Wednesday, 20 November 2013

Harapan untuk pesakit kanser...

Kanser semakin menular di kalangan masyarakat Malaysia dan Dunia pada abad ke 21 ni. 


sumber : http://www.farmashealth.com.my/kanser.html


Menurut Menteri Kesihatan Malaysia, Datuk Seri S Subramaniam, 12 % kematian di hospital kerajaan setiap tahun akibat KANSER. Kanser merupakan lima punca utama kematian di Malaysia. 

Kerajaan telah membelanjakan RM100 juta untuk membeli ubat-ubatan bagi merawat pesakit kanser di hospital kerajaan dan menyediakan pelbagai kemudahan termasuk pusat rawatan terbaik untuk merawati penyakit itu, namun kesedaran orang ramai lebih penting bagi mencegah atau mengesan penyakit itu lebih awal.


"Kita ada sistem perkhidmatan dan kemudahan di hospital kerajaan atau swasta. Kita harap rakyat Malaysia mempunyai kesedaran yang tinggi dan pastikan menjalani pemeriksaan saringan bagi mengesan penyakit ini di peringkat awal," katanya.

Kanser payu dara, paru-paru, kolorektal, hidung, limfoma, serviks dan prostat terus menjadi kebimbangan utama dikalangan rakyat negara kita.
Hakikatnya kanser merupakan penyakit yang boleh membawa maut, namun ia masih boleh dicegah dan sesetengahnya mampu disembuhkan melalui rawatan-rawatan yang khusus.
Kanser sebenarnya satu jenis penyakit yang boleh dicegah dan dielak melalui perubahan gaya hidup.
Kanser, penyakit kencing manis dan penyakit jantung bukan lagi penyakit yang melibatkan golongan kaya sahaja kerana hari ini penyakit tersebut turut menjangkiti orang ramai yang terdiri daripada penduduk miskin melebihi daripada jangkitan penyakit lain.
Menurut pendapat doktor pakar, sebanyak 30 peratus hingga 40 peratus kanser boleh dicegah dan satu pertiga kanser boleh dirawat melalui pendedahan awal tentang penyakit dan juga rawatan.
Risiko untuk mendapat kanser sebenarnya boleh dielakkan dengan berhenti daripada tabiat merokok, mengurangkan jumlah pengambilan alkohol, mengelakkan daripada terdedah kepada cahaya matahari yang terlampau, makan makanan yang sihat dan mengekalkan berat badan dan melindungi daripada jangkitan yang menyebabkan kanser.
Dalam pada itu, Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Datuk Seri Dr Noor Hisham Abdullah baru-baru ini berkata seramai 40,000 individu mendapat kanser dikesan pada setiap tahun dan ia merupakan jumlah yang besar berbanding hospital di Malaysia yang mempunyai pusat rawatan kanser yang lengkap dengan radioterapi.


Oleh itu, beliau menasihatkan individu yang mempunyai keturunan menghidap kanser supaya membuat saringan awal.

"Masalah kesedaran rakyat untuk tampil adalah sedikit. Di Malaysia kita hanya mempunyai beberapa pusat rawatan kanser lengkap dengan radioterapi iaitu di Kuala Lumpur, Johor, Pulau Pinang, Sabah dan Sarawak.
Vivix mengandungi resveratrol yang memainkan peranan dalam memanjangkan usia dengan melawan penuaan dan juga melawan sel kanser pada tahap sel  dan terbukti melalui kajian saintifik yang telah di jalankan. 

Apa itu resveratrol ? 

Resveratrol ialah sejenis phenol semulajadi yang wujud di dalam tumbuhan anggur terutamanya jenis muskat dan anggur kulit merah serta Knotweed Jepun.
Berikut adalah bukti kajian ke atas Resveratrol.


Sebelum ini saya ada menceritakan mengenai( sila click) vivix dan juga diebates di Malaysia -  Diabetes- Punca, symptoms dan supplemen


Jemput la baca di sini - Testimoni penyakit kritikal

Since bulan November ni, promosi vivix... jangan lepaskan peluang keemasan ni.. bukan selalu tonik ajaib ni sales macam ni.... hanya 1 sudu sehari untuk 45hari... anda pasti merasai perbezaannya. 

Bertindak hari ini, sayangi mereka yang kita sayang yang sedang melawan sakit2 sebegini.

Kita berusaha, berdoa dan tawakal.... Tiada penyakit yang tiada ubat kecuali MATI.