Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Saya mohon maaf agak lama tak update blog. Ada urusan
keluarga yang perlu didahulukan. Agak terharu bila ada yang tegur..'Lama tak
update ye?'.. ops, siapa sangka ada blog ni dah ada follower... terima kasih
kerana sudi membaca di sini.. (termasuk la anda yang sedang membaca sekarang)
Ok hari ni, saya nak share pasal protein.. agak2
kenapa kita makan protein dan apa pentingnya protein ye?
Bila sebut pasal makanan... selalu orang pentingkan
NASI/ ROTI (karbohidrat).. tetapi sebenarnya, semua dalam piramid makanan amat
diperlukan untuk tubuh badan kita dengan portion sepatutnya.
Makanan yang membekalkan protein untuk tubuh..ikan, daging,ayam dan
kacang2.
TANDA-TANDA kekurangan nutrisi dalam badan...
Secara umumnya KEKURANGAN PROTEIN akan menyebabkan
salah satu atau lebih dari kesan berikut:
1. Anemia (kurang darah atau KURANG oksigen dalam
darah).
2. Kidney disease (PENYAKIT buah pinggang)
3. Liver (PENYAKIT hati)
4. High Cholesterol (kolesterol TINGGI)
5. Low blood pressure (tekanan darah RENDAH)
6. Low blood sugar (kandungan gula darah RENDAH)
7. Nerve instability (Fungsi saraf TAK stabil)
8. Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
9. Poor wound healing (Luka LAMBAT sembuh)
10. Poor blood circulation (Pengaliran darah yang TIDAK lancar)
11. Poor vision (Penglihatan KURANG baik)
12. Irritability (Badan menggeletar)
13. Fatigue (Letih lesu)
14. Weakness (LEMAH)
15. Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
16. Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
17. Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap
jangkitan).
Kepentingan Protein untuk Badan
PERTUMBUHAN
- Tahukah anda, 16% daripada tubuh badan manusia
terdiri daripada protein? Kulit, rambut, organ dan otot-otot badan semuanya
adalah protein.
- Seperti manusia sendiri, sel-sel tubuh juga ada
jangka hayat. Sampai satu ketika, sel-sel tubuh akan mati. Sel yang tidak menerima nutrisi secukupnya akan lebih
cepat mati. Sel yang mati perlu diganti dengan sel baru untuk
memastikan badan manusia terus berfungsi.
- Sekiranya protein tidak diterima secukupnya oleh
badan, banyak fungsi yang akan terjejas. Sebagai perumpamaan, fungsi protein dalam badan
seperti bata dalam pembinaan bangunan. Sekiranya bata tidak mencukupi, mana mungkin kita
dapat membina bangunan yang kuat dan kukuh.
- Begitu juga dengan protein. Tak mungkin kita miliki badan yang sihat dan cergas
jika kita tak menerima protein yang secukupnya setiap hari.
METABOLISME
- Metabolisme ialah proses kimia yang berlaku dalam
tubuh badan untuk meneruskan kehidupan. Dalam proses ini, makanan yang dicerna diuraikan kepada TENAGA untuk membolehkan tubuh berfungsi
dengan BAIK. Kadar METABOLISME YANG TINGGI bermaksud tubuh lebih mudah menghasilkan
tenaga daripada makanan.
- Tubuh yang tidak menerima protein yang mencukupi akan menyebabkan
saki-baki protein yang masih ada dalam badan
terus merosot disebabkan metabolisme. Lama kelamaan, bekalan protein dalam badan akan habis. Tanpa protein, sel-sel badan yang mati tak dapat digantikan. Maka badan akan mudah rasa letih, lesu dan akhirnya mengalami
penurunan berat badan.
- Awas! Penurunan berat badan akibat
kekurangan protein bukan perkara baik. Badan akan menjadi lembik dan otot-otot merosot menyebabkan lemah
badan, tak berdaya mengangkat beban berat. Kadar metabolisme juga akan menurun menyebabkan badan semakin lambat
menguraikan makanan kepada tenaga. Itulah punca kelesuan.
- Pengambilan protein yang mencukupi boleh meningkatkan kadar metabolisme tubuh. Sebabnya, badan kita menggunakan lebih banyak tenaga untuk menguraikan protein yang kompleks kepada komponen-komponen yang lebih ringkas berbanding karbohidrat.
- Dalam arena bina badan yang mana karbohidrat adalah komponen wajib dalam diet harian, ramai atlit yang mengamalkan high protein diet, iaitu merendahkan sedikit pengambilan karbohidrat dan menggantikan dengan makanan berprotein tinggi. Tujuannya adalah untuk mengurangkan arasbody fat dalam badan sebaliknya menggalakkan pembinaan otot-otot.
- Makanan protein tinggi ini diambil bersama-sama sayuran yang bersifat alkali kerana protein bersifat asid.
Menstabilkan aras gula dan insulin
- Memandangkan protein melambatkan sedikit proses pencernaan berbanding jika anda makan karbohidrat semata-mata, maka gabungan protein dan karbohidrat (dengan sedikit lemak) dalam diet adalah perlu.
- Protein mencegah paras gula dalam darah daripada naik terlalu cepat, sekaligus menstabilkan regulasi diantara paras gula dan insulin.
- Hal ini sangat penting jika anda ingin mengurangkan kebarangkalian proses penukaran glycogen berlebihan kepada lemak dengan pantas.
Berapa banyak protein yang diperlukan oleh badan?
Ini bergantung kepada gaya hidup anda, juga faktor
fisiologi anda seperti jantina (lelaki perlukan lebih protein berbanding
wanita). Minimum protein yang diperlukan dalam sehari ialah kira-kira 1 gram
per kg berat badan (jika berat anda ialah 60 kg, maka anda perlu makan
sekurang-kurangnya 60 gram sehari). Namun makan terlalu banyak protein juga
tidak digalakkan, melainkan anda melakukan banyak kerja berat, seperti weight
training (intensiti tinggi). Pengambilan protein yang maksimum yang boleh
diambil manusia normal ialah kira-kira 3 gram per kg berat badan.
Protein tambahan harian kami --- Energizing Soy Protein Isolate
Powder (ESP) Shaklee
ENERGIZING SOY PROTEIN - VANILA
Membekalkan tenaga
berkekalan dengan protein berasaskan tumbuhan yang
berkualiti tinggi Energizing Soy Protein merupakan sumber protein biologi yang
lengkap berasaskan tumbuhan yang secara semula jadi rendah lemak, bebas kolestrol dan kaya dengan asid amino penting.
Ia terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya.
Tumbuhan berprotein yang berkualiti tertinggi dengan kandungan 14 gram protein
soya sihat dan 500mg kalsium bagi setiap hidangan Membantu mengekalkan kepejalan otot Glisemik rendah yang dapat
membantu mengekalkan gula dalam darah yang normal. Membantu menyokong sistem imun, mengekalkan tahap kolestrol normal.
Bila sebut soya... ada yang bertanya.. boleh ke ibu hamil minum soya? boleh ke minum dalam kuantiti yang
berpanjangan dan banyak?
Maximum pengambilan harian minuman ESP
yang di sarankan ialah 3 sudu makan... jadi jangan la ambil lebih2 sangat
pula kan... dan kalau ikutkan semua jenis makanan kena ambil dalam kuantiti
yang berpatutan. Even minum air kosong banyak sangat2 pun, boleh menjejaskan
kesihatan.
Khasiat ESP yang semakin ramai merasai kesannya.
Siapa perlukan ESP? Semua orang yang nak bertenaga,
yang nak cantik, yang nak diet, yang mengalami gastrik, ibu hamil &menyusu
, pelajar dan sesiapa sahaja.
Jom baca sikit apa kata Doktor tentang pengambilan ESP
- Minuman non-gmo soy protein.
Apa kata Doktor?
Soalan oleh Jumies on 05/03/2013 : Assalamualaikum doktor. Saya mengamalkan pengambilan susu soya + ESP
(energizing soy protein) setiap pagi. adakah ianya selamat (tidak akan memberikan
kesan negatif) dalam jangka masa panjang? terima kasih.
drzubaidi on 05/03/2013: Wa alaikum mus salam. Saya berpendapat pengamalan soya dalam bentuk makanan atau minuman tidak memberikan
kesan kemudaratan. Setakat ini belum ada kajian yang sahih mengenai
kemudaratan mengamalkan soya. Banyak penulisan di internet hanya bedasarkan
teori-teori yang disahkan.
Soya sebenarnya adalah tumbuhan yang biasa di tanam di
negara-negara Asia Tenggara semenjak dari dulu lagi. Ia telah menjadi makanan
asas bagi penduduk di situ. Semasa Dinasti Chou di (1134-246 B.C.), teknik
penapaian (fermentation) telah diperkenalkan bagi membolehkan soya dapat
dimakan dengan pelbagai bentuk seperti tempeh, miso, dan kicap soya. Tofu pula
diperkenalkan pada kurun ke 2 dan banyak dinikmati kini di seluruh dunia.
Soya kemudiannya diperkenalkan di Eropah pada tahun
1700an dan mula bertapak di Amerika Syarikat pada tahun 1800an. Hari ini negara
itu menjalankan penanaman soya secara besar-besaran selepas Perang Dunia ke II.
Negeri Midwestern di Amerika Syarikat merupakan pengeluar soya bagi memenuhi
separuh permintaan dunia.
Soya mengandungi
protein, isoflavones, dan serat (fiber), yang dipercayai memberikan manfaat
kepada kesihatan. Soya adalah pembekal protein yang baik dalam pemakanan kita
kerana mengandungi banyak asid amino yang diperlukan.
Soya juga pembekal
lecithin dan isoflavones. Kedua-dua bahan ini memberikan manfaat
besar kepada kesihatan. Isoflavones mempunyai kesan sebagai perangsang hormone
yang menyerupai kesan estrogen dan disebut sebagai “phytoestrogens.”
Banyak kajian yang ringkas dilakukan mengenai soya dan disahkan memberikan manfaat kepada penyakit yang melibatkan sistem
kardiovaskular, mengurangkan masalah berkaitan dengan menopause, mengurangkan
berat badan, kesakitan pada sendi, meningkatkan fungsi otak dan meningkatkan
keupayaan dalam riadah dan sukan.
Soya juga dikatakan dapat mengurangkan risiko mendapat kanser payudara di kalangan wanita dan
risiko kanser prostate di kalangan lelaki. Walau bagaimana pun kajian yang lebih mendalam
mengenai manfaat-manfaat ini belum lagi meluas dan perlu dipertingkatkan.
Wallahu a’lam.
Feel free to LIKE and SHARE
Please do not hesitate to contact me/ comment below for:-
FREE Consultation
Business OPPORTUNITY with Shaklee!!