Friday, 6 March 2015

Pisang Cheese Meleleh, Nyummy But...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 

Apa khabar anda hari ni? Apa khabar diet anda hari ni? 

Izinkan saya berkongsi mengenai menu yang 'Sedap tapi sihat tak???' 

[Pisang Cheese Meleleh VS Perut Mengelebeh]

Rakyat Malaysia sgt kreatif dlm inovasi mencipta resipi makanan baru.

Mesti ramai yang terliurrrr...dengan gambar 1 di bawah. kan? kan? ha jangan meleleh air liur ya. 

Tapi kan, kebanyakan inovasi baru ini menjurus kepada pemakanan yang tidak sihat.

Cuba bayangkan, Pisang goreng cheese meleleh. 

Dah la pisang goreng itu pun dah tak sihat. Ditambah dengan cheese lagi.

Huh.... memang tersangat super duper tak sihat. Nyummy yet not so healthy



Tahukah anda. Sekeping pisang goreng meleleh mempunyai nilai kalori 230kCal.

Jika kita makan 2 ketul. Bersamaan dengan makan nasi ayam sepinggan. 

Biasanya sekali kita makan... mungkin 4 ke 5 ketul.


Inilah salah satu punca mengapa ramai rakyat malaysia gemuk dan tidak sihat.

Sebab itulah kita tengok kadar obesiti rakyat Malaysia adalah yang tertinggi di asia tenggara. 

Sebab itulah kita lihat ramai rakyat malaysia yang sakit jantung. Darah tinggi. Kencing manis. Stroke dan macam macam lagi. 

Saya pasti kita semua tidak mahu anak anak kita menjadi anak yatim di usia muda.



Jadi, boleh ke kita nak makan? ermm.. kalau ngidam macamana ya?

Boleh, tapi Mesti faham konsep kalori bila nak makan. kalori masuk dan keluar, supaya apa?

Supaya takdelah mengelebeh macam gambar ke 2. kan? 


Syukur... saya belajar ini semua dlm program now everyone can kurus.Rasa2 nak belajar lagi?
banyak je lagi ruang jika awak mahu. ;) 


Nak tahu lebih lanjut boleh click -->Blog RASMI Now Everyone Can KURUS

Ok sekian dahulu, jadinya... kuncinya ialah ketahui kalori keluar masuk supaya badan kita lebih sihat, inshaAllah. 

Silalah hubungi saya ya. 

Agen Now Everyone Can KURUS, 
Anisah 
0136216522