Monday, 8 July 2013

Ramadhan Kareem


Assalamualaikum dan Salam sejahtera,  


Alhamdulillah... InshaAllah dgn izinNya kita bersama-sama dalam menyambut Ramadhan 1434 H... 

Jom muslimin & muslimat.. kita baiki amalan kita... kita istiqamah kan amalan kita... 

sekurang-kurangnya seperti di bawah...




Niat puasa Ramadhan 



Mudah nya mencari maklumat pada zaman IT ni kan.. semua nya di hujung jari.. tanya je pakcik google kat mana blh dpt...

Di pejabat tadi, ada kawan pesan - jom kita tulis fadhilat Ramadhan mengikut hari setiap hari. InshaAllah kita cuba amalkan...
Di rumah. selepas selesai urusan dsb. saya pun tanya pcik google dgn menaip la ' Fadhilat Ramadhan mengikut hari' maka, dapatla ke link berikut : 


(terang-terangan tertulis tak boleh keluarkan ayat dari panduan tu tanpa notis bertulis, jadi korang kenalah buka sendiri ye... )

Tapi, saya nak juga quote sikit2.. 
Satu bab saya agak tersentap  : Di mana kedudukan puasa kita? 
Jom kita nilai diri.... Jom kita cuba yang terbaik iaitu puasa al khusus.
ada 6 pekara yang kita kena buat. 


Ini satu ilmu yang kita semua kena tahu. sbb ianya melibatkan rukun Islam.. contohnya : 

1. Apa hukum puasa bg wanita yg sudah kering haid/nifas nya pada malam hari tetapi mandi wajib setelah subuh?
2. Apa hukum nya kumur2 semasa berpuasa? 
3. Apa hukumnya membasahkan rambut? 

Nak jawapannya... 
Sila la buka pdf tu ye. 

Nak tgk jadual imsak dan berbuka puasa... 

Contoh bagi negeri selangor, zon 1 :




Ok semua, selamat malam... dan selamat beramal ibadat. 

Ampun dan maaf di atas silap dan salah dari saya dan keluarga. 

Salam 1 Ramadhan. 

Anisah