cepat dan optimum, kami cadangkan untuk ambil vivix. Banyak testimoni yang berjaya.. boleh tgk di sini.








                            Sila click : APA TU VIVIX?



                            Jemput la baca di sini - Testimoni penyakit kritikal

                            Since bulan November ni, promosi vivix... jangan lepaskan peluang keemasan ni.. bukan selalu tonik ajaib ni sales macam ni. 


                            PROMOSI VIVIX NOVEMBER 2013!!


                            Dengan setiap pembelian Set Promo BELI 6 PERCUMA 1
                            PENJIMATAN SEHINGGA HAMPIR RM1,600+ !!!
                            (Terms and Conditions Apply)


                            1) PERCUMA keahlian seumur hidup(Bernilai RM65)
                            2) Penghantaran PERCUMA
                            3) CASH BONUS (Sehingga RM200+)


                            4) PERCUMA 2 COQHEALTH PLUS (Bernilai RM248- Dengan pembelian secara Online System)


                            Tawaran sah sehingga 31 NOVEMBER 2013 SAHAJA!!